No ja bym się wpierw zastanowił, czy warto kupować cały sprzed przez internet. Jak będzie realizowana gwarancja i czy koszty z tego tytułu nie wzrosną. Na dłuższą metę może to go drożej kosztować.
hajen W trakcie przeprowadzki do Wielunia 4x2+8x1x1+2+1
Pomógł: 27 razy Wiek: 35 Dołączył: 17 Mar 2007 Posty: 1451 Piwa: 29/26 Skąd: Wieluń/Warszawa
Wysłany: 2009-05-30, 00:57
Polecam Komputronik. Mozna u nich skorzystac z konfiguratora, czyli oni sami zloza Ci komputer z takich czesci, z jakich chcesz. Do tego gwarancja dwa albo trzy lata na konkretne podzespoły, nie na całą skrzynkę. Gwarancja oczywiście Door2Door (przyjeżdża kurier, zabiera uszkodzony sprzęt i przywozi sprawny; wszystko na koszt firmy udzielającej gwarancję). Do tego wiele promocji i pomoc pracowników Komputronika.
OgioN, a jaka jest inna opcja niz zakup przez Internet? W Polsce składaki to najlepsza opcja.
Nie kupuj kompów na allegro. Nie chciał bym widzieć zdziwienia na twarzy Twojego kuzyna, gdy kiedyś odpali Everesta i pokaże mu inną zawartość niż pisał sprzedawca na aukcji.
A toż to sklepów nie ma w Wieluniu? Pewnie drożej niż w Komputroniku (choć słyszałem, że nie jest taki tani), lecz czy warto czasami dla tych kilkudziesięciu złotych brać przez net? Może i tak, jeżeli upust jest znaczny. Wybór zależy od kupującego. Zwróciłem uwagę jedynie na coś, co trzeba skalkulować.
Dodam od siebie, że ja podzespoły dla siebie też biorę z netu. Lecz nie biorę nigdy całego komputera. Muszę mieć wgląd do środka komputera tym bardziej, że zawsze mam ściągniętą ściankę boczną (plomby skutecznie to uniemożliwiają, a są pretekstem do utraty gwarancji, chyba że gwarancja obejmuje same podzespoły). Jeżeli coś się zepsuje to wymieniam jego część, a nie wysyłam całego komputera by fachowcy dochodzili co się stało i przeglądali zawartość mojego dysku.
hajen W trakcie przeprowadzki do Wielunia 4x2+8x1x1+2+1
Pomógł: 27 razy Wiek: 35 Dołączył: 17 Mar 2007 Posty: 1451 Piwa: 29/26 Skąd: Wieluń/Warszawa
Wysłany: 2009-05-30, 12:27
Wlasnie podkreslalem, ze gwarancja jest na podzespoly, a nie na skrzynke. To oznacza, ze nie ma plomb na skrzynce! Co do kupowania podzespołów przez net. Mój komputer kupiłem cały na części i złożyłem go u mnie w domu razem z Archdevilem . Jak komputer kupował kuzyn, to była już opcja "Konfiguratora" i złożyli mu komputer. Nie ma on plomb na skrzynce, wszystko ma oddzielną gwarancję.
Gdybym miał kupić taki komputer jaki złożyłem, w sklepie zapłaciłbym z 1500 zł drożej (moja skrzynka kosztowała 2500).
Co do sklepów w Wieluniu to nie chcę się wypowiadać. Miałem kontakt z jednym wieluńskim sklepem komputerowym i stwierdzam, że są niekompetentni i więcej nie powierzę im jakiejkolwiek naprawy. Poza tym już jestem wystarczająco samodzielny, żeby samemu diagnozować problemy sprzętowe.
A kupując przez net (komputronik) nie kupujesz kompa od firmy, która istnieje tylko i wyłącznie w sieci. Mają swoje sklepy na terenie całej Polski (w większych miastach). Także jak najbardziej jest możliwy fizyczny kontakt z placówką owej firmy.
Chciałem jeszcze dodać, że ten komp z allegro to pic na wodę. Procek przeciętny, wsadzili 8GB pamieci RAM (po co komu tyle, co to obsłuży) w dodatku niby markowa (to dlaczego nie podali nazwy firmy), co do grafiki - to nic wielkiego. Polecałbym ATI Radeon 4850 512MB. Dysk twardy tez nie wiadomo jaki. Moze jakies badziewie. Ogolnie nie podoba mi sie ten komp. Czary mary z duzymi liczbami i mala cena.
Procesor
Intel Dual-Core E5200 2.5 GHz
Płyta główna
Asus P5Q SE P45 s.775
Pamięć RAM
Geil 4GB DDR2 1066 5-5-5-15 Black Dragon Dual Chanel
Karta graficzna
ASUS HD4850 TOP 512MB 256bit PCI-E
Dysk Twardy
WD WD5000AAKS 500GB sATA II 16MB
Obudowa
Mesh DH-03B-SL b/z
Zasilacz
Corsair CMPSU-450VXEU 450W
DirtyTricks
Świetna strona i duży wybór zestawów. Szkoda tylko że w cenie 2200zł proponują mi Phenoma X3. Czy aby na pewno 3 rdzenie są lepsze niż 2 do gier?
Druga sprawa zasilacz... Musi być porządny, bo jak kuzyn będzie w gry tłukł to co jakiś czas będzie wymieniał komponenty a zasilacz ma być ten sam.
Zastanowie sie nad Cooler Masterem czy OCZ jescze.
Dzięki za pomoc
--------------------------------------------------------------------
Dodam że moja ciocia kupowała równo rok temu komputer na Wojska Polskiego (Avans) i chciała decydować koniecznie. Gość wciskał obudowę co mieli na wystawie a ciocia myślała że komputer jak pieczywo (juz 4 razy w serwisie był komputer )
Teraz z wujkiem jedziemy i ja rozmawiam ze sprzedawcą a wujek wyciąga tylko portfel.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum