Pomógł: 15 razy Dołączył: 06 Maj 2007 Posty: 659 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2009-01-09, 19:35
Jak wyżej. W Wieluniu dasz 2 razy więcej za to samo, w większość przypadków przedmiot kosztujący powyżej 10zł nie opłaca się w Wieluniu kupować No chyba że komuś bardzo zależy na czasie ;]
Pomógł: 42 razy Wiek: 58 Dołączył: 04 Mar 2006 Posty: 4309 Piwa: 76/53 Skąd: wieluń
Wysłany: 2009-01-09, 20:09
d@vid napisał/a:
Jak wyżej. W Wieluniu dasz 2 razy więcej za to samo, w większość przypadków przedmiot kosztujący powyżej 10zł nie opłaca się w Wieluniu kupować No chyba że komuś bardzo zależy na czasie ;]
No nie do końca tak jest, jak piszesz . Właśnie na tych najtańszych rzeczach różnica cenowa jest niezbyt duża, a wziąwszy pod uwagę fakt dodatkowych kosztów za przesyłkę, to czasami możemy wyjść na takich zakupach jak Zabłocki na ……… .
Ale faktycznie można pokusić się o poszukanie czegoś na stronach internetowych, zrobić rekonesans po wieluńskich sklepach i wtedy można podjąć mądrą decyzję.
Osobiście proponuję odwiedzić; Ceneo , Radar, i inne, o ile oczywiście dysponuje się odpowiednim czasem żeby ów prezent ściągnąć tą drogą
_________________ Im dłużej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
Wysłany: 2009-01-09, 20:54
No owszem na tych tanich rzeczach za bardzo się opłaca, tylko mówię że w większości przypadków jest taniej ale nie sam przedmiot tylko razem z przesyłką...
Dla przykładu żeby było jasne
T9 NOWY 4-PORTOWY HUB USB DO PC I LAPTOPOW ! F-VAT Kup Teraz! 1,49 zł 9,39 zł (z przesyłką)
W Wieluniu dałem 18zł za identyczny.
Z resztą z pastą termoprzewodzącą było to samo tylko się złaziłem po Wieluniu żeby kupić jakąś w miarę (ponieważ o dobrej to możemy zapomnieć że kupimy w Wieluniu) to dałem 2 razy więcej.
Wiem że tam te parę złotych lepiej poświęcić i od razu wyjść z towarem nie czekać, nie marnować czasu na przelew itp. ale po prostu chodzi mi o fakt że jest wiele rzeczy które mimo iż kosztują tylko te kilkanaście złotych na allegro z przesyłka wyjdą nas i tak prawie dwa razy taniej.
Pomógł: 59 razy Dołączył: 12 Sie 2005 Posty: 3155 Otrzymał 7 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2009-01-09, 23:12
d@vid napisał/a:
Z resztą z pastą termoprzewodzącą było to samo tylko się złaziłem po Wieluniu żeby kupić jakąś w miarę (ponieważ o dobrej to możemy zapomnieć że kupimy w Wieluniu) to dałem 2 razy więcej.
Prawdę mówiąc, pan Armanowski trochę niechętnie patrzy na odbiór osobisty przy małych zakupach (tak do, przykładowo, 150zł), co nie zmienia faktu, że odbiór jednak jest możliwy Polecam też jak najbardziej produkty tej marki.
Zdawało mi się jednak ostatnio, że w niektórych sklepach wieluńskich, w których są dostępne produkty AC przebicie cenowe wcale nie jest takie wysokie - oscyluje koło 2-3zł.
Wysłany: 2009-01-10, 14:49
Tak wiem oczywiście o tym panu, dzwoniłem do niego i pytałem się czy jest możliwość nabycia towaru w Wieluniu, powiedział że jeśli coś powyżej 200zł to jeszcze mogę ale pasty nie. Ale i tak bym brał na allegro tą pastę tylko koniecznie potrzebna mi była na teraz, wszystkie części mi już przyszły a oczywiście o paście przypomniało mi się przed składaniem.
Wydzieliłem temat, jako że nie był już związany z ogłoszeniem.
PS.
d@vid napisał/a:
Ale i tak bym brał na allegro tą pastę tylko koniecznie potrzebna mi była na teraz, wszystkie części mi już przyszły a oczywiście o paście przypomniało mi się przed składaniem.
Przecież przy nowych procesorach BOX pasta jest nałożona na spód radiatora, chyba, że brałeś OEM
Wracając do tematu to ceny w Wieluniu na jakąkolwiek elektronikę czy rtv są zbyt duże.
Dla przykładu kupując telewizor można zaoszczędzić 1000pln (np w sklepach internetowych)
Pomógł: 42 razy Wiek: 58 Dołączył: 04 Mar 2006 Posty: 4309 Piwa: 76/53 Skąd: wieluń
Wysłany: 2009-01-10, 18:32
gregg napisał/a:
Wracając do tematu to ceny w Wieluniu na jakąkolwiek elektronikę czy rtv są zbyt duże.
Dla przykładu kupując telewizor można zaoszczędzić 1000pln (np w sklepach internetowych)
gregg, OK. tylko o jakiej cenie telewizora mówimy?
Ja dla poparcia własnej tezy z przed kilku postów, też podam przykład.
Potrzebny mi był odtwarzacz mp3, najprostszy jaki tylko może być. Szukałem w sklepach internetowych i nawet znalazłem takowy (bez nazw, bo to już reklama ), za 75 zł plus oczywiście opłata kurierska, w tym sklepie akurat 15 zł, ale można zapłacić o wiele więcej w innych. Coś mnie tknęło i korzystając z okazji bycia blisko, zajrzałem do sklepu na ulicy Traugutta, „Awans”, i tam ten sam model kosztował można rzec tyle samo.
W tym konkretnym przypadku, byłbym wtopił owe 15 zł, ale już na droższych rzeczach to i owszem można zaoszczędzić .
_________________ Im dłużej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
Wysłany: 2009-01-10, 18:39
Archdevil napisał/a:
Przecież przy nowych procesorach BOX pasta jest nałożona na spód radiatora, chyba, że brałeś OEM
Arch ale powiedzmy sobie szczerze jaka ta pasta jest? Nie będę używać na czymś co jak w większości przypadków jest tym, co można za darmo dostać. Jak ja nałożę to wiem że będzie to pasta jedna z najlepszych i nie kosztująca 1zł.
A co do wersji to brałem box tylko nie nową, używaną kilka miesięcy i poprzedni właściciel wyczyścił z pasty ;]
Z resztą jak mi karta graficzna przyszła zrobiłem to samo, też zdjąłem radiator i nałożyłem swoją.
Gregg Sparrow [Usunięty]
Wysłany: 2009-01-10, 21:23
miko 005 napisał/a:
gregg, OK. tylko o jakiej cenie telewizora mówimy?
Kupiłem telewizor LG za 1849+50 kurier w sklepie internetowym, tymczasem ten sam model w MediaExpert w Wieluniu był po 2899pln (ceny sprzed 3 miesięcy).
Kupiłem nagrywarkę DVD z dyskiem 250Gb (jakieś 2,5 roku temu) za 1499PLN w sklepie internetowym a ten sam model w ME był w cenie 2499PLN
Kupiłem telewizor 42" LG za 4200PLN a w Wieluniu był po 5600Pln (2 lata temu).
Kupiłem wieżę Yamaha Pianocraft 810 za 1399 w MediaMarkt we Wrocławiu koszuje 2399Pln.
Nie wszystkie te zakupy były dla mnie ale było warto.
W Wieluńskich sklepach chodzę tylko oglądać, czytam dużo opinii w internecie i dopiero jak znam juz konkretny model to szukam taniego i dobrego sklepu internetowego. ZAWSZE da się znaleźć towar w niższej cenie.
Pomogła: 9 razy Wiek: 33 Dołączyła: 23 Cze 2007 Posty: 846 Skąd: z gabinetu Gendo
Wysłany: 2009-01-11, 13:19
Hm.. ja tam wole sklepy internetowe. Szczególnie jeśli mogę odliczyć koszty przesyłki bo wiem, ze bede w danym miescie.
Dzięki takiemu rozwiązaniu kupiłam dwugigową mp3 za 53 złote <firmówkę, nie żadnego noname'a> i odebrałam ją w siedzibie sklepu. W wieluniu za takowy model zapłaciłabym znacznie więcej. Zakładając, że w ogóle by była.
Pomógł: 59 razy Dołączył: 12 Sie 2005 Posty: 3155 Otrzymał 7 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2009-01-11, 13:31
Wysokie ceny sprzętu RTV czy AGD to nie zawsze wina sklepów. Otóż bardzo często winni są oficjalnie dystrybutorzy na Polskę. To oni sprzedają towar hurtowniom i sklepom po bardzo wysokich cenach. Znajomy ma firmę zajmującą się projektowaniem i sprzedażą mebli kuchennych. Najczęściej są to bardzo drogie włoskie meble. Klienci zazwyczaj zamawiają meble razem ze sprzętem AGD. Niestety nie ma możliwości aby sprzedać im ten sprzęt chociaż w takich cenach jak w internecie, pomimo tego że kupuje go u oficjalnych dystrybutorów na Polskę. On płaci więcej u dystrybutora niż ten sam sprzęt kosztuje w sklepie internetowym. Ta zależność sprawdza się zarówno w przypadku sprzętu z górnej półki typu "Miele" czy też w przypadku bardziej popularnych firm "Whirpool", "Bosch" itd.
Sprzęt w sklepach internetowych pochodzi zazwyczaj z prywatnego importu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum