R E K L A M A
P O R E K L A M I E

Wieluń - forum,adresy, informacje, reklama, kluby, restauracje, komunikacja, pkp, pks, ogłoszenia, praca,mapa, firmy, radio




Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia Strona Główna Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
INDEKS GLIKEMICZNY. INDEKS ŻYWIENIOWY. Jaki osąd ?!
Autor Wiadomość
AlicjaBERGE 
Słyszał o Wieluniu
AlBE



Wiek: 45
Dołączyła: 21 Maj 2009
Posty: 8
Skąd: Łódź
  Wysłany: 2010-03-11, 16:14   INDEKS GLIKEMICZNY. INDEKS ŻYWIENIOWY. Jaki osąd ?!

MOTTO: DIETA RACJONALNA, badania; KREW, Wydzieliny, WYDALINY, Pierwiastki WŁOSA, tak !!

35. TEMAT:
__DIETA RACJONALNA; tzw. dla myślącego człowieka powinna AKCEPTOWAĆ wszelkie uwarunkowania naszej przyrody, ewolucją narzucone REGUŁY. Stanowi to trudny problem, ale bez badań;
KREW, WYDZIELINY, WYDALINY, PIERWIASTKI WŁOSA, jest to absolutnie niemożliwe.

Wtedy można tylko przerzucać się:
PSEUDO regułami; NA WĘCH i CZUCIE, również PRZYPUSZCZENIA.
Kto zada sobie trud i ZBADA jak podnosi się poziom cukru przy poszczególnych produktach, jaki jest wpływ tłuszczów i jak, tj. w jakiej ilości się odkładają, jak organizm oddziaływuje na RODZAJE białek itd. to wyniki dla wszystkich ludzi są niemal identyczne Ew. drobna skala technicznego błędu. A więc:
przy zwalczaniu OTYŁOŚCI ważna jest wiedza, klasyfikująca pożywienie na KATEGORIE uwzględniające zawartość tłuszczów,
__WYSOKICH węglowodanów, __NISKICH węglowodanów; tj. tych które sprzyjają powstawaniu otyłości i cukrzycy typu 2, a które nie, oraz pozostałych składników. Stosunkowo prostym jest zaznajomić się z tabelami pożywienia wg tzw.
INDEKSU ŻYWIENIOWEGO, tj. IŻ produktu. To wystarcza, aby samemu DECYDOWAĆ o łatwym doborze składników swojej diety, co stanowi na szczęście, ROZWIĄZANIE trudnego problemu dotyczącego zwalczania obu chorób. LEKARZ rodzinny co ważne, też nam to POTWIERDZI !!

ARTYKUŁ: o węglowodanach.
WYSOKIE węglowodany, to takie, które po spożyciu produktu zawierającego właśnie węglowodany, podnoszą poziom cukru o więcej niż 26% (od 26,01% wzrostu).
NISKIE węglowodany; to,
1. zalecane: wzrost poziomu cukru po spożyciu od 0-13%, lub
2. dozwolone: wzrost poziomu cukru od 13,01-26,00%.

Ten POZIOM WZROSTU można sobie łatwo samemu sprawdzić, własnym GLUKOMETREM.
Np. odczyt na glukometrze jest/mamy 100 mg/dL na czczo.
Po spożyciu 50 gram czystej glukozy poziom wzrośnie; o ok. 74% przy odczycie najwyższym (sprawdzamy co 15 minut przez ok. 1,5-2,5 godziny), po spożyciu 50 gram winogron o ok. 12% (ten najwyższy), po ugotowanym ryżu ok. 14-18% (zależy od rodzaju ryżu), po kaszy jaglanej o ok. 17%. Po spożyciu cukru spożywczego też poziom wzrośnie o około 73-74%. Po spożyciu czekolady tzw. min. 70% cacao, poziom cukru wzrośnie o ok. 42%, to jest dużo, ponieważ w takiej czekoladzie jest dużo tzw.
__WYSOKICH węglowodanów czyli cukru białego lub brązowego.
Po spożyciu chleba pszenno-żytniego poziom cukru wzrasta UWAGA o ok. 74%, czyli jak przy czystej glukozie.

To jeden z dramatycznych U J E M N Y C H, przyrodniczych rekordów !!

I tenże wzrost poziomu cukru po spożyciu, można sobie sprawdzić samemu tj. należy tylko odczyty, wykonywać co 15 minut określając najwyższy poziom wzrostu i jest to łatwe, no ale należy to wykonać OSOBIŚCIE.
Badanie zaczynamy NA CZCZO, określamy wówczas; POZIOM CUKRU np. 100mg/dL (tj. 5, 5 mmol/L). Następnie zjadamy 50 gram produktu, w którym chcemy określić wzrost poziomu cukru po spożyciu i badamy co 15 minut, określając odczyt najwyższy; może tym najwyższym być 2-gi, a może być 4-ty odczyt. To oczywiście zależy od rodzaju węglowodanów zawartych w zjedzonym przez nas produkcie.

Takimi badaniami można łatwo i jednoznacznie potwierdzić sobie, tzw. __INDEKS GLIKEMICZNY, i zobaczyć ile jest tam merytorycznych BŁĘDÓW !!

Np. maltoza (piwo) wg IG to IG =110, a naprawdę wzrost poziomu cukru po spożyciu 100 gram piwa nie przekroczy 8% wzrostu tj. wzrost jest b. niski. RYŻ biały, wg IG to IG =70, a poziom wzrostu po spożyciu ryżu gotowanego nie przekroczy 20%, czyli też jest niski.
Chleb ryżowy, czekolada 70% cacao, ciemny chleb, śliwki suszone, arbuz, płatki zbożowe, kukurydza, ZIEMNIAKI, kasze, buraki, frytki, marchewka gotowana, bób gotowany i wiele innych wskaźników IG, do wymienionych tu produktów to zwyczajna: __BIOLOGICZNA NIEPRAWDA.
Np. FRYTKI; zawierają tłuszcz, ale węglowodany wyłącznie z ziemniaka, których to węglowodanów w ziemniaku jest ok. 18%, i są to węglowodany (skrobia) które podnoszą poziom cukru po spożyciu nie wyżej niż 20% wzrostu. Skąd więc wysoki IG pokazujący JAKOBY wysoki wzrost poziomu cukru po spożyciu.
Odpowiedź jest oczywista: MARKETING i TOTALNA BZDURA. Takich przykładów jest B. DUŻO. Łatwo to samemu sobie potwierdzić, no ale należy to wykonać osobiście, a nie zdawać się na teorie, które tak prosto można i trzeba ZWERYFIKOWAĆ, również UWIARYGODNIĆ, w trosce o własne zdrowie i Ew. wyniki sportowe.

P. S. INDEKS ŻYWIENIOWY, a;INDEKS GLIKEMICZNY,[/color] to dwa różne spojrzenia na realia przyrodnicze.
IŻ, to identyfikacja ewolucyjnych dokonań przyrody, a; IG, to marketing i biznes.
Tabele produktów wg tzw. INDEKSU ŻYWIENIOWEGO, tj. IŻ produktu; pomogą nam we właściwej ocenie, przy realnym doborze pokarmów dla nas biologicznie prawidłowych.
Tabele te, opracowali naukowcy z instytutu o nazwie; INSTYTUT IRL KRAKÓW.

W Y S T A R C Z Y zapoznać się z treścią książki,
__Książka; _pt._______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku. :lol:

Publikacja zawiera pełną klasyfikację dostępnych w handlu artykułów spożywczych, tj. __ponad 200 pozycji.
Wybieramy pożywienie tzw. ZALECANE i DOZWOLONE. Wykluczamy produkty tzw. ZAKAZANE.
Zaczynamy wtedy dopiero, OPANOWYWAĆ i ODCHUDZAĆ nasz organizm !!
W rozdziale NR 35, zamieszczono KOMPENDIUM wiedzy NT: Afrodyzjaki, __SEKS, Hormony, Testosteron.

KONKLUZJA finalna:
ilość żywności należy BEZWZGLĘDNIE dostosować do trybu życia, czyli ZAPOTRZEBOWANIA energetycznego własnego organizmu. Najistotniejszym stabilizatorem wyrównywania braków ENERGII u człowieka jest bez wątpienia, CHLEB typu KR-IRL.
P. S. Chleb typu KR-IRL; stanowi aktualnie o silnym UKŁADZIE immunologicznym organizmu człowieka.
Dostarcza ogrom energii eliminującej GŁÓD, dlatego iż GLUKOZA w nim zawarta stabilizuje POZIOM CUKRU we krwi, na ok. 4-5 godzin !!
tzw. __NISKIE węglowodany.
Złe to, WYSOKIE węglowodany. Podnoszą poziom cukru po spożyciu ZBYT wysoko; CUKRZYCA typu 2.
To kłopot, że nie kupisz tego chleba, nikt go nie piecze, nikt na nim nie zarabia, ale samemu upiec WARTO !!

Przepis wypieku Chleba typu KR-IRL zamieszczony jest na stronie internetowej;
__Skrót adresu strony w Internecie_______: MAGDALIRL
_ADRES_______: http://www.magdalirl.com.pl/ :roll:

WAŻNE:
GLUKOZA naturalna; to R Y Ż, wszystkie K A S Z E, O w o c e, W A R Z Y W A. Logika myślenia, postęp.
__GLUKOZA nienaturalna; to MĄKA, Cukier. IRRACJONALNE zachowania, CZĘSTA zmiana nastroju.

PRZYPOMNIENIE:
organizm człowieka buduje NOWE komórki w oparciu o składniki i związki pokarmowe dostarczane mu wraz ze zjadanym pożywieniem.
Jemy pokarmy tzw. __ŚMIECIOWE, to komórki mamy w złym gatunku; WYNIK: częste dolegliwości, choroby, niesprawny układ immunologiczny, również krótkie życie.
Gdy natomiast spożywamy produkty biologicznie prawidłowe, wynik jest następujący: realizujemy KOSTRUKTYWNIE, długi cykl życia bez większych dolegliwości i chorób.
Wybór należy do naszego __MÓZGU, który gdy jest odżywiony; GLUKOZĄ naturalną, czyli tzw. __NISKIMI węglowodanami, to podejmuje trafne decyzje w tej realnie istniejącej, dla rozumnego człowieka; OCZYWISTOŚCI.


I N S T Y T U T naukowo-badawczy im. Prof. Ryszard Lorenca w Krakowie. Dr inż. Jarosław MICHAŁ, telefon: 12 359 70 15 begin_of_the_skype_highlighting              12 359 70 15      end_of_the_skype_highlighting, telefon/fax: 12 358 77 30, Info:
INSTYTUT IRL KRAKÓW, Pn.-Pt. 10:00-17:00

ARTYKUŁ jest oczywiście do W O L N E G O wykorzystania.
Proszę tylko zauważyć, że treści w tym artykule stanowią IDENTYFIKACJĘ zjawisk, które są wyewoluowane przez P R Z Y R O D Ę, i każdy może sobie prawdy te potwierdzić. Wartość stanowią WYNIKI badań LABORATORYJNYCH, a nie puste ciągle powtarzane FRAZESY, __NIEPRAWDY biologiczne, czyli zwyczajnie pospolite KŁAMSTWA. Chodzi też o to, że stale MÓWIMY o rozszerzaniu się chorób tzw. PLAGA OTYŁOŚCI, oraz; PLAGA CUKRZYCY TYPU 2, jako o chorobach cywilizacyjnych.
Dla nas tj. __INSTYTUTU IRL KRAKÓW, określenie cywilizacja wiąże się z podawaniem ludziom wiedzy; PRAWDZIWEJ i JASNEJ, oraz Ł A T W E J do potwierdzenia. Dopiero WTEDY mówimy o cywilizacji, jako o pojęciu, bo samo słowo powtarzane wielokrotnie bez merytorycznych wyjaśnień nic nie uszczegóławia, a raczej utrudnia PRECYZYJNĄ i LOGICZNĄ ocenę __P R A W D biologicznych.

MOTTO: MĄDROŚĆ człowieka polega na RESPEKTOWANIU dokonań przyrody i nie zmienianiu jej ZASAD.
Moją intencją jest przekazać tę wiedzę, ponieważ swoje własne __ŻYCIE realizujemy TU i TERAZ.
Autorem przedstawionego artykułu jest;
Dr inż. Jarosław MICHAŁ; konsultant __INSTYTUTU IRL KRAKÓW.

* Powyższe treści dzięki uprzejmości autora, zamieścił/a: Alicja BERGE[/color]

Kolejne ostrzeżenie za niestosowanie się do zaleceń administracji i nieznajomość REGULAMINU FORUM.
Ferbik
[/b]

572b. CUKRZYCA !!.JPG
Plik ściągnięto 9028 raz(y) 12,08 KB

742. Coca cola. Wykres..JPG
Plik ściągnięto 9079 raz(y) 6,82 KB

744. Banan. Wykres..JPG
Plik ściągnięto 9079 raz(y) 7,02 KB

6. PŻ.d. PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku..JPG
Plik ściągnięto 9080 raz(y) 11,36 KB

572a. CUKRZYCA !!.JPG
Plik ściągnięto 91 raz(y) 23,41 KB

_________________
REALIA. http://sandrarecho.pinger.pl/m/8256460
Ostatnio zmieniony przez Ferbik 2010-03-11, 20:54, w całości zmieniany 3 razy  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
   
Dominika 
WIELUNIAK


Pomogła: 24 razy
Wiek: 39
Dołączyła: 12 Lip 2005
Posty: 3430
Piwa: 3/4
Skąd: mazowieckie
Wysłany: 2010-03-11, 18:08   

Czy można usunąć drugi obrazek od dołu?
Postaw piwo autorowi tego posta
 
   
rafalekjan 
W trakcie przeprowadzki do Wielunia


Pomógł: 13 razy
Dołączył: 26 Sie 2009
Posty: 1171
Skąd: Skąd?
Wysłany: 2010-03-11, 19:36   

Czy czerwony jest tu dozwolony?
Postaw piwo autorowi tego posta
 
   
Dominika 
WIELUNIAK


Pomogła: 24 razy
Wiek: 39
Dołączyła: 12 Lip 2005
Posty: 3430
Piwa: 3/4
Skąd: mazowieckie
Wysłany: 2010-03-11, 19:45   

Czerwony czerwonym, ale to zdjęcie jest straszne.







Oczywiście nikt mnie słucha... :P
Postaw piwo autorowi tego posta
 
   
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template Acid v 0.4 modified by Nasedo.


Wieluń Forum dyskusyjne
Kontakt z Administracją Forum | Kontakt z właścicielem domeny
Stomatolog Wieluń Sprawdzenie przebiegu BMW | Iris Trade Łódź Montaż instalacji gazowych | Skracanie linków | Klinika BMW | Notariusz Włochy BMW SPRAWDZENIE PRZEBIEGU,HISTORIA SERWISOWA BMW