Matrix to Twoi kandydaci ?
Przyznam szczerze ze zadziwiająca ta lista, ale na pewno nie trafna:)
_________________ Tylko mali ludzie boją się o prestiż, wielcy go mają.
MATRIX [Usunięty]
Wysłany: 2010-03-19, 14:56
Cytat:
Przyznam szczerze ze zadziwiająca, ale na pewno nie trafna:)
Skoro twierdzisz że nie nie trafna lista to kto będzie Twoim zdaniem kandydował a kto z tej listy wypadnie, bo co do 3 kandydatów to jestem przekonany w 100%, jedna osoba się jeszcze waha ale raczej wystartuje tak mi się wydaje. Więc mam jedną nie potwierdzoną kandydaturę
Nie sądzę, by Związek Gmin wystartował, ale wszystko jest możliwe.
MATRIX napisał/a:
nie mów hoop ..
Również tego nie wykluczam, ale moim zdaniem Łuczak nie ma szans i gdyby przegrał to nikt nie będzie traktował go poważnie. A w tej sytuacji przylgnęłaby do Łuczaka łatka "przegranego" i wówczas mógłby przegrać wybory parlamentarne. Bez przychylności burmistrza (zapraszanie na uroczystości, imprezy itp.) wygrać wybory do parlamentu będzie trudno ?... Dla Łuczaka wybory na burmistrza to duże ryzyko i raczej go nie podejmie, choć może być inaczej...
MATRIX [Usunięty]
Wysłany: 2010-03-19, 15:58
Z moich informacji wynika że Pan Łuczak nie ma zamiaru już kandydować na posła więc może będzie chciał sprawdzić się na fotelu Burmistrza
Pomógł: 59 razy Dołączył: 12 Sie 2005 Posty: 3155 Otrzymał 7 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2010-03-26, 08:56
Ruszyła przedwyborcza giełda nazwisk kandydatów
Choć do wyborów samorządowych pozostało jeszcze osiem miesięcy, powoli rozkręca się karuzela z nazwiskami potencjalnych kandydatów do burmistrzowskich fotelów w Wieluniu, Wieruszowie, Pajęcznie i Działoszynie.
Jest o co powalczyć, bo funkcja w samorządzie to nie tylko prestiż i władza, ale całkiem niezłe i pewne pieniądze.
Wyobraźnię wyborców w Wieluniu wciąż zaprząta zacięta walka wyborcza sprzed czterech lat pomiędzy Mieczysławem Majchrem a Pawłem Okrasą. Wówczas to obecny burmistrz wygrał w drugiej turze przewagą ponad 1.700 głosów. Kampania była ostra i długa. Było aż ośmiu kandydatów, wśród nich jedna kobieta.
Czy podobnie będzie w tym roku? Na pewno chętnych nie zabraknie. Jedni już deklarują udział w wyborach, inni na razie wahają się.
Do walki o fotel burmistrza na serio szykują się radni miejscy Anna Rozmarynowska (Prawo i Sprawiedliwość) oraz Sławomir Kaftan (Polskie Stronnictwo Ludowe), którzy potwierdzili start w wyborach po uzyskaniu akceptacji macierzystych partii.
- Wszystko zależy od wyborców. Jeśli chcą zmian, będą mieli na to szansę - mówi Anna Rozmarynowska.
O tym, dlaczego startuje w wyborach otwarcie mówi obecny skarbnik powiatu Sławomir Kaftan.
- Uważam, że na terenie gminy Wieluń są obszary dziewicze, które można by rozwinąć pod względem społeczno-ekonomiczno-gospodarczym - wyjaśnia Sławomir Kaftan.
Kandydowania w wyborach nie wyklucza trzeci radny miejski - Paweł Okrasa.
- To wielce prawdopodobne - deklaruje kontrkandydat obecnego burmistrza z 2006 roku. - Decyzja zapadnie w kwietniu, podczas najbliższego walnego zgromadzenia Forum Samorządowego Ziemi Wieluńskiej.
Kolejną osobą, której nazwisko pojawia się w przedwyborczych rozmowach jest wicestarosta Janusz Antczak (Wspólnota Ziemi Wieluńskiej, do niedawna Forum Samorządowe Ziemi Wieluń-skiej). On sam na razie decyzji o kandydowaniu nie podjął.
- To miłe, że ludzie rozpatrują moją osobę jako kandydata na burmistrza i doceniają moją pracę - mówi Janusz Antczak. - Rozważam taką możliwość, ale w strukturach naszego Stowarzyszenia jest wiele innych osób, które mogłyby się ubiegać o fotel burmistrza.
Wicestarosta nie ukrywa, że jest teraz mocno zaangażowany w prowadzone przez starostwo projekty unijne, których realizacja zakończy się dopiero w 2012 roku. Niejako z obowiązku chciałby kontynuować rozpoczęte działania.
Internauci na lokalnych forach typują kolejnych kandydatów: Józefa Ranoszka (SLD), Franciszka Widerę (PO) i Piotra Radowskiego (Wspólnota ZW). Ten ostatni wyklucza swój start w wyborach o fotel burmistrza. Na razie pełni funkcję przewodniczącego Rady Miejskiej.
Wbrew pogłoskom, do ratusza nie spieszy się też Józefowi Ranoszkowi, wiceprzewodniczącemu Rady Miejskiej.
- Moja kandydatura to plotka. Zadeklarowałem już chęć startu, ale do Rady Powiatu - tłumaczy Ranoszek i dodaje: - W polityce nigdy nie mówi się jednak nigdy.
Z kolei Franciszek Widera, który jest radnym Sejmiku Województwa Łódzkiego swój start w wyborach uzależnia od decyzji kolegów partyjnych. - Jest zdecydowanie za wcześnie, żeby powiedzieć "tak" lub "nie". Jesteśmy przed wyborami w strukturach Platformy w regionie - informuje Franciszek Widera. - Na razie wybrano mnie Przewodniczącym Zarządu Powiatu PO.
A co z obecnymi burmistrzami? Czy zamierzają powalczyć o stołki?
Decyzji o kandydowaniu wciąż nie podjął jeszcze burmistrz Wielunia Mieczysław Majcher (Przyjazna Gmina). Tłumaczy, że jest na to za wcześnie. To inne podejście obecnego burmistrza, niż jeszcze cztery lata temu. Wówczas decyzję o kandydowaniu oznajmił radnym już podczas styczniowej sesji.
Sympatycy Przyjaznej Gminy, ugrupowania, które już ósmy rok rządzi Wieluniem, na burmistrzowskim fotelu widzieliby także Roberta Kaję, obecnego wiceburmistrza. Plotki o jego kandydowaniu pojawiały się już 4 lata temu, ale wtedy okazał się lojalnym współpracownikiem Majchra i pomógł mu w skutecznej kampanii wyborczej. Prawdopodobnie tym razem do ostatniej chwili będą zwlekać z zaprezentowaniem kandydata.
Burmistrz Działoszyna Krzysztof Piekarz pytany, czy wystartuje jesienią w wyborach, twierdzi, że nie chciał tego ogłaszać zbyt wcześnie. Nie ukrywa jednak, że będzie się starał ponownie o fotel burmistrza. Cztery lata temu w drugiej turze zmierzył się z Mariolą Paśnik i wygrał różnicą 250 głosów.
Szef gminy Pajęczno - Dariusz Tokarski, który w 2006 r. wygrał w I turze, zdobywając poparcie 81,4 proc. wyborców otwarcie mówi, że będzie kandydował. - Jest pewien plan inwestycji, które należy kontynuować. Chciałbym zakończyć rozpoczęte sprawy - tłumaczy.
W Pajęcznie burmistrz może mieć jednak poważnego konkurenta. Środowiska związane z PiS typują Marka Szydłowskiego, obecnego dyrektora Zespołu Szkół, radnego miejskiego. On sam jednak nie potwierdza tej informacji. Zamierza kandydować do Rady Powiatu.
W Wieruszowie zdziwienia nie budzi kandydatura burmistrz Iwony Szkopińskiej (Obywatelska Gmina Wieruszów), rządzącej silną ręką w tej gminie od 12 lat. W ostatnich wyborach wygrała w pierwszej turze (68,4 procent głosów).
- Przymierzam się do wy-borów, żeby poddać się weryfikacji mieszkańców - zapowiada Iwona Szkopińska.
Przypomnijmy, że w poprzednich wyborach samorządowych o fotel burmistrza Wielunia ubiegali się: Robert Duda (Wieluńskie Porozumienie Obywatelskie), Wacław Wypchło (PSL), Jan Derbis (PiS), Wiesław Dworak (KW Związek Gmin Ziemi Wieluńskiej), Grażyna Porzezińska-Sztyglic (SLD+-+SDPL+PD+UP), Zbigniew Kucharczyk (PO), Paweł Okrasa i Mieczysław Majcher.
- Uważam, że na terenie gminy Wieluń są obszary dziewicze, które można by rozwinąć pod względem społeczno-ekonomiczno-gospodarczym - wyjaśnia Sławomir Kaftan.
A czy przypadkiem Kaftan nie tworzy koalicji z burmistrzem Majcherem ? I czy nie jest już drugą kadencję radnym ? Dlaczego do tej pory jako radny - koalicjant rządzący nie widział tych "dziewiczych obszarów" i nie wskazał ich podczas sesji, a jako kandydat na burmistrza juz widzi ? Trzeba mieć tupet; najpierw chwalić działanie obecnego burmistrza, a później krytykować, że nie rozwija "pod względem społęczno-ekonomiczno-gospodarczym" ... TO zwie się: HIPOKRYZJA Panie Kaftan ! PSL-owi gratulujemy kandydata !
Pomógł: 2 razy Wiek: 34 Dołączył: 25 Sie 2007 Posty: 525 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2010-03-26, 22:22
Bardzo ciekawa dyskusja. Zastanawia mnie najbardziej sprawa posła Łuczaka. Jeśli przeanalizuje wcześniej swoje szanse to nie wystartuje. Po to z resztą jest teraz Kaftan jako kanydat zastępczy.
Jako ciekawych kandydatów uznać można Antczaka, Okrase i Rozmarynowską. Start potwierdza na razie tylko Okrasa.
Sam zastanawiam się kto zostanie burmistrzem. Majcher jest obdarzony bardzo wysokim negatywnym elektoratem. W drugiej turze może się jednak znaleźć.
Właśnie jak już ktoś pisał pan Ł, był wójtem, starostą jest posłem a nie był burmistrzem i marszałkiem. I wcale nie musi kandydować, marszałkiem może zostać po zakończenia kadencji w sejmie, na początek wystarczy mu stanowisko członka zarządu lub wicemarszałka.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum