Na stronie z wykazem BTSów czyli nadajników sieci komórkowych na Wieluniu istnieją i to już baardzo długo "niby" nadajniki UMTS... tylko jakoś do tej pory chyba nie zostały włączone...
Wie ktoś coś na ten temat???
Jak widać na załączonym screenie w sieci Plus w Wieluniu powinien być UMTS czyli prędkość neta mobilnego np. iPlus powinno być bodajże ponad 4 MB/s.
Tak samo jest w sieci Era, Orange a nawet Play też mają tutaj nadajniki UMTS.
Pomógł: 15 razy Dołączył: 19 Lip 2005 Posty: 1562 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: zewsząd
Wysłany: 2009-04-20, 13:53
Odnośnie sieci Orange bo w takiej posiadam telefon to przy sile sygnału na wyświetlaczu powiamia się ikonka 3G co świadczy o tym, że UMTS działa. Nie miałem możliwości sprawdzenia tego połączenia ponieważ telefon odbiera mi tylko w EDGE.
hajen W trakcie przeprowadzki do Wielunia 4x2+8x1x1+2+1
Pomógł: 27 razy Wiek: 35 Dołączył: 17 Mar 2007 Posty: 1451 Piwa: 29/26 Skąd: Wieluń/Warszawa
Wysłany: 2009-04-20, 14:04
Mam neta w PLAY i HSDPA lapie. Co prawda sygnal marny, ale dziala.
Pomógł: 59 razy Dołączył: 12 Sie 2005 Posty: 3155 Otrzymał 7 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2009-04-20, 14:38
Do tego potrzebny jest odpowiedni telefon, kart SIM 3G. UMTS nie koniecznie będzie działał wewnątrz budynków. 4Mbit/s to czysto teoretyczna prędkość w praktyce nieosiągalna. Realnie osiągniesz niewiele więcej niż 0,5 Mbit. O korzystaniu z p2p zapomnij.
Odnośnie sieci Orange bo w takiej posiadam telefon to przy sile sygnału na wyświetlaczu powiamia się ikonka 3G co świadczy o tym, że UMTS działa. Nie miałem możliwości sprawdzenia tego połączenia ponieważ telefon odbiera mi tylko w EDGE.
Kuzyn ma internet w Orange na SS. W jednum pokoju ma EDGE a w drugim HDSPA i 2Mb/s dopóki limitu nie przekroczy.
Tak samo Play uruchomił nadajnik UMTS/HDSPA od grudnia.
Pomógł: 3 razy Dołączył: 29 Mar 2009 Posty: 85 Skąd: Małyszyn/Katowice
Wysłany: 2009-04-20, 17:50
Administrator napisał/a:
O korzystaniu z p2p zapomnij.
nieprawda.
aktuany na P4:
czyli rewelacji nie ma. Nie Wieluń.
wieczorem zamieszczę drugi.
blu lepiej działa (ogólnie w całej PL)
z Wielunia też dorzucę dla porównania. Ale nie dziś.
oj słabo taki sam wynik miałem na EDGE do tego duże pingi 225ms to dużo...
Pytałem się kiedyś w salonie Ery to powiedzieli ze w Wieluniu najwyżej 500kbp/s się wyciągnie a do tego na żadnej mapie z zasięgiem sieci UMTS/HSDPA nie ma nic o takim zasięgu w Wieluniu.
Pomógł: 3 razy Dołączył: 29 Mar 2009 Posty: 85 Skąd: Małyszyn/Katowice
Wysłany: 2009-04-20, 21:29
Mikuu napisał/a:
oj słabo taki sam wynik miałem na EDGE
zrzuć screena
Mikuu napisał/a:
do tego duże pingi 225ms to dużo...
P4 Jak zedzie poniżej 200 to będzie cud
aktualny tu:
Mikuu napisał/a:
Pytałem się kiedyś w salonie Ery to powiedzieli ze w Wieluniu najwyżej 500kbp/s się wyciągnie a do tego na żadnej mapie z zasięgiem sieci UMTS/HSDPA nie ma nic o takim zasięgu w Wieluniu.
używałem blu w Wieluniu jakiś czas temu, więc wiem jaka była kicha
A co do P4 mi sprzedawca dosłownie powiedział, bym sobie najpierw sprawdził jak "hula" zanim zdecyduję się na dłuższą zabawę. W Wieluniu nie testowałem tego jeszcze, ale mnie kurcze podkręciłeś tym wątkiem, więc sprawdzę.
hajen napisał/a:
Mam neta w PLAY i HSDPA lapie.
zrzuć screena
Pozdr.
Z 5-tej 20 rano:
Ostatnio zmieniony przez fridro 2009-04-21, 04:26, w całości zmieniany 1 raz
hajen W trakcie przeprowadzki do Wielunia 4x2+8x1x1+2+1
Pomógł: 27 razy Wiek: 35 Dołączył: 17 Mar 2007 Posty: 1451 Piwa: 29/26 Skąd: Wieluń/Warszawa
Wysłany: 2009-04-20, 21:41
fridro napisał/a:
hajen napisał/a:
Mam neta w PLAY i HSDPA lapie.
zrzuć screena
Pozdr.
Jak tylko bede w domu Ale nie spodziewajcie sie cudow
Posiadam iPlusa i zarówno internet chodzi bardzo dobrze jak również sygnał jest bardzo dobry, non stop cały zasięg na 3G. W telefonie również chodzi bardzo dobrze, no ale karta sim 3G w telefonie oczywiście siedzi.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum