R E K L A M A
P O R E K L A M I E

Wieluń - forum,adresy, informacje, reklama, kluby, restauracje, komunikacja, pkp, pks, ogłoszenia, praca,mapa, firmy, radio

Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia Strona Główna Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
PO odrzuca ulgi dla studentów
Autor Wiadomość
tomow 
Ma stragan na targu

Wysłany: 2009-06-19, 16:29   PO odrzuca ulgi dla studentów

Za Onet.pl

Cytat:

Platforma Obywatelska zawnioskowała o odrzucenie projektu zakładającego wprowadzenie 49-proc. ulgi na przejazdy komunikacją PKP i PKS dla uczniów i studentów.
Dzisiaj odbyło się pierwsze czytanie obywatelskiego projektu nowelizacji ustawy o uprawnieniach do bezpłatnych i ulgowych przejazdów środkami publicznego transportu zbiorowego.

- W poczuciu odpowiedzialności za budżet państwa, trudnej sytuacji światowego kryzysu gospodarczego, solidarności z innymi grupami społecznymi i zawodowymi musimy wnioskować o odrzucenie przedkładanego projektu - powiedziała posłanka PO Bożena Szydłowska.

Projekt nowelizacji poparli posłowie PiS, którzy przedstawili tożsamy projekt, również zakładający wprowadzenie 49-proc. ulgi dla uczniów i studentów. Poparcie wyrazili także posłowie Lewicy, PSL oraz kół poselskich Polska XXI i SDPL-NL.

Ostateczna decyzja w sprawie dalszych losów projektu zapadnie w piątek po południu po sejmowych głosowaniach.

Zgodnie z projektem komitetu "Przywracamy ulgi dla studentów", uczniowie i studenci będą mieli prawo do 49-proc. ulgi na bilety jednorazowe i miesięczne przy przejazdach PKP (pociągi osobowe, pospieszne i ekspresowe) i PKS (w komunikacji zwykłej i przyspieszonej). Ulgę tę w 2001 r. za rządów koalicji SLD-PSL, zmniejszono z 50 do 37 proc. Według pomysłodawców projektu, wprowadzenie projektowanej 49 proc. ulgi obciąży budżet państwa w wysokości 350 mln zł. Proponowana ustawa ma wejść w życie z dniem 1 września 2009 r.

Komentarz na Politykowanie

Sylwester 
Mieszka pod Wieluniem

Piwa: 16/5
Wysłany: 2009-06-19, 17:38   

Coż za liberalne posunięcie.
Postaw piwo autorowi tego posta

red 
Moderator

Piwa: 68/22
Wysłany: 2009-06-20, 04:46   

Sylwek napisał/a:
Coż za liberalne posunięcie

Ty jako zwolennik UPRu powinienneś być chyba przeciwny wszelkim dopłatom z budżetu dla jakichkolwiek grup społecznych.

Sylwester 
Mieszka pod Wieluniem

Wysłany: 2009-06-20, 09:34   

Tak, ale nie sądziłem, że tak populityczna partia jaką jest Platforma Obywatelska będzie w stanie odrzucić taki genialny pomysł...
Ostatnio zmieniony przez Sylwester 2009-06-20, 09:46, w całości zmieniany 1 raz  

OgioN 
Mieszka pod Wieluniem

Piwa: 2/7
Wysłany: 2009-06-20, 09:36   

Tym bardziej, że Tusk mówił co innego, podczas spotkania z młodzieżą.

tomow 
Ma stragan na targu

Wysłany: 2009-06-20, 12:51   

Niemożlwie jest mieć ciastko i zjeść ciastko. Niestety nikt tego młodzieży otwarcie nie ma szansy pokazać.

ourson 
Moderator

Piwa: 79/18
Wysłany: 2009-06-20, 14:25   

A ja tylko chciałbym żeby zamiast wyrażenia "ulga" używano "dofinansowanie z budżetu".
Znam mnóstwo osób, którym wydaje się, że jak płacą 50% ceny za bilet ulgowy to tylko dlatego że przewoźnik jest tak dobry i przewozi studentów za połowę ceny (oczywiście są przewoźnicy gdzie rzeczywiście tak jest, ale to wyjątki)
Stąd na przykład wielu ludziom wydaje się, że skasowanie w komunikacji miejskiej dwóch ulgowych biletów to tak samo jak skasowanie jednego normalnego.

Sylwek, a co jest liberalnego w ulgach dla studentów?

maniekl 
Przyjeżdża na zakupy
Dopiero zaczynam

Wysłany: 2009-06-20, 15:01   

ourson napisał/a:
A ja tylko chciałbym żeby zamiast wyrażenia "ulga" używano "dofinansowanie z budżetu".

Popieram
ourson napisał/a:
Stąd na przykład wielu ludziom wydaje się, że skasowanie w komunikacji miejskiej dwóch ulgowych biletów to tak samo jak skasowanie jednego normalnego.
W takim przypadku przewoźnik zyskuje, a tracimy my wszyscy.
Zdarza się że na jednym całym jadą dwie osoby które powinny jechać na ulgowych i też niby jest wszystko ok.

Sylwester 
Mieszka pod Wieluniem

Wysłany: 2009-06-20, 20:02   

Może uściśle bo widzę, że małe nieporozumienie powstało.

Jestem przeciwny wszelkim dopłatom z budżetu dla jakichkolwiek grup społecznych.
Wszelskie dofinansowania to zbędne koszty administracyjne. Czy nie prościej i taniej obniżyć podatki?

Dlaczego Kowalski który ma 5 dzieci ma dostawać jakieś przywileje z tego tytuły, a jego sąsiad Nowak który posiada 2 dzieci ma się do tego doplacać?

Liberalizm - wolność
Im mniej podatków tym więcej wolności.

Jeżeli ktoś chce dać wiecej moich pieniędzy dla np. uczniów czy nie wiaże się to z utratą mojej wolności?

red 
Moderator

Wysłany: 2009-06-24, 08:59   

Sylwek, zatem jesteś przeciwny ulgom dla uczniów i studentów na przejazdy?

Mateusz 
WIELUNIAK
I'Amsterdam

Piwa: 9/3
Wysłany: 2009-06-25, 18:59   

Nie lepiej po prostu zlikwidować akcyzę, podatek na bilety?

Cena będzie też "ulgowa" w porównaniu do tego co jest teraz?

KubaWinter 
Przyjeżdża na zakupy

Otrzymał 4 piw(a)
Wysłany: 2009-06-26, 16:50   

A ja jestem ciekaw, z ilu Wy i Wasi rodzice przywilejów, o których tu piszecie korzystacie? Papier przyjmie wszystko, można napisać, że znieść, że coś tam itd.

A co do studentów, to Państwo w nich inwestuje, bo im więcej jest ludzi z porządnym wykształceniem tym lepiej. Jak dla mnie mogą znieść, bo na uczelnie chodzę 500 m na piechotę, ale myślę, że dla wielu osób byłoby to ogromne utrudnienie, gdyby zamiast 50 zł, musiały płacić coś około 100.

ryba 
Przyjeżdża na zakupy

Otrzymał 2 piw(a)
Wysłany: 2009-06-26, 18:18   

Cytat:
A co do studentów, to Państwo w nich inwestuje, bo im więcej jest ludzi z porządnym wykształceniem tym lepiej. Jak dla mnie mogą znieść, bo na uczelnie chodzę 500 m na piechotę, ale myślę, że dla wielu osób byłoby to ogromne utrudnienie, gdyby zamiast 50 zł, musiały płacić coś około 100.

Przykre jest to, że trzeba przypominać takie oczywistości, jak powyższa. Rzadko powołuję się w dyskusjach na własne doświadczenia, ale w tym akurat przypadku mogę powiedzieć, że gdybym musiał w okresie własnych studiów płacić 100 % za bilety, to w zasadzie jeździłbym wyłącznie "na gapę". Nie stać byłoby mnie po prostu. A to przecież dotyczy całych rzesz studentów. Zresztą o czym my tu dyskutujemy - kto studiował ten wie, ile cała ta zabawa kosztuje (studiów stacjonarnych na publicznej uczelni nie wyłączając) i jak bardzo liczy się każda możliwość zaoszczędzenia.

tomow 
Ma stragan na targu

Wysłany: 2009-06-26, 18:41   

KubaWinter napisał/a:

Dokładnie tak jest. Niestety nie docenia się roli młodych ludzi w życiu społeczeństwa. Jako grupa społeczna studenci od wielu lat nie dostali nic. Najwyższy czas to zmienić. Inwestycja w młodość to także inwestycja w przyszłość kraju, a także swoją.

W wielu miastach Polski można poruszać się prawie wyłącznie komunikacją miejską. Duża ilość studentów jeździ na gapę, a może taka zniżka zmniejszyłaby liczbę gapowiczów.

red 
Moderator

Wysłany: 2009-06-26, 19:06   

tomow napisał/a:
Dokładnie tak jest. Niestety nie docenia się roli młodych ludzi w życiu społeczeństwa. Jako grupa społeczna studenci od wielu lat nie dostali nic. Najwyższy czas to zmienić. Inwestycja w młodość to także inwestycja w przyszłość kraju, a także swoją

No sory - jak to nic nie dostali? Od lat mają bezpłatne studia wyższe! Zresztą najpierw państwo daje na bezpłatne studia a potem ludzie wyjeżdzają za granicę, więc nie wiem czy to jest dobra inwestycja...

Odpowiedz do tematu