No cóż, są równi i równiejsi. Nie będąc zwolennikiem PO zgadzam się z Tuskiem (a w zasadzie z PR oraz z Hołdysem. A co do reszty to ciekawe czy tak ochoczo by stanęli w obronie Polańskiego gdyby im dzieci czy wnuki ktoś zgwałcił.
Pomógł: 42 razy Wiek: 58 Dołączył: 04 Mar 2006 Posty: 4309 Piwa: 76/53 Skąd: wieluń
Wysłany: 2009-09-29, 20:47
mrk napisał/a:
Co sądzicie o zachowaniu naszego ministra i jego obronie pedofila
Najpierw trzeba by było dokładnie określić samo słowo „pedofil”, a dopiero potem próbować „dopasować” do tego, Romana Polańskiego.
Nie chcę Go bronić, bo to co zrobił wtedy jest z całą pewnością naganne, ale czy już zasługuje na miano pedofila? Ja mam mieszane odczucia co do tego.
Cytat:
Pedofilia – rodzaj parafilii seksualnej: stan, w którym jedynym lub preferowanym sposobem osiągania satysfakcji seksualnej jest kontakt z dziećmi w okresie przedpokwitaniowym
I właśnie, jakby przestudiować owo pojęcie pokwitania
Cytat:
Pokwitanie, dojrzewanie płciowe – okres procesu dojrzewania u człowieka, trwający ok. 4-5 lat, w którym następuje rozwój drugo- i trzeciorzędowych cech płciowych. Zachodzi przeciętnie w 11-16 roku życia, przy czym u dziewcząt nieco wcześniej niż u chłopców. Nie ma jednak określonego wieku dla pokwitania. Średnio zaczyna się to w wieku 9-14 lat jednak medycyna potwierdza przypadki, w których "objawy" pokwitania występowały na początku wieku szkolnego.
A wiemy że Roman Polański miał „styczność’ z dziewczynką trzynastoletnią, więc być może będącą już w okresie pokwitania, a nie przedpokwitaniowym. A co najważniejsze był to jedyny kontakt z osoba nieletnią (udowodniony).
Jak sami widzicie bardzo to wszystko zawiłe, przynajmniej jak dla mnie , więc dlatego z taką ostrożnością mówiłbym tutaj o pedofilii.
_________________ Im dłużej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
Okazuje się znowu wyższość prawa polskiego.
W Polsce po 25 latach od zdarzenia obowiązuje w tym przypadku przedawnienie.
Uważam to za słuszne!
Jaki ma sens sądzenie po 31 latach za gwałt, nawet na 13 latce?
Podobnie jak słusznym jest polskie prawo w zakresie kary dla bardzo wątpliwego przestępstwa Jakuba T z Poznania - 12 lat, a nie dożywocie!
Z pewnością Polska stanowiąca prawo przez Polaków i dla Polaków, lepiej dałaby sobie radę z różnymi problemami, gdyby sądy międzynarodowe typu Trybunał Praw Człowieka wykonywały tylko to, co do nich należy, a nie, służyły ideologii...
PS.
Niestety umieszczenie tego tematu w tym miejscu jest jak najbardziej właściwe...
A wiemy że Roman Polański miał „styczność’ z dziewczynką trzynastoletnią,
Brawo, nazwać gwałt stycznością . Poprostu brawo
Zygmunt Stary napisał/a:
Jaki ma sens sądzenie po 31 latach za gwałt, nawet na 13 latce?
I to pisze człowiek dla którego SLD to nadal komuniści i zdrajcy, a gen. Jaruzelskiego spalić i powiesić należy. Przepraszam, ale jestem zszokowany Od kogo jak od kogo ,ale od pana Zygmunta liczyłem na zatopienie grzesznika dosłownie w szambie Panie ZS, a może sądzenie po trzech latach to też przesada
Właściwie interesowało mnie zachowanie min. Sikorskiego i jego słowa, a nie sam gwałt. I będąc zwolennikiem PO muszę się zgodzić z OgioN-em.
Pozdrawiam Wasze córki i wnuczki
A wiemy że Roman Polański miał „styczność’ z dziewczynką trzynastoletnią,
Brawo, nazwać gwałt stycznością . Poprostu brawo
Tyle że też do końca nie wiadomo jak z tym gwałtem było. Sama ofiara chciała wycofać zarzuty. Wszyscy byli tam pod wpływem alkoholu i narkotyków, były to lata 70 a wtedy działy się rzeczy o których lepiej nie myśleć. Nie chcę usprawiedliwiać Polańskiego, ale nazywanie go pedofilem to przesada. Wszyscy obecni na tej imprezie u Nicholsona mówią, że dziewczyna ta wyglądała na dużo więcej niż 13 lat. Tak więc cała sprawa z pedofilią nie miała wiele wspólnego.
Pomimo to Polański powinien ponieść karę. Popełnił błąd i nawet jeśli był to błąd nieświadomy to powinien ponieść jego konsekwencje. Mniejsze niż za pedofilię, ale jednak. Nie mówiąc już o tym, że przez 30 lat uciekał przed wymiarem sprawiedliwości.
Zygmuncie, a co sądzisz o lustracji? O IPNie? Też powinno się jej zaprzestać a Na miejscu IPNu postawić ładny plac zabaw? Przedawnienie to po prostu nagroda dla przestępcy za to, że przez długi czas udało mu się uciekać przed sprawiedliwością. Świetna sprawa...
_________________ Chcialbym byc pewniakiem jak ty
Ale wole miec zlote serce
mrk, jakbyś potrafił czytać po polsku, to zauważyłbyś, że miko napisał w cudzysłowie ten wyraz. Więc nie wyśmiewaj kogoś, bo właśnie sam się ośmieszyłeś.
"Styczność" jak to się ma do gwałtu? Nie poddajemy wątpliwości czy był gwałt, czy go nie było. Więc nazywajmy rzecz po imieniu
A co do samej sytuacji, jest co najmniej dziwna. Jak można 30 lat kogoś "szukać"
"Styczność" jak to się ma do gwałtu? Nie poddajemy wątpliwości czy był gwałt, czy go nie było. Więc nazywajmy rzecz po imieniu
Właśnie że poddajemy bo ta dziewczyna sama powiedziała, że na początku trochę się opierała, ale później mu się oddała. Polański powinien być osądzony za seks z nieletnią. A czy był gwałt czy nie to ciężko nam ustalić na podstawie tego co podają media. To zadanie należy już do sądu.
Pomógł: 59 razy Dołączył: 12 Sie 2005 Posty: 3155 Otrzymał 7 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2009-09-30, 09:35
miko 005 napisał/a:
Jak sami widzicie bardzo to wszystko zawiłe, przynajmniej jak dla mnie , więc dlatego z taką ostrożnością mówiłbym tutaj o pedofilii.
Wszystko jest bardzo proste. Nigdzie w polskim prawie nie ma użytego słowa pedofilia. Tak samo jak nie ma kar za pedofilię. Pedofilia to po prostu stan umysłu, a za to raczej nie da się nikogo ukarać.
Polskie prawo zabrania współżycia z osobą poniżej 15 roku życia i nie ma znaczenia czy wygląda ona na 20 czy 12 lat.
Jak wyglądało prawo w przypadku Polańskiego? My na pewno nie dojdziemy do tego ponieważ było to 30 lat temu, a po drugie każdy stan w USA ma swoje odrębne przepisy.
Właśnie że poddajemy bo ta dziewczyna sama powiedziała, że na początku trochę się opierała, ale później mu się oddała.
A co do reszty/ całości, to chyba wszystko znamy tylko z mediów.
Tyle że nie był to pierwszy raz tej dziewczyny, dobrze wiedziała o co chodzi "w tych sprawach". A jej matka zaprowadziła ją tam prawdopodobnie dlatego, że zwęszyła kasę za którą mogła sprzedać swoją córkę. I nie był to pierwszy raz.
Jeszcze raz. Kara za seks z nieletnią - tak. Kara za uciekanie przed wymiarem sprawiedliwości - tak. Kara za gwałt i pedofilie - nie.
Pomógł: 59 razy Dołączył: 12 Sie 2005 Posty: 3155 Otrzymał 7 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2009-09-30, 10:09
syd napisał/a:
Datego, że zwęszyła kasę za którą mogła sprzedać swoją córkę. I nie był to pierwszy raz.
Jeszcze raz. Kara za seks z nieletnią - tak. Kara za uciekanie przed wymiarem sprawiedliwości - tak. Kara za gwałt i pedofilie - nie.
Syd czytałeś uważnie co napisałem? Nie ma nigdzie kar za pedofilię. Kary są za współżycie z osobą poniżej X lat. (X zależy od kraju). Polska - 15, Hiszpania - 13, Szwajcaria - 16 itd. Pedofilia nie jest karana, karany jest konkretny czyn.
Źle się wyraziłem. Nie chodzi mi o karę (skoro jest kara tylko za seks z nieletnią), tylko o przypinanie Polańskiemu łatki pedofila. Bo dla wielu osób tym się stał. Żydowskim pedofilem. Tylko szkoda, że przypomnieli sobie o tym po 30 latach a niektórzy z tych krzykaczy sikali po nogach ze szczęścia jak Polak dostał Oskara:/
Tyle że nie był to pierwszy raz tej dziewczyny, dobrze wiedziała o co chodzi "w tych sprawach".
"Czy drugi, czy piętnasty raz", nie można kogoś zgwałcić?
Nigdzie nie napisałam, że uważam go za pedofila.
syd napisał/a:
Tylko szkoda, że przypomnieli sobie o tym po 30 latach a niektórzy z tych krzykaczy sikali po nogach ze szczęścia jak Polak dostał Oskara:/
Trzeba oddzielić te dwie sprawy. To, że dostał Oskara, że jest reżyserem wielkiej sławy itp nie świadczy o tym, że może wszystko. I nie oznacza to, że powinien być zwolniony z odpowiedzialności za dany czyn.
Ostatnio zmieniony przez Dominika 2009-09-30, 11:36, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum