Pomógł: 18 razy Wiek: 33 Dołączył: 25 Maj 2007 Posty: 1578 Otrzymał 8 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2008-08-22, 18:47
Według przepisów wymiana skrzynek pocztowych powinna zakończyć się do końca lipca 2008, ale jak widać, spółdzielnia nie traktuje tej sprawy priorytetowo... Pewnie jeszcze na taką wymianę trochę czasu poczekamy.
_________________ I'd agree with you, but then we'd both be wrong
Pomógł: 53 razy Dołączył: 26 Sie 2006 Posty: 3747 Piwa: 39/17 Skąd: z Wielunia
Wysłany: 2008-08-22, 21:12
Ja bym się z tą wymianą tak nie spieszył. Mnie tam wygodnie z tą samą od wielu lat. Jak byłem w Oleśnicy w bloku z nowymi Euroskrzynkami to stwierdziłem, że tak samo jak łatwo można list włożyć tak samo szybko go wyciągnąć.
_________________ "Przed skorzystaniem z forum zapoznaj się z treścią regulaminu dołączonego do niego bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą gdyż każdy post niewłaściwie napisany lub zrozumiany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu."
Pomógł: 18 razy Wiek: 33 Dołączył: 25 Maj 2007 Posty: 1578 Otrzymał 8 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2008-08-22, 21:21
Jeśli chodzi o europejskie skrzynki, to one oczywiście moim zdaniem mają więcej wad niż te obecne, więc też nie spieszyłbym się z ich instalacją. Przede wszystkim każdy może wrzucić tam wszystko co zechce, a więc pewnie od razu będą pełne ulotek tudzież innych śmieci. No i bardzo łatwo można zawartość skrzynki opróżnić nie posiadając do niej kluczyka. Więc ogólnie nie za ciekawie to wygląda.
Od ulotek powinien być oddzielny kosz, powieszony obok skrzynek z takim przeznaczeniem.
Euroskrzynki dają możliwość rozwoju innym firmom kurierskim i pocztowym.
Nie wiem jak firma Inpost mogłaby działać w Wieluniu skoro nie mogłaby dostarczyć listu do skrzynki tylko np. pod drzwi... tym samym listy mogłyby ginąć cześciej niż z Euroskrzynek.
Trochę nowoczesności...
O konieczności wymiany skrzynek wiadomo już od pięciu lat, ale z szacunkowych danych wynika, że w naszym województwie nie zrobiło tego jeszcze aż 80 proc. zarządców i właścicieli budynków.
Dlaczego Unia żąda wymiany skrzynek na listy? Nie jest to jakiś bzdurny wymysł brukselskich urzędników. Chodzi o to, żeby do skrzynek miały dostęp wszystkie firmy, które zajmują się doręczaniem przesyłek pocztowych, a nie jak dotychczas tylko monopolista, Poczta Polska.
Euroskrzynki umożliwiają dostęp operatorom, którzy już pojawili się na naszym rynku, a pięć lat na wymianę skrzynek to naprawdę dużo.
W nowych skrzynkach wlot jest większy, co pozwala na wkładanie kopert różnej wielkości i grubości. Żeby je wrzucić, doręczyciel nie musi już otwierać skrzynki, a kluczem do niej dysponuje tylko jej właściciel (w starych także listonosze).
Wysłany: 2008-08-23, 18:32
A czy to nie jest tak, że te nowe skrzynki muszą być w miejscu dostępnym dla wszystkich, czyli na przykład nie za drzwiami z domofonem, tylko w miejscu dostępnym bez konieczności żadnego dzwonienia? Bo takie coś mi się obiło o uszy...
Pomogła: 32 razy Dołączyła: 03 Maj 2006 Posty: 2461 Piwa: 25/43 Skąd: w-ń
Wysłany: 2008-08-23, 18:42
Jaro napisał/a:
Żeby je wrzucić, doręczyciel nie musi już otwierać skrzynki, a kluczem do niej dysponuje tylko jej właściciel (w starych także listonosze).
i wierzcie mi ale ciągłe otwieranie i zamykanie przez kilka godzin takich skrzynek (o ile dadzą sie otworzyc ) to nie dośc ze marnowanie czasu to męczace...Dobrze by było jeśli faktycznie takie skrzyneczki zawisną
Żeby je wrzucić, doręczyciel nie musi już otwierać skrzynki, a kluczem do niej dysponuje tylko jej właściciel (w starych także listonosze).
i wierzcie mi ale ciągłe otwieranie i zamykanie przez kilka godzin takich skrzynek (o ile dadzą sie otworzyc ) to nie dośc ze marnowanie czasu to męczace...Dobrze by było jeśli faktycznie takie skrzyneczki zawisną
A ja mam w nosie to, że ktoś je musi otwierać... osoba wysyłająca za to płaci a listonosz bierze pensję.
Edzia ciekawe czy tak się będziesz cieszyć jak zamiast oczekiwanego listu dostaniesz stertę ulotek a list zaginie.
Pomógł: 53 razy Dołączył: 26 Sie 2006 Posty: 3747 Piwa: 39/17 Skąd: z Wielunia
Wysłany: 2008-08-23, 19:31
Te które widziałem w Oleśnicy były inne niż te które są na zdjęciach. Te na zdjęciu wyglądają na lepsze i bezpieczniejsze od tamtych. Mają mniejszy otwór.
_________________ "Przed skorzystaniem z forum zapoznaj się z treścią regulaminu dołączonego do niego bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą gdyż każdy post niewłaściwie napisany lub zrozumiany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu."
Wysłany: 2008-08-23, 19:57
gregg napisał/a:
Edzia ciekawe czy tak się będziesz cieszyć jak zamiast oczekiwanego listu dostaniesz stertę ulotek a list zaginie.
wiesz,nie wydaje mi sie by otwory były na tyle duze by można było w nie rekę włożyc To że masz w nosie bo ktoś ma płacone za cos ..hmmm wiesz ja tez tak mogę powiedzieć ,ze fajnie by było zeby w twojej pracy nie było ulepszeń po to by cos było wygodniejsze, szybsze lżejsze,bo przecież bierzesz kase Po co w marketach wózki skoro sa ludzie którzy moga dźwigac no nie? Po co komputery skoro mogło byc tak jak było,stosy papierów Troszke egoistyczne podejście ale oki bo odbiegamy od tematu.
Pomógł: 42 razy Wiek: 58 Dołączył: 04 Mar 2006 Posty: 4309 Piwa: 76/53 Skąd: wieluń
Wysłany: 2008-08-24, 11:32
Jest faktem, że te nasze stare już bądź co bądź skrzynki pocztowe (niektóre mają grubo ponad 20 lat), zamykają się i otwierają na zasadzie mocniejszego uderzenia w nie pięścią. I choćby z tego tytułu spółdzielnie mieszkaniowe powinny pomyśleć o modernizacji, bądź wymianie je na nowe. A wymóg europejski jest tylko otwarciem furtki dla innych firm, zajmujących się dostarczaniem naszej korespondencji.
Sprawa ulotek, czy ze skrzynkami, czy bez nich, to i tak jest to odrębny problem, bo ich roznosiciele po prostu „tryskają” niesamowitymi pomysłami, w kwestii zostawiania "makulatury" na klatkach schodowych.
Z moim powyższym stwierdzeniem o stanie technicznym starych skrzynek, mówienie o tym że w tych nowych, dostęp do cudzych listów jest wystarczająco duży, jest osądem dalece wygórowanym. Tym bardziej, że te najważniejsze dla nas korespondencje i tak dostarczane są na zasadzie listów poleconych, czyli do rąk własnych.
_________________ Im dłużej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
Wysłany: 2008-08-24, 11:59
miko 005, nie wiem gdzie dokładnie mieszkasz, ale ja jeszcze nigdy nie spotkałem się w Wieluniu ze skrzynkami na listy, które otworzyłyby się po uderzeniu lub w jakikolwiek inny sposób bez użycia klucza lub porządnego sprzętu.
Wysłany: 2008-08-24, 12:51
Spooky napisał/a:
miko 005, nie wiem gdzie dokładnie mieszkasz, ale ja jeszcze nigdy nie spotkałem się w Wieluniu ze skrzynkami na listy, które otworzyłyby się po uderzeniu lub w jakikolwiek inny sposób bez użycia klucza lub porządnego sprzętu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum