Jak na Win, to Seven jest IMHO krokiem w przód, działa szybciej od Visty, fajny jest ten nowy taskbar. Ale jaranie się tym OS dla mnie jest nie na miejscu.
Pomógł: 13 razy Dołączył: 11 Lis 2006 Posty: 3119 Otrzymał 6 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2009-10-22, 17:16
mixas, ale ja znam windowsa do tego linuxa, freebsd, openbsd, netbsd i troche opensolarisa
do tego na dysku aktualnie mam 3 systemy w multiboocie i każdy dopracowany że chodzi perfekcyjnie / bo u mnie wszystko musi perfekcyjnie chodzić po najdrobniejsze szczegóły/
Jak na Win, to Seven jest IMHO krokiem w przód, działa szybciej od Visty, fajny jest ten nowy taskbar. Ale jaranie się tym OS dla mnie jest nie na miejscu.
Młodsi posiadacze XP-ka będą instalowac po 10 nakładek "Windows 7 theme" na Pentrium III 256 ram.
Nowy system to w sumie pretekst do wymaniany komputera na nowszy. Prawie coś jak Blu-Ray napędza sprzedaż.
Akurat tu się nie zgodzę. Win7 zasuwał szybciej od XP XSP2 na 2GHz Athlonie 32bit z 512MB ramu. Co weselsze, GTA San Andreas chodziło lepiej niż pod XP, a karta grafiki wielce HighEnd'owa - GeForce FX5600 XT
Nie sugeruję tak absolutnie, próbowałem Sevena odpalić na Athlonie 750MHz i 192MB ram... i wiesz co? 8MB ramu wolne, non stop dysk orał (pagefile zapewne).
Jednak zwracam uwagę na to że już na średniej klasy (czyli powiedzmy 32bit athlon / sempron / celeron / pIV 2-3GHz i >512 ramu), kilkuletnim pececie można używać, a tu kolejny przykład
Dell Latitude C610 - pIII-866, 384MB ram. OS chodził aż miło, choć ramu zbyt dużo nie zostało. No i fakt do przedpotopowego Radeona Mobility M6 nie doszukałem się driverów nawet dla Visty (a te z XP kończyły się BSODem), ale sam system jako taki chodził ładnie, firefox działał bez większych zamuleń czy ścięć.
Tutaj moje męczenie wtedy jeszcze buildu 6801 (pierwszy z nowym paskiem zadań, tu jeszcze trzeba było go odblokowywać), na końcu zrzuty z tego eksperymentu 750mhz/192mb ram.
btw: Archdevil: na zrzutach widać cpuz z tego athlona o którym kiedyś na PW gadaliśmy
arch: A nie mówiłem? ;P
Oczywiście że na takim komputerze 7 będzie przerostem formy nad treścią, ale nie przesadzajmy z tymi Pentium III, większość użytkowników tych procesorów używa linuxa bo tam więcej nie potrzeba do normalnej pracy
Ostatnio zmieniony przez Archdevil 2009-10-23, 23:06, w całości zmieniany 1 raz
Jakiś większych problemów nie widziałem, choć dla mnie jednym dużym nie dla Visty i Seven jest Windows Mobile Device Center w miejscu ActiveSynca co owocuje niemożliwością flashowania 90% PDA...
ja mam w domu zainstalowana wersje ultimate pl - najpierw pierwszą - jak tylko się ukazała do pobrania ze strony ms, potem demo RC a teraz pełną wersję i działa wporzadku , problem jets tylko taki że nie ma sterowników pod urządzenia typu drukarka ,skaner - pod viste też od razu nie było
Działa wydajniej od Visty , większość programów działa bez problemu ,ale trafiają się tez takie co za "cholere" nie chcą sie zainstalować ... ale nie od razu Rzym zbudowano
jak jets z grami to nie wiem , bo nie gram ...
_________________ "Miałem zamiar zmienić koszulkę, ale zamiast tego zmieniłem zamiar" (Kubuś Puchatek)
a jak działa oprogramowanie na tej 7 ? Nie ma problemów ( myśle o wersjach programów typowo przystosowanyxh pod starsze wersje systemu łyndołs
Różnie Z przewagą pracy bezproblemowej. Na wersji 64bit nie pracowały/krzaczyły się u mnie:
- Avira
- KAV 7 - stara wersja, więc zrozumiałe, ale na Viscie SP2 pracował bez problemu
- Ad muncher - wieszał się przy instalacji, poprawiono ten błąd w nowszej becie programu
Sam mam Win 7 Pro 32 bit i działa prawie bezproblemowo, problemy dotyczyły grafiki w starszych grach: planescape torment, icewind dale. W starym gadu-gadu źle wyświetlały się emotki... i to wszystkie problemy. Nowy interfejs wg mnie poprawiony, pracuje się wygodniej i wygląda lepiej. Na plus - więcej sterowników wbudowanych - miałem dostęp do internetu przed wgraniem wterowników do płyty głównej. Szybko i sprawnie łączy się z siecią i wykrywa inne komputery. Działa bardzo stabilnie. Aha, uruchamia się dużo dłużej niż XP.
W wersji 64bit nie działał Matlab 5.3 (Jeśli to dla kogoś istotne).
Przed chwilą wgrałem dodatek ze strony MS - Virtual PC i XP mode - narzędzie systemowe uruchamiające wirtualną maszynę z Win XP SP3. Nie testowałem czy wymienione wcześniej problemy znikają ale podejrzewam że tak.
Ogólnie - system dobry, jeśli ma się komputer który to uciągnie to polecam. Na mojej konfiguracji: Athlon 3500+ 2gb RAM GeForce 9500 działa bardzo sprawnie.
_________________ "All this chaos in heads of quarter intelligentsia comes from that science
is really not for everybody."
[Hugo Steinhaus "Memories and Notes"]
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum