R E K L A M A
P O R E K L A M I E

Wieluń - forum,adresy, informacje, reklama, kluby, restauracje, komunikacja, pkp, pks, ogłoszenia, praca,mapa, firmy, radio

Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia Strona Główna Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Wrocław - największa multimedialna fontanna w Europie
Autor Wiadomość
ourson 
Moderator

Piwa: 79/18
Wysłany: 2009-06-08, 00:35   Wrocław - największa multimedialna fontanna w Europie

wroclaw.pl napisał/a:
Pokaz inauguracyjny fontanny, który odbył się 4 czerwca, będzie powtórzony w piątek (05. 06), sobotę (6.06) i niedzielę (07.06) o godzinie 22:00.

Fontanna na Pergoli (Hala Stulecia ul. Wystawowa 1) oferuje multimedialne widowisko działające na wiele zmysłów. Woda wystrzeliwana jest na wysokość ok. 40 metrów. Na ekranie wodnym o powierzchni ponad 700 m2 będzie można oglądać artystyczne animacje wzbogacone dźwiękami wody i muzyki.

Fontanna multimedialna na Pergoli jest jednym z kilku takich projektów na świecie. W niecce fontanny o powierzchni ok. 1 ha umieszczono niemal 300 dysz wodnych różnego rodzaju (gejzery, dysze pieniące, dynamiczne, mgielne, punk-towe, palmowe, wodne) oraz 3 dysze ogniowe.

Widowisko wody i ognia wzbogacą obrazy rzucane przez projektor na ekran wodny, a także światła laserów i dźwięki muzyki. Fontannę rozświetla blisko 800 dużych i małych punktów świetlnych umieszczonych w niecce. Dodatkową atrakcją jest zimowa funkcja fontanny, w którym to okresie może się ona przemienić w lodowisko o powierzchni ok. 4700m2.

To filmik z testów

Na stronie http://www.wroclaw.pl/m116906/p116905.aspx można obejrzeć kilka filmików z inauguracji.

Byłem dziś na pokazie (wersja bez sztucznych ogni) i muszę powiedzieć że robi wrażenie.

Nie wiem jak będzie wyglądała organizacja w przyszłości - na razie nie ma żadnej trybuny do oglądania - ludzie stali wokół niecki. Niestety osoby stojące z boku nie widzą całego spektaklu - obrazy "wyświetlane" na ekranie wodnym są bowiem widoczne najlepiej z przodu. Dlatego osobom które będą wybierały się w przyszłości do Wrocławia na pokaz (w razie braku trybuny i lepszej organizacji) polecam zajęcie miejsca na terenie między Halą Stulecia i fontanną - bardzo dobry punkt widokowy jest ze schodów umiejscowionych na przeciw środkowej części fontanny

Leveile Soleile 
W trakcie przeprowadzki do Wielunia

Pomogła: 4 razy
Piwa: 12/27
Wysłany: 2009-06-09, 17:09   

Robi wrażenie. :)
Postaw piwo autorowi tego posta

Jaro 
Administrator
wielun.biz

Piwa: 33/113
Wysłany: 2009-06-09, 21:34   

To fakt, ale myślę, że to trzeba zobaczyć na żywo. :wink:

Gregg Sparrow
[Usunięty]

Wysłany: 2009-06-09, 21:57   

OJ TRZEBA!!! Widziałem to wiem :)

zap 
Dojeżdża PKSem
Pior

Wysłany: 2009-06-10, 00:01   

Eee tam, za pół roku minie bum, wrocławiakom się znudzi :P zobaczymy tylko jak często będą wymyślać nowe pokazy. Ale fakt faktem, że pozostanie wizytówką i atrakcją dla przyjezdnych.

Jaro 
Administrator
wielun.biz

Piwa: 33/113
Wysłany: 2009-06-10, 06:52   

zap napisał/a:
Eee tam, za pół roku minie bum, wrocławiakom się znudzi :P

Wrocławiakom może i tak, ale przyjezdnym pewnie nie.
Podobnie jest w Pradze, słynne kolorowe fontanny Krizika cieszą się sławą turystów po dziś dzień. ;)

COMBIT 
Dojeżdża PKSem
combit

Wysłany: 2009-08-19, 19:59   

Niestety do okoła fontanny plac budowy - po za tym w pokazy tylko w godzinach od 9 do 21 o pełnej godzinie przez 4 minuty bo tyle trwał pokaz jak byłem w niedziele obejrzeć fontanne. Więc wydaje mi się że trochę przereklamowane a takie pokazy jak te na filmach to pewnie są tylko od wielkiego dzwona - bo podobno to drogie jest - to po co było to budować - po to żeby małe dzieci miały brodzik ?

natash 
Dojeżdża PKSem

Wysłany: 2009-08-19, 21:32   

Kiedy byłem tam w czerwcu wieczorem, 2 dni po otwarciu to pokaz trwał dużo dłużej niż 4 minuty. Skoro coś budują to może skrócili program.

ourson 
Moderator

Wysłany: 2009-08-20, 09:45   

COMBIT, byłeś wieczorem czy w ciągu dnia?

majk-el 
Wieluniaczek
garnki lepi

Wysłany: 2009-08-30, 09:47   

Przedstawienie robi wrażenie. Czy jest lepsze niż w Pradze - moim zdaniem tak ale to oczywiście rzecz gustu.

Niestety jeżeli chodzi o organizację to Czesi biją nas na głowę. Oni zrobili z tego biznes a u nas jest "wolna amerykanka". Ludzie w czasie pokazu chodzą, obok Pani krzyczy do klienta, że kiełbaska już się upiekła i wyje jakiś wystraszony pies. Tłum ludzi zasuwa na skróty przez park aby być "pierwszymi". Starsi przynoszą własne krzesła bo niestety nie ma gdzie usiąść.

Myślę, że należało najpierw przygotować się organizacyjnie, zrobić płatne wejścia a dopiero później uruchomić widowisko.

ourson 
Moderator

Wysłany: 2009-08-30, 09:51   

majk-el, zgadzam się, organizacyjnie to jest totalne zero. Choć wydaje mi się że niewiele w tej kwestii się zmieni. Ustawienie na stałe trybun w zabytkowym parku, które zasłaniałyby zabytkową Halę Stulecia wydaje się cokolwiek mało prawdopodobne.
Odpłatność może być (choć nie jestem tego pewien) problemem - UE dofinansowywała ten projekt i może być tak, że w założeniu pokazy muszą być bezpłatne.

majk-el 
Wieluniaczek
garnki lepi

Wysłany: 2009-08-30, 10:09   

ourson - mam nadzieję, że w końcu ktoś wpadnie na to aby wprowadzić tam choć trochę organizacji. Zaczekajmy na koniec remontu.

PS Jeżeli ktoś wybiera się autem to radzę być tam z godzinę przed pokazem. Byłem przed samym pokazem i musiałem parkować na ul. Skłodowskiej przy klinikach gdyż w okolicach parku Szczytnickiego/ZOO nie było już szans.

ourson 
Moderator

Wysłany: 2009-08-30, 20:04   

majk-el napisał/a:
Jeżeli ktoś wybiera się autem to radzę być tam z godzinę przed pokazem. Byłem przed samym pokazem i musiałem parkować na ul. Skłodowskiej przy klinikach gdyż w okolicach parku Szczytnickiego/ZOO nie było już szans.

absolutnie potwierdzam. I potem należy naszykować się na kilkadziesiąt minut radosnego wyjazdu z Biskupina :-)

Odpowiedz do tematu