R E K L A M A
P O R E K L A M I E

Wieluń - forum,adresy, informacje, reklama, kluby, restauracje, komunikacja, pkp, pks, ogłoszenia, praca,mapa, firmy, radio

Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia Strona Główna Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Informator WSM
Autor Wiadomość
Jaro 
Administrator
wielun.biz

Piwa: 33/113
Wysłany: 2009-02-26, 08:16   Informator WSM

Cytat:
Od 1 marca więcej za ciepło.

Kryzys gospodarczy niestety nie uwolni nas w tym roku od podwyżek. Już dosłownie za kilka dni, od 1 marca mieszkańcy Wielunia będą więcej płacili za ciepło dostarczane do mieszkań przez Energetykę Cieplną. Prezes firmy- Zygmunt Bednarski mówi TVK WSM, że powodem podwyżek jest znaczny wzrost cen węgla i energii elektrycznej. A zatem o ile więcej zapłacimy?

Cena ciepła wzrośnie o 8%. Ale na tym się nie skończy. Podrożeje również ciepła woda. Największym odbiorcą ciepła w Wieluniu jest jak wiadomo WSM, zatem podwyżka dotyczyć będzie w główniej mierze mieszkańców zasobów spółdzielni, ale rzecz jasna również właścicieli domów jednorodzinnych.

A czy w tym roku możemy spodziewać się jeszcze kolejnej? Na to pytanie odpowiemy już w naszym serwisie informacyjnym WYDARZENIA. Zapraszamy do oglądania programu lokalnego TVK WSM już w najbliższy piątek.

Źródło: http://www.tvk.wsm.wielun.pl

mareks 
Mieszka pod Wieluniem

Wysłany: 2009-02-26, 09:50   

Ciepła woda zdrożała dokładnie o 37,49%.Dostaliśmy wczoraj pisma ze SM.
Kosztowała 14,59 a od 1 marca 20,06 PLN
Postaw piwo autorowi tego posta

Administrator 
Administrator

Otrzymał 7 piw(a)
Wysłany: 2010-01-22, 09:56   

Cytat:
Zlicytują wielunianom zadłużone

Aż 29 procent lokatorów Wieluńskiej Spółdzielni Mieszkaniowej, którzy wykupili własne M "za złotówkę", teraz nie płaci czynszu. Sporo osób uważa, że skoro są na swoim, nie muszą już tego robić. Tymczasem władze spółdzielni zapowiadają, że pieniędzy będą dochodzić w sądzie.
- Jeśli się okaże, że komornik nie będzie miał z czego wyegzekwować długu, będziemy musieli pójść znacznie dalej. Będziemy posyłać dłużnikom wezwania do sądu i sprzedawać mieszkania na licytacji - zapowiada Stanisław Czarnuch, prezes WSM.

Do końca ubiegłego roku w WSM wyodrębniły się 1602 lokale. Zanim w życie weszła ustawa, umożliwiająca wykup mieszkania "za złotówkę", 90 właścicieli lokali zalegało łącznie na 51 tys. zł. Teraz łączny dług 461 zadłużonych lokali wynosi aż 170 tys. zł.

Jak się okazuje, jedni nie płacą, bo uważają, że nie muszą, inni, bo zmusiła ich do tego trudna sytuacja gospodarcza, utrata pracy i wypadki losowe.

- Kiedy pojawiła się okazja wykupu mieszkania na własność trudno było z niej nie skorzystać. Mieszkanie nie kosztowało jednak symbolicznej złotówki. Tylko wizyta u notariusza kosztowała mnie ok. tysiąca zł, a za sam wykup mieszkania zapłaciłam ponad 500 zł. Wzięłam kredyt. W międzyczasie mąż stracił pracę, a ja zostałam jedynym żywicielem trzyosobowej rodziny. Za własne M zostały mi jeszcze 3 raty kredytu. Jak tylko je spłacę, ureguluję czynsz - mówi jedna z lokatorek, ciężko wzdychając na samą myśl o wydatkach.

Władze WSM rozumieją, że do zaległości w opłatach pzyczynił się m.in. kryzys gospodarczy. Pod koniec grudnia spółdzielnia rozesłała do każdego z lokatorów informację, aby każdy wiedział czy ma nadpłatę czy niedopłatę.

- Podziałało. Część lokatorów przyszła do nas prosząc o rozłożenie długu na raty lub przesunięcie terminów płatności. Wyszliśmy naprzeciw oczekiwaniom mieszkańców i się na to zgodziliśmy. Okazuje się jednak, że wiele osób pisze tylko pisma o rozłożenie długu, a później i tak go nie spłaca - macha ręką prezes Czarnuch.

Włodarze spółdzielni obawiają się, że jeśli problem zalegania z czynszem będzie się pogłębiał, to w przyszłości będą borykać się z utrzymaniem płynności finansowej WSM. Tym bardziej, że 170 tys. zł długu dotyczy tylko tych, którzy wyodrębnili własne M na własność.

Lokatorzy, którzy systematycznie płacą czynsz nie kryją oburzenia postawą sąsiadów.

- Nie rozumiem jak ktoś może twierdzić, że skoro wykupił mieszkanie na własność nie musi płacić czynszu. Przecież przy wykupie informowano nas, że kupno mieszkania na własność oznacza dla nas możliwość jego sprzedania, ale czynsz płacić trzeba. Obawiam się tylko tego, by przez tych, co nie płacą spółdzielnia nie podwyższyła nam czynszu - mówi pani Anna, mieszkanka jednego z bloków na os. Stare Sady

Źródło: Dziennik Polska

Proponuję zacząć od publikowania adresów dłużników i kwoty.

OgioN 
Mieszka pod Wieluniem

Piwa: 2/7
Wysłany: 2010-01-22, 15:20   

Cytat:
Proponuję zacząć od publikowania adresów dłużników i kwoty.

Administratorze, to jest pewne rozwiązanie, lecz z tego co kojarzę niezgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych i rabanu by było co niemiara. Pomimo to ludziom nie przeszkadza na NK ujawniać szczegółowo swoich danych.
BTW w pewnym mieście ludzie korzystali w SEX-Shopie za usług i nie płacili za nie. Gdy właściciel zaczął na wystawie umieszczać dane dłużników zaczęli natychmiast spłacać zadłużenie :D

Administrator 
Administrator

Otrzymał 7 piw(a)
Wysłany: 2010-01-22, 16:05   

A kto mówi o podawaniu danych osobowych.

Mieszkanie nr 1 w tej klatce jest zadłużone na XXXX
Mieszkanie nr 2 w tej klatce jest zadłużone na XXXX
...

Spooky 
Wieluniaczek

Otrzymał 8 piw(a)
Wysłany: 2010-01-22, 17:20   

To nie jest zbyt miły sposób na odzyskanie należności, myślę że takie coś można by było zastosować tylko w skrajnych przypadkach, a nie wobec wszystkich dłużników.

OgioN 
Mieszka pod Wieluniem

Wysłany: 2010-01-22, 17:33   

A czy jesteś pewien, że jest to zgodne z prawem?

red 
Moderator

Piwa: 68/22
Wysłany: 2010-01-22, 17:37   

Spooky napisał/a:
To nie jest zbyt miły sposób na odzyskanie należności, myślę że takie coś można by było zastosować tylko w skrajnych przypadkach, a nie wobec wszystkich dłużników.

A kto powiedział że odzyskiwanie nalezności ma być miłe dla dłużników? Ja uważam, że powinno być wręcz przeciwnie.
OgioN napisał/a:
A czy jesteś pewien, że jest to zgodne z prawem?

Nie wydaje mi się aby łamało to jakiekolwiek przepisy prawa.

Administrator 
Administrator

Otrzymał 7 piw(a)
Wysłany: 2010-03-12, 09:19   

Kasy zbyt drogie dla Wieluńskiej Spółdzielni Mieszkaniowej

Mieszkańcy bloków spółdzielczych, którzy chcą zapłacić czynsz w kasie WSM będą mogli to zrobić jedynie przez kilka dni każdego miesiąca. Spółdzielnia wprowadza dosyć istotne zmiany w funkcjonowaniu kas. Na czym będą one polegały?

- Miesięczne opłaty abonamentowe za dostęp do internetu i za programy telewizyjne będą przyjmowane tylko w placówkach bankowych lub na poczcie. Pozostałe opłaty będzie można uiścić w kasie, ale tylko od 10 do 16 dnia każdego miesiąca - informuje Marian Ogiela, zastępca prezesa WSM. - Te zmiany zostały podyktowane koniecznością dostosowania się do obowiązujących przepisów. Żeby przyjmować pieniądze za internet i tv musielibyśmy zakupić kasy fiskalne.

A to dodatkowy wydatek. Tymczasem prezes Ogiela nie ukrywa, że zarząd chce dzięki zmianom ograniczać koszty związane z funkcjonowaniem kas. Dlatego jedna z nich, ta na osiedlu Armii Krajowej już została zamknięta. Druga, mieszcząca się w budynku spółdzielni przy ul. Struga będzie funkcjonowała nadal, ale od kwietnia tylko przez wspomniane kilka dni.

Spółdzielnia chce też zaoszczędzić na kosztach transportu gotówki do banku. Większość wpłat mieszkańcy dokonywali właśnie po 10 każdego miesiąca, tymczasem pieniądze trzeba było zawozić codziennie. A to kosztuje, więc spółdzielnia będzie woziła pieniądze pod specjalnym nadzorem, ale tylko przez kilka dni.

- Musimy zapewnić bezpieczeństwo, zarówno osoby obsługującej kasę, jak i samych pieniędzy - dodaje wiceprezes Ogiela. - To nie są jakieś duże kwoty, ale szkody w razie włamania mogłyby być wyższe niż łup. Dlatego będziemy przyjmować pieniądze tak krótko.

Część mieszkańców o zmianach już słyszała, bo spółdzielnia wywiesiła ogłoszenia o ich wprowadzeniu.

- Zwykle płacę czynsz po dziesiątym każdego miesiąca, więc to dla mnie niewielka zmiana. No chyba, że nagle zaczną tworzyć się ogromne kolejki, ale jak będzie, zobaczymy - mówi zagadnięta przy kasie starsza kobieta.

Zarząd spółdzielni informuje ponadto, że wpłat bez ponoszenia dodatkowych opłat można będzie dokonywać w placówkach banku PKO BP.

Źródło: Dziennik Polska

wieluniak20 
Ma stragan na targu

Wysłany: 2010-03-12, 11:52   

Kasy fiskalne wielkim obciążeniem finansowym ??
Jedna taka kasa to koszt raptem do 1000zł, a US i tak zwróci sporą cześć pieniędzy za takie kasy w różnych opłatach.

OgioN 
Mieszka pod Wieluniem

Wysłany: 2010-03-12, 15:30   

Tu nie chodzi o samą kasę fiskalna, ale również koszty transportu gotówki do banku, o czym wyraźnie jest napisane. Wieluniak20 jak dla Ciebie 1000 zł nie jest dużo to ja mam prośbę. Możesz mi ją przekazać? Przyda mi się do remontu mieszkania ;)

Marta 
WIELUNIAK

Pomogła: 40 razy
Piwa: 5/4
Wysłany: 2010-03-12, 15:37   

wieluniak20 napisał/a:
Jedna taka kasa to koszt raptem do 1000zł, a US i tak zwróci sporą cześć pieniędzy za takie kasy w różnych opłatach.

Z tego co wiem to US zwraca część pieniędzy za zakup kasy fiskalnej ale wtedy, gdy jest rozpoczynana działalność. Późnej owszem, można kupić kasę ale zwrotu żadnego nie ma.

red 
Moderator

Piwa: 68/22
Wysłany: 2010-03-12, 17:03   

Prosta kasa to koszt 1000-2000 zł. Nie wydaje mi się żeby to był duży wydatek w budżecie WSM. Cieszy fakt że spółdzielnia ogranicza koszty, jednak z pewnością znalazłbym dużo więcej miejsc, gdzie można ograniczyć koszty działalności WSM. Chyba te kilka tysięcy wydane jednorazowo w budżecie WSM to nie jest kolosalna kwota.
Można uzyskać zwrot połowy ceny zakupu kasy fiskalnej, ale pod pewnymi warunkami (dotyczy pierwszego zakupu kasy fiskalnej). Trzeba by było wczytać się dokładnie w przepisy czy WSM mogłaby skorzystać z ulgi, ale jak widać lepiej i szybciej dla spółdzielni jest wysłać ludzi do banku lub na pocztę... :x

Marta napisał/a:
Z tego co wiem to US zwraca część pieniędzy za zakup kasy fiskalnej ale wtedy, gdy jest rozpoczynana działalność.

O ile wiem to nie chodzi dokładni o moment kiedy rozpoczyna się działalność, tylko o moment, kiedy powstaje obowiązek ewidencjonowania sprzedaży za pomocą kasy fiskalnej (przekroczenie pewnego progu obrotów itp).

wieluniak20 
Ma stragan na targu

Wysłany: 2010-03-13, 08:33   

o ile wiem US zwraca część kosztów zakupu pierwszych kas fiskalnych, niewiem jak jest po wyeksploatowaniu 10letniej kasy czy tez zwracają

miko 005 
WIELUNIAK

Piwa: 76/53
Wysłany: 2010-03-13, 10:55   

Z tymi opłatami to jest tak, że jakieś 3/4 lokatorów robi stosowne opłaty z pominięciem administracyjnej kasy, czyli w oddziałach PKO.
Jest faktem, że nie zamyka się całkowicie kas, a tylko zawęża się czas ich pracy, więc ktoś kto korzysta z „okienek” spółdzielni będzie mógł to robić dalej, tyle tylko że musi się dostosować do nowych ewentualnych terminów. No i pewnie do większych kolejek niż dotychczas ;)
Co do oszczędzania, to jak to mówią; od ziarnka do ziarnka, aż uzbiera się miarka :D

Odpowiedz do tematu