Pomógł: 46 razy Wiek: 44 Dołączył: 02 Sie 2006 Posty: 3905 Piwa: 79/18 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2009-08-05, 22:24
miko 005, art. 10 stanowi:
Cytat:
w razie konieczności rozwiązania przez pracodawcę zatrudniającego co najmniej 20 pracowników stosunków pracy z przyczyn niedotyczących pracowników, jeżeli przyczyny te stanowią wyłączny powód uzasadniający wypowiedzenie stosunku pracy lub jego rozwiązanie na mocy porozumienia stron
co oznacza, że odprawa należy się pracownikowi tylko i wyłącznie wtedy kiedy umowa jest rozwiązywana z wyłącznej winy pracodawcy. To co napisałem jest próbą "przerzucenia" części winy na pracownika - otóż pracodawca może najpierw zaproponować zmianę warunków pracy i płacy. Na przykład w ten sposób, aby pracownik z dużym prawdopodobieństwem odmówił. Oczywiście ta zmiana nie może budzić wątpliwości - tj nie może być ewidentnie niekorzystna (typu obniżenie pensji z 2500 na najniższą czy przeniesienie z pracy biurowej na linię produkcyjną) Ale może być przeniesienie z jednego miejsca na linii produkcyjnej w inne miejsce, gdzie np zarobki i warunki pracy będą gorsze. Jeśli pracownik odmówi daje pracodawcy możliwość wypowiedzenia umowy o pracę bez zachowania prawa do odprawy. Bo w myśl ustawy wypowiedzenie nie jest wyłącznie z winy pracodawcy...
To taki przykład - nic innego nie przychodzi mi na myśl, ale zakładam że tak mniej więcej wygląda wykorzystywanie tego przepisu. No i mam nadzieję że teraz jest nieco jaśniej.
Co do przepisów - rzeczywiście są totalnie zakręcone i często bezsensu. Na przykład do końca ostatniego roku kobieta w ciąży przebywająca na zwolnieniu lekarskim powyżej 180 dni wysyłana była na świadczenie rehabilitacyjne, bo ustawodawca nie przewidział że ciąża najpóźniej za kolejne 3 miesiące się najzwyczajniej w świecie skończy Skutkowało to tym, że kobiety wracały na 30 dni do pracy a potem szły na "nowe" zwolnienie. Jeśli miały urlop to były w tym czasie na urlopie. Jeśli nie to po uzgodnieniu z pracodawcą szły na bezpłatny. Kretynizm prawda, ale to nie przeszkodziło, aby ten przepis obowiązywał kilka ładnych lat. Na szczęście w końcu go zmieniono.
I jest jeszcze wiele, wiele innych....
_________________ Ludzie dzielą się na tych, którzy lubią koty i na pokrzywdzonych przez los...
T
jozefina22, (...)
Do chorowania każdy ma prawo, że się tak wyrażę, my zastanawiamy się nad tym co powinno się zrobić, albo jakie sensowne rozwiązania znaleźć, żeby ukrócić proceder nadużywania L4. Albo co jest istotną przyczyną tej teraźniejszej absencji chorobowej.
Musisz też wiedzieć, że był taki okres w niedalekiej przeszłości, w Wieluniu też, że ludzie nie chcieli brać L4, choć na nie zasługiwali, bo nie opłacało się chorować. Dlaczego to teraz tak bardzo się zmieniło? Trzeba spróbować to zjawisko uleczyć, a nie „obcinać” zasiłki chorobowe. Tak to nawet ……. ja bym potrafił rządzić krajem
Pełna zgoda, trzeba ukrócić i wyleczyć "zjawisko". Jak ? Nie wiem, ale...wiem, że nic tak ludzi chcących czegoś nadużywać nie uczy rozumu jak uderzenie po kieszeni. Inne sposoby to utopia. Pozdrawiam.
Pomógł: 59 razy Dołączył: 12 Sie 2005 Posty: 3155 Otrzymał 7 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2009-08-06, 16:26
Oczywiście, a później będziesz płakał i płacił z odsetkami. Jedyny kto na tym zarabia to właśnie taki cwaniak który za pieniądze podpowie jak to zrobić...
Przepisy odnośnie pracy chałupniczej się pozmieniały więc ten temat do którego dałeś linka to nieaktualny.
Pomijam to że fikcyjna praca itd. Ja akurat mam opłacone ubezp. zdrowotne i społeczne(mam potwiedzenie od zus i nfz że wszystko leglanie itd.) - Śpię spokojnie.
red napisał/a:
Każdy nowy przedsiębiorca ma obniżony ZUS przez pierwsze dwa lata do poziomu ok. 200 zł.
337zł
Różnicy jest 137 zł - i to bez żadnego ryzyka. Co prawda tylko (albo aż) przez dwa lata.
Dla jednych będzie to aż 137 zł, a dla innych przedsiębiorców tylko 137 zł - z mojego punktu widzenia taki koszt to jest mniej niż promil wszystkich kosztów jaki generuje firma. A w dodatku wszystko jest legalne i bezpieczne i nie wymaga żadnych kombinacji.
Co prawda po dwóch latach ZUS wzrośnie do ponad 800 zł i wtedy wszelkie kombinacje maja już głębszy sens.
Odbiegamy od tematu - rozmowa była o lewych zwolnieniach lekarskich i kontrolach ZUSu.
Czytając posty Mateusza drogą do zarobienia milionów jest:
- otworzenie firmy, która nie wiadomo czym ma się zajmować, a profil jej działalności jest wielką tajemnicą i najlepiej żeby o to nie pytać bo reklama w tym wypadku jest zbędna;
- nie wystawiać w żadnym wypadku ani jednej faktury, bo dochód jest zbędny;
- wydymać ZUS;
- wyciągnąć błagalną rękę do UE o dopłatę do nierentownej działalności;
- jakieś pieniądze, które można przeznaczyć na inwestycję wydać na "furę" do 30tyś, ewentualnie wpłacić na "AEGONA"
- kupić tani i "markowy" garnitur i najlepiej kretyńską zieloną koszulę - bo takie nosi jego idol Cybulski
- nie szaleć przy wyborze pieczątki, bo to może nadszarpnąć budżet nowej firmy
Czytając posty Mateusza drogą do zarobienia milionów jest:
- otworzenie firmy, która nie wiadomo czym ma się zajmować, a profil jej działalności jest wielką tajemnicą i najlepiej żeby o to nie pytać bo reklama w tym wypadku jest zbędna;
- nie wystawiać w żadnym wypadku ani jednej faktury, bo dochód jest zbędny;
- wydymać ZUS;
- wyciągnąć błagalną rękę do UE o dopłatę do nierentownej działalności;
- jakieś pieniądze, które można przeznaczyć na inwestycję wydać na "furę" do 30tyś, ewentualnie wpłacić na "AEGONA"
- kupić tani i "markowy" garnitur i najlepiej kretyńską zieloną koszulę - bo takie nosi jego idol Cybulski
- nie szaleć przy wyborze pieczątki, bo to może nadszarpnąć budżet nowej firmy
Sorry za off-topa...
1. Co do faktur Ja nie muszę wystawiać faktury, robi to za mnie zewnętrzna firma.
2. Czym się dokładnie zajmuję? Mój przedmówca próbował się dowiedzieć.
3. Co do Cebulskiego. Podoba mi się DARMOWE (NIE BIORĄ KASY Z EU)promowanie przedsiębiorczości/wiedzy w Polsce, czego nie robi na taką skalę nikt inny - Dać wędkę a nie rybę.
4. Odnośnie ZUS. :] I tak byś mi nie uwierzył (z jakim ciekawym rozwiązaniem się spotkałem)ani pewnie mój przedmówca. Zachowam zatem wiedzę dla siebie, żeby się nie bawić w dyskusję bezowocną(kojarzy mi się to trochę z polityką)
5. Odnośnie pieczątek i innych szczegółów jestem oszczędny - Jeżeli przy zakupie pieczątki poświęcę 2 minuty na szukanie najtańszej w Wieluniu i zaoszczedzę 7zł.(to godzina mojego czasu równa się 210zł)
6. Planuje sobie kupić auto, bo zarabianie pieniędzy jest przyjemne ale wydawanie jeszcze bardziej(nie mówię tu o zadłużaniu się i życiu pod zastaw) 30 tys to dużo jak na 19latka i trochę przesadziłem żeby od razu takie auto kupować kiedy można kupić tańsze i bedzie tak samo jeździło.
7. Nie jestem materialistą jak się niektórym wydaję. Od niedawna zacząłem poświęcać więcej czasu na zagadnienia duchowe(nie mówię tu o samej religii)
8. Możesz sobie wpłacić na Aegona, albo kupić Krugerrandy lub inne namacalne środki akumulowania kapitału.(że się tak wyrażę) % składany i czas są zawsze po twojej stronie.
9. Generalnie możesz mnie sobie oceniać/szufladkować jak tam sobie chcesz. Większość ludzi lubi to robić.
I tak mnie nie znasz.
W wieku 11 lat sprzedawałem kurier wieluński, w międzyczasie handel konwaliami, kwiatami, handel jemiołą. (rodzice byli wtedy przeciwni)
W wieku 13-17 lat wakacje przemijały na pracy na budowie, w międzyczasie drobny handel.
Patrząc z perspektywy czasu pieniądze marne, ale są też pewne korzyści.(pewnie wiesz jakie)
Znajomy kilka lat starszy powiedział mi niedawno "Spokojnie Mat, nie bądź taki nerwowy, jesteś b. młody, wszystko przyjdzie z czasem"
Kontynuujmy dyskusję na PW.
red
Bardzo mnie kusi żeby zapytać cię o szczegóły twojej firmy - Żeby sprawdzić czy to co słyszałem jest prawdą czy złośliwą plotką. Ale byłbym zobligowany wtedy do dłuższej dyskusji...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum