Wysłany: 2010-01-20, 18:11 Biura księgowe w Wieluniu
Mam pytanie do uzytkowników forum prowadzących dzałalnośc gospodarczą (a jest tu parę takich osób). Chodzi mi o informację ile miesięcznie płacicie za usługi biura ksiegowo - podatkowego. Nie chodzi mi o podanie konkretnych namiarów (chociaż i te mogą się przydać) tylko o miesięczną opłatę, z informacją co ona zawiera (ile mniej więcej faktur, ilu pracowników, może jeszcze dodatkowe usługi oprócz faktur i ZUSów?).
Z góry dzięki za info.
Pomógł: 3 razy Dołączył: 31 Sty 2008 Posty: 325 Otrzymał 4 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2010-01-20, 18:25
Przyłączam się do pytania.
Szczególnie interesuje mnie koszt przy firmie jednoosobowej zaczynającej działalność. Wiem, że zależy to od wielu czynników, ale orientacyjne koszty powinniście bez problemu podać.
Ja jakiś czas temu spotkałem się z księgową która proste działania na liczbach dwucyfrowych(dodawanie) wykonywała na kalkulatorze.
Niedaleko POW ma biuro
Druga rzecz ciekawa z którą się niedawno spotkałem...
Co prawda nie dotyczy Wielunia, ale Wroclawia.
Jest tam biuro księgowe(znajomy korzysta i mi wyjaśniał) że płaci się ryczałt ok 700zł miesięcznie w czym masz wliczone przelewy do ZUS(ubezpieczenie w WLK Brytanii)
I co najważniejsze biuro ponosi odpowiedzialność za swoje działania. Tzn jak jest problem z urzędem skarbowym to oni mają swoich radców prawnych/adwokatów a ty przedsiębiorco zajmujesz się swoimi rzeczami i od urzedników/sądów masz spokój.
Z czego mi wiadomo większość księgowych nie ponosi odpowiedzialności za swoje działania. Mam rację?
Dlaczego o tym piszę? Jeden ze znajomych przez błędy księgowej mial całkiem spore problemy z US i jeszcze mu pani źle zaksięgowała faktury.
Przy ryczałcie jest to 100-150 zł mies za biuro
VAT + pracownicy chyba 300-400zł miesięcznie
Stawki w Wieluniu
ZUS
Rozpoczynający działalność przez 2 lata płacą niecałe 400zł mies
Później około 800zł mies.
Pomógł: 3 razy Dołączył: 31 Sty 2008 Posty: 325 Otrzymał 4 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2010-01-21, 17:33
wieluniak20: jeśli "gostkiem" miałem być ja, to odpowiem, że nie pytałem o koszty ZUS-u dla rozpoczynających działalność. Interesuje mnie jedynie księgowość.
Niemniej jednak dzięki Ci wielkie, jak i Grzegorz Nowak (W) za konkretne odpowiedzi.
Wysłany: 2010-04-07, 12:23
spokojnie, nie jest tak strasznie jak piszą. 180 - 200 zł + VAT to stawka za którą spokojnie znajdziesz księgowego i to nawet dobrego. W 200 zeta netto masz prowadzenie księgowości, ZUS, sprawy pracownicze za Ciebie + jednego pracownika.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum