Pomógł: 42 razy Wiek: 58 Dołączył: 04 Mar 2006 Posty: 4309 Piwa: 76/53 Skąd: wieluń
Wysłany: 2009-07-07, 15:35 Egzekucja na oczach ludzi
Cytat:
Pedofil rozstrzelany na oczach setek ludzi Mężczyzna oskarżony o zgwałcenie i zabójstwo 11-letniego chłopca został zabity strzałem w tył głowy na oczach setek ludzi - tak wygląda sprawiedliwość w Jemenie.
Setki Jemeńczyków zebrało się na placu rodzinnego miasta pedofila, aby zobaczyć jego egzekucję. Mężczyzna prowadzony przez strażnika, został położony twarzą do ziemi na czerwonym płótnie, z rękami związanymi z tyłu.
Zanim wykonano wyrok, tłum krzyczał, wiwatował i lżył w stronę skazanego Yehya Hussein al-Raghwaha.
Jego ofiara, 11-letni Hamdi al-Kabas, przyszedł do jego zakładu fryzjerskiego, w grudniu zeszłego roku, w trakcie muzułmańskiego festiwalu Eid. Po tym mężczyzna brutalnie zaatakował chłopca, następnie pociął jego ciało i wyrzucił na ulice stolicy Sany.
Źródło – Onet.pl
Co o takim rozwiązaniu myślicie; brutalne, nieludzkie, zacofane, a może; dobre, słuszna droga w walce o ład i porządek.
Tuż przed egzekucją.jpg
Plik ściągnięto 15442 raz(y) 22,64 KB
_________________ Im dłużej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
Pomógł: 46 razy Wiek: 44 Dołączył: 02 Sie 2006 Posty: 3905 Piwa: 79/18 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2009-07-07, 16:58
Ja jeszcze wprowadziłbym karę chłosty - publiczną rzecz jasna. Myślę że dla wielu drobnych złodziejaszków była by znacznie bardziej skuteczna i odstraszająca niż więzienie (albo jego brak ze względu na brak miejsca).
Co do kary śmierci - oczywiście jestem na tak, zresztą kilka razy dyskusja była już prowadzona na ten temat.
Czy publiczne egzekucje? Osobiście nie jestem zainteresowany oglądaniem, ale nie mam nic przeciwko żeby były w ten sposób przeprowadzane
_________________ Ludzie dzielą się na tych, którzy lubią koty i na pokrzywdzonych przez los...
Pomógł: 7 razy Dołączył: 12 Mar 2006 Posty: 960 Piwa: 6/3 Skąd: Oklahoma Village
Wysłany: 2009-07-08, 19:47
Administrator napisał/a:
Rozwiązanie dobre, ale pozostaje problem niesłusznie skazanych, a takiej pomyłki nie da się naprawić czy zrekompensować.
Również tak podchodzę do tematu. Polecam przeczytać książkę "Zielona mila" lub obejrzeć film na niej oparty.
Maciej W trakcie przeprowadzki do Wielunia EWI w Sercu
Pomógł: 13 razy Wiek: 48 Dołączył: 24 Mar 2009 Posty: 1155 Piwa: 5/6 Skąd: EWI-OOL
Wysłany: 2009-07-09, 13:07
Są przypadki nie podlegające dyskusji czy wątpliwości , rok temu zakatowano 4-letniego Bartka w Kamiennej Górze www.bartus.eu sąd do tej pory zastanawia się nad klasyfikacją czynu Ostatnie 72 godz życia tego chłopca są na tej stronie , tekst bardzo drastyczny
Popieram w całej rozciągłości .
_________________ Jeśli pozwolisz, by robactwo się rozmnożyło, rodzą się prawa robactwa. I rodzą się piewcy, którzy będą je wysławiać.
Antoine de Saint-Exupery
Pomógł: 2 razy Wiek: 35 Dołączył: 24 Lip 2006 Posty: 285 Otrzymał 4 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2009-07-15, 19:35
Zawsze byłem pełen swego rodzaju "podziwu" dla ludzi tak łatwo ferujących ludzkim życiem. Ciekaw jestem, czy, skoro tak tu piszecie, sami bylibyście w stanie wydać taki wyrok czy wykonać egzekucję. Papier przyjmie wszystko i można pisać, żeby tego czy tamtego zabić, ale gdy dochodzi do sytuacji, w których waży się w ten sposób życie ludzkie, takich osób w pobliżu nie ma. Siedzicie anonimowo za ekranem komputera i piszecie "zabić". Czy nie uważacie, że jest to zniżanie się do poziomu tychże "zwyrodnialców"? I co dalej publiczne gilotynowania, czy idziemy jeszcze bardziej wstecz, ku bardziej wymyślnym karom?
We "Włady Pierścieni" pada ciekawy cytat:
"Nie ty je dałeś, nie ty je będziesz odbierał"
_________________ Kolarstwo to nie jest gra. Kolarstwo to jest sport. Twardy, ciężki, który wymaga wiele wyrzeczeń. Można grać w piłke, tenisa lub hokeja. Ale nie można grać w kolarstwo. Jean de Gribaldy
Rozwiązanie dobre, ale pozostaje problem niesłusznie skazanych, a takiej pomyłki nie da się naprawić czy zrekompensować.
Masz rację, zawsze istnieje problem niesłusznie skazanych. Tak samo jak problem niewinnych ludzi ginących co roku na polskich drogach - kilka tysięcy niewinnych osób
poniosło śmierć.
Szkoda że u nas nie ma takich wyroków na złodziejach mienia państwowego, korupcja by spadła zdecydowanie.
Pomógł: 2 razy Wiek: 35 Dołączył: 24 Lip 2006 Posty: 285 Otrzymał 4 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2009-07-19, 16:30
Ład i porządek budowane na krwi i ludzkiej śmierci. Ciekawe.
_________________ Kolarstwo to nie jest gra. Kolarstwo to jest sport. Twardy, ciężki, który wymaga wiele wyrzeczeń. Można grać w piłke, tenisa lub hokeja. Ale nie można grać w kolarstwo. Jean de Gribaldy
Pomógł: 12 razy Dołączył: 15 Lis 2005 Posty: 883 Piwa: 12/4 Skąd: Planeta Ziemia
Wysłany: 2009-07-19, 21:25
Uważam, że śmierć nie jest karą. Również więzienie, w którym skazany ma komfortowe warunki. Skazany powinien zarobić na swoje utrzymanie i służby więziennej, aby społeczeństwo nie ponosiło kosztów resocjalizacji.
Powieszenie Arthura Greisera, gauleitera Kraju Warty – ostatnia publiczna egzekucja w Polsce
Data: 14 lipca 1946
Egzekucja Arthura Greisera była[...]ostatnią publiczną egzekucją w Polsce. Przepisy uprawniające ministra sprawiedliwości do zarządzenia publicznego wykonania kary śmierci obowiązywały do 1950 r., lecz po egzekucji Greisera nie były już stosowane. Dlaczego tak było? Czyżby ludzie – a w każdym razie jakaś istotna część opinii publicznej – mieli dosyć średniowiecznych widowisk? Otóż – nic podobnego. Publicznego wykonywania kary śmierci zaniechano głównie dlatego, że takiego sposobu wykonywania najwyższego wymiaru kary nie praktykowano w ZSRR. A ponieważ pod koniec lat 40-tych polskie władze dążyły do tego, by wszystko było u nas takie, jak u wschodniego sąsiada, również egzekucje – podobnie jak w Związku Radzieckim – z publicznych stały się tajne.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum