Pomógł: 59 razy Dołączył: 12 Sie 2005 Posty: 3155 Otrzymał 7 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2009-06-30, 20:30
Bzdura. W dowodzie masz opisane wszystkie rubryki, więc podaj oznaczenie tej rubryki z datą np. A, B, C, F2, itd.
NIE MA TAKIEJ RUBRYKI JAK DATA PRODUKCJI !
W dowodzie jest jedynie data rejestracji pojazdu w rubryce "B"
NA ostatniej stronie jest tylko rok produkcji a nie konkretna data. A o tym właśnie pisałem.
W karcie pojazdu jest jedynie data pierwszej rejestracji.
Nawet w Niemieckim Briefie nie ma daty produkcji samochodu a jedynie data pierwszej rejestracji. W nowszych briefach jest data homologacji ale ona nie jest datą produkcji bo homologację wydają z reguły 3-4 dni po wyprodukowaniu samochodu. Faktyczną datę produkcji można otrzymać jedynie z numeru VIN pojazdu.
Pomógł: 59 razy Dołączył: 12 Sie 2005 Posty: 3155 Otrzymał 7 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2009-06-30, 20:57
Zakreślona jest data homologacji na mój egzemplarz ( w biriefie 3 stronicowym). W tym przypadku to 27.07.2004. Faktyczna data produkcji samochodu ( otrzymana z bazy BMW po zdekodowaniu nr VIN ) to 23.07.2004. Data 21.01.2004 widoczna wyżej, to data otrzymania homologacji (Pozwolenie na ruch) przez BMW na ten model samochodu.
Między datą produkcji a homologacji jest zawsze 2-4 dni (4 dni z powodu weekendu). Dzięki temu można stwierdzić praktycznie co do dnia kiedy wyprodukowany był samochód bez dekodowaina VINu.
Pieczątka po lewej stronie to data pierwszej rejestracji.
W polskim dowodzie podana jest jedynie data pierwszej rejestracji.
Pomógł: 3 razy Dołączył: 29 Mar 2009 Posty: 85 Skąd: Małyszyn/Katowice
Wysłany: 2009-06-30, 21:43
Administrator napisał/a:
A o tym właśnie pisałem.
a ja o czym pisałem?
Administrator napisał/a:
W karcie pojazdu jest jedynie data pierwszej rejestracji.
i rok produkcji strona druga (nie trzecia). nad polem dmc pod polem nr swiadectwa homologacji.
Ferbik, to nie błąd, to rok produkcji. Składasz, jesteś producentem, sprowadzasz składaka i rejestrujsz po raz pierwszy w PL, jesteś producentem.
Wysłany: 2009-07-01, 09:01
Podsumujmy:
W Polskim dowodzie rejestracyjnym i karcie pojazdu nie ma daty produkcji samochodu, jest jedynie data pierwszej rejestracji i rok produkcji. Nie wiem jednak skąd urzędnik może wiedzieć w którym roku samochód był wyprodukowany, skoro nie ma żadnego dokumentu który to potwierdza. W Niemieckim briefie także nie ma daty produkcji.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum