Pomógł: 42 razy Wiek: 58 Dołączył: 04 Mar 2006 Posty: 4309 Piwa: 76/53 Skąd: wieluń
Wysłany: 2009-05-27, 17:01 Dawniej i dzisiaj
Chciałbym wyjść z nowym pomysłem, fotograficzno – historycznym, a że bardziej pasuje to do wieluńskiej i okolicznej historii i teraźniejszości, to wstawiłem go w tym dziale, a nie np. w Fotografice. Gdyby jednak zapadły jakieś inne decyzje, co do miejsca zamieszczenia tego wątku, to z ciężkim sercem będę musiał na to przystać .
„Dawniej i dzisiaj”, o co chodzi tym razem, już staram się to w sposób prosty i jasny przedstawić.
Otóż wszystkie te miejsca, wokół których dzisiaj się poruszamy i żyjemy, nie zawsze tak wyglądały. Kiedyś były może bardziej zadbane, zabudowane, a może zamiast dzisiejszej zabudowy była w tym miejscu całkiem inna? No właśnie, ale żeby się o tym przekonać, proponuję poszperać w starociach fotograficznych, w książkach, może w Internecie, gdzie tylko się da. Niech ujrzą światło dzienne miejsca z przed kilku, kilkunastu, a może nawet kilkudziesięciu lat, z jednoczesnym ukazaniem tego samego miejsca z „dzisiaj”.
Właśnie w takiej fotograficznej formie, chcę zachęcić wszystkich forumowiczów do tej akcji, która pomoże nam wszystkim w wizualnym zobaczeniu dawnych miejsc, i da możliwości porównawcze z dzisiejszymi czasami.
W wolnej dyskusji będziemy mogli wyrazić swoje opinie co do uroków tychże miejsc. Kto wie, może znajdą się takie, które swym blaskiem przyćmiewają te dzisiejsze?
Jak to zrobić?
Znaleźliśmy starą fotografię z czymkolwiek: z ulicą, budynkiem, placem itp., teraz musimy odnaleźć to miejsce w teraźniejszości, udać się tam z aparatem i mniej więcej z tej samej perspektywy zrobić własną fotkę. Następnie te dwa zdjęcia wrzucamy tutaj, i już możemy dyskutować nad dawnym i obecnym stanem rzeczy .
I nic to, że np. już jakiś budynek, teren czy miejsce zostały wcześniej pokazane przez poprzednika, jeśli mamy możliwość pokażmy je z własnej perspektywy. Bo przecież nie ma idealnych dwóch jednakowych kadrów, i ten nasz może okazać się bardziej celnym „strzałem” .
Oczywiście nie zapomnijmy o podaniu nazwy miejscowości, z której przedstawiamy fotkę, jak i nazwy samego obiektu, terenu (chyba że miejsce jest ewidentnie rozpoznawalne, choć i wtedy nie zaszkodzi), i jeśli możemy to chociaż przybliżoną datę tego „historycznego” miejsca. A jeśli o roczniku dawnej fotki nie będziemy wiedzieli nic, to pewnie postaramy się tutaj wspólnymi siłami „rozszyfrować” tę zagadkę .
Tradycyjnie skoro coś zaproponowałem, to nie wypada mi pierwszemu czegoś nie pokazać . Ja będę swoje miejsca pokazywał w sposób taki, jak widać poniżej, ale oczywiście każdy ma swój pomysł i każdy jest do zaakceptowania, byleby tylko był .
Na samym początku chciałbym pokazać wieluński Nowy Rynek, w trzech ujęciach.
-Na pierwszym, ten „dawny” plac to schyłek lat 50-tych.
-Drugie, przedstawia cztery zdjęcia Nowego Rynku, i tak, pierwsze górne od lewej to rok ok. 1940-41, ten pusty plac w tle to efekt niemieckiego bombardowania 1. IX.39 roku. Oczywiście teren został dokładnie uporządkowany. Drugie zdjęcie to, to samo co na pierwszym ujęciu, czyli lata 50-te, trzecie, jak widać już z nowym budynkiem dworcowym czyli lata ok. 1962-65 i czwarta fotografia przedstawia Nowy Rynek dzisiaj.
-Trzecie ujęcie, to też gdzieś lata na przełomie 1967- 72, dokładnie niestety nie mogę sprecyzować .
No i tak by to mniej więcej wyglądało, jeśli pomysł przypadł Wam do gustu i zainteresował Was, to proszę o jego dalszą kontynuację. Mam w zanadrzu jeszcze kilka miejsc, ale ………… poczekam na odzew .
Nowy Rynek.jpg Nowy Rynek lat 50-tych i teraźniejszy
Plik ściągnięto 763 raz(y) 207,11 KB
Nowy Rynek 1.jpg Pierwsze zdjęcie- to lata 1940-41 (zwróćcie uwagę na pusty plac) drugie - lata 50-te trzecie - 1962-65 i "dzisiaj"
Plik ściągnięto 784 raz(y) 214,66 KB
Nowy Rynek 2.jpg "Dawniej", to lata 1967-72, ale niestety bliżej sprecyzować nie potrafię
Plik ściągnięto 757 raz(y) 214,38 KB
_________________ Im dłużej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
Ostatnio zmieniony przez Jaro 2009-05-31, 21:49, w całości zmieniany 1 raz
Pójdę na łatwiznę i wrzucę zdjęcie, które już miałem okazję wrzucić Jedno zdjęcie moje, źródło starego podał Grzegorz Nowak (W) w temacie o wieluńskiej ciuchci: http://wielun.biz/viewtopic.php?p=57163#57163
Dobra, temat świetny, wrzucajcie stare fotki, a ja spróbuję oddać ich teraźniejszość w kadrze Mam nadzieję, że Ci z tej aktywnej strony obiektywu włączą się razem ze mną w tą akcję
Dobra, temat świetny, wrzucajcie stare fotki, a ja spróbuję oddać ich teraźniejszość w kadrze Mam nadzieję, że Ci z tej aktywnej strony obiektywu włączą się razem ze mną w tą akcję
Faktycznie, coś podobnego do tego tematu już istnieje, ale ostatni wpis w tamtym temacie „Pocztówka z Wielunia” był prawie 2,5 roku temu, dlatego przepraszam że stworzyłem nowy wątek . Choć z drugiej strony, te dwa tematy choć pokrewne to jednak całkiem różne w swej tematyce . Nie mniej z „Pocztówek z Wielunia” można rzeczywiście czerpać jak z rogu obfitości .
Ostatnio oddano do użytku odnowioną Bibliotekę Publiczną, trzeba przyznać że remont zewnętrzny i wewnętrzny robi wrażenie. A jak wyglądała nasza biblioteka kilkanaście lat temu? Poniżej możemy porównać stan dzisiejszy, ze stanem z lat 70-tych.
Moim zdaniem, w tamtych czasach więcej mieliśmy zieleńców i wszelakich kwiatowych klombów, dzisiaj zastępujemy to wszystko kolorowymi chodniczkami. Ale może to wymóg czasu, tych samochodów jakby nie patrzeć przybywa nam w tempie zastraszającym.
Biblioteka..jpg nasza biblioteka zawsze ładnie wyglądała
Plik ściągnięto 658 raz(y) 221,4 KB
Biblioteka 1..jpg dawniej kwiaty, dzisiaj samochody ozdabiają teren wokół biblioteki
Plik ściągnięto 670 raz(y) 235,34 KB
Ostatnio zmieniony przez Jaro 2009-05-29, 09:13, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 42 razy Wiek: 58 Dołączył: 04 Mar 2006 Posty: 4309 Piwa: 76/53 Skąd: wieluń
Wysłany: 2009-05-30, 11:00
Pora na pokazanie naszego Placu Legionów i jego przyległości. A że ma on kształt czworoboku, to i możliwości ukazania go, są dosyć obszerne .
Dzisiaj pierwsza odsłona. Widok na budynek popijarski i kościół św. Józefa, oraz sporą część w/w placu.
To historyczne zdjęcie pochodzi z okresu okupacji hitlerowskiej, rok ok. 1943. Z ciekawostek, dzisiejszy Plac Legionów Niemcy nazywali Marktplatz.
PS. chciałbym uprzejmie przypomnieć, że nie tylko Wieluń ma być w ten sposób pokazywany, inne miejscowości, z których pochodzą forumowicze, też mogłyby się tutaj znaleźć
Plac Legionów.jpg
Plik ściągnięto 591 raz(y) 211,45 KB
Znalazłem w necie fotkę opisaną " 1937 rok - Wiadukt kolejowy, widok na ulicę Niedzielską" (ob Warszawską) ... ale mam pewne wątpliwości.
Wiadukt który tam stoi obecnie jest z pewnością konstrukcją oryginalną ( na wiadukcie patrząc od strony Niedzielska zachowała się nawet data dn..VII.1926).
Rzeczy które różnią dwie fotki:
- murek na wiadukcie został zastąpiony metalową barierką ( rzecz łatwa do zrobienia)
- ściany oporowe (między nasypem kolejowym a jezdnią) zostały zlikwidowane (w takiej formie nie bardzo pasowałyby do wzmożonego ruchu)
- ruch pod wiaduktem oraz wygląd ulicy (Na starej fotce widoczny obecny wylot z miasta, czyli ten fragment ulicy, przy którym obecnie stoi komenda policji)
Te elementy wiaduktu mogły zostać rozebrane wtedy, gdy budowano obok przejście dla pieszych ewentualnie jeszcze wcześniej (tak czy owak czasy powojenne). Mimo wszystko: 100% pewności że fotki ukazują to samo miejsce nie mam i przydałyby się zeznania świadków.
Wysłany: 2009-05-31, 09:57
Ferbik napisał/a:
Ja uważam, że na tej starej fotce widok jest w stronę miasta a nie na odwrót
W zasadzie to stwierdzenie Ferbika też może być trafne. Prześledziłem właśnie zdjęcie, co prawda z 1939, widok ogólny terenu z niemieckiego samolotu, i faktycznie dzisiejsza ul. Warszawska w stronę miasta, też wyglądała na niezabudowaną.
A może ma ktoś pod ręką zdjęcie wiaduktu dzisiaj, właśnie z widokiem na miasto? Można by było porównać jak to wygląda od tamtej strony.
Dwukierunkowa Kaliska... Z racji młodego wieku nie pamiętam wyglądu tej ulicy sprzed lat, ale mówiono mi, że kiedyś tak to wyglądało.
Dla mnie bomba. świetnie się ten temat rozwija.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum