popieram Kamion świetne miejsce dla odpoczynku
widze, że jednak nikt tu nie pisał o Turawie jest nie daleko Opola jakieś 80 hm od Wielunia. Są tam 2 jeziora i jeden wielki zbiornik wodny. Oczywiście las, plaża, łódki, rowerki wodne itd. Dużo osrodków.
Pomógł: 42 razy Wiek: 58 Dołączył: 04 Mar 2006 Posty: 4309 Piwa: 76/53 Skąd: wieluń
Wysłany: 2009-06-16, 10:24
wielunianka1992 napisał/a:
....... nikt tu nie pisał o Turawie jest nie daleko Opola (......) Są tam 2 jeziora i jeden wielki zbiornik wodny. Oczywiście las, plaża, łódki, rowerki wodne itd. Dużo osrodków.
Podobno to już nie te same "urocze" i czyste tereny co dawniej, czy wiadomo coś bliżej na ten temat na dzisiaj?
_________________ Im dłużej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
Jeziorko Srebrne odkąd tylko pamiętam było bardziej przyjemne do kąpieli.
Od zeszłego roku ma ono nowego gospodarza który postawił nowy bar, zakupił rowerki wodne i kajaki, jednym słowem dba o turystów. Nie wiem jednak jak wygląda sprawa z rzekomym zatruciem bakteriami coli zeszłego roku...
Maciej W trakcie przeprowadzki do Wielunia EWI w Sercu
Pomógł: 13 razy Wiek: 48 Dołączył: 24 Mar 2009 Posty: 1155 Piwa: 5/6 Skąd: EWI-OOL
Wysłany: 2009-06-16, 18:12
Duże w Turawie odpada byłem w weekend majowy , zielono mi nie polecam , co do srebnego hmmm osobiście dla mnie jest tam zbyt dużo młodzieńców pracujących za zachodnią granicą i czujących się już "prawie" Niemcami .
Polecam Kamion za starym ośrodkiem Zugilowskim jadąc dalej po lewej stronie są świetne domki do wynajęcia , cisza spokój ..polecam gorąco . W zeszłym roku płaciłem w sezonie chyba 50 zł za dobę .Z psami też nie ma problemu
Ciężko doradzić jeśli się nie wie kto co preferuję , ja ma dwójkę synów i nie uśmiecha mi się słuchać cały dzień techno z samochodu sąsiadów i imprez do 3 nad ranem . .
_________________ Jeśli pozwolisz, by robactwo się rozmnożyło, rodzą się prawa robactwa. I rodzą się piewcy, którzy będą je wysławiać.
Antoine de Saint-Exupery
Ciężko doradzić jeśli się nie wie kto co preferuję , ja ma dwójkę synów i nie uśmiecha mi się słuchać cały dzień techno z samochodu sąsiadów i imprez do 3 nad ranem . .
Dokładnie. Człowiek jedzie na łono natury a tu zawsze znajdzie się paru discomułów, którzy nie wiedzą co to dźwięki przyrody.
Pomógł: 15 razy Wiek: 71 Dołączył: 24 Sie 2006 Posty: 626 Otrzymał 10 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2009-06-17, 08:19
Jakby ktoś chciał tylko pomoczyć nogi i "kija" poleca Młyny. Czasami jest nawet czynny bar. Cisza i spokój, i ryby biorą, tubylcy przyjaźnie nastawieni. W tygodniu nie ma tam nikogo.
jest fajny zalew miedzy Hanulinem, a Turze na DK 11 (Kępno - Poznań). na skrzyzowanieu na Mikorzyn. Jeszcze w tamtym roku bylo to zarosniete, ale teraz wyglada fajnie. Niestety jeszcze sie tam nie zatrzymalem nawet nachwilke. Jun niedlugo jade do Wielunia toodwiedze to miejsce, zrobie kilka foteki sami ocenicie
_________________ To właśnie lęk przed porażką nie pozwolił mi podjąć wielkiego działania.
Dopiero dzisiaj stawiłem pierwsze kroki tam, gdzie powinienem je postawić przed 10 laty.
Ale jestem szczęśliwy, że nie czekałem kolejnych 20
ja nad Turawę jeżdżę raczej co roku już przez 4 lata. Teraz też byłam w maju i nie narzekam. Kąpałam się w dużym zawsze i nigdy mi nic nie było. Jest dużo miejsc, świetnych na kapiel tam. Jak ktoś kojarzy, to polecam tam na Antoninku.
Jezioro srebne, tam w sezonie byli zawsze ratownicy, woda myślę że czysta tylko trochę zimna.
więc mi sie tam podoba i myślę że na weekend w wakacje też tam jakiś pojade
Pomógł: 13 razy Wiek: 48 Dołączył: 24 Mar 2009 Posty: 1155 Piwa: 5/6 Skąd: EWI-OOL
Wysłany: 2009-06-30, 13:21
wielunianka1992 napisał/a:
ja nad Turawę jeżdżę raczej co roku już przez 4 lata. Teraz też byłam w maju i nie narzekam. Kąpałam się w dużym zawsze i nigdy mi nic nie było.
Mówimy chyba o inny miejscu , nic by mnie nie zmusiło do wykąpania się w tej wodzie .
_________________ Jeśli pozwolisz, by robactwo się rozmnożyło, rodzą się prawa robactwa. I rodzą się piewcy, którzy będą je wysławiać.
Antoine de Saint-Exupery
Zajazd "NA WILKU" tak sie zwie to miejsce o ktorym pisalem wczesniej. A o to kilka fotek
_________________ To właśnie lęk przed porażką nie pozwolił mi podjąć wielkiego działania.
Dopiero dzisiaj stawiłem pierwsze kroki tam, gdzie powinienem je postawić przed 10 laty.
Ale jestem szczęśliwy, że nie czekałem kolejnych 20
ja nad Turawę jeżdżę raczej co roku już przez 4 lata. Teraz też byłam w maju i nie narzekam. Kąpałam się w dużym zawsze i nigdy mi nic nie było.
Mówimy chyba o inny miejscu , nic by mnie nie zmusiło do wykąpania się w tej wodzie .
no ja nie wiem o jakim Ty miejscu mówisz Jezioro Wielkie jest duże.. i zależy z której strony...w tam tym roku byłam w ośrodku gdzie 200 m od ośrodka była plaża i tam normalnie każdy wchodził do wody np. moi kuzyni w wieku do 6 lat i nikomu później nic nie było. ja wiem że woda w nie którym miejscach jest zielona i śmierdzi że aż obrzydza, ale nie wszędzie tak jest. Nie mówiąc już że w pobliżu jest Jezioro Srebrne, z śliczną wodą/
ja w tym roku też jadę i mam zamiar normalnie się kąpać
Wysłany: 2009-07-14, 21:33
Gdybym nie był i nie widział bym się nie mądrował
Cytat:
II. Woda jest nieprzydatna do kąpieli w:
· Jeziorze DuŜym w Turawie - zakwit sinic
· Kąpielisku „Leśna Przystań” w Głębocku – zanieczyszczenie bakteriologiczne
· Kąpielisku „Floryda” w Kościerzycach – zanieczyszczenie bakteriologiczne
· Kąpielisku w Brzegu, ul. Korfantego – zanieczyszczenie bakteriologiczne.
Antoine de Saint-Exupery
wyobraź sobie że byłam też... i te sinice są tam już od paru ładnych lat. Ale przecież jak nie chcesz to się nie kąp, nie namawiam, tylko mówię że nie jestem sama która się tam kopała. Jak przyjadę to zdjęcia wkleje stamtąd.
ta strona jakoś mi się nie otwiera...
a jeśli można wiedzieć to w którym miejscu byłeś?
Polecam kąpielisko Fala w Łodzi Kilka basenów z różnymi atrakcjami, m.in. jacuzzi, natleniana woda w basenie krytym, "rwąca rzeka" w krytym i odkrytym, jaskinia, prawdziwa fala w krytym, dwie zjeżdżalnie w krytym, jedna wielka w odkrytym - czynna będzie od przyszłej soboty, dla dzieci dwa baseny, sauny, nauka pływania, restauracja, leżaki i parę innych atrakcji
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum