R E K L A M A
P O R E K L A M I E

Wieluń - forum,adresy, informacje, reklama, kluby, restauracje, komunikacja, pkp, pks, ogłoszenia, praca,mapa, firmy, radio

Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia Strona Główna Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Polacy boją się banków
Autor Wiadomość
Mateusz 
WIELUNIAK
I'Amsterdam

Piwa: 9/3
Wysłany: 2009-03-19, 14:16   Polacy boją się banków

Cytat:

(Inf. własna, mm/18.03.2009, godz. 15:34)
Z badań na temat postaw Polaków wobec pieniędzy i instytucji finansowych wynika, że Polacy nie ufają bankom, nie rozumieją ich działania i najchętniej trzymają oszczędności w skarpecie. Liczą, że wzbogacą się dzięki wygranej na loterii lub dzięki pracy za granicą.

”Money Track 2009” to wspólny projekt Centrum im. Adama Smitha, domu badawczego Maison oraz agencji MMT Management. Co wynika z ich badań? Przede wszystkim, że Polacy są ciągle nieufni wobec banków. Co trzeci Polak nie ma nawet konta w banku. Dlaczego? Większość z nich (76%) woli dostawać pieniądze z ręki do ręki, niż przelewem bankowym. Poza tym ”gotówka to jedyne prawdziwe pieniądze” (tak uważa 64% tych, którzy nie mają konta) i „do końca nie wiadomo, co się z pieniędzmi w banku dzieje” (59%).

Polacy również nie odkładają. Tylko 46% z nas ma oszczędności i są to przede wszystkim pieniądze „na czarną godzinę”, następnie odkładane z myślą o rodzinie albo podróżach. Tylko 7% z tych, którzy mają oszczędności, inwestuje je. Wnioski?

- Banki nie umieją dotrzeć do Polaków. Większość instytucji otwiera placówki w dużych miastach, sprzedaje skomplikowane produkty. Brak w nich oferty dla przeciętnego obywatela, który nie ma wiedzy o finansach. Nic więc dziwnego, że mnóstwo ludzi trzyma pieniądze pod kocem - komentuje Andrzej Sadowski, ekonomista z Centrum im. Adama Smitha.

Domika Maison, psycholog z Uniwersytetu Warszawskiego i prezes domu badawczego Maison, dodaje, że banki nie umieją też odpowiednio się zaprezentować.

- Większość z nich w spotach reklamowych stara się wywołać skojarzenia z luksusem, zamiast pokazać się jako instytucja przyjazna i bliska – mówi Dominika Maison.

Większość z nas (41%) ocenia swoją sytuację materialną jako średnią, niecałe 38% jako dobrą, a 21% - jako złą. Niestety, prawie 68% Polaków nie widzi szans na jej poprawę. A jeśli już, to dzięki wygranej w Lotto. Na ”szóstkę” liczy prawie dwie trzecie z nas, mimo że szanse na to są jak 1 do prawie 14 mln. Mniej osób, bo tylko 47% uważa, że może poprawić swój los dzięki pracy. Potem wiążemy nadzieje z wyjazdem za granicę, założeniem własnej firmy, dotacjami z Unii Europejskiej. Do pracy w zawodzie poniżej swojego wykształcenia jest skłonny tylko co trzeci Polak.

- Najciekawsze jest to, że wiele osób wiąże nadzieje z wyjazdem za granicę, ale nie dopuszcza myśli o pracy poniżej wykształcenia, chociaż na emigracji najczęściej pracuje się właśnie poniżej kwalifikacji – zaznacza Dominika Maison.

Zdaniem Andrzeja Sadowskiego, to zjawisko oznacza również porażkę polityków, którzy namawiają emigrantów do ponownego zamieszkania w Polsce.

- Polacy wierzą w możliwości, jakie daje praca za granicą, ale nie w kraju. Zachęcanie ich do powrotu nie działa – mówi ekonomista.

Pozytywna wiadomość jest taka, że kryzys na razie pozostaje jedynie hasłem. Dwie trzecie Polaków uważa, że przez najbliższy rok ich sytuacja materialna nie zmieni się, 20% myśli, że będzie gorzej, a 16% - że będzie lepiej.

- Pomimo propagandy kryzysu, Polacy nie odczuwają go osobiście. Pytane przeze mnie osoby często nie wiedziały, o jakim kryzysie mowa, skoro benzyna jest tańsza, a pensja jest wyższa, niż w zeszłym roku. Wiele osób pamięta też PRL, kiedy były puste półki w sklepach i to był prawdziwy kryzys – sumuje Dominika Maison.

Martyna Mroczek

Biznes.onet.pl

Na ”szóstkę” liczy prawie dwie trzecie z nas, mimo że szanse na to są jak 1 do prawie 14 mln.
To chyba do działu humor się kwalifikuje.

Administrator 
Administrator

Otrzymał 7 piw(a)
Wysłany: 2009-03-19, 14:29   Re: Polacy boją się banków

Cały ten artykuł nadaje się do działu humor.

onet napisał/a:
Co trzeci Polak nie ma nawet konta w banku.

Zgadza się, trudno aby dzieci miały konto w banku. Osoby do 18 roku życia stanowią ok 20% społeczeństwa. W Polsce istnieje ponad 20 milionów rachunków bankowych.
Postaw piwo autorowi tego posta

majk-el 
Wieluniaczek
garnki lepi

Wysłany: 2009-03-19, 14:40   

Były premier nie ufał bankom więc trudno dziwić się, że "zwykli obywatele" wolą trzymać pieniądze w skarpecie.

Gregg Sparrow
[Usunięty]

Wysłany: 2009-03-19, 15:13   

Jak można ufac bankom jak odstawiają taką lichwę???
Jak RPP podnosi stopy procentowe to oprocentowanie lokat stoi w miejscu a drożeją kredyty. Jak RPP obniża stopy procentowe to banki obniżają oprocentowanie lokat a kredyty stoją w miejscu. Jak tu im ufać???

miko 005 
WIELUNIAK

Piwa: 76/53
Wysłany: 2009-03-19, 18:09   

Mateusz napisał/a:
Na ”szóstkę” liczy prawie dwie trzecie z nas, mimo że szanse na to są jak 1 do prawie 14 mln.
To chyba do działu humor się kwalifikuje.

Mateusz, a Ty nigdy nie masz własnych marzeń? Tak samo jest z tą „szóstką”, ludzie grają i marzą o trafieniu jej.
Cytat:
Większość z nas (41%) ocenia swoją sytuację materialną jako średnią, niecałe 38% jako dobrą, a 21% - jako złą. Niestety, prawie 68% Polaków nie widzi szans na jej poprawę. A jeśli już, to dzięki wygranej w Lotto.

To jest kluczowy cytat. Te 68% Polaków, doskonale wie że jest wykorzystywanych do maksimum, przez rodzimych niby biznesmenów. Wiedzą o tym że pracując w takich, polskich warunkach :shock: , lepiej liczyć na Lotto, niż na pracodawcę. A to już nie jest takie humorystyczne, prawda?

W zupełności zgadzam się też z tym cytatem;
Cytat:
- Banki nie umieją dotrzeć do Polaków. Większość instytucji otwiera placówki w dużych miastach, sprzedaje skomplikowane produkty. Brak w nich oferty dla przeciętnego obywatela, który nie ma wiedzy o finansach. Nic więc dziwnego, że mnóstwo ludzi trzyma pieniądze pod kocem - komentuje Andrzej Sadowski, ekonomista z Centrum im. Adama Smitha.

Mimo wszystko, ja banków też się nie boję :P . Szczególnie teraz po zwiększeniu kwoty gwarantowanej i samemu systemowi BFG (bankowy fundusz gwarancyjny), no właśnie jeśli już o tym mowa, to gdzie w Wieluniu znajdę najdogodniejsze warunki lokatowe :) :?:
Ostatnio zmieniony przez miko 005 2009-03-19, 19:47, w całości zmieniany 1 raz  

basteks 
Ma stragan na targu

Otrzymał 2 piw(a)
Wysłany: 2009-03-19, 18:15   

Getin Bank 8% na 3 miesiecznej lokacie

Mateusz 
WIELUNIAK
I'Amsterdam

Piwa: 9/3
Wysłany: 2009-03-19, 21:55   

basteks napisał/a:
Getin Bank 8% na 3 miesiecznej lokacie

Ściągają chyba kapitał do siebie tak jak 2 lata temu ING na 6 miesięcznej lokacie o wysokim %

miko 005

Cytat:
Mateusz, a Ty nigdy nie masz własnych marzeń? Tak samo jest z tą „szóstką”, ludzie grają i marzą o trafieniu jej.

;) Mam marzenia, tylko takie na których realizacje mam realny wpływ. Wolę się wziąć za siebie, do roboty a familiady, milionerów, konkursy sms mam w nosie. Frajer chyba nie jestem żeby wysyłać SMSy po 5zł? Czy taki gość jak ja mógłby poddawać się hazardowi i nabijać "kabzę" prezesowi LOTTO?

Grałeś kiedyś w LOTKA? Ja przyznam że tylko raz w życiu.

Łukasz 
Przyjeżdża na zakupy
Łukasz

Piwa: 1/2
Wysłany: 2009-05-24, 13:10   

To jest finansowy analfabetyzm.
Z doświadczenia wiem, jak wiele dorosłych osób nie ma podstawowej wiedzy w relacjach z bankami. Pracowałem na bankowej infolinii przez dwa lata wiec nie wymyślam tego. Ludzie nie czytają umów, jakie podpisują z bankami! Nie wiedzą jak postępować w sytuacjach konfliktowych, nie znają swoich praw i obowiązków. Osobiście znam osoby, które mają konto bankowe tylko po to, aby tuż po wypłacie wypłacać całą kasę i trzymać gotówkę w domu. Co za głupota!

Podstawowa sprawa dla wszystkich to Edukacja Finansowa. Należy od małego dzieci uczyć poruszania się w świecie finansów. Nauczać jak działają rynki finansowe, giełda, banki. Jak oszczędzać i inwestować. Inaczej wychowamy sobie kolejnych łatwych do manipulacji ludzi. A świat się zmienia, globalizuje. W granice Polski wkracza kapitał, który naprawdę się nie interesuje czy ten, czy ów straci i ile. To krwawy biznes.

Dla starszych lektura obowiązkowa to książka: Kiyosaki Robert - Bogaty Ojciec, Biedny Ojciec. Ogólnie wszystkie jego książki są świetne.
Polecam też Sekret - Rhonda Byrne.

PDF 
Słyszał o Wieluniu

Wysłany: 2009-07-11, 15:00   

co do edukacji finansowej - zgadzam się, że wiele osób pojęcia zielonego o finansach nie ma... ale jak słysze o edukacji finansowej to od razu przychodzi mi na myśl pewna firma doradcza, która przeprowadza szkolenia z tej tematyki: szkolenia kompletnie do niczego, wiedza tych ludzi jest podstawowa (żeby nie powiedzieć żadna), ale socjotechnikę mają opanowaną perfekcyjnie - do tego stopnia, że biorą 300 zł za tzw. SOFI, coś podobnego co AEGON robi klientom za free :) a ludzie im za to płacą :)
i jeszcze wierzą, że to są profesjonaliści, a oni po prostu sprzedają AEGONA i AXA :)
z tego co widzę - rozszerzają właśnie działalność na Wieluń - pewnie w rejonach gdzie funkcjonowali nie mogą już żadnego klietna znaleźć :) wciskali fundusze, ktore spadły, wartości nieruchomości zleciały, a kredyty pewnie poszły nieźle w górę...

Łukasz 
Przyjeżdża na zakupy
Łukasz

Piwa: 1/2
Wysłany: 2009-07-12, 13:48   

PDF, w drugiej części mojego postu własnie o tym napisałem.
Jednak ważniejsza jest trzecia część. Prawdziwa edukacja finansowa a nie jej wypaczanie.
Czytałeś jakąś książkę Roberta Kiyosakiego?

PDF 
Słyszał o Wieluniu

Wysłany: 2009-07-12, 22:24   

nie, ale wiem, że to Biblia tej piramidy finansowej... a prawda jest taka, że o finansach niewiele wiedzą - wszystko opiera się na trenerach, coachingach, nakręcaniu młodzików, żeby szukali jeleni, bo będą wieść dostatnie życie... a jak jeden poda pięciu znajomych, tych pięciu poda kolejnych pięciu... etc. no tak tutaj procent składany zdaje egzamin w 100% :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: no tak o tym nie myślałem, ale tak na szybko wpadło mi na myśl... nie chodzi o motywację, bo to eksperci od tego... ważniejsza jest wiedza, doświadczenie, logiczne myślenie i kreatywność.... można produkować śrubki, robić to dobrze i to może być pomysł na życie... albo też uciekać z podatkami za granicę jak Mateusz zaproponował - jest tylko jedno ale - co jeśli wszyscy będą tak skrajnie nieodpowiedzialni - rodzice i dziadkowie p. Mateusza za przeproszeniem "z..." z głodu, bo ZUS nie będzie miał z czego świadczeń wypłacać, a on się cieszy, że znalazł sposób na tańsze świadczenia, a dzięki temu pogarsza bilans płatniczy Polski... dla mnie to nie jest kreatywność tylko skrajna nieodpowiedzialność i głupota, bo te 400 zł różnicy musisz dać komuś, kto będzie prowadził ksiegowość i ogarnie różnicę w prawie...

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi