R E K L A M A
P O R E K L A M I E

Wieluń - forum,adresy, informacje, reklama, kluby, restauracje, komunikacja, pkp, pks, ogłoszenia, praca,mapa, firmy, radio




Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia Strona Główna Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: glizda
2011-02-17, 13:45
Wiesz czym Cie trują?
Autor Wiadomość
Mateusz 
WIELUNIAK
I'Amsterdam



Pomógł: 10 razy
Wiek: 34
Dołączył: 18 Paź 2006
Posty: 3314
Piwa: 9/3
Skąd: Wieluń
Wysłany: 2009-07-04, 19:05   Wiesz czym Cie trują?

Cytat:
Wiesz czym cię trują?
Opublikowano: 03.07.2008 | Kategoria: Zdrowie
ACTIMEL
Aspekty, które trzeba mieć na względzie spoŜywając Actimel.
Actimel dostarcza organizmowi bakterię zwaną L-casei. Ta substancia jest wytwarzana w
naturalny sposób przez 98% organizmów, lecz kiedy dostarcza się jej dodatkowo przez
dłuŜszy czas, organizm przestaje ją produkować i stopniowo „zapomina”, co musi robić i jak
robić, przede wszystkim u osobników poniŜej 14 lat.
W rzeczywistości (actimel) pojawił się jako lek dla tych niewielu ludzi, którzy nie wytwarzają
tej bakterii, ale ilość tych osób okazała się tak niewielka, Ŝe lek ten okazał się nieopłacalny.
By go zrobić opłacalnym sprzedano jego patent firmom Ŝywnościowym.
Departament Zdrowia zobowiązał Actimel (firmę produkującą) do zaznaczenia w swoich
reklamach, Ŝe produktu tego nie naleŜy spoŜywać przez dłuŜsze okresy i firma ta dopełniła
tego obowiązku, ale w formie tak zakamuflowanej, Ŝe Ŝaden z konsumentów nie zauwaŜy
tego ostrzeŜenia. (W kaŜdym kraju wykorzystuje się inne kruczki językowe… - przypis
tłumacza)
Jeśli któraś matka zdecyduje się na uzupełnienie diety Ŝywnościowej swojego dziecka
Actimelem, nie zauwaŜy Ŝadnego ostrzeŜenia o niestosowności jego uŜycia i nie dowie się, Ŝe
moŜe powodować powaŜną krzywdę w przyszłości, spowodowaną manipulacjami
reklamowymi, aby powiększyć zyski producentów.
RED BULL
Ten napój sprzedawany jest we wszystkich supermarketach naszego kraju… Nasze dzieci
mogą go spoŜywać, co moŜe skończyć się śmiercią!
Red Bull został stworzony, by stymulować mózg osób poddanych duŜemu wysiłkowi
fizycznemu i wielkim napięciom stresującym, ale nigdy by być konsumowanym jako napój
obojętny czy chłodzący.
Red Bull jest napojem energetycznym, który rozprowadzany jest po całym świecie z pomocą
sloganu: “Zwiększa wytrzymałość fizyczną, podwyŜsza zdolność koncentracji i szybkość
reakcji, dodaje energii i poprawia rześkość”. Wszystko to moŜna znaleźć na puszce Red Bulla
- “napoju energetycznego tysiąclecia”!
Red Bullowi udało sdię dotrzeć do prawie 100 krajów świata. Marka czerwonego byka
adresowana jest do dwóch grup konsumentów - młodzieŜy i sportowców, czyli do dwóch
atrakcyjnych segmentów, które zniewolono prez stymulację, którą powoduje ten napój.
Napój ten został stworzony przez Dietricha Mateschitza, przedsiębiorcę pochodzenia
austriackiego, który odkrył ten napój przez przypadek. Stało się to podazas podróŜy
słuŜbowej do Hong Kongu, kiedy pracował dla fabryki produkującej szczoteczki do zębów. Plan na bazie przepisu, który zawierał kofeinę, i taurinę wywołał furorę w tym kraju. Słusznie
przewidział olbrzymi sukces tego napoju w Europie, gdzie na razie nie istniał ten produkt i co
więcej zobaczył wielką szansę przeistoczenia się w przedsiębiorcę.
Ale prawda o tym napoju jest inna: Francja i Dania właśnie zabroniły jego rozprowadzaniu,
ze względu n ato, Ŝe jest to śmiertelny koktajl, spowodowany zbiorem witamin mieszanym z
glucuronolactonem, produktem chemicznym wysoko niebezpiecznym, który został stworzony
przez Departament Obrony Stanów Zjednoczonych w latach sześćdziesiątych, aby
stymulować morale wojska ugrzęzłego w Wietnamie, który działał jako narkotyk
halucynogenny, zwalczający stres wojenny. Jednak jego efekty w organizmie okazały się tak
niszczycielskie, Ŝe został wycofany wobec wysokich wskaźników migreny, guzów
mózgowych i chorób wątroby, które występowały u spoŜywających go Ŝołnierzy. Mimo to, na
puszce Red Bulla moŜna znaleźć wśród składników glucuronolacton, skatalogowany
medycznie jako stymulant.
Na puszce Red Bulla nie figurują informacje nt. konsekwencji jego spoŜycia. W całej serii
ostrzeŜeń powinny pojawić się następujące:
1. Jest niebezpieczny dla zdrowia, jeśli po jego spoŜyciu nie wykonujesz ćwiczeń fizycznych,
poniewaŜ funkcja energetyzująca napoju przyspiesza rytm bicia serca i moŜe spowodować
nagły zawał.
2. SpoŜywanie grozi wylewem do mózgu, poniewaŜ Red Bull zawiera składniki, które
rozcieńczają krew, aby serce mogło łatwiej przetaczać krew podczas wzmoŜonego wysiłku
fizycznego, aby wysiłek był mniej wyczerpujący.
3. Zabronione jest mieszanie Red Bulla z alkoholem, poniewaŜ mieszanka ta zmienia napój w
“śmiertelną bombę”, która atakuje bezpośrednio wątrobę. “Zaatakowane” miejsca w wątrobie
nie podlegają regeneracji!
4. Jednym z podstawowych składników Red Bulla jest witamina B12, uŜywana w medycynie
do ratowania pacjentów w stanie nieprzytomności po spoŜyciu olbrzymich dawek alkoholu.
Stąd nadciśnienie i podobnego do alkoholowego stanu ekscytacji.
5. Regularne spoŜywanie Red Bulla wyzwala pojawianie się całej serii nieodwracalnych
chorób nerwowych i neurotycznych.

Wniosek? Red Bull to napój, który powinien zostać zabroniony, poniewaŜ często jest
mieszany z alkoholem i tworzy bombę zegarową dla organizmu. ZagraŜa przede wszystki
nastolatkom i dorosłym, którzy nie posiadają tej informacji.
Raport PHD Khalet Gebara MD z Kalifornii w USA (UCLA University)



Źródło: Centrum NiezaleŜnych Mediów - Polska, http://wolne-media.h2.pl/?p=4757




Cytat:

Gorzka prawda o sztucznych słodzikach

Data publikacji: 07.06.2007
Substytut cukru, aspartam, wywołuje wiele niepokojących zaburzeń, od zaników
pamięci po nowotwory mózgu. Mimo to amerykański Urząd ds. Leków i śywności dopuścił
do spoŜycia i nadal toleruje tę jedną z najniebezpieczniejszych substancji dodawanych do
naszego poŜywienia.
Aspartam to techniczna nazwa szeregu produktów, takich jak NutraSweet, Equal, Spoonful
czy EqualMeasure. Aspartam odkryto przypadkiem w roku 1965, kiedy James Schlatter,
chemik zatrudniony w G.D. Searle Company, testował lek przeciwwrzodowy. Środek ten
dopuszczono do stosowania w suchych wyrobach spoŜywczych w roku 1981, a w napojach
gazowanych w roku 1983. W rzeczywistości po raz pierwszy dopuszczono go do stosowania
w suchej Ŝywności 26 lipca 1974 roku, jednak na skutek zastrzeŜeń zgłoszonych przez
neurologa dra Johna W. Olneya oraz prawnika organizacji konsumenckiej Jamesa Turnera w
sierpniu tego samego roku oraz po sprawdzeniu procedury badawczej zastosowanej w G.D.
Searle, amerykański Urząd ds. Leków i śywności 5 grudnia 1974 roku uchylił swoją zgodę.
W roku 1985 firma G.D. Searle została nabyta przez koncern Monsanto, który wydzielił
następnie z siebie Searle Pharmaceuticals i NutraSweet jako niezaleŜne firmy.
Aspartam jest obecnie najniebezpieczniejszą substancją na rynku, jaką dodaje się do
Ŝywności.
Aspartam jest przyczyną ponad 75 procent negatywnych reakcji na występujące w Ŝywności
dodatki zgłaszanych do amerykańskiego Urządu ds. Leków i śywności. Wiele z tych reakcji
ma bardzo powaŜny charakter, jak choćby napady apopleksji, a nawet śmierć, o czym w
lutym 1994 roku doniósł raport Departamentu Zdrowia i Opieki Społecznej. Wśród 90
udokumentowanych symptomów wymienionych w raporcie znajdują sie między innymi: bóle
głowy/migreny, zawroty głowy, apopleksje, mdłości, drętwienie, skurcze mięśni, przybieranie
na wadze, wysypki, depresja, znuŜenie, rozdraŜnienie, częstoskurcz, bezsenność, zaburzenia
wzroku, utrata słuchu, palpitacje serca, trudności w oddychaniu, napady niepokoju,
zaburzenia mowy, utrata smaku, szum w uszach, zaburzenia pamięci i bóle stawów.
Zdaniem naukowców oraz lekarzy badających negatywne skutki wywoływane przez
aspartam, spoŜywanie tego środka moŜe wywołać lub zaostrzyć przebieg następujących
chorób: nowotwory mózgu, stwardnienie rozsiane, epilepsja, syndrom chronicznego
zmęczenia, choroba Parkinsona, choroba Alzheimera, zaniki pamięci, chłoniak, wady
wrodzone, cukrzyca.
W skład aspartamu wchodzą trzy związki chemiczne: kwas asparaginowy, fenyloalanina i
metanol. Napisana przez Jamesa i Phyllis Balchów ksiąŜka “Prescription for Nutritional
Healing” (”Recepta na leczenie Ŝywnością”) zalicza aspartam do kategorii “chemicznych
trucizn”. Jak się przekonamy, nie ma w tym krzty przesady. KWAS ASPARAGINOWY (40% ASPARTAMU)
Dr Russell L. Blaylock, profesor neurochirurgii Uniwersytetu Medycznego w Missisipi,
opublikował ostatnio ksiąŜkę opisującą szczegółowo zniszczenia spowodowane spoŜywaniem
nadmiernej ilości kwasu asparaginowego z aspartamu. (99 procent glutaminianu sodu to kwas
glutaminowy. Zniszczenia, jakie on powoduje, są równieŜ omówione w ksiąŜce Blaylocka).
Blaylock przytacza blisko 500 naukowych źródeł, aby wykazać, Ŝe nadmiar występujących w
Ŝywności wolnych aminokwasów, takich jak kwas asparaginowy czy glutaminowy, wywołuje
szereg powaŜnych, chronicznych zaburzeń neurologicznych oraz wiele innych niepokojących
symptomów.
JAK ASPARTAM (I GLUTAMINIAN) DOKONUJE ZNISZCZEŃ?
Asparaginian i glutaminian działają w mózgu jak neuroprzekaźniki ułatwiając przepływ
informacji z neuronu do neuronu. Nadmiar tych substancji w mózgu prowadzi do śmierci
pewnych neuronów, gdyŜ umoŜliwia napływ zbyt duŜej ilości wapnia do komórek. Nadmiar
wapnia prowadzi z kolei do powstawania zbyt duŜej liczby wolnych rodników, które zabijają
komórki. PoniewaŜ nadmiar asparaginianu bądź glutaminianu moŜe doprowadzić do
uszkodzeń komórek nerwowych, substancje te nazywane są “toksynami pobudzającymi” -
pobudzają komórki nerwowe do śmierci.
Kwas asparaginowy naleŜy do aminokwasów. Przyjęty w wolnej postaci (nie związany z
proteinami) znacznie podnosi poziom asparaginianu oraz glutaminianu w osoczu krwi.
Nadmiar asparaginianu i glutaminianu w osoczu krwi występujący wkrótce po spoŜyciu
aspartamu albo produktów zawierających wolny kwas glutaminowy (prekursor
glutaminianowy) prowadzi do wytworzenia wysokiego poziomu tych neuroprzekaźników w
pewnych obszarach mózgu.
Dzieje się tak, kiedy bariera naczyniowo-mózgowa (BBB5), która normalnie chroni mózg
przed nadmiarem glutaminianu i asparaginianu, podobnie jak przed toksynami, (1) nie została
w pełni wykształcona w dzieciństwie, (2) nie w pełni chroni wszystkie obszary mózgu, (3)
jest uszkodzona na skutek stale powtarzających się, niekorzystnych warunków i (4) pozwala
na pewien przeciek nadmiaru asparaginianu i glutaminianu do mózgu, mimo iŜ jest w pełni
sprawna.
Nadmiar glutaminianu i asparaginianu z wolna zaczyna niszczyć neurony. Zdecydowana
większość (ponad 75 %) komórek nerwowych w określonym obszarze mózgu zostaje
uśmiercona, zanim pojawią się jakiekolwiek kliniczne objawy przewlekłej choroby. Do
licznych schorzeń, których występowanie w udowodniony sposób wiąŜe się z uszkodzeniami
wywołanymi przez długotrwałe oddziaływanie aminokwasu, naleŜą między innymi:
stwardnienie rozsiane, stwardnienie zanikowe boczne, utrata pamięci, zaburzenia hormonalne,
utrata słuchu, epilepsja, choroba Alzheimera, choroba Parkinsona, hipoglikemia, otępienie
towarzyszące AIDS, zmiany chorobowe mózgu i zaburzenia neuroendokrynologiczne.
Toksyny pobudzające stanowią wielkie zagroŜenie dla dzieci, kobiet w ciąŜy, osób starszych
oraz ludzi z przewlekłymi problemami zdrowotnymi. Nawet Federacja Amerykańskich
Towarzystw Biologii Eksperymentalnej (FA-SEB), zazwyczaj naśladująca Urząd ds. Leków i
śywności, stwierdziła ostatnio, Ŝe “jest rzeczą rozsądną, aby kobiety w ciąŜy, niemowlęta i
dzieci unikały dodatków zawierających kwas L-glutaminowy. Istniejące dowody potencjalnej
reakcji wydzielania wewnętrznego, to jest podniesienie poziomu kortyzonu i prolaktyny, a takŜe zróŜnicowane reakcje męŜczyzn i kobiet, wskazują na powiązanie
neuroendokrynologiczne, toteŜ naleŜy unikać podawania kwasu Lglutaminowego kobietom w
wieku rozrodczym, jak równieŜ osobom cierpiącym na psychozę maniakalno-depresyjną”.
Kwas asparaginowy z aspartamu wywiera na ciało takie same szkodliwe działanie, co kwas
glutaminowy.
W chwili obecnej trwają dyskusje nad mechanizmem reakcji na nadmiar wolnego
glutaminianu i asparaginianu. W raporcie skierowanym do FDA (Urząd ds. Leków i
śywności) do takich reakcji zaliczono: bóle głowy/migreny, mdłości, bóle brzucha, znuŜenie
(blokada prawidłowego napływu glukozy do mózgu), problemy ze snem, zaburzenia
widzenia, napady niepokoju, depresję i astmę.
Osoby cierpiące z powodu aspartamu często uskarŜają się na utratę pamięci. Jak na ironię, w
roku 1987 G.D. Searle, producent aspartamu, rozpoczął prace nad lekiem mającym zwalczyć
utratę pamięci wywoływaną przez uszkodzenia, których przyczyną są aminokwasy.
Blaylock jest jednym z wielu naukowców oraz lekarzy wyraŜających troskę z powodu
zniszczeń wywoływanych przez pobudzające aminokwasy trafiające do organizmu w wyniku
spoŜycia aspartamu i MSG. Jednym spośród licznego grona ekspertów, którzy wyrazili
zaniepokojenie z powodu uszkodzeń wywoływanych przez asparaginiany i glutaminiany, jest
specjalizująca się w projektowaniu badań dr psychologii eksperymentalnej Adrienne Samuels.
Kolejnym z nich jest dr John Olney, profesor wydziału psychiatrii Szkoły Medycznej na
Uniwersytecie Waszyngtońskim, naukowiec i badacz w dziedzinie neurologii, światowy
autorytet w dziedzinie toksyn pobudzających. (W roku 1971 poinformował Searle, Ŝe kwas
asparaginowy spowodował powstanie dziur w mózgu myszy). Do tej dwójki naleŜy dodać
takŜe Francisa J. Waickmana, doktora medycyny, laureata nagród Rinkela i Formana,
specjalisty w zakresie pediatrii, alergii oraz immunologii.
Inni naukowcy wyraŜający podobne poglądy to doktor medycyny i dyplomowany patolog
sądowy John R. Hain oraz doktor medycyny, członek Amerykańskiego Kolegium
Lekarskiego i Kolegium Pulmonologii, specjalista diabetyk, H.J. Roberts, który wybrany
został przez ogólnokrajowe czasopismo medyczne na “Najlepszego Lekarza w Stanach
Zjednoczonych”.
Do tej grupy dodać naleŜy takŜe Johna Samuelsa, który opracował listę badań naukowych
jednoznacznie wykazujących szkodliwość spoŜywania nadmiernych ilości wolnego kwasu
asparaginowego i glutaminowego. Do tej długiej listy dodać moŜna jeszcze wiele innych
nazwisk.
FENYLOALANINA (50% ASPARTAMU)
Fenyloalanina jest aminokwasem występującym normalnie w mózgu. Osoby z genetycznym
zaburzeniem (fenyloketonuria) nie mogą metabolizować fenyloalaniny. Prowadzi to do
niebezpiecznie wysokiego poziomu fenyloalaniny w mózgu (niekiedy wręcz śmiertelnego).
Dowiedziono, Ŝe przyjmowanie aspartamu, zwłaszcza w połączeniu z węglowodanami, moŜe
nadmiernie podnieść poziom fenyloalaniny w mózgu nawet u osób nie cierpiących na
fenyloketonurię. To wcale nie jest teoria. Wiele osób, które na przestrzeni długiego czasu
spoŜyły duŜe ilości aspartamu i nie chorują na fenyloketonurię, mają podwyŜszony poziom
fenyloalaniny w krwi. PodwyŜszony poziom fenyloalaniny w mózgu moŜe spowodować zmniejszenie ilości
serotoniny, co z kolei prowadzi do zaburzeń emocjonalnych, np. depresji. Wyniki badań
potwierdzają, Ŝe poziom fenyloalaniny we krwi uległ znacznemu podwyŜszeniu u ludzi,
którzy systematycznie uŜywali aspartamu. Nawet jednokrotne uŜycie aspartamu powodowało
wzrost poziomu fenyloalaniny w krwi.
Zeznając przed Kongresem Stanów Zjednoczonych, dr Louis J. Elsas wykazał, Ŝe obecna w
krwi fenyloalanina moŜe koncentrować się w pewnych rejonach mózgu i Ŝe jest szczególnie
niebezpieczna dla niemowląt oraz płodu. Zwrócił równieŜ uwagę na fakt, Ŝe fenyloalanina
jest znacznie lepiej metabolizowana przez gryzonie niŜ ludzi.
Opis pewnego przypadku, w którym aspartam wywołał szczególnie wysoki poziom
fenyloalaniny, został ostatnio przedstawiony przez Wednesday Journal w artykule
zatytułowanym “Koszmar aspartamu”. John Cook wypijał od 6 do 8 dietetycznych napojów
dziennie. Po pewnym czasie zaczęły go nękać zaniki pamięci oraz częste bóle głowy. Gdy w
dalszym ciągu korzystał z tych napojów, stan jego uległ pogorszeniu. Doznawał raptownych
zmian nastroju albo bez powodu wpadał nagle we wściekłość. Choć nie chorował na
fenyloketonurię, badania krwi wykazały obecność fenyloalaniny w ilości 80 mg/dl. Doszło teŜ
do uszkodzeń mózgu, który zaczął nieprawidłowo funkcjonować. Po rezygnacji z
zawierających aspartam napojów stan zdrowia Cooka uległ radykalnej poprawie.
Jak wykazuje w swojej ksiąŜce Baylock, wczesne pomiary odkładającej się w mózgu
fenyloalaniny skaŜone były błędem. Naukowcy, którzy badali później określone rejony
mózgu, a nie średni rozkład w nim całym, spostrzegli znaczny wzrost poziomu fenyloalaniny.
Szczególnie widoczny jest on w podwzgórzu, rdzeniu przedłuŜonym i ciele prąŜkowanym.
Blaylock dochodzi do wniosku, Ŝe nagromadzenie w mózgu nadmiernej ilości fenyloalaniny
moŜe wywołać schizofrenię bądź sprawić, Ŝe człowiek staje się bardziej podatny na ataki
apopleksji.
Tak więc w dłuŜszej perspektywie czasu nadmierne spoŜywanie aspartamu moŜe przyczynić
się do wzrostu sprzedaŜy środków przeciwdziałających zanikowi serotoniny, na przykład
Prozacu oraz leków przeciwko schizofrenii i apopleksji.
METANOL (ALKOHOL DRZEWNY - TRUCIZNA) (10% ASPARTAMU)
Metanol jest śmiertelną trucizną. Niektórzy mogą go pamiętać jako truciznę, która wielu
alkoholików doprowadziła do ślepoty bądź śmierci. Metanol zostaje stopniowo uwolniony w
jelicie cienkim, gdy grupa metylowa aspartamu styka się z enzymem chymotrypsyną.
Wchłanianie metanolu przez organizm ulega znacznemu przyśpieszeniu, kiedy spoŜywa się
go w wolnej postaci. Wolny metanol powstaje z aspartamu po podgrzaniu go do temperatury
powyŜej 30°C. Dochodzi do tego, jeśli zawierający aspartam produkt jest niewłaściwie
przechowywany lub podgrzewany (np. wyroby “spoŜywcze” Jello).
Metanol rozkłada się w organizmie na kwas mrówkowy oraz formaldehyd. Formaldehyd jest
śmiertelnie niebezpieczną neurotoksyną. W swojej ocenie metanolu Agencja Ochrony
Środowiska stwierdza, Ŝe jest on “uznawany za truciznę o działaniu kumulacyjnym z uwagi
na niewielki stopień wydalania po spoŜyciu. W organizmie utlenia się do formaldehydu i
kwasu mrówkowego. Obie te substancje są toksyczne”. Maksymalna dawka dopuszczalna do
spoŜycia wynosi 7,8 mg/dzień. Litr słodzonego aspartamem napoju zawiera około 56 mg metanolu. Zagorzali konsumenci zawierających aspartam produktów potrafią spoŜyć do 250
mg metanolu dziennie, czyli 32 razy więcej niŜ opracowany przez Agencję Ochrony
Środowiska limit.
Do objawów zatrucia metanolem naleŜy zaliczyć bóle i zawroty głowy, buczenie w uszach,
mdłości, zaburzenia trawienno-jelitowe, osłabienie, dreszcze, zaniki pamięci, drętwotę i bóle
kończyn, zaburzenia zachowania oraz zapalenie nerwów. Najbardziej znane symptomy
zatrucia metanolem to problemy ze wzrokiem, obejmujące między innymi zamglenie obrazu,
postępujące zawęŜenie pola widzenia i ciemność, uszkodzenia siatkówki i w końcu ślepotę.
Formaldehyd jest znanym czynnikiem rakotwórczym, niszczy siatkówkę, wpływa na
replikację DNA i powoduje wady płodu.
Z braku kilku enzymów ludzie są o wiele bardziej wraŜliwi na toksyczne oddziaływanie
metanolu niŜ zwierzęta. Z tego teŜ powodu testy aspartamu bądź metanolu dokonywane na
zwierzętach nie w pełni oddają zagraŜające ludziom niebezpieczeństwo. Dr Woodrow C.
Monte, dyrektor Laboratorium śywności i śywienia na Uniwersytecie Stanowym w
Arizonnie, oświadczył: “Nie istnieją badania ludzi i ssaków pozwalające ocenić moŜliwe
mutagenne, teratogenne czy kancerogenne efekty przewlekłego spoŜywania alkoholu
metylowego”.
Nie wyjaśniona do końca kwestia bezpieczeństwa przy spoŜywaniu aspartamu tak bardzo nie
dawała mu spokoju, Ŝe wystąpił z oskarŜeniem przeciwko Urzędowi ds. Leków i śywności,
domagając się przesłuchania w tej sprawie. Zwrócił się do niego o “wstrzymanie się z
akceptacją napojów, dopóki nie poznamy odpowiedzi na te waŜne pytania. To nie w
porządku, Ŝe składacie cały cięŜar dowodu na barkach kilku osób, które ta sprawa obchodzi,
ale których moŜliwości finansowe są ograniczone. Musicie pamiętać, Ŝe jesteście ostatnim
szańcem obrony amerykańskiego społeczeństwa. Kiedy dopuścicie [aspartam] do stosowania,
ja i moi koledzy nie będziemy mogli nic zrobić, aby odwrócić bieg rzeczy. Aspartam dołączy
wówczas do sacharyny, związków siarki i Bóg jeden wie, ilu jeszcze innych wątpliwych
substancji wynalezionych na szkodę człowieka i wprowadzonych do powszechnego uŜytku za
zgodą rządu”. Wkrótce potem komisarz Urzędu ds. Leków i śywności, Arthur Hull Hayes jr.
zaakceptował stosowanie aspartamu w napojach gazowanych, a następnie przeszedł do pracy
w G.D. Searle w pionie public relations.
Niektóre soki owocowe oraz napoje alkoholowe zawierają niewielkie ilości metanolu. NaleŜy
jednak pamiętać, Ŝe metanol nigdy nie występuje w odosobnieniu. W kaŜdym przypadku
obecny jest równieŜ etanol, zazwyczaj w znacznie większej ilości. Etanol spełnia u ludzi rolę
odtrutki na toksyczne działanie metanolu.
Oddziały uczestniczące w operacji Pustynna Burza zostały “uraczone” ogromnymi ilościami
słodzonych aspartamem napojów, które w słońcu Arabii Saudyjskiej ogrzewały się powyŜej
30° C. Wielu Ŝołnierzy wróciło do domu z licznymi zaburzeniami przypominającymi objawy
zatrucia formaldehydem. Mógł się do tego przyczynić wolny metanol pochodzący z napojów
słodzonych aspartamem. Inne substancje powstające z rozpadu aspartamu, jak choćby
(omówiona poniŜej) DKP14, równieŜ mogły mieć swój udział w powstaniu tego schorzenia.
Podejmując w roku 1993 decyzję, którą moŜna określić jedynie jako nieodpowiedzialną,
Urząd ds. Leków i śywności zaaprobował aspartam jako składnik wielu produktów
spoŜywczych, które są zawsze podgrzewane powyŜej 30°C. DWUKETOPIPERAZYNA (DKP)
DKP jest produktem ubocznym metabolizmu aspartamu i ma swój udział w powstawaniu
nowotworów mózgu. Dr Olney zauwaŜył, Ŝe DKP łącząc się w jelicie z grupą nitrozylową
tworzy związek podobny do N-nitrozylomocznika, substancji bardzo silnie stymulującej
rozwój nowotworów mózgu. Niektórzy autorzy utrzymują, iŜ DKP powstaje po spoŜyciu
aspartamu. Nie jestem pewien, czy jest to podejście prawidłowe. Z całą pewnością wiadomo
natomiast, Ŝe DKP tworzy się w płynnych produktach z zawartością aspartamu podczas ich
długiego przechowywania.
Firma G.D. Searle testowała na zwierzętach bezpieczeństwo DKP. Urząd ds. Leków i
śywności odkrył liczne błędy w przeprowadzanych eksperymentach, w tym “błędy
maszynowe, pomieszanie zwierząt, nie podawanie doświadczalnym zwierzętom leków, które
powinne były otrzymać, oraz utratę patologicznych okazów z powodu niewłaściwego
traktowania”. Te wadliwe procedury laboratoryjne mogą tłumaczyć, dlaczego zarówno
zwierzęta poddawane testom, jak i kontrolne miały szesnastokrotnie więcej nowotworów
mózgu niŜ naleŜałoby oczekiwać po eksperymentach tej długości. Jak na ironię, wkrótce po
tym, jak te błędy w doświadczeniach wyszły na jaw, FDA oparł się na wskazówkach G.D.
Searle przy opracowywaniu norm pracy w laboratorium przeznaczonych dla przemysłu.
Zeznając przed Senatem Stanów Zjednoczonych, toksykolog FDA, dr Jacąueline Verrett
wskazała DKP równieŜ jako przyczynę polipa macicy oraz zmian poziomu cholesterolu w
krwi.
SCHORZENIA WYWOŁYWANE PRZEZ ASPARTAM
Składowe aspartamu mogą wywoływać szereg róŜnych chorób. Niektóre z nich rozwijają się
stopniowo, inne, dają o sobie znać natychmiast, i to w sposób gwałtowny.
Ogromna liczba ludzi cierpi z powodu objawów wywoływanych przez aspartam, nie
rozumiejąc, dlaczego Ŝadne zioła czy pigułki nie przynoszą im ulgi. Część spoŜywających
aspartam osób nie odczuwa początkowo Ŝadnych skutków, ale po pewnym czasie nawet i one
zaczynają narzekać z powodu zniszczeń wywołanych przez długotrwałe działanie
pobudzających aminokwasów, fenyloalaniny, metanolu i DKP. Spośród mnóstwa schorzeń,
do szczególnie powaŜnych zaliczam:
Wady wrodzone
Dr Diana Dow Edwards przeprowadziła sponsorowane przez Monsanto badania nad
moŜliwością powstawania wad wrodzonych na skutek spoŜywania aspartamu. Po uzyskaniu
wstępnych danych potwierdzających niszczące działanie aspartamu, finansowanie dalszych
badań zostało przerwane. Genetyk pediatra z Uniwersytetu Emory potwierdził, Ŝe aspartam
powoduje wady wrodzone.
W ksiąŜce While Waiting:A Prenatal Guidebook (W oczekiwaniu - poradnik przed
urodzeniowy) George’a R. Verrilliego i Annę Marie Mueser znajduje się stwierdzenie, Ŝe
aspartam podejrzewany jest o wywoływanie uszkodzeń mózgu u wraŜliwych osób. RównieŜ
płód moŜe być naraŜony na wystąpienie takich efektów. Niektórzy badacze sugerują, Ŝe duŜe
dawki aspartamu mogą powodować róŜne problemy, od zawrotów głowy i drobnych zmian w
mózgu po niedorozwój umysłowy. Rak (rak mózgu)
W roku 1981 Satya Dubey, statystyk z FDA, stwierdził, Ŝe dane na temat wywoływania raka
mózgu przez aspartam są tak niepokojące, Ŝe nie moŜe akceptować dopuszczenia
NutraSweetu do spoŜycia. W dwuletnich badaniach przeprowadzonych przez producenta
aspartamu, u dwunastu spośród 320 szczurów otrzymujących normalne poŜywienie z
dodatkiem aspartamu rozwinęły się guzy mózgu, podczas gdy w grupie zwierząt kontrolnych
nie pojawiły się one ani razu. Pięć z owych dwunastu guzów rozwinęło się u szczurów
otrzymujących małe dawki aspartamu. Akceptacja aspartamu stanowi naruszenie Poprawki
Delaneya mającej zapobiegać obecności substancji rakotwórczych, takich jak metanol
(formaldehyd) i DKP, w naszej Ŝywności. Dr Adrian Gross, nieŜyjący juŜ toksykolog z FDA,
zeznał przed Kongresem Stanów Zjednoczonych, Ŝe aspartam moŜe powodować guzy mózgu.
Z tego powodu FDA nie miał prawa ustalać dopuszczalnej dziennej dawki na jakimkolwiek
poziomie. W swoich zeznaniach stwierdził, Ŝe badania przeprowadzone w firmie Searle były
“w znacznej mierze niewiarygodne” oraz Ŝe “przynajmniej jeden z tych testów wykazał
ponad wszelką wątpliwość, Ŝe aspartam moŜe wywoływać guzy mózgu u zwierząt
doświadczalnych. Swoje wystąpienie zakończył pytaniem: “Skąd bierze się wyraźna niechęć
FDA do zastosowania wobec tego spoŜywczego dodatku tak zwanej Poprawki Delaneya do
Ustawy o śywności, Lekach i Kosmetykach?… Jeśli sam FDA narusza prawo, kto ma
chronić zdrowie społeczeństwa?”
W połowie lat siedemdziesiątych odkryto, Ŝe producent aspartamu na kilka sposobów
fałszował wyniki badań. Jedna z oszukańczych technik polegała na wycinaniu guzów
doświadczalnym zwierzętom i ponownym włączaniu ich do eksperymentu. W innym
przypadku padłe zwierzęta wymieniano w sprawozdaniu wśród osobników, które przeŜyły
eksperyment. NaleŜy zatem przyjąć, Ŝe dane dotyczące guzów mózgu są w rzeczywistości
jeszcze gorsze, niŜ to przedstawiano. Ponadto były pracownik producenta aspartamu,
Raymond Schroeder, poinformował 13 lipca 1977 roku FDA, iŜ cząsteczki DKP były tak
duŜe, Ŝe szczury mogły odróŜniać je od zwykłego poŜywienia.
Co ciekawe, liczba przypadków guza mózgu u osób powyŜej 65 roku Ŝycia między rokiem
1973 a 1990 zwiększyła się o 67 procent. Liczba nowotworów mózgu we wszystkich grupach
wiekowych wzrosła o 10 procent. Największy wzrost miał miejsce w latach 1985-1987.
W swojej ksiąŜce “Aspartame (Nu-tra Sweet): Is It Safe?” (”Aspartam (NutraSweet) - czy to
jest bezpieczne?”) Roberts udowadnia, Ŝe aspartam moŜe spowodować szczególnie
niebezpieczną odmianę raka - pierwotnego chłoniaka mózgu.
Cukrzyca
Amerykańskie Towarzystwo Diabetologiczne zaleca tę chemiczną truciznę osobom chorym
na cukrzycę. Według H.J. Robertsa, specjalisty w dziedzinie diabetyki, członka ADA i
autorytetu w dziedzinie sztucznych słodzików, aspartam:
1. przyśpiesza wystąpienie klinicznych objawów cukrzycy,
2. pogarsza moŜliwość kontrolowania choroby u pacjentów przyjmujących insulinę i leki
doustne, 3. wzmaga towarzyszące cukrzycy powikłania, takie jak retynopatia, zaćma, neuropatia i
gastropareza,
4. powoduje drgawki.
W oświadczeniu poświęconym uŜywaniu produktów zawierających aspartam przez osoby z
cukrzycą oraz hipoglykemią, Roberts stwierdził: “Niestety, wielu moich pacjentów, jak
równieŜ tych, którzy przychodzili do mnie na konsultacje, miało powaŜne komplikacje
metaboliczne, neurologiczne i inne, które przypisać moŜna wyłącznie uŜywaniu produktów
zawierających aspartam.
Przejawiało się to utratą kontroli nad cukrzycą, wzmoŜeniem hypoglikemii, wystąpieniem
domniemanych “reakcji na insulinę” (w tym równieŜ drgawek) będących w istocie reakcją na
aspartam oraz przyśpieszeniem, pogorszeniem bądź symulacją powikłań diabetologicznych
(zwłaszcza upośledzenia widzenia i neuropatii), a takŜe gwałtownym ustąpieniem tych
objawów po rezygnacji z aspartamu i szybkim powrocie problemów z chwilą, gdy pacjent
świadomie lub nie ponownie sięgał po produkty zawierające aspartam”.
I dalej dodaje:
“Ubolewam, Ŝe inni lekarze i ADA nie biorą pod uwagę tych powtarzających się ustaleń
opisanych w moich z gruntu neutralnych publikacjach i nie ostrzegają pacjentów oraz
konsumentów”.
Blaylock stwierdził, Ŝe pobudzające toksyny, takie jak te występujące w aspartamie, mogą
przyśpieszyć rozwój cukrzycy u osób genetycznie podatnych na tę chorobę.
Zaburzenia emocjonalne
NiezaleŜne badania efektów, jakie aspartam wywołuje u osób z zaburzeniami nastroju,
przeprowadził ostatnio dr Ralph G. Walton. PoniewaŜ jego praca nie była
finansowana/kontrolowana przez producentów aspartamu, NutraSweet Company odmówiła
mu sprzedaŜy tego środka. Walton był zmuszony zaopatrzyć się w aspartam gdzie indziej.
Doświadczenia wykazały znaczy wzrost powaŜnych symptomów u osób spoŜywających
aspartam. PoniewaŜ niektóre objawy okazały się bardzo cięŜkie, Institutional Review Board
musiała przerwać dalsze badania. Trzech spośród uczestników powiedziało, Ŝe ulegli
“zatruciu” aspartamem.
Walton skonkludował to, mówiąc, Ŝe “osoby z zaburzeniami nastroju są szczególnie wraŜliwe
na ten sztuczny słodzik i tego rodzaju ludziom naleŜy odradzać jego uŜywanie”. Świadom
tego, Ŝe eksperymentu nie moŜna powtórzyć z powodu zagroŜenia, jakie stwarza dla
uczestników, Walton oznajmił ostatnio:
“Wiem, Ŝe aspartam wywołuje apopleksję. Jestem teŜ przekonany, Ŝe powoduje zmiany
zachowania. Bardzo mnie złości, Ŝe ta substancja znajduje się na rynku. Osobiście poddaję w
wątpliwość wiarygodność wszelkich badań finansowanych przez NutraSweet”.
Istnieją liczne relacje przypadków stwierdzenia niskiego poziomu serotoniny w mózgu,
depresji oraz innych zaburzeń emocjonalnych, których wystąpienie łączono z aspartamem i które często ustępowały po zaprzestaniu uŜywaniu tego środka. Badacze wskazują, Ŝe
podwyŜszony poziom fenyloalaniny w mózgu, występujący u chorych na fenyloketonurię,
prowadzi do spadku poziomu neuroprzekaźnika serotoniny, co pociąga za sobą szereg
zaburzeń emocjonalnych. Zeznając przed Senatem Stanów Zjednoczonych, dr William M.
Pardridge z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles (UCLA) stwierdził, Ŝe picie przez
młodzieŜ czterech szesnasto uncjowych (ok. 0,5 1) butelek dietetycznych napojów
gazowanych dziennie prowadzi do duŜego wzrostu poziomu fenyloalaniny.
Epilepsja/apopleksja
Liczba spowodowanych przez aspartam ataków jest duŜa i stale rośnie, a tymczasem Fundacja
Epilepsji promuje aspartam jako bezpieczny środek. W Massachusetts Institute of Technology
przebadano 80 osób, które doznały ataku po spoŜyciu aspartamu. Community Nutrition
Institute doszedł do następujących wniosków:
“Tych osiemdziesiąt przypadków pasuje do opracowanej przez FDA definicji zagroŜenia
zdrowia publicznego, co wymaga od FDA szybkiego usunięcia produktu z rynku”.
Zarówno magazyn sił powietrznych Flying Safety, jak i pismo marynarki wojennej Navy
Physiology opublikowały artykuły ostrzegające przed wieloma zagroŜeniami związanymi z
aspartamem, w tym przed szkodliwymi efektami kumulatywnymi metanolu oraz
zwiększonym ryzykiem powstania wad wrodzonych. W artykułach tych jest takŜe mowa o
tym, Ŝe aspartam moŜe zwiększać podatność pilotów na ataki apopleksji i zawroty głowy.
Dwadzieścia artykułów przestrzegających przed spoŜywaniem aspartamu podczas lotu
ukazało się równieŜ w National Business Aircraft Association Digest (1993), Aviation
Medical Bulletin (1988), The Aviation Consumer (1988), Canadian General Aviation News
(1990), Pacific Flyer (1988), General Aviation News (1989), Aviation Safety Digest (1989)
oraz Plane Pilot (1990).
Ulotka przestrzegająca przed aspartamem była równieŜ rozpowszechniana podczas 57
dorocznego zjazdu Aerospace Medical Association (Gaffney, 1986).
Ostatnio uruchomiono gorącą linię dla pilotów cierpiących na ostre dolegliwości po spoŜyciu
aspartamu. Przeszło sześciuset pilotów zameldowało o swoich symptomach, wśród których
były nawet ataki padaczki w kabinie samolotu wywołane przez aspartam.
Oryginalne badania aspartamu przeprowadził w roku 1969 niezaleŜny naukowiec, dr Harry
Waisman. Studiował on wpływ aspartamu na niemowlęta naczelnych. Z grupy siedmiu małp
jedna zmarła po 300 dniach, a pięć innych miało ataki padaczki. Te negatywne odkrycia nie
zostały oczywiście przedstawione FDA w trakcie procesu zatwierdzania aspartamu.
DLACZEGO O TYM NIE SŁYSZYMY?
Powody, dla których wielu ludzi nie słyszy o powaŜnych reakcjach organizmu na aspartam,
moŜna podzielić na dwie zasadnicze grupy:
1. Brak świadomości społecznej. O wywołanych przez aspartam chorobach nie pisze się w
gazetach, poniewaŜ nie przyciągają one uwagi opinii publicznej jak na przykład katastrofy
lotnicze. Dzieje się tak dlatego, Ŝe przypadki takie występują pojedynczo w tysiącu róŜnych
miejsc na terenie Stanów Zjednoczonych. 2. Większość ludzi nie kojarzy dostrzeŜonych u siebie objawów z długotrwałym
spoŜywaniem aspartamu. Osoby, które uśmierciły znaczny procent swoich komórek
mózgowych, co doprowadziło następnie do powstania przewlekłej choroby, nie są w stanie
powiązać takich dolegliwości ze spoŜywaniem aspartamu. Sposób, w jaki aspartam został
dopuszczony do stosowania, stanowi doskonałą lekcję tego, jak chemiczne i farmaceutyczne
firmy potrafią manipulować rządowymi agencjami w rodzaju FDA, “łapówkarskimi”
organizacjami pokroju American Dietetic Association, a takŜe oddziaływać na społeczność
naukową za pomocą wadliwych czy wręcz oszukańczych badań sponsorowanych przez
producentów aspartamu.
Erik Millstone, badacz z Science Policy Research Unit na Uniwersytecie w Sussex,
zgromadził tysiące stron dowodów, w tym niektóre na podstawie Ustawy o Wolności
Informacji potwierdzających, Ŝe:
1. Laboratoryjne testy fałszowano, a zagroŜenia ukrywano.
2. Zwierzętom usuwano guzy, a sztuki padłe “oŜywały” w laboratoryjnych rejestrach.
3. Do FDA trafiały fałszywe bądź wprowadzające w błąd oświadczenia.
4. Dwaj prawnicy, którym powierzono zadanie przygotowanie oskarŜenia o oszustwo
przeciwko producentowi aspartamu, dogadali się z jego firmą prawniczą, pozwalając, aby
zadziałał przepis o przedawnieniu.
5. Szef FDA zlekcewaŜył sprzeciwy własnej rady naukowej. Wkrótce po podjęciu tej decyzji
objął posadę w Burson-Marsteller, firmie dbającej o public relations G.D. Searle.
Publiczna Rada Kontroli (PBoI) powstała w roku 1980. W jej skład weszło trzech
naukowców, którzy rozpatrywali protesty Olneya i Turnera przeciwko akceptacji aspartamu.
Rada jednogłośnie wypowiedziała się przeciwko dopuszczeniu aspartamu. Tymczasem szef
FDA, dr Arthur Hull Hayes jr. powołał pięcioosobową Komisję Naukową, która miała
sprawdzić ustalenia PBoI. Kiedy stało się jasne, Ŝe Komisja podtrzyma decyzję PBoI
stosunkiem głosów 3 do 2, do jej składu dodano jeszcze jedną osobę, przez co głosowanie nie
przyniosło rozstrzygnięcia. Dało to szefowi FDA sposobność przechylenia głosowania na
swoją korzyść i wydanie w roku 1981 zgody na stosowanie aspartamu w wyrobach suchych.
Dr Jacąueline Verrett, przełoŜona wydziału naukowego w Biurze śywności FDA, poddała
kontroli skład zespołu utworzonego w sierpniu 1977 w celu przeanalizowania Raportu
Bresslera (dotyczącego naduŜyć, jakich dopuszczono się w G.D. Searle podczas
poprzedzających aprobatę testów) i powiedziała:
“Było całkiem oczywiste, Ŝe gdzieś po drodze urzędnicy próbowali ukryć prawdę”.
W roku 1987 Verrett zeznawała przed Senatem Stanów Zjednoczonych, stwierdzając
wówczas, Ŝe eksperymenty prowadzone przez G.D. Searle okazały się “katastrofą”.
Oświadczyła, Ŝe jej zespół został poinstruowany, aby nie wypowiadał jakichkolwiek
komentarzy ani nie przejmował się wartością wyników doświadczeń. Wyjaśniła teŜ, Ŝe na
pytania dotyczące wad wrodzonych nie uzyskała odpowiedzi. W dalszym ciągu swojej
wypowiedzi zwróciła uwagę na fakt, Ŝe dowiedziono wpływu DKP na powstawanie polipów macicy i zmianę poziomu cholesterolu w krwi, a takŜe na to, Ŝe podwyŜszanie temperatury
produktu prowadzi do wzmoŜonego wytwarzania DKP.
OBROTOWE DRZWI
FDA i producenci aspartamu na drugie lata wprawili w ruch obrotowe drzwi zatrudnienia.
Oprócz szefa FDA i dwóch prawników, którzy objęli stanowiska w firmach powiązanych z
G.D. Searle, takŜe czterech innych urzędników FDA uczestniczących w procesie aprobowania
aspartamu w latach 1979-1982 otrzymało posady w przedsiębiorstwach współpracujących z
NutraSweet. Byli to Zastępca Komisarza FDA, Specjalny Asystent Komisarza FDA, Dyrektor
Biura śywności i Toksykologii oraz prawnik uczestniczący w pracach Publicznej Rady
Kontroli (PBoI).
WaŜne jest, abyśmy uświadomili sobie, Ŝe podobne praktyki stosowane są od dziesięcioleci.
Townsend Letter for Doctors (nr 11, 1992) ujawnił, Ŝe 37 spośród 49 czołowych postaci FDA
po opuszczeniu macierzystej jednostki podjęło pracę w firmach, które przedtem kontrolowały.
Ponadto 150 urzędników FDA posiada akcje firm farmaceutycznych, których produkty
podlegały kontroli FDA. Wiele organizacji oraz uczelni otrzymuje znaczne kwoty od firm
powiązanych z NutraSweet Association, grupą firm promujących uŜywanie aspartamu. W
styczniu 1993 roku Amerykańskie Towarzystwo Dietetyczne otrzymało 75 000 dolarów
dotacji od Nutra-Sweet Company. Amerykańskie Towarzystwo Dietetyczne oświadczyło, Ŝe
NutraSweet Company pisze wydawane przez nie broszury.
TakŜe wiele innych “niezaleŜnych” organizacji oraz badaczy uzyskuje wielkie sumy
pieniędzy od producentów aspartamu. Amerykańskie Towarzystwo Diabetologiczne
otrzymało pokaźne środki od NutraSweet, między innymi na prowadzenie szkoły kucharskiej
w Chicago (zapewne po to, aby nauczyć diabetyków gotowania z uŜyciem NutraSweet).
Pewien badacz z Nowej Anglii, który kiedyś wskazywał niebezpieczeństwa płynące ze
stosowania aspartamu, jest dzisiaj konsultantem Monsanto. Inny badacz z południowego
zachodu USA zajmował się zagroŜeniami płodu ze strony aspartamu. Dociekliwy reporter
odkrył, ze nakazano mu trzymać język za zębami, o ile nie chce stracić duŜego stypendium od
producenta dietetycznej coli wchodzącego w skład NutraSweet Association.
Co robi FDA, aby ochronić konsumenta przed niebezpieczeństwem aspartamu? Zupełnie nic!
W roku 1992 FDA zezwoliła na stosowanie aspartamu w napojach zaprawianych słodem,
płatkach śniadaniowych, zimnych deserach i nadzieniach. W roku 1993 zezwoliła na
dodawanie aspartamu do miękkich i twardych cukierków, napojów bezalkoholowych, herbat,
soków owocowych oraz koncentratów, wyrobów piekarniczych, wszelkiego rodzaju polew,
lukrów i nadzień do tych wyrobów.
W roku 1991 zakazała z kolei importu stevii. Proszku z tych liści uŜywano od stuleci jako
alternatywnego słodzika. Jest on stosowany szeroko w Japonii, gdzie nie wywołuje
jakichkolwiek efektów ubocznych. Naukowcy badający stevię twierdzą, Ŝe jest ona zupełnie
niegroźna dla ludzi, o czym dobrze wiadomo w wielu częściach świata, gdzie nie jest ona
zabroniona. Wszyscy ludzie, z którymi rozmawiałem na ten temat, są przekonani, Ŝe zakaz
stosowania stevii wprowadzono po to, aby wyprzeć ten produkt z amerykańskiego rynku i
otworzyć drogę do wzrostu sprzedaŜy aspartamu. Co robi amerykański Kongres, Ŝeby uchronić konsumenta przed groźbą aspartamu?
Absolutnie nic!
SpoŜycie aspartamu stwarza problemy nie tylko w USA. Środek ten jest sprzedawany w
przeszło siedemdziesięciu krajach świata.
Mówiono mi, Ŝe aspartam moŜna znaleźć nawet w produktach, na etykiecie których nie
jest on wyszczególniony. Szczególną ostroŜność naleŜy zachować wobec leków i środków
uzupełniających. Uzyskałem informacje, Ŝe nawet tak znani producenci jak Twinlabs dodają
do swoich wyrobów aspartam.
Przytoczone przeze mnie informacje stanowią zaledwie wierzchołek góry lodowej. Na
wypadek, gdyby czytelnik chciał dowiedzieć się czegoś więcej, podaję poniŜej listę
materiałów źródłowych.
Autor: Mark D. Gold
Tłumaczenie: Mirosław Kościuk
Źródło: “Nexus” nr 2/1998
Rozpowszechnianie tekstu wśród znajomych mile widziane. Dalsze publiczne
rozpowszechnianie wymaga pisemnej zgody redakcji “Nexusa”!
ZALECANE LEKTURY
Większość wymienionych poniŜej publikacji moŜna nabyć pod adresem: Aspartame
Consumer Safety Network, PO Box 780634, Dallas, Texas 75378, USA.
1. Russell L. Baylock, “Excitotoxins: The Taste that Kills” (”Pobudzające toksyny - smak
który zabija”), Health Press, Santa Fe, New Mexico, USA, 1994. (Jedna z najlepszych ksiąŜek
na temat pobudzających toksyn).
2. H. J. Roberts, M. D., “Aspartame (NutraSweet): Is It Safe?” (”Aspartam (NutraSweet): Czy
to jest bezpieczne?”).
3. “Sweet’ner Dearest”.
4. Mary Nash Stoddard (ed.), “Bittersweet Aspartame: A Diet Delusion” (”Gorzko-słodki
aspartam: Dietetyczna iluzja”).
5. “The Aspartame Consumer Safety Network, “The Aspartame Consumer Safety Network
Synopsis”.
6. Dennis Remington, M. D., Barbara Higa, R. D., “The Bitter Truth About Artificial
Sweeteners” (”Gorzka prawda o sztucznych słodzikach”).
_________________
Żelazna Logika https://www.facebook.com/zelaznalogika.net
Postaw piwo autorowi tego posta
 
   
KubaWinter 
Przyjeżdża na zakupy



Pomógł: 2 razy
Wiek: 35
Dołączył: 24 Lip 2006
Posty: 285
Otrzymał 4 piw(a)
Skąd: Wieluń
Wysłany: 2009-07-04, 20:39   

Kiepskie te artykuły. Najpierw piszą, że L. casei (autor mógłby sobie poczytać o łacińskiej nomenklaturze w biologii) to bakteria, potem że to substancja. Brednie powtarzane przez ludzi, którzy teraz piszą o Actimelu, a zaraz zabiorą się do artykułu o budowie polskich autostrad. Poza tym Lactobacillus casei żyje też w innych produktach mlecznych, nawet w tych gdzie nie piszą, że ją zawierają. Więc ogólnie rzecz biorąc te artykuły przez Ciebie lansowane, są tak samo kiepskie jak i wiedza ludzi, którzy dają się nabrać na łacińskie i pseudołacińskie nazwy na produktach.

Aspartam to nie techniczna nazwa, tylko nazwa chemiczna związku.

Reszty mi się nie chciało czytać - to co tu wypisałem, to też tylko złapane kątem oka. Poza tym nic wielkiego mu nie udowodniono. No ale mania antynowotworowa trwa. Gdyby jeszcze szła za nią jakaś wiedza, a nie dyrdymały.
_________________
Kolarstwo to nie jest gra. Kolarstwo to jest sport. Twardy, ciężki, który wymaga wiele wyrzeczeń. Można grać w piłke, tenisa lub hokeja. Ale nie można grać w kolarstwo.
Jean de Gribaldy
Postaw piwo autorowi tego posta
 
   
Mateusz 
WIELUNIAK
I'Amsterdam



Pomógł: 10 razy
Wiek: 34
Dołączył: 18 Paź 2006
Posty: 3314
Piwa: 9/3
Skąd: Wieluń
Wysłany: 2009-07-04, 23:16   

Dzięki za opinie. Niedawno ktoś mi podrzucił takie artykuły a ja z ciekawości wrzuciłem na forum, żeby poznać inne opinie na ten temat.

W TVN był kiedyś ciekawy program o mleku, jogurtach, serach...

http://www.videobomb.pl/v..._co_jesz_Nabial
_________________
Żelazna Logika https://www.facebook.com/zelaznalogika.net
Postaw piwo autorowi tego posta
 
   
Ferbik 
Administrator



Pomógł: 143 razy
Wiek: 44
Dołączył: 12 Lip 2005
Posty: 15820
Piwa: 107/205
Skąd: Wieluń
Wysłany: 2009-07-05, 00:25   

KubaWinter, szacunek w Twoją stronę za pogłębianie (słowo wymoderowano) wiedzy, którą już posiadasz. Mam nadzieję, że Twoja nauka nie pójdzie na marne i że olimpiady, w których brałeś udział to mały pikuś do tego, co osiągniesz. Jeszcze raz pełne uznanie.
_________________
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
   
Leveile Soleile 
W trakcie przeprowadzki do Wielunia



Pomogła: 4 razy
Dołączyła: 02 Lip 2007
Posty: 1077
Piwa: 12/27
Skąd: Wieluń
Wysłany: 2009-07-14, 00:42   

O aspartamie jest wiele artykułów, w którym negatywnie się o nim autorzy wypowiadają.Czy takie artykuły biorą sie znikąd?Zastanawiam się nad tym. Nie chodzi mi o same nowotwory. Ja przyznam,że kiedy wypiję zbyt dużą ilość napoju z aspartamem robi mi sie autentycznie słabo, więc odczuwam negatywne jego działanie. Jeśli chodzi o kawę czy inne napoje, stosuję trzcinowy cukier, chyba najzdrowszy,a czasem fruktozę.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
   
KubaWinter 
Przyjeżdża na zakupy



Pomógł: 2 razy
Wiek: 35
Dołączył: 24 Lip 2006
Posty: 285
Otrzymał 4 piw(a)
Skąd: Wieluń
Wysłany: 2009-07-14, 08:45   

Czerwone mięso też jest rakotwórcze. I nawer jak zjem za dużo, to też mi się robi trochę źle :wink: A na serio. Osobiście nie pije niczego, co zawiera aspartam i inne słodziki. Ale, nie ma żadnych konkretnych i potwierdzonych dowodów, że ester metylowy N-[amino(karboksylamino)acetylo]fenylalaniny jest w 100% odpowiedzialny za rozwój nowotworu. Dlatego, osobiście unikam wypowiadania się w sposób, że coś jest na pewno rakotwórcze. W ostatnich latach panuje mania (anty)nowotworowa, ale moim skromnym zdaniem nie powinna się ona skupiać na mówieniu, co jest rakotwórcze (bo z całą pewnością takie właściwości można udowodnić wszystkiemu, a in vitro na pewno), a czym jest rak. Powodów powstania nowotworów jest masa i jeszcze trochę. Od wirusów przez mutacje np. p53 po barwniki akrydynowe. Reasumując, więcej luzu i zdrowego rozsądku.
_________________
Kolarstwo to nie jest gra. Kolarstwo to jest sport. Twardy, ciężki, który wymaga wiele wyrzeczeń. Można grać w piłke, tenisa lub hokeja. Ale nie można grać w kolarstwo.
Jean de Gribaldy
Postaw piwo autorowi tego posta
 
   
Leveile Soleile 
W trakcie przeprowadzki do Wielunia



Pomogła: 4 razy
Dołączyła: 02 Lip 2007
Posty: 1077
Piwa: 12/27
Skąd: Wieluń
Wysłany: 2009-07-14, 12:32   

Kuba,ale trzeba uważać na to co się je,starać się zdrowo odżywiać, a Ty sobie żartujesz z tego co piszę. Wiadomo, że wszystko w dużych ilościach szkodzi,ale nie zauważyłam takich samych objawów po spożyciu napoju z cukrem, więc różnica jest. Możesz sobie negować to co piszę i podpierać się naukowymi dowodami bądź ich brakiem, ale z doświadczenia wiem na co źle reaguję i czego unikać,a organizm jest chyba całkiem niezłym czujnikiem, jeśli o to chodzi.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
   
KubaWinter 
Przyjeżdża na zakupy



Pomógł: 2 razy
Wiek: 35
Dołączył: 24 Lip 2006
Posty: 285
Otrzymał 4 piw(a)
Skąd: Wieluń
Wysłany: 2009-07-14, 16:41   

Ja źle reaguje na mleko, to też powód tego aby podważyć dowody naukowe? Nie napisałem w swoim poście nic o tym, ażeby odżywiać się źle. Co więcej, na koniec dodałem aby zachować więcej luzu i zdrowego rozsądku. Starałem się jedynie zwrócić uwagę, aby nie podniecać się zbytnio każdym doniesieniem z mediów na temat tego, że coś powoduje raka. Idąc tym tropem należałoby pewnie przestać jeść w ogóle. Ponadto, skąd wiesz co u Ciebie powoduje takie skutki? Aby to stwierdzić z całą pewnością, musiałabyś pić wodę z cukrem i aspartamem. Równie dobrze szkodzić Ci może zupełnie coś innego, ale to aspartam jest taki sławny. I na koniec, nie neguje, że jest Ci źle jak zjesz to czy tamto, ja poprostu staram Ci się pokazać coś zupełnie innego.
_________________
Kolarstwo to nie jest gra. Kolarstwo to jest sport. Twardy, ciężki, który wymaga wiele wyrzeczeń. Można grać w piłke, tenisa lub hokeja. Ale nie można grać w kolarstwo.
Jean de Gribaldy
Postaw piwo autorowi tego posta
 
   
Leveile Soleile 
W trakcie przeprowadzki do Wielunia



Pomogła: 4 razy
Dołączyła: 02 Lip 2007
Posty: 1077
Piwa: 12/27
Skąd: Wieluń
Wysłany: 2009-07-14, 19:44   

Twierdzę tak na podstawie tego, że piję różne napoje, nie tylko jeden,a jak wiadomo, są te z aspartamem i te z cukrem (oczywiście i z innymi słodzikami, ale akurat piszę o tych). Nie muszę długo czekać, aby odczuć skutki, więc wiem, że to od nich. Dodam,że po słodziku w tabletkach (aspartam)również źle sie czułam, tak samo mój dziadek o czym dowiedziałam się jakiś czas później, dlatego staram się go unikać jak ognia.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
   
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template Acid v 0.4 modified by Nasedo.


Wieluń Forum dyskusyjne
Kontakt z Administracją Forum | Kontakt z właścicielem domeny
Stomatolog Wieluń Sprawdzenie przebiegu BMW | Iris Trade Łódź Montaż instalacji gazowych | Skracanie linków | Klinika BMW | Notariusz Włochy BMW SPRAWDZENIE PRZEBIEGU,HISTORIA SERWISOWA BMW