Warning ! cookie path is empty! Check in in the Admin Control Panel or set it in the PhpMyAdmin table: prefix_config - cookie_path row
 Forum Index

FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups
RegisterRegister  Log inLog in

Previous topic «» Next topic
Komputer do 2300zl - Dobor
Author Message
Mateusz
WIELUNIAK
I'Amsterdam

Posted:    Komputer do 2300zł - Dobór [ !!! ]

Witam

Kuzyn kupuje komputer do 2300zł ok. i zastanawiał się nad tym - http://www.allegro.pl/item639762254_adict_amd_quad_9650_8gb_9800gt_1gb_1tb_dvd_raty.html

Karta grafiki sprzed roku, pamięci ram nie wiem co tyle, zasilacz no name.

Zestaw ma być bez monitora i służyć głównie do gier.

Kto doradzi najlepiej?

Platforma Intel i7, 4GB pamięci, Radeon HD 4670?

OgioN
Mieszka pod Wieluniem

Posted:     [ !!! ]

No ja bym się wpierw zastanowił, czy warto kupować cały sprzed przez internet. Jak będzie realizowana gwarancja i czy koszty z tego tytułu nie wzrosną. Na dłuższą metę może to go drożej kosztować.

hajen
W trakcie przeprowadzki do Wielunia
4x2+8x1x1+2+1

Polecam Komputronik. Mozna u nich skorzystac z konfiguratora, czyli oni sami zloza Ci komputer z takich czesci, z jakich chcesz. Do tego gwarancja dwa albo trzy lata na konkretne podzespoły, nie na całą skrzynkę. Gwarancja oczywiście Door2Door (przyjeżdża kurier, zabiera uszkodzony sprzęt i przywozi sprawny; wszystko na koszt firmy udzielającej gwarancję). Do tego wiele promocji i pomoc pracowników Komputronika.

[b]OgioN[/b], a jaka jest inna opcja niz zakup przez Internet? W Polsce składaki to najlepsza opcja.

Nie kupuj kompów na allegro. Nie chciał bym widzieć zdziwienia na twarzy Twojego kuzyna, gdy kiedyś odpali Everesta i pokaże mu inną zawartość niż pisał sprzedawca na aukcji.

OgioN
Mieszka pod Wieluniem

A toż to sklepów nie ma w Wieluniu? Pewnie drożej niż w Komputroniku (choć słyszałem, że nie jest taki tani), lecz czy warto czasami dla tych kilkudziesięciu złotych brać przez net? Może i tak, jeżeli upust jest znaczny. Wybór zależy od kupującego. Zwróciłem uwagę jedynie na coś, co trzeba skalkulować.
Dodam od siebie, że ja podzespoły dla siebie też biorę z netu. Lecz nie biorę nigdy całego komputera. Muszę mieć wgląd do środka komputera tym bardziej, że zawsze mam ściągniętą ściankę boczną (plomby skutecznie to uniemożliwiają, a są pretekstem do utraty gwarancji, chyba że gwarancja obejmuje same podzespoły). Jeżeli coś się zepsuje to wymieniam jego część, a nie wysyłam całego komputera by fachowcy dochodzili co się stało i przeglądali zawartość mojego dysku.

hajen
W trakcie przeprowadzki do Wielunia
4x2+8x1x1+2+1

Wlasnie podkreslalem, ze gwarancja jest na podzespoly, a nie na skrzynke. To oznacza, ze nie ma plomb na skrzynce! Co do kupowania podzespołów przez net. Mój komputer kupiłem cały na części i złożyłem go u mnie w domu razem z Archdevilem ;). Jak komputer kupował kuzyn, to była już opcja "Konfiguratora" i złożyli mu komputer. Nie ma on plomb na skrzynce, wszystko ma oddzielną gwarancję.

Gdybym miał kupić taki komputer jaki złożyłem, w sklepie zapłaciłbym z 1500 zł drożej (moja skrzynka kosztowała 2500).

Co do sklepów w Wieluniu to nie chcę się wypowiadać. Miałem kontakt z jednym wieluńskim sklepem komputerowym i stwierdzam, że są niekompetentni i więcej nie powierzę im jakiejkolwiek naprawy. Poza tym już jestem wystarczająco samodzielny, żeby samemu diagnozować problemy sprzętowe.

A kupując przez net (komputronik) nie kupujesz kompa od firmy, która istnieje tylko i wyłącznie w sieci. Mają swoje sklepy na terenie całej Polski (w większych miastach). Także jak najbardziej jest możliwy fizyczny kontakt z placówką owej firmy.

Chciałem jeszcze dodać, że ten komp z allegro to pic na wodę. Procek przeciętny, wsadzili 8GB pamieci RAM (po co komu tyle, co to obsłuży) w dodatku niby markowa (to dlaczego nie podali nazwy firmy), co do grafiki - to nic wielkiego. Polecałbym ATI Radeon 4850 512MB. Dysk twardy tez nie wiadomo jaki. Moze jakies badziewie. Ogolnie nie podoba mi sie ten komp. Czary mary z duzymi liczbami i mala cena.

Ferbik
Administrator

[quote="hajen"]pamieci RAM (po co komu tyle, co to obsłuży) w dodatku niby markowa (to dlaczego nie podali nazwy firmy),[/quote]
Po co mieli podawać nazwę firmy, skoro napisali że markowa... karta dźwiękowa jest na przykład andrzejowa :)

Administrator
Administrator

Każda część jest markowa w końcu zawsze produkuje ją konkretna firma :mrgreen:

OgioN
Mieszka pod Wieluniem

[quote="hajen"]Gdybym miał kupić taki komputer jaki złożyłem, w sklepie zapłaciłbym z 1500 zł drożej (moja skrzynka kosztowała 2500).[/quote] LOL, aż tyle? Nie wierze :P

Mateusz
WIELUNIAK
I'Amsterdam

Zestaw po konsultacji z [b]Archdevillem[/b]

Procesor
[b]Intel Dual-Core E5200 2.5 GHz[/b]
Płyta główna
[b]Asus P5Q SE P45 s.775[/b]
Pamięć RAM
[b]Geil 4GB DDR2 1066 5-5-5-15 Black Dragon Dual Chanel[/b]
Karta graficzna
[b]ASUS HD4850 TOP 512MB 256bit PCI-E[/b]
Dysk Twardy
[b]WD WD5000AAKS 500GB sATA II 16MB[/b]
Obudowa
[b]Mesh DH-03B-SL b/z [/b]
Zasilacz
[b]Corsair CMPSU-450VXEU 450W[/b]

http://proline.pl/?id=konfigurator&0:DUALCORE+E5200+2.5G;1:ASUS+P5Q+SE;3:GEIL+4GB+DDR2+1066+B;4:ASUS+HD4850+512+TOP;5:WD+WD5000AAKS;6:CHIEF+DH-03B-SL+BZ;7:CORSAIR+CMPSU450VXEU;8:LG+GH-22LP20+B+O

Cena zestawu: [b]2278,00 zł[/b]

DirtyTricks
Słyszał o Wieluniu
Peace.

http://forum.pclab.pl/t478278.html wszystko na ten temat:]

Mateusz
WIELUNIAK
I'Amsterdam

[b]DirtyTricks[/b]
Świetna strona i duży wybór zestawów. Szkoda tylko że w cenie 2200zł proponują mi Phenoma X3. Czy aby na pewno 3 rdzenie są lepsze niż 2 do gier?

Druga sprawa zasilacz... Musi być porządny, bo jak kuzyn będzie w gry tłukł to co jakiś czas będzie wymieniał komponenty a zasilacz ma być ten sam.

Zastanowie sie nad Cooler Masterem czy OCZ jescze.
[b]
Dzięki za pomoc[/b]
--------------------------------------------------------------------
Dodam że moja ciocia kupowała równo rok temu komputer na Wojska Polskiego (Avans) i chciała decydować koniecznie. Gość wciskał obudowę co mieli na wystawie a ciocia myślała że komputer jak pieczywo (juz 4 razy w serwisie był komputer :D )

Teraz z wujkiem jedziemy i ja rozmawiam ze sprzedawcą a wujek wyciąga tylko portfel.

MAR-COM
Wieluniaczek

jeszcze system i oprogramowanie , chyba że Linux będzie :)

Mateusz
WIELUNIAK
I'Amsterdam

[quote="MAR-COM"]jeszcze system i oprogramowanie , chyba że Linux będzie :)[/quote]

Jutro zahaczę o twój sklep.

Pytanie do Ciebie: Bedziesz miał taki sprzęt jaki podalem w podobnej cenie?

Co jest lepsze: ASUS [b]HD4850 [/b]TOP 512MB 256bit PCI-E czy Gainward [b]4870[/b] 512MB 256bit GDDR5 Golden Sample PCI-E w cenach po 585,00 i 589,00?

[color=blue][size=9]Poprawiono 1 błąd ortograficzny.[/size][/color]

MAR-COM
Wieluniaczek

a moze GF 9600 lub 9800

najszybsze pamieci to DDR3

Mateusz
WIELUNIAK
I'Amsterdam

asus p5ql se+dualcore 2,6+geli 2x2GB 1066+seagate 750GB 32MB cache sata+ati HD4850 512/256 top+samsung dvd-rw+obudowa+chiftec 450W+klawiatura logitech+mysz opt logitech - cena 2300 zl

W sklepie Mar-Com na Dąbrowskiego 7 (k. Traugutta)

creative
Przyjeżdża na zakupy

[quote="Mateusz"]Zestaw po konsultacji z [b]Archdevillem[/b]

Procesor
[b]Intel Dual-Core E5200 2.5 GHz[/b]
Płyta główna
[b]Asus P5Q SE P45 s.775[/b]
Pamięć RAM
[b]Geil 4GB DDR2 1066 5-5-5-15 Black Dragon Dual Chanel[/b]
Karta graficzna
[b]ASUS HD4850 TOP 512MB 256bit PCI-E[/b]
Dysk Twardy
[b]WD WD5000AAKS 500GB sATA II 16MB[/b]
Obudowa
[b]Mesh DH-03B-SL b/z [/b]
Zasilacz
[b]Corsair CMPSU-450VXEU 450W[/b]

http://proline.pl/?id=konfigurator&0:DUALCORE+E5200+2.5G;1:ASUS+P5Q+SE;3:GEIL+4GB+DDR2+1066+B;4:ASUS+HD4850+512+TOP;5:WD+WD5000AAKS;6:CHIEF+DH-03B-SL+BZ;7:CORSAIR+CMPSU450VXEU;8:LG+GH-22LP20+B+O

Cena zestawu: [b]2278,00 zł[/b][/quote]

pdoobny zestaw złozylem za 1700:) bez monitora:)

tylko karte mam GF 9800 512mb i obudowe inną. Wszystkie najnowsze gry chodza na największych detalach:) GTA IV poezja jeszcze monitorek 24 cale i szacunek:)

Mateusz
WIELUNIAK
I'Amsterdam

Procesor [b]Intel Dual-Core E5200 2.5 GHz [/b]

Płyta główna [b]Asus P5Q SE P45 s.775 [/b]

Pamięć RAM [b]Geil 2 x 2GB DDR2 800MHz 4ns Ultra[/b]

Karta graficzna [b]ASUS HD4850 TOP 512MB 256bit PCI-E[/b] (fabrycznie wyższe taktowanie)

Dysk Twardy [b]Segate 750GB sATA II 32MB[/b] 4ns czas dostępu

Napęd [b]DVD-RW Samsung 20x[/b]

Zasilacz [b]Chieftec 450W[/b] + Obudowa

[size=18]W sklepie Mar-Com na ul. Dąbrowskiego 7 zestaw kosztował [b]2200zł[/b][/size]
+ system operacyjny 300zł
Jeszcze właściciel dowiezie komputer na miejsce(w tym wypadku 20km od Wielunia i sprawdzi wszystko)

Dla porównania byłem jeszcze w sklepie na Wojska Polskiego i cena komputera to 2420zł bez systemu.

[ CLOSED ]
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum
Add this topic to your bookmarks
Printable version

Jump to: