Cyntia, jak ktos wykrył w tym co mówisz nielogiczność to nagle sie wycofujesz... Bardzo wygodna taktyka.
Jaką nielogiczność?
Ja się właśnie opowiadam za logiką.
Mówię o tym aby się dokładnie zapoznać z danym medium zanim się zacznie na jego temat wypowiadać. Czy to jest nielogiczność? Bo zaraz padnę.
Red napisał/a:
A w Boga wierzysz?
A co tutaj ma do rzeczy to w co wierzę? Nic nie ma to do rzeczy.
Prywatnie mogę Ci powiedzieć, że jestem agnostyczką.
red napisał/a:
Czy analizujesz u źródła wszystkie informacje które do ciebie docierają? Te o aferze w ZUSie? O pochodzeniu redaktora GW? Oglądalaś jego metrykę? Też może być sfałszowana...
Nie ma możliwości żeby wszystko analizować u źródła.
Nikt nie analizuje wszystkich informacji, które do niego docierają, bo to jest niemożliwe. Można przeanalizować 20 informacji z danego medium (podkreślam przeanalizować!) i na tej podstawie wyrobić sobie opinię o tym medium. Do tego aby znać komunistyczne pochodzenie redaktora GW nie potrzeba mi oglądać jego metryki. To są powszechnie znane fakty, do których łatwo można dotrzeć.
I niech mi nikt nie mówi, że czyjeś pochodzenie nie ma znaczenia, bo ma. Radzieckie służby (KGB, GRU) zwracały uwagę na pochodzenie gdy dana osoba leżała w kręgu ich zainteresowań. One dobrze wiedziały co robią. Nawet dzisiaj służby przy werbowaniu ludzi w swoje szeregi zwracają uwagę na pochodzenie. Pytają: Kim był twój ojciec? Czym się zajmował? Kim była twoja matka? etc. Chodzą nawet pytać po sąsiadach aby zapoznać się z opinią. Także niech mi nikt nie gada, że pochodzenie jest bez znaczenia. Ono dużo może powiedzieć o człowieku. Oczywiście czasem może wprowadzić w błąd, bo np. dziecko alkoholików może zostać księdzem, ale takie informacje się dodatkowo weryfikuje. Po zweryfikowaniu ma się 99.9% procent pewności o tym kim jest dany człowiek.
Wracając do tej niemożliwości przeanalizowania wszystkiego u źródła. Oczywiście, że nie da się przeanalizować wszystkiego, ale można przeanalizować szereg informacji i wyciągnąć na ich podstawie wnioski.
Takie informacje przeanalizował Ziemkiewicz w "Michnikowszczyźnie" - na przykład. Wy pomimo tego, że nigdy nie czytaliście tej książki twierdzicie zaraz, że jest ona zakłamana etc. Na jakiej podstawie się pytam?
Nie można mówić, że coś jest be, gdy się tego czegoś nie poznało. Nie można mówić, że parmezan źle smakuje, gdy się go nie miało w ustach.
Ja właśnie Red nawołuję do logiki.
Przeczytaj "Michnikowszczyznę" i dopiero potem mów jaka jest ta książka. Zapoznaj się z informacjami, które tam są.
Cyntia:
Różni jesteśmy!
Pierwszy mój merytoryczny post na tym forum dotyczył problemu:
Czy istnieje prawda obiektywna?
Odpowiedzi były rózne.
Niektórym jak się okazuje wcale nie zależy, aby zrozumieć interlokutora, tylko go pokonać.
Nie liczy się dla nich nic innego, tylko własne JA!
Ty jesteś moher, a ja postępowy. Ty jesteś nikim, ja wszystkim.
Mnie nie pokonasz, to i nie przekonasz.
Ty ziejesz nienawiścią, ja "zieję" miłością...
Cóż mozna z tym zrobić?
Chyba nic...
Różni jesteśmy...
Szufladkowanie to drugi przejaw ludzkiej pychy?, ograniczoności?
Ty jesteś z PiS, ja z...? Nieważne, i tak jestem lepszy od Ciebie.
Dyskusja nie ma sensu bez wspólnej płaszczyzny, bez jakichś aksjomatów, które wyznaczają granice ludzkiej spekulacji.
Niektórych dyskutantów nie ogranicza NIC!
Są tu katolicy, ale przecież Kościół nie powinien....!!
Są tu antyklerykałowie bo to jest OCZYWISTE!
Podobał mi się dowcip, który nie dotyczy forum, ale list dyskusyjnych jednak na tyle będący w kontekście, że w tym momencie pozwolę sobie przytoczyć:
Cytat:
Pytanie: Ilu użytkowników listy dyskusyjnej potrzeba do zmiany żarówki?
Odpowiedź: 1.331:
1 zmieni żarówkę i wyśle wiadomość na listę dyskusyjną, że żarówka została zmieniona
14 podzieli się podobnymi doświadczeniami ze zmianą zarówek i jak w różny sposób można zmieniać żarówki
7 wyśle ostrzeżenia na temat niebezpieczeństw związanych ze zmianą żarówki
27 wskaże na błędy gramatyczne w postach na temat zmiany żarówki
53 będzie obwiniać za to programy do sprawdzania pisowni
156 napisze do administratora listy skarżąc się na dyskusję o zmianie żarówki i jej niestosowność na tej właśnie liście dyskusyjnej
41 poprawi pisownię w sporach na temat literówek czy błędów gramatycznych
109 wyśle informacje o tym, że ta lista nie jest o żarówkach i poprosi o przeniesienie dyskusji na alt.zarowka
203 będzie się domagać zaprzestania wysyłania krospostingów do grup alt.gramatyka, alt.pisownia i alt.interpunkcja
111 będzie bronić prawa wysyłania postinów w sprawie żarówek tłumacząc, że my wszyscy używamy żarówek i z tego powodu dyskusja o nich jest właściwa dla tej listy
306 będzie dyskutować nad tym, która metoda zmiany żarówki jest najlepsza, gdzie kupić najlepsze żarówki, jaka marka żarówek jest najlepsza a jakie marki są kiepskie
27 wyśle adresy url do miejsc, w których można zobaczyć przykłady różnych żarówek
14 zauważy, że podane adresy są nieprawidłowe i wyśle poprawione adresy
3 napisze o odnośnikach, które znaleźli odwiedzając podane adresy
33 zbierze wszystkie dotychczasowe posty wraz z ich nagłówkami i podpisami pod nimi, po czym wyśle je z dopiskiem "popieram"
12 oznajmi, że zaprzestają subskrypcji tej listy, ponieważ nie mogą znieśc dyskusji o zmianie żarówki
19 odpowie na postingi "popieram" dopisując "podpieram"
4 zasugeruje, że warto by stworzyć faq dyskusji na temat zmiany żarówek
1 zaproponuje utworzenie nowej grupy alt.zarowka.zmiana
47 stwierdzi, że nie ma takiej potrzeby, takie dyskusje doskonale leżą w tematyce alt.fizyka.zimna-fuzja
143 zagłosuje za utworzeniem alt.zarowka.zmiana
Moderator z pewnością stwierdzi, że mój post jest nie na temat.
Być może nawet zostanie usunięty.
Cóż z tego, że "w moim przekonaniu" berdzo mocno wiąże się on z tym tematem, a jeszcze bardziej z tematem "Macie swoją Platformę".
Kilkakrotnie odnoszono się w tej dyskusji do moich wypowiedzi, które nikogo do niczego nie przekonały.
Ale stawianie mnie w jednym szeregu z Cyntią, mnie "ciemnogrodzkiego" "mohera", jest dla mnie nobilitujące.
Cyntia nie łam się. Masz 25 lat. Całego świata nie przekonasz. Ale dzięki Ci za to, że próbujesz.
I jeszcze jedno Cyntia.
"nie rzucajcie swych pereł przed świnie, by ich nie podeptały nogami, i obróciwszy się, was nie poszarpały."
(Ew. Mateusza 7:6, Biblia Tysiąclecia)
Są momenty kiedy nie należy się tłumaczyć ze swoich czynów, ze względu na szacunek dla samego siebie, (siebie-którego należy szanować jak każdego innego człowieka..), zwłaszcza wobec tych, którzy Cię depczą aby się dowartościować...
Pomógł: 3 razy Dołączył: 07 Sie 2007 Posty: 427 Otrzymał 2 piw(a) Skąd: zewsząd
Wysłany: 2009-09-17, 21:39
Cyntia napisał/a:
Jaką nielogiczność?
Ja się właśnie opowiadam za logiką.
Mówię o tym aby się dokładnie zapoznać z danym medium zanim się zacznie na jego temat wypowiadać. Czy to jest nielogiczność? Bo zaraz padnę.
Nielogiczność, do której ja piłem, polega na tym, że napisałaś mi, iż nie oceniasz danego medium po tym, w czyich jest rękach, uprzednio sugerując, że ma owa kwestia znaczenie kluczowe. Potwierdzasz to zresztą w poście powyżej słowami:
Cyntia napisał/a:
I niech mi nikt nie mówi, że czyjeś pochodzenie nie ma znaczenia, bo ma.
Twój problem polega na tym, że próbujesz pogodzić uniwersalne zasady logiki z logiką partyjną. Widocznie musisz jeszcze trochę poczytać, żeby zrozumieć, że nijak się one do siebie mają. "Michnikowszczyzna", owszem, jest logiczna, ale tylko w obrębie prawicowej ideologii. Dla pozostałych jest tylko zwykłym bełkotem.
_________________ Conversations don't get any better as you get older
Gdyby za pomocą głosowania stwierdzano czy rację, w sporze o to co wokół czego się kręci, ma Kopernik czy reszta świata - to wyszłoby na to, że to Słońce kręci się wokół Ziemi.
Jesteś jakimś imbecylem zapatrzonym w lustro? Ja ostatni raz upominam Cię publicznie: proszę o zmianę TONU TWOICH WYPOWIEDZI, bo inaczej usunę Cię stąd bez referendum.
(słowo wymoderowano) na bambus pajacu. I dobrze, że Marta B. Cię olała, bo jej dzieci byłyby niedorozwinięte.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum