Co sądze o PSL? Przed II WŚ była to centro prawicowa partia, wybitny polityk w osobie Wincentego Witosa (Wróg Piłsudskiego)
A dziś to lewacka partia skierowana na korzyści płynące bycia w koalicji i obsadzaniu ludzi w ARIMR oraz np. wieluńskim starostwie.(wystarczy spojrzeć na obsadę stanowisk)
Raz rządzili z SLD, raz z PiS a teraz PO. Mieszkańcy wsi dali im czerwoną kartkę za kolaborację z PO i w wybory prezydenckie Pawlak zebrał 1% poparcia.
Napieralski zabrał im trochę poparcia na wsi na równo z Kaczyńskim.
PSL to jedna z najstarszych partii zaraz obok UPR(przed I WŚ stronnictwo polityki realnej) ok 100 lat istnienia
[quote="vofa.1980"]podoba mi sie wizja braku utarczek i walk pomiedzy pisiorami i pełowcami
W Wieluniu w Radzie Miejskiej ta wizja się ziściła. Radni PiS-u i PO dość, że nie walczą ze sobą to na dodatek współpracują. Poza tym nie mają problemu, aby poza sesjami ze sobą rozmawiać i utrzymywać kontakty towarzyskie.
vofa.1980 napisał/a:
moze by tak zmienic to i wprowadzic troche zieleni?
PSL?
Z tym może być problem. To co łączy w Wieluniu PiS i PO to podobne wartości w działalności samorządowej - dobro wspólne społeczności lokalnej. PSL niestety przedkłada ponad to dobro własnej grupy i dlatego bliżej im do ugrupowania Pana Majchra i Kaj oraz Pana Ranoszka.
Jeszcze można sobie przypomnieć "występ Pana Łuczaka" na rocznicy wybuchu II WŚ w Wieluniu. Żenada.
Jakieś szczegóły albo najlepiej link na youtube czy coś podobnego? Bo nie pamiętam o co chodzi.
Co do samej partii to odkąd pamiętam kojarzyła mi się z "krewnymi i znajomymi Królika". Do tego lekko zacofana w swoich poglądach i to nie przez przywiązanie do tradycji (co jestem w stanie zrozumieć i szanuję), tylko przez chęć przejęcia elektoratu któremu z PiS, PO czy innym SLD nie po drodze.
@radny: moim zdaniem radni w Wieluniu nie walczą ze sobą bo większości wszystko jedno jest jaką partię reprezentują (nie mówiąc już o tym, że PO i PiS stały się bardzo podobne do siebie) a najważniejsze dla nich jest to żeby im było dobrze.
_________________ Chcialbym byc pewniakiem jak ty
Ale wole miec zlote serce
nie wiem skąd ta nagonka na PSL? z resztą można to zrozumieć czas wyborczy, wszyscy są be tylko ja jestem cacy Mateusz prawda jest taka, że ty każdemu coś zarzucasz : Ferbikowi, PSL- owi, mógłbym tak wymieniać. Jedynie twoje śmieszne pomysły zyskują twoją aprobatę. O ile się nie mylę to ty jesteś tym niedoszłym wieluńskim milionerem który załatwiał ludziom pracę chcąc prowizję dla siebie, a teraz próbuje sił w wyborach
PSL to partia z tradycjami, jeżeli są tacy źli i okropni to dlaczego od początku powstania samorządu ( 1990r. ) zyskują poparcie społeczne i sprawują funkcje publiczne?
Wybory samorządowe charakteryzują się tym, że głosuje się nie na partię lecz na ludzi, a kadrę PSL ma akurat dobrze obsadzoną.
Pomógł: 13 razy Dołączył: 26 Sie 2009 Posty: 1171 Skąd: Skąd?
Wysłany: 2010-10-27, 12:54
marcin-gorski napisał/a:
O ile się nie mylę to ty jesteś tym niedoszłym wieluńskim milionerem który załatwiał ludziom pracę chcąc prowizję dla siebie, a teraz próbuje sił w wyborach
Poznałem trochę inną wersję opowieści z pracą, ale było to już wałkowane w innym temacie. Znam trochę Mateusza i muszę przyznać, że chłopak ma masę pomysłów. Nie wiem ile z nich jest w stanie zrealizować, a ile padnie fiaskiem. Podoba mi się w nim to, że ma własne zdanie, wie czego chce. I tak jak napisał marcin-gorski, głosuje się na ludzi, za to kim i jacy są. Mateusz chciał dobrze, starał się, a Wy widzicie tylko tą złą stronę - "chciał kasę, a nie załatwił pracy". Czy to go dyskwalifikuje do udziału w wyborach? Wiesz jakie ma cele? Jaki jest jego program?
Pomógł: 13 razy Dołączył: 26 Sie 2009 Posty: 1171 Skąd: Skąd?
Wysłany: 2010-10-27, 13:20
marcin-gorski napisał/a:
Mateusz prawda jest taka, że ty każdemu coś zarzucasz : Ferbikowi, PSL- owi, mógłbym tak wymieniać. Jedynie twoje śmieszne pomysły zyskują twoją aprobatę.
Zaczynasz powoli przypominać mi to co sam napisałeś. Nie interesuje Cię jego plan, bo tylko Twój jest dobry i lepszego nie będzie?;>
Jaka nagonka? Temat na forum jest już ponad tydzień, póki co żaden ze zwolenników PSL się nie wypowiadał (nie licząc założyciela tematu). Tak was mało czy boicie się internetu?
wątpię że założyciel tematu jest z PSL-u, chyba to raczej wypowiedzieć mająca na celu sprowokować. Co do liczby wypowiadających się, pisałem już o tym wcześniej, nie jest to na tyle popularny portal aby liczba osób goszczących w dziale polityka przekraczała 10 użytkowników. W tym temacie non stop przeplata się 10 nicków ( celowo nie napisałem osób ) jeszcze raz powtórzę wydaje mi się, że nie odgrywamy ( wielun.biz) na razie znaczącej roli. Nie zauważyłem tu żadnego polityka, nie licząc ( Okrasy ), ale on chyba nie jest już politykiem, dlatego nie można stosować podwójnych standardów oceny negatywnej PSL, że nie wypowiadają się na tym forum
wątpię że założyciel tematu jest z PSL-u, chyba to raczej wypowiedzieć mająca na celu sprowokować. Co do liczby wypowiadających się, pisałem już o tym wcześniej, nie jest to na tyle popularny portal aby liczba osób goszczących w dziale polityka przekraczała 10 użytkowników. W tym temacie non stop przeplata się 10 nicków ( celowo nie napisałem osób ) jeszcze raz powtórzę wydaje mi się, że nie odgrywamy ( wielun.biz) na razie znaczącej roli. Nie zauważyłem tu żadnego polityka, nie licząc ( Okrasy ), ale on chyba nie jest już politykiem, dlatego nie można stosować podwójnych standardów oceny negatywnej PSL, że nie wypowiadają się na tym forum
to tylko my możemy sobie tak poplotkować
Pozdrawiam
@marcn-gorski:\
Po wpisani w google "psl wieluń" link do tego forum jest w pierwszej 10, więc jak dla mnie jest to forum bardzo popularne (a na pewno najpopularniejsze w okolicy) a liczba osób wypowiadających się na nim nie jest nawet w przybliżeniu równa liczbie osób które je czytają. A dlaczego poza Pawłem Okrasą nie wypowiada się tutaj żaden inny lokalny polityk (przynajmniej podpisując się swoim imieniem i nazwiskiem)? Tego nie wiem. Wiem tylko że za to Okrasa ma za to mnie wielkiego plusa.
EO(lekki)OT;)
też uważam, że to wielki błąd, ponieważ jest to najłatwiejszy kontakt z wyborcami.
To już pytanie nie do mnie. Ja nie jestem, żadnym politykiem, ba nawet nie należę do PSL. Lubię się tylko poprzekomarzać
Pomógł: 42 razy Wiek: 58 Dołączył: 04 Mar 2006 Posty: 4309 Piwa: 76/53 Skąd: wieluń
Wysłany: 2010-10-27, 16:35
Mateusz napisał/a:
Ile ci zapłacili za reklamę na tym forum?
To samo pytanie można zadać Tobie, człowiekowi któremu hołubienie własnego ugrupowania idzie wręcz perfekcyjnie.
Co do samego PSL-u, Gmina Wieluń to nie tylko samo miasto, to również okoliczne wsie. Na ok. 35 tys. mieszkańców gminy, ok 10 tys. to właśnie klasa chłopska. I mimo całej niechęci do tego ugrupowania, nie stawiałbym tak stanowczo PSL-u na straconej pozycji.
_________________ Im dłużej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum