R E K L A M A
P O R E K L A M I E

Wieluń - forum,adresy, informacje, reklama, kluby, restauracje, komunikacja, pkp, pks, ogłoszenia, praca,mapa, firmy, radio




Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia Strona Główna Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Propozycje kulinarne
Autor Wiadomość
Ferbik 
Administrator



Pomógł: 143 razy
Wiek: 44
Dołączył: 12 Lip 2005
Posty: 15820
Piwa: 107/205
Skąd: Wieluń
Wysłany: 2006-01-09, 19:07   Propozycje kulinarne

W tym temacie zamieszczamy polecane przez was propozycje kulinarne :)

To ja pierwszy :) Ostatnio zrobilem salatke gyros z chlebem pita :) Salatka wyszla super, ale zamiast przyprawy Gyros Kotanyi polecam taka sama tylko z Prymata.
Co do chleba, wyszedl troche suchy, eksperymentowalem i juz wiem jak zrobic, zeby wyszedl lekko wilgotny i nie przypalony.

SALATKA GYROS
Składniki:
• kapusta pekinska srednia
• majonez (najlepiej kielecki, jest rzadszy niz konkurencyjne)
• ketchup
• przyprawa gyros "Prymat"
• papryka surowa
• kukurydza
• ogorki konserwowe
• cebulka (biala i czerwona)
• mieso (moze byc drobno pokrojony filet z kurczaka lub karkowka - ja robilem z kurczaka)

Rabota:
Miesko podsmazyc z przyprawa Gyros. Odstawic do ostygniecia. Wylozyc dno mieskiem, zasypac posiekana wedle uznania cebulka. Pozniej pokrojone w kostke ogorki, paprykaNastepnie drobno poszatkowac kapuste i wsypac warstwe do miski. Na kapuste dajemy cienka warstwe majonezu i ketchupu. Pozniej warstwa kukurydzy, Na to znów kapusta. Warstwy majonezu i ketchupu mozna dawac wedle uznania miedzy warstwami, ale nie wolno przesadzic. :)

CHLEBEK PITA
Składniki:
- 15 g drozdzy,
- 250 ml cieplej wody,
- szczypta cukru,
- 0.5 kg mąki pszennej,
- lyzeczka soli,
- 2-3 łyzki oleju a najlepiej oliwy.

Rabota:
Drozdze utrzec z cukrem, wymieszac z polowa cieplej wody, odstawic na 10 min w cieple miejsce. Make, cukier i sol wymieszac w misce, zrobic lej, wlacz rozczyn i wymieszac, uzupelnic reszta wody, wymieszac drewniana lyzka, dodac olej. Mieszac tak i dodawac wody lub maki zeby ciasto nie zostawalo na lyzce tylko w misce, lecz dajace sie wygniatac. Na stolnicy wysypanej maka wyrabiać ciasto rekami przez 8-10min, posypując stolnicę maka.
Po wyrobieniu wlozyc do miski wysmarowanej olejem, wierzch ciasta posmarowac tluszczem, odstawic w cieple miejsce na 1,5 godziny, aby podwoilo swą objętosc. Wyłozyc ciasto na stolnice posypaną maka i wygniatac ok 2 min.
Podzielic ciasto na kawalki wielkosci malego ziemniaka, rozwalkowac na placki grubosci ok 0,5 cm. Placki ulozyc na czystej sciereczce posypanej maka, przykryc druga, pozostawic na 30 min. Piekarnik rozgrzac do temperatury 250*C, po 20 min wstawic do niego posmarowane olejem plytkie blaszki do pieczenia ciastek (uwazac by olej nie przypalil sie) po 5 min wyjac.
Na blaszki klasc placki w ostepach 2cm, lekko posmarowac je zwilzonym pedzelkiem, wstawic do piekarnika, piec 6-10 min (najlepiej pilnowac, zeby sie nie zjaraly :) ). Placki zwilza sie woda, aby nie zrumienily sie.
Chlebki powinny być białe i miękkie.

Zycze smacznego :) Bo mnie bardzo smakowalo :) Do tego polecam Cole z cytrynka, badz ciepla herbatke :)
_________________
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
   
Marta 
WIELUNIAK



Pomogła: 40 razy
Wiek: 33
Dołączyła: 13 Lip 2005
Posty: 2807
Piwa: 5/4
Skąd: Wieluń
Wysłany: 2006-01-09, 22:21   

Ahhh gyros, pychotka... Jadłam i również polecam :mrgreen:
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
   
Jaro 
Administrator
wielun.biz



Pomógł: 66 razy
Wiek: 47
Dołączył: 12 Lip 2005
Posty: 7303
Piwa: 33/113
Skąd: Wieluń
Wysłany: 2006-01-10, 11:08   Szkrzydełka w miodzie.

Najpierw robimy swoistą marynade, w której skład wchodzą:

4 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oleju
2 łyżki czystej wódki
1/2 łyżeczki imbiru
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez wyciskarke
1 cebula pokrojona w kostkę
2 łyżki miodu
100 ml. bulionu (najlepiej rosół, który został nam z obgotowywania skrzydeł


Skrzydełka dzielimy na trzy części.
Zalewamy zimną wodą i gotujemy 10 minut, po czym odcedzamy rosół, którego 100 ml. wykorzystujemy właśnie do marynady, wlewając go jak jest jeszcze gorący, wtedy miód rozpuści się błyskawicznie.
Skrzydełka zalewamy marynadą i dusimy przez 30 minut.

W/w przepis stosujemy na jeden kilogram skrzydeł.


Aby się dwie osoby najadły polecam kupić dwa kilogramy :wink:

Polecam kiedyś zrobić, są bardzo wyśmienite :D
_________________
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
   
Jaro 
Administrator
wielun.biz



Pomógł: 66 razy
Wiek: 47
Dołączył: 12 Lip 2005
Posty: 7303
Piwa: 33/113
Skąd: Wieluń
Wysłany: 2006-01-14, 13:15   

No nic zamieszczem kolejny przepis, tym razem na Solanke.

Składniki:
- 1,5 l wywaru z kości, kawałka selera i 1 pietruszki,
- 30 dkg mięsa wołowego,
- 2 parówki,
- 10 dkg szynki,
- 10 dkg nerki,
- 3 ogórki kiszone,
- 10 dkg kaparów,
- 5 dkg oliwek,
- 2-3 cebule,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 10 dkg śmietany (12%, ale może być bardziej tłusta, jeśli lubicie),
- 1 łyżka masła,
- 1/2 cytryny,
- ziele angielskie, listek laurowy,
- sól, pieprz,
- 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki.

Jak przyrządzić?
1) Do wywaru z kości wkładamy mięso i szynkę. Gotujemy do miękkości. Nerkę gotujemy oddzielnie. Mięso i szynkę po ugotowaniu kroimy na słupki. Parówki kroimy na plasterki. Nerki na cienkie plasterki. Wywar z mięsa przecedzamy. Wkładamy do niego z powrotem pokrojone mięsa.

2) Na maśle smażymy cebulę pokrojoną w piórka. Gdy będzie szklista dodajemy koncentrat pomidorowy i razem przesmażamy. Wkładamy ją do gotującego się wywaru z mięsem.

3) Ogórki obieramy ze skóry, dzielimy wzdłuż, wycinamy pestki i kroimy na plasterki grubości ok. 5 mm. Kapary przepłukujemy i przebieramy. Wkładamy do wywaru. Oliwki kroimy na nieco mniejsze części. Połowę wkładamy do wywaru. Dodajemy przyprawy (uważając na ilość soli) i gotujemy ok 15 min.

4) Po tym czasie zupę doprawiamy śmietaną. Do kubeczka wlewamy nieco zupy i rozprowadzamy śmietaną. Wrzucamy resztę oliwek. Pora na spróbowanie. Ja nieraz dodaję jeszcze nieco soli i odrobinę cukru. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

Smacznego.


BTW. Może teraz ktoś z Was zamieści tu przepis na coś apetycznego :wink:
_________________
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
   
cogito 
Mieszka pod Wieluniem


Pomógł: 12 razy
Dołączył: 15 Lis 2005
Posty: 883
Piwa: 12/4
Skąd: Planeta Ziemia
Wysłany: 2006-01-14, 23:28   

Krótki przepis na coś smacznego.
Suchy chleb posmarowny smalcem ze skwarkami i cebulką.

Taką pychotą zajadają się Niemcy na ludowych festynach, których jest tam bardzo dużo, aż im ślinka cieknie.
Proste - być może niezdrowe - ale naturalne i bez konserwantów.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
   
Ferbik 
Administrator



Pomógł: 143 razy
Wiek: 44
Dołączył: 12 Lip 2005
Posty: 15820
Piwa: 107/205
Skąd: Wieluń
Wysłany: 2006-01-14, 23:35   

cogito, do twojego przepisu dodam jeszcze ogorka kiszonego i piwko (najlepiej grzane z gozdzikami)
_________________
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
   
daff 
Wieluniaczek



Pomogła: 12 razy
Wiek: 44
Dołączyła: 17 Lis 2005
Posty: 1648
Otrzymał 1 piw(a)
Skąd: Wieluń
Wysłany: 2006-01-16, 15:25   

Jesli chodzi o cos co dobrze smakuje z pifkirm, to polecam paste z żółtego sera i czosnku (dobre zwlaszcza dla przeziebionych- specjalnośc mojej kuzynki):

kostka żółtego sera
pół główki czosnku ( zreszta jak kto lubi, mniej lub wiecej)
sól i pieprz do smaku
majonez

ser ucieramy na drobnej tartce, czosneczek wyciskamy, przyprawiamy i wzystko mieszamy z majonezem, tak zeby sie trzymalo kupy :lol: potem na troche do lodowki (musi sie przegryzc) i najlepiej smarowac malutkie kromeczki, np z bagietki, ewentualnie pieczywo kruche

rewelacyjna zagrycha do piweczka badz winka grzanego
mniam
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
   
Jaro 
Administrator
wielun.biz



Pomógł: 66 razy
Wiek: 47
Dołączył: 12 Lip 2005
Posty: 7303
Piwa: 33/113
Skąd: Wieluń
  Wysłany: 2006-02-18, 01:31   

Kolejną propozycją kulinarną, którą zaproponuję będzie ser camembert zapiekany, podawany z brzoskwinią i żurawiną.



Potrzebne składniki:

- Ser Camembert (najlepszy według mnie - tartar)
- bułka tarta
- jajko,
- brzoskwinie w syropie
- żurawina



Ser wyjmujemy z opakowania i obtaczamy w jajku a następnie w bułce, po czym wrzucamy na głęboki olej.
Najlepiej smażyć go we frytkownicy, jeśli jej nie posiadamy to w garnku.
W między czasie szykujemy połówkę brzoskwini, jak ktoś lubi mogą być nawet dwie ;) , w którą to nakładamy łyżeczką żurawinę.
Gdy widzimy, że ser jest już ładnie zarumieniony, znaczy to, że jest już gotowy do spożycia.
Wyjmujemy go na talerz, na którym wcześniej położyliśmy brzoskwinie, w której w środku jest żurawinka ;)

Smacznego :)
_________________
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
   
Malinka 
WIELUNIAK
GrzEczNa DZieWczYnKa



Pomogła: 3 razy
Wiek: 37
Dołączyła: 28 Sty 2006
Posty: 2245
Skąd: Zgierz -> Łódź
Wysłany: 2006-03-01, 20:48   

Chyba to jest dział i temat dla mnie..bedę musiała napisać parę interesujących przepisów.. :twisted: :twisted: :twisted: :P
_________________
,,Ludzie nigdy nie wiedzą, że są szczęśliwi, wiedzą tylko, kiedy byli szczęśliwi..."
Postaw piwo autorowi tego posta
 
   
Łukasz 
Przyjeżdża na zakupy
Łukasz


Pomógł: 3 razy
Wiek: 43
Dołączył: 13 Lip 2005
Posty: 379
Piwa: 1/2
Skąd: Wieluń/Wrocław
Wysłany: 2006-03-02, 19:42   

Ja mam coś prostszego: Masło czosnkowe

Do pół kostki masła wrzucamy dwa ząbki drobno posiekanego czosnku. Dodajemy zioła/pietruszkę wedle woli i wszystko dokładnie mieszamy. Proste i smaczne a jakie przy tym zdrowe.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
   
atos 
Przejeżdżał przez Wieluń



Pomógł: 1 raz
Wiek: 44
Dołączył: 07 Gru 2005
Posty: 66
Skąd: Częstochowa Norway
Wysłany: 2006-03-03, 12:13   

hm... tyle tu dobroci.ja zaproponuje coś takiego jak widziałem we Francji w kanajpie serowej.

potrzebujemy tylko naczynie metalowe z podgrzewaczem i zaczynamy.

tam akurat było to 12 ale z 3-4 rodzaje sera drobno ucieramy i wrzucamy do podgrzewacza.całość podgrzewamy na średnim ogniu aż do rozpuszczenia sera.póżniej tylko utrzymujemy temperature.tostowym chlebkiem wybieramy z naczynia serek i mniam..... spróbujcie

prawda jest taka że im więcej gatunków sera tym ciekawszy smak więc życze smacznego

tam jeszcze były jakieś przyprawy ale niestety ciężko mi powiedzieć co to było ale ja do(ż)rzucałem troche oregano i było całkiem mniamnuśne

Stawaj spacje po kropce ;) - Basia
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
   
Łukasz 
Przyjeżdża na zakupy
Łukasz


Pomógł: 3 razy
Wiek: 43
Dołączył: 13 Lip 2005
Posty: 379
Piwa: 1/2
Skąd: Wieluń/Wrocław
Wysłany: 2006-03-07, 18:31   

atos napisał/a:
widziałem we francji w kanajpie serowej... naczynie metalowe z podgrzewaczem... póżniej tylko utrzymujemy temperature.


Tylko trzeba mieć jakiś specjalny podgrzewacz a nie wszyscy dysponują tak wyszukanym sprzętem. W innych warunkach uczta przy kuchence gazowej jakoś niezbyt pasuje do francuzkiej kuchni.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
   
daff 
Wieluniaczek



Pomogła: 12 razy
Wiek: 44
Dołączyła: 17 Lis 2005
Posty: 1648
Otrzymał 1 piw(a)
Skąd: Wieluń
Wysłany: 2006-03-07, 20:14   

Łukasz napisał/a:
Tylko trzeba mieć jakiś specjalny podgrzewacz




eeee, zwykly gar do fondue :D
dobre z odrobinka winka
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
   
Angel 
Przyjeżdża na zakupy



Pomogła: 2 razy
Wiek: 38
Dołączyła: 05 Lut 2006
Posty: 336
Skąd: ŁDZ
  Wysłany: 2006-04-06, 22:47   Pyszności

TARTA Z OWOCAMI
SKŁADNIKI
:arrow: 25 dag mąki
:arrow: 2 łyzki oleju
:arrow: pół kostki margaryny lub masła
:arrow: 1/4 szklanki H2O
:arrow: garść truskawek
:arrow: 2 owoce kiwi
:arrow: 2 plastry ananasa

PRZYGOTOWANIE

Do miski wsyp mąkę i wrzuć zimne masło. Posiekaj je nożem tak, by grudki otoczyły się mąką. Dodaj olej, szczyptę soli i szybko wyrób ciasto. Włóż je do lodówki na 2 godziny. Formę do tarty wysmaruj masłem i rozłóż ciasto. Nagrzej piekarnik do 220 st. C i piecz ok 30-40 minut. Gdy tarta wystygnie, udekoruj ją owocami. Możesz je zalać galaretką (ale uwaga: musi być zimna).

BON APPéTIT!

8) Zainspirowana maratonem po cukierniach 8)
_________________
Last night I asked my Angel to watch over you, but he came back soon .... I asked :"Why?" He smiled and said : "An Angel doesn't watch over another Angel...".
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
   
Dominika 
WIELUNIAK


Pomogła: 24 razy
Wiek: 39
Dołączyła: 12 Lip 2005
Posty: 3430
Piwa: 3/4
Skąd: mazowieckie
Wysłany: 2006-04-07, 11:25   

Angel napisał/a:

Zainspirowana maratonem po cukierniach


hihi, to jest to co Tygryski lubią najbardziej. ;-) a jak ładnie wczoraj jadłysmy ptysia z Panną Anną.... najlepiej krem smakował z noska :P
Postaw piwo autorowi tego posta
 
   
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template Acid v 0.4 modified by Nasedo.


Wieluń Forum dyskusyjne
Kontakt z Administracją Forum | Kontakt z właścicielem domeny
Stomatolog Wieluń Sprawdzenie przebiegu BMW | Iris Trade Łódź Montaż instalacji gazowych | Skracanie linków | Klinika BMW | Notariusz Włochy BMW SPRAWDZENIE PRZEBIEGU,HISTORIA SERWISOWA BMW