Pewnie wiele osób z Was czasem ma dylemat, co zrobić na następny dzień na obiad
Proponuję, żeby wrzucać tutaj propozycje dań obiadowych. Nie mam na myśli dań super wyszukanych, ale takich, które jesteśmy w stanie zrobić na co dzień, lecz czasem ten natłok innych obowiązków przyćmiewa nam kreatywność
Pomogła: 18 razy Wiek: 36 Dołączyła: 03 Lut 2006 Posty: 1016 Otrzymał 3 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2010-02-11, 00:04
ja ostatnio robiłam naleśniki z serem zółtym, salami i sosem czosnkowym. Smażę naleśniki posypuję startym zółtym serem, kłade plasterek salami zwijam klade kolejny plasterek salami i podgrzewam w piekarniku/mikrofali aby sie ser rozpuścił i jem z sosem czosnkowym ( polecam jogurt naturalny firmy zott + majonez+ czosnek+majeranek) pychota
_________________ W naturze człowieka leży rozsądne myślenie i nierozsądne działanie.
Jesli czasu mamy mało a ochota na coś konkretnego jest wielka, to wybieramy się do sklepu, kupujemy FIX knorr 'kurczak po meksykańsku', jedną pierś z kurczaka (jak dla jednej czy dwóch osób wystarczy jedna pojedyncza w zupełności), puszkę fasoli czerwonej, puszkę kukurydzy i ryż
Ryż gotujemy A w międzyczasie robimy resztę :
-kroimy pierś z kurczaka w kosteczkę (drobna lub większa - zalezy od upodobań) i podsmażamy na patelce na niewielkiej ilości oleju aż stanie się miękka
-dolewamy do tego FIX już przygotowany z wodą
-dorzucamy fasolę
-dorzucamy kukurydzę
(nie trzeba przelewac do garnka, jesli ktoś ma głębszą patelkę wszystko spokojnie się zmieści ) I czekamy aż się zagotuje.
Czas przygotowania dania to jest jakieś 20-25 minut
I tak oto powstało nasze danie Ostrzegam - jest troszkę ostrawe
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 07 Mar 2006 Posty: 464 Skąd: prawie Wieluń
Wysłany: 2010-02-11, 18:15
Jak jesteśmy przy kurczaku, to można zrobić i po chińsku.
- ryż
- pierś kurczaka
- chińska mieszanka warzyw Hortexu (lub innej firmy, z tym że innych nie próbowałam )
- Fix Knorra do potraw chińskich
- puszka kukurydzy
- przyprawy: pieprz czarny, papryka ostra (dla mnie fix jest mało pikantny )
Robimy podobnie jak wyżej. Wstawiamy ryż. Najpierw kroimy kurczaka w kostkę, smażymy na patelni. Później wrzucamy warzywa i zalewamy rozpuszczonym Fixem. Można dolać jeszcze trochę wody, dusić warzywa, aż będą miękkie. Na koniec dodać kukurydzę (ja daję pół puszki) i przyprawy.
Niedawno robiłąm też kotlety serowe.
Plastry żółtego sera (ok. 1,5cm grubości) maczamy w mleku, bułce tartej, jajku i bułce tartej. Panierka musi być gruba, z każdej strony, żeby nic nie wyciekło na patelni. Smażymy na oleju na niezbyt dużym ogniu, żeby ser zdążył się roztopić w środku, a żeby panierka za bardzo się nie spiekła.
Skoro jesteśmy przy zapiekanym serze to polecam kotlety z sera pleśniowego camembert (najlepiej president)
- obtaczamy w jajeczku, bułce tartej i obsmażamy na złoty kolor
- jak już mamy złoty kolor zmniejszamy ogień i przykrywamy patelkę pokrywką aby serek się zaparował a wtedy pięknie się rozpłynie na talerzu po naruszeniu jego skorupki
Podajemy ze świeżą bułeczką i surówką, bądź ziemniaczkami i surówką, pychotki
Bardzo podobny przepis do Magdy ale jednak ser smakuje zupełnie inaczej
Pomógł: 46 razy Wiek: 44 Dołączył: 02 Sie 2006 Posty: 3905 Piwa: 79/18 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2010-02-11, 20:48
Naleśniki z łososiem
Jeden z prostszych przepisów na nadzienie do naleśników. Łosoś może być taki sałatkowy - rozdrobniony, lub w plastrach jak kto woli.
Smażymy naleśnika. Po odwróceniu nakładamy porcję łososia, śmietanę/jogurt (jak kto woli) i koperek (może być suszony). Zwijamy wedle upodobania smażymy kolejne. I potem albo zapiekamy w piekarniku - może być z jakimś żółtym serem, albo po prostu podgrzewamy na patelni tak aby były ciepłe.
_________________ Ludzie dzielą się na tych, którzy lubią koty i na pokrzywdzonych przez los...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum