R E K L A M A
P O R E K L A M I E

Wieluń - forum,adresy, informacje, reklama, kluby, restauracje, komunikacja, pkp, pks, ogłoszenia, praca,mapa, firmy, radio

Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia Strona Główna Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Kupowanie na amazon.com - różne adresy przesyłki i rachunku
Autor Wiadomość
maed 
Dojeżdża PKSem
a wolałabym PKP!

Wysłany: 2009-03-19, 01:30   Kupowanie na amazon.com - różne adresy przesyłki i rachunku

Mam kolejne pytanie z serii takich, które to teoretycznie można wyguglać, ale padam z nóg, morduje mnie jakaś wściekła infekcja i w międzyczasie próbuję przygotować się do testu.

Mianowicie - moja babcia postanowiła zakupić sobie laptopa. Jako że w USA sprzęt *nadal* w wielu przypadkach jest tańszy, postanowiłam spróbować szczęścia z amazon.com. Problem polega na tym, że przesyłka nie będzie wysyłana bezpośrednio do Polski - ma ona iść na adres (tutaj próbowałam trzy razy wyjaśnić relacje genealogiczno-koleżeńskie - nie ma sensu. dla uproszczenia nazwijmy osobę "znajomym") znajomego, który ma przywieźć laptopa po powrocie z USA do Polski. Problem polega na tym, że moja babcia uparła się na rachunek, żeby móc odliczyć zakup laptopa od kosztów prowadzenia działalności (bądź coś w tym stylu - w każdym bądź razie, coś związanego z Urzędem Skarbowym).

I właśnie tutaj jest pytanie - czy amazon.com dostarcza rachunek na osobę, której karta kredytowa zostanie użyta do zakupu? Czy rachunek wystawiają na adres, na który wysyłana jest paczka? Jest to kluczowe dla powodzenia całego przedsięwzięcia - jeśli rachunek wystawią na złą osobę będę ugotowana, zaś babcia zniechęci się do zakupów internetowych na zawsze. Z góry dziękuję za odpowiedź/odpowiedzi!

yabos 
Wieluniaczek

Piwa: 4/2
Wysłany: 2009-03-19, 08:21   

Cytat:
O ile dobrze pamietm rachunki z amazon przychodzily na posiadacza karty (chociaz w moim przypadku bylo to rownoznaczne z adresem zamieszkania...) - niemniej przy zakupie mozna zaznaczyc na kogo ma byc wystawiony rachunek.

Taką odpowiedź dostałem na innym forum.

Administrator 
Administrator

Otrzymał 7 piw(a)
Wysłany: 2009-03-19, 09:09   

Notebook z USA jest tańszy, przy założeniu że go przemycisz. Jeśli zamierzasz go kupić na firmę to musisz go przywieźć legalnie czyli musi przejść odprawę celną. Cło co prawda wynosi 0% ale będziesz musiała zapłacić 22% VATu od wartości zakupionego sprzętu i ewentualnych kosztów wysyłki.

Kolejny problem to gwarancja, która będzie w Polsce ważna, ale pod kilkoma warunkami:
-sprzęt musi być zakupiony z gwarancja NBD International (zazwyczaj trzeba dopłacić i to sporą sumę)
- informacja o przeniesieniu gwarancji do Polski musi być zapisana przez kupującego w bazie producenta
-jeśli model nie oferowany był na rynku polskim czas naprawy może się wydłużyć

Wg mnie nie najmniejszego sensu kombinować, bo kupując notebooka w Polsce na firmę za 3000zł wyniesie on nas faktycznie niecałe 2000zł (po odliczeniu VATu i wrzuceniu w koszty). Masz go od ręki, żadnych dodatkowych formalności, brak problemów z gwarancją, nie trzeba dokupować kabla z europejską wtyczką itd.
Postaw piwo autorowi tego posta

maed 
Dojeżdża PKSem
a wolałabym PKP!

Wysłany: 2009-03-19, 12:12   

@syd - dzięki za informacje!

@Administrator

Babcia VATowcem akurat nie jest, więc raczej byłoby trudno z jego odliczeniem (chyba, że czegoś związanego z fiskusem nie rozumiem, co jest wysoce prawdopodobne). Akurat z wtyczką i gwarancją nie byłoby problemu (gwarancja międzynarodowa, to raczej kupno tego modelu w Polsce ograniczałoby gwarancję) - kabli dwu- i trzypinowych ci u nas dostatek (; Niestety podatek sprawia, że cena byłaby niższa już tylko o 530 złotych, co trochę zniechęca do takich kombinacji - najwyraźniej taniej wyjdzie zakup przez amazon.co.uk i forwardowanie paczki na polski adres.

Administrator 
Administrator

Otrzymał 7 piw(a)
Wysłany: 2009-03-19, 12:45   

maed - możesz podać model notebooka? Może uda się znaleźć go taniej w Polsce?

skrzat442 
Słyszał o Wieluniu

Wysłany: 2009-03-29, 19:57   

witam mam pytanie na które nie mogę znaleźć odpowiedzi a dotyczy Amazon.

czy można kupować na Amazon towar na firmę np. komputerową (lub inną)a następnie sprzedawać go oferując gwarancję??

Odpowiedz do tematu