Wysłany: 2009-01-16, 21:19 MEN określiło, co powinien umieć przedszkolak
onet napisał/a:
MEN: przedszkolak powinien być rozsądny i interesować się architekturą i rzeźbą
"Gazeta Wyborcza": przedszkolak ma samodzielnie i bezpiecznie organizować sobie czas wolny, podejmować rozsądne decyzje i wykazywać zainteresowanie architekturą wnętrz i zieleni. Takie wymagania już od września postawiło przed przedszkolakami Ministerstwo Edukacji.
MEN chce, żeby pięciolatek opanował kilkadziesiąt umiejętności. Poza standardowymi, jak np. mycie zębów czy rozróżnianie strony lewej i prawej ma mówić płynnie, niezbyt głośno albo w skupieniu słuchać muzyki, w tym muzyki poważnej. Powinien też interesować się malarstwem, rzeźbą i architekturą.
Według przedszkolanek, niewielu dorosłych sprostałoby tym wymaganiom. "Nowa podstawa dla przedszkoli ma wyśrubowane wymagania wychowawcze" - przyznaje Urszula Wojsław-Kozłowska, wicedyrektor wydziału ds. wychowania przedszkolnego w kuratorium w Kielcach.
Pomógł: 53 razy Dołączył: 26 Sie 2006 Posty: 3747 Piwa: 39/17 Skąd: z Wielunia
Wysłany: 2009-01-16, 21:34
szkoda ze nie wymyślili ze musi miec opanowaną jazde ciągnikiem:D Paranoja
_________________ "Przed skorzystaniem z forum zapoznaj się z treścią regulaminu dołączonego do niego bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą gdyż każdy post niewłaściwie napisany lub zrozumiany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu."
Czytałem tę "GW" i też się rozbawiłem tymi głupotami, które wymyśliło MEN. To niesamowita paranoja, która dotknęła tych , co to wymyślają tego rodzaju plany dydaktyczne. A Ferbik i mnie rozśmieszył i, wybaczcie mi, że w tym miejscu przesyłam mu serdeczne dzięki za jego humor.
Ryszard Kmita już w domu, ale z gipsem w dalszym ciągu.
Dzięki również za miłe pozdrowienia od Was Wszystkich.
Pomógł: 42 razy Wiek: 58 Dołączył: 04 Mar 2006 Posty: 4309 Piwa: 76/53 Skąd: wieluń
Wysłany: 2009-01-19, 17:58
Cytat:
MEN: przedszkolak powinien być rozsądny i interesować się architekturą i rzeźbą
Pewnie że powinien się interesować, i wiedzieć do czego to służy, bo jak na razie to przedszkolakowi każda rzeźba kojarzy się z dobrym kamuflażem żeby zrobić pod nią siusiu .
_________________ Im dłużej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum