Wysłany: 2009-08-06, 10:37 Kultowy Opel Calibra powraca
Kultowy Opel Calibra powraca
Opel Calibra wyprzedził swoją epokę. Samochód zadebiutował 20 lat temu, a mimo tego jego karoseria pozostaje niedoścignionym wzorem.
Niskiego współczynnika oporu aerodynamicznego może jej pozazdrościć większość aktualnie produkowanych samochodów.
Fani Calibry mają powody do radości. Serwis Auto Express informuje, że Opel prowadzi testy nowego coupe.
Zdaniem serwisu Auto Express, nowa Calibra będzie jeszcze bardziej sportowa od 3-drzwiowej Astry. Mocno ścięta linia dachu sprawi, że na tylnej kanapie wygodnie usiądą tylko niezbyt wyrośnięte dzieci.
Stylizacja nowości Opla ma stanowić połączenie wyglądu Opla GTC, który został zaprezentowany dwa lata temu na Salonie Samochodowym w Detroit z detalami znanymi z Astry czwartej generacji.
Serwis Auto Express sugeruje, że pod maską nowego Opla znajdzie się 160-konny diesel oraz benzynowe silniki o mocach od 160 do ponad 250 KM. dobre właściwości jezdne ma zagwarantować aktywne zawieszenie FlexRide.
Jeżeli Calibra faktycznie trafi do produkcji, będzie musiała stawić czoła wskrzeszonemu Volkswagenowi Scirocco oraz nowemu coupe ze stajni Peugeota – modelowi RC Z.
Wyprzedził swoją epokę? Ciekawe czym? Stylistyką?
Debiuty w 1989 roku miały także
mazda mx-5
toyota celica
o niebo ładniejsze o kanciastej calibry z wnętrzem prawie żywcem z vectry.
Jak dla mnie to cofnięcie się w tył stylem, a nie do przodu.
Panowie i Panie to temat o nowej Calibrze Czy wieszanie psów na modelu, który debiutował 20lat temu, przez pryzmat tego co się ostało i jeszcze jezdzi po polskich drogach
Losy tego samochodu nie są sprawiedliwe
Patrząc z mojego punktu widzenia, gdy cofnę się do połowy lat 90-tych większość moich rówieśników wtedy w wieku 18,19lat marzyła o takim samochodzie, a w zasięgu ręki był stary Maluch, czy Polonez i to najczęściej rodziców
Teraz po 14latach mamy 2009rok, czasy się zmieniły i widząc "młodego gniewnego" w takiej podrdzewiałej, obwieszonej spojlerami Calibrze, która tylko hałasuje i kopci uśmiech politowania sam ciśnie się na usta.
Dla mnie taka seryjna Calibra najlepiej w wersji Turbo 4 na 4 na zawsze pozostanie "marzeniem młodości" i przykro mi, że ten model tak skończył
Ostatnio zmieniony przez Gość 556677 2009-08-06, 16:35, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 3 razy Dołączył: 31 Sty 2008 Posty: 325 Otrzymał 4 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2009-08-07, 07:37
A ja mam VB i stare Calibry do mojej 2.5 sobie mogą ale chętnie bym zobaczył nowy koncept... na pewno będzie interesujący - mam nadzieję, że jeszcze bardziej niż Insignia.
EDIT:
No to już wiem jak prawdopodobnie będzie wyglądać nowa Calibra..
Pomógł: 3 razy Dołączył: 31 Sty 2008 Posty: 325 Otrzymał 4 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2009-08-07, 09:17
Administrator: rzeczywiście 2,2sec szybciej niż moje kombi, ale wydaje mi się, że aut z tym silnikiem już niewiele jeździ. Te które widzimy na co dzień to w większości zagazowane i zdezelowane wraki, które wywołują pożałowanie "dzięki" ich właścicielom.
Nie porywa mnie ta nowa calibra. Insignię tu widzę, a nie zupełnie nowy model. Najładniejsze jeszcze z całości są felgi Zbyt masywna atrapa chłodnicy, światła za wysoko, trochę podwyższyć i wyglądałoby jak suv po tjuninku, tym bardziej że lotka na tylnej klapie to jakoś nie przekonuje mnie. Gdyby tą lotkę ktoś sobie przykleił ot tak od razu by po nim jechali, ale że producent to zrobił to okrzykną nową modą, stylem, innowatorstwem.
Pomógł: 17 razy Dołączył: 08 Mar 2006 Posty: 1805 Skąd: okalew/wrocław
Wysłany: 2009-08-07, 12:19
Czy trafi do produkcji nie wiadomo. O nowej Calibrze mówiono już w 2007 roku kiedy w Genewie Opel pokazał GTC concept. Plany zakładały wdrożenie do produkcji pod koniec dekady - pożyjemy zobaczymy. Scirocco ma tą przewagę, że już jeździ po ulicach i jak dla mnie całkiem nieźle się prezentuje.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum