Pomógł: 42 razy Wiek: 58 Dołączył: 04 Mar 2006 Posty: 4309 Piwa: 76/53 Skąd: wieluń
Wysłany: 2008-11-27, 10:23
Podtrzymując technikę „wąskiego kadru”, jak ja na tego typu zdjęcia mawiam, dorzucę jedno też z akcentem zimowym .
Co do samych zdjęć scorpion`a, jakościowo pewnie ………. dobre, dla mnie jako laika. Nie mniej ten sposób fotografowania jakoś nie przemawia do mnie. Ale, tak jak zaznaczyłem nie jestem fachowcem w tej dziedzinie, i to nie są słowa krytyki, tylko takie luźne spostrzeżenie.
barwy zimy.jpg
Plik ściągnięto 58 raz(y) 229,16 KB
_________________ Im dłużej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
Wysłany: 2008-11-28, 07:11
hajenleet napisał/a:
Spojrz przez dziurke od klucza to zrozumiesz.
Aha, już rozumiem.
A jak spojrzę przez tą dziurkę i nic blisko nie będzie widać poza horyzontem to też będzie wąski kadr? Chyba nie.
A czy wizjer aparatu jest większy niż dziurka od klucza? Nie. A przecież można przez ten wizjer zobaczyć "szeroki kadr".
A się spytam o coś. Onoszę wrażenie, że wy pisząc, że te zdjęcia mają wąski kadr
"kadry strasznie wąskie" wytykacie im błąd. To wyjaśnijcie mi, jak autor miał pokazać liścia w "szerokim kadrze" tak, aby to liść był głównym tematem zdjęcia.
poprawiono jeden błąd ort. gregg
Ostatnio zmieniony przez 2008-11-28, 08:27, w całości zmieniany 1 raz
...Onoszę wrażenie, że wy pisząc, że te zdjęcia mają wąski kadr
"kadry strasznie wąskie" wytykacie im błąd. To wyjaśnijcie mi, jak autor miał pokazać liścia w "szerokim kadrze" tak, aby to liść był głównym tematem zdjęcia.
Dokładnie popieram kolegę.
Zatem im dłuższa ogniskowa, tym węższy kat widzenia. Przy ogniskowej równej 2x kat widzenia zmniejsza sie do 1/2, zas fotografowany obszar do 1/4. Więc na właściwościach zdjęcia dł. ogniskowej jest widoczna.
Poniżej przykładowy rys.
Lesiu napisał/a:
scorpion, jakiego sprzętu uzywasz ?. Fotografujesz już jakiś czas, czy to taki wolny strzał ?
Canon 40D + SIGMA 18-200 f/3.5-6.3 DC OS
Jakiś czas ale rekreacyjnie
Wysłany: 2008-11-28, 11:21
scorpion napisał/a:
Zatem im dłuższa ogniskowa, tym węższy kat widzenia. Przy ogniskowej równej 2x kat widzenia zmniejsza sie do 1/2, zas fotografowany obszar do 1/4. Więc na właściwościach zdjęcia dł. ogniskowej jest widoczna.
To nie jest tak.
Oddalanie punktu ogniskowania obiektywu powoduje zmianę perspektyw. Wielkość tej zmiany zależy od odległości fotografującego od obiektu.
Używa się nieraz pojęcia "wąskiego kadru", ale nie w takim znaczeniu jak wy to tu robicie.
Nie chodzi o to, że wycięty jest mały obszar z pola widzenia ludzkiego oka, ale o to, że użycie długiej ogniskowej (i dużej wartości przysłony, bo przy małej jest zbyt mała g.o.) "spłaszcza" perspektywę, przez co wizualnie zwiększa się "upakowanie" elementów sceny.
Zmiany kąt-ogniskowa nie są liniowe, więc nie można ich opisywać w sposób jaki podałeś powyżej. Poszukaj wykresu na którym pokazany jest kąt widzenia ludzkiego oka i obiektywu o standardowej ogniskowej, bardzo dobrze robi za punkt odniesienia do porównań (oko - jest to ok. 46st; standard - ogniskowa standardowa dla 35mm to 43mm, czyli przekątna klatki filmu małoobrazkowego - a nie jak najczęściej 50mm. Dla APCs będzie to mniej).
Pomógł: 42 razy Wiek: 58 Dołączył: 04 Mar 2006 Posty: 4309 Piwa: 76/53 Skąd: wieluń
Wysłany: 2008-11-28, 11:33
knyklu napisał/a:
To wyjaśnijcie mi, jak autor miał pokazać liścia w "szerokim kadrze" tak, aby to liść był głównym tematem zdjęcia.
Dokładnie tak, jak to zrobił. Tyle tylko że tematem głównym jest zima, nie liść na tle zimy .
Naprawdę nie mam nic do tych fotek, tylko tak jak wcześniej zaznaczyłem, nie jestem ich zwolennikiem.
Mnie „rajcują” np. widoczki, tak jak poniższy dla przykładu.
zima 2.jpg
Plik ściągnięto 56 raz(y) 116,46 KB
_________________ Im dłużej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum