Po załatwieniu akcyzy musisz udać się do Urzędu Skarbowego i dopiero potem idziesz rejestrować samochód.
W Wieluniu jest trochę inaczej, wpłacasz na poczcie akcyzę i z ksero dowodu wpłaty idziesz do Urzędu Skarbowego i tam załatwiasz wszystko co trzeba.
Bez problemu w naszej skarbówce czynią tego typu praktyki, gdzie dla przykładu w Sieradzu jest właśnie tak jak piszesz.
Jednakże wcześniej nie wolno zapomnieć o tłumaczeniu dokumentów - tylko tłumacz przysięgły nam to zrobi.
Pomógł: 59 razy Dołączył: 12 Sie 2005 Posty: 3155 Otrzymał 7 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2008-08-25, 09:35
Jaro jest identycznie. Nie rozumiem tego co napisałeś. W jaki sposób płacisz akcyzę bez załatwienia formalności w Urzędzie Celnym (osobiście lub przez agencję celną)? Sam sobie ją wyliczasz? Tak jak napisałem w pierwszej kolejności należy załatwić przegląd, potem akcyzę i z dokumentem potwierdzającym jej zapłacenie idziesz do US. Teraz nie jest już tak prosto bo nie ma znaczenia kwota z umowy kupna/sprzedaży.
Z góry płacisz za wszelkie formalności związane z akcyzą na poczcie, oni Ci już wyliczają średnią cenę, którą biorą jako wykładnik.
Następnie w biurze pośrednictwa celnego kserują Ci dokument wpłaty, z którym idziesz do US. Tym samym nie musisz czekać min. tygodnia na dokumenty z celnego, z którymi to następnie musisz iść do skarbówki.
Administrator napisał/a:
Dokumenty przetłumaczą mu w Agencji Celnej.
Może tak być, ja akurat tłumaczyłem moje poza agencją.
Dla przykładu, masz zakupiony samochód w Niemczech za cenę 1000 E.
Wg. prawa teraz nie zapłacisz akcyzy z kwoty, za którą zakupiłeś pojazd tylko ze średniej ceny samochodów używanych wg. Eurotax-u.
I tak sprawdzili w biurze celnym ile wart jest mój samochód i wg. tego przelicznika zapłaciłem akcyzę już z góry.
Pomógł: 59 razy Dołączył: 12 Sie 2005 Posty: 3155 Otrzymał 7 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2008-08-25, 10:01
W UC zaakceptują ci kwotę z umowy jeśli jest do ok. 30% niższa niż w tabeli, a tak zapłaciłeś od pełnej wartości auta w Polsce. Bez potwierdzenia z UC i tak nie ma możliwości zarejestrowania samochodu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum