Pomógł: 19 razy Wiek: 51 Dołączył: 24 Mar 2006 Posty: 1096 Piwa: 23/18 Skąd: Wieluń, now Łodź :(
Wysłany: 2009-07-25, 07:19 Rekonstrukcja w fotografii
Jak szaleć to szaleć... Nie wypada w mundurze z lat 20-tych trzaskać fotek "cyfrakiem", zaopatrzyłem się więc w coś takiego:
chociaż takie pudełko też ma swój klimat
ENSIGN z lat 30tych, format 6x9, film cz-b, a oto kilka kadrów:
Może nie są najlepsze technicznie, ale w życiu nie robiłem zdjęć do tej pory "kamerą obskurą" no i mam kilka nauczek - obiektyw jest dość ciemny, w związku z tym filmy min. 200 a najlepiej 400ki pakować, do tego dysponowanie dwoma czasami naświetlania B i 1/60 sec powoduje, że trzeba "pewnie trzymać" aparat żeby fory nie były rozmazane
no i fotki ruszającego się wojska są hm... też ruszone...
Zatem proszę o wyrozumiałość oglądających ............
Grzesiu jaką wyrozumiałość? Dla mnie po prostu rewelacja! Jakbyś się nie przyznał, że robiłeś tym zabytkowym cudem, to powiedziałbym, że wygrzebałeś te zdjęcia ze zbiorów muzealnych z czasów I wojny. Naprawdę świetna robota!
Ps. Miałem gdzieś drewniany statyw Musiałbym poszukać
Pomógł: 42 razy Wiek: 58 Dołączył: 04 Mar 2006 Posty: 4309 Piwa: 76/53 Skąd: wieluń
Wysłany: 2009-07-25, 10:16
Grzegorz Nowak (W) napisał/a:
ENSIGN z lat 30tych, format 6x9, film cz-b,
Takie filmy, o takich formatach można jeszcze gdzieś dostać
I jakbyś coś więcej opowiedział o genezie powstawania tych zdjęć, to pewnie wszyscy byli by wdzięczni .
Dla mnie fotki też, że się tak wyrażę po wojskowemu ……., bomba
_________________ Im dłużej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
Pomógł: 19 razy Wiek: 51 Dołączył: 24 Mar 2006 Posty: 1096 Piwa: 23/18 Skąd: Wieluń, now Łodź :(
Wysłany: 2009-07-25, 11:27
o Jezu!!
chyba wsadziłem kij w mrowisko !!
spokojnie, to tylko kilka cz-b zdjęć zrobionych aparatem za jakieś 40- 50 zł z allegro
1. Zdjęcia zrobiłem na planie filmu dokumentalnego "Płk Dąbek. Obrona Gdyni 1939". Film realizowany jest przez TVP, premiera ma być 18 września na przeglądzie filmów w Gdyni i emitowany przez kanał TVP Historia 19 września.
Tutaj więcej o tym http://www.gdynia.pl/wydarzenia/70_57832.html
2. Filmy można spokojnie dostać, wywołać i zrobić odbitki - nie wiem gdzie w Wieluniu, ale podałem namiar w Łodzi w sąsiednim watku poświęconym filmom 120 mm
3. Fotki Wielunia - myślałem o tym, nawet mam kilka filmów już zakupionych w tym celu
4. A samo robienie zdjęć też jest klimatyczne - na negatywie są 4 klatki w tym formacie, nie ma podglądu i .... jest wielkie czekanie na efekt
A nie ma się co śpieszyć
Gregg Sparrow [Usunięty]
Wysłany: 2009-07-25, 11:48
Swietna robota
Przypominają mi sie czasy kiedy siedziałem w ciemni w MDKu i bawiłem się w fotografikę
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum