Nominał: 10 zł
Stop: Ag 925
Stempel: lustrzany
Średnica: 32,00 mm
Waga: 14,14 g
Wielkość emisji: planowany nakład 100.000 szt.
Cena emisyjna NBP: zostanie podana przez NBP w terminie późniejszym
Data emisji monet w NBP: 8.2009 r.
Narodowy Bank Polski w 70 rocznicę wybuchu II Wojny Światowej planuje wybić monety z trzema zaatakowanymi wówczas miastami – Warszawą, Grodnem i Wieluniem.
W sierpniu przyszłego roku trafią w ręce kolekcjonerów monety upamiętniające agresję hitlerowską. Na szczególną uwagę zasługuje jedna, ta z napisem “Wrzesień 1939 roku – Wieluń”. Gdzie będzie można ją kupić? Odpowiedź w materiale naszej reporterki Agnieszki Antoniak: (na stronie źródłowej: http://www.radiozw.com.pl/nius_inf.php?id=3531)
Mała rozbieżnośc: ze strony RZW i z artykułu w Dzienniku Łódzkim (sprzed kilku miesięcy) wynika że "wrześniowa (39) " seria będzie składac się z trzech monet:
Warszawa - złota
Wieluń - srebrna
Grodno - Golden Nordic
a ze stron które podał OgioN i Mateusz że seria będzie wyglądała tak:
Warszawa - złota
Wieluń - srebrna
Westerplatte - Golden Nordic
Narodowy Bank Polski w 70 rocznicę wybuchu II Wojny Światowej planuje wybić monety z trzema zaatakowanymi wówczas miastami – Warszawą, Grodnem i Wieluniem.
W sierpniu przyszłego roku trafią w ręce kolekcjonerów monety upamiętniające agresję hitlerowską. Na szczególną uwagę zasługuje jedna, ta z napisem “Wrzesień 1939 roku – Wieluń”. Gdzie będzie można ją kupić? Odpowiedź w materiale naszej reporterki Agnieszki Antoniak: (na stronie źródłowej: http://www.radiozw.com.pl/nius_inf.php?id=3531)
Mała rozbieżnośc: ze strony RZW i z artykułu w Dzienniku Łódzkim (sprzed kilku miesięcy) wynika że "wrześniowa (39) " seria będzie składac się z trzech monet:
Warszawa - złota
Wieluń - srebrna
Grodno - Golden Nordic
a ze stron które podał OgioN i Mateusz że seria będzie wyglądała tak:
Warszawa - złota
Wieluń - srebrna
Westerplatte - Golden Nordic
Które plany są aktualniejsze ?
NBP chyba wie co będzie biło w mennicy. Zwykle zwiększają podaż i ceny monet jeszcze w trakcie roku emisyjnego i czasem nowe GN-y wypuszczą pomimo planu emisyjnego.
witam, jestem przekonany że cena monety 10 zł Wieluń będzie oscylowała w przedziale 55-65 zł a nie jak podał kolega 80-100 zł. I taka moja mała rada, cena monety około miesiąc po emisji spadnie pewnie do 50 zł (mniej wiecej straci około 10 %) przemawia za tym wysoki nakład (100 tyś) do tej pory tylko jedna moneta z 2009 roku utrzymuje cenę rynkową w okolicach emisyjnej... więc jak ktoś chce to warto poczekać takie moje zdanie w tym temacie. pozdrawiam.
Artystyczny wizerunek rewersu monety, można porównać z fotką ratusza z początku września 1939.
Pewne rozbieżności są:
- wielkość placu Kazimierza Wielkiego
- przebieg ulicy Barycz (i jej zabudowa)
- wygląd samej Bramy Krakowskiej - nie było wtedy dużych wrót i inaczej wyglądały lizeny
Ale nie chodzi tutaj przecież o wierne odwzorowanie architektury centrum .
uqasch, zasugerowałem się ceną ostatniej srebrnej monety (Getto Łódź - 104 zł), ale rzeczywiście jej nakład był niższy. Ceny (emisyjne) monet srebrnych o nakładzie 100 tys złotych, rzeczywiście kształtują się w przedziale 58 - 96* zł (najczęściej oscylują w okolicy 70 zł).
przyznam szczerze że spodziewałem się po tej monecie czegoś więcej, szczególnie że NBP zapowiadało że monetka będzie z tampodrukiem a niestety jest zwykłe lustro ;/ i chyba jednak awers ładniejszy choć brak tu nawiązania do Wielunia ;/
mimo tego że awers trochę ratuje monetę to i tak nie będzie to hit numizmatyczny 2009... inwestycja na przyszłość marna, chociaż sam osobiście planuje kupić co najmniej 3 sztuki... zawsze można dać komuś w prezencie a po za tym każdy WLN`iak powinien mieć taką w domu, w dodatku w ładnym drewnianym pudełeczku tak na pamiątkę:)
Rewers wieluńskiej monety wygląda niestety przeciętnie, szkoda (chyba po części wina projektu, po części techniki wykonania) - ale i tak chciałbym ją mieć (nawet kilka) .
Awers dużo lepszy (mocny akcent z pękniętą Polską, na prawo charakterystyczna gotycka czcionka).
Przydałby się jeszcze jakiś znaczek pocztowy upamiętniający ten fakt , w tym przypadku najlepiej w dużym nakładzie i popularnym "nominale". Chodzi mi o to aby często naklejany na koperty został zapamiętany .....
podobno ma być jakaś promocja ( w sensie ze nie taniej tylko że promowane ;p ) tych monet... a tak to pewnie w PKO BP lub Pekao SA ale i tak najtaniej będzie można kupić na allegro
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum