Odświeżę troszkę temat. Mianowice mam pytanie czy ktoś miał do czynienia z wieluńskimi biurami nieruchomości, a dokładnie z WGN? Chodzi mi o opinie na ich temat, czy można im zaufać itp. itd. Jeśli ktoś korzystał z ich usług to bardzo proszę o wszelkie spostrzeżenia.
WGN ma dwa biura w Wieluniu, jedno na ulicy Kaliskiej i drugie na ulicy Barycz. Konkretnie chodzi mi o to z ulicy Barycz. Ale opinie na temat WGN z ulicy Kaliskiej również chętnie poczytam.
Zadaniem pośrednika jest doprowadzenie do transakcji, czyli sprzedającego będzie namawiał na obniżenie ceny a kupującego zapewniał, że taniej nie kupi. Jest kilka zasad, które pozwalają uniknąć rozczarowania tzn:
1. Negocjować stawki prowizji przy podpisaniu umowy (nie po znalezieniu klienta/nieruchomości), dzisiaj spokojnie można zejść do 1-2% + vat
2. Zrobić rozeznanie wśród podobnych nieruchomości. Mieć na względzie, że klienci zazwyczaj kupują najtańsze nieruchomości z segmentu rynku, czyli jeżeli zależy nam na sprzedaży (nie sprzedawaniu), trzeba wystawić odpowiednią cenę.
3. Sprawdzać pośrednika - czy jest aktywny w internecie. Czasem nieruchomość może "zatrzymać" dla znajomego sztucznie obniżając cenę transakcyjną.
4. Nie zawierać umów "na wyłączność"
5. Nie liczyć na rzetelne doradztwo ze strony pośrednika w temacie stanu technicznego, ceny, czegokolwiek.
6. Ogłosić nieruchomość. Czasem pośrednik przyprowadza klienta, a klient szuka dojścia "bezkosztowego". Kontakt w internecie ułatwia sprawę.
Wbrew pozorom wciąż mimo wszystko korzystniej sprzedaje się z pośrednikiem, ze względu na bazę klientów którą posiadają.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum