R E K L A M A
P O R E K L A M I E

Wieluń - forum,adresy, informacje, reklama, kluby, restauracje, komunikacja, pkp, pks, ogłoszenia, praca,mapa, firmy, radio

Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia Strona Główna Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Nobel dla Baracka Obamy
Autor Wiadomość
yabos 
Wieluniaczek

Piwa: 4/2
Wysłany: 2009-10-09, 11:06   Nobel dla Baracka Obamy

onet napisał/a:
"Sensacja w Oslo", Barack Obama laureatem pokojowego Nobla

Barack Obama
PAP
Pierwszy czarnoskóry prezydent Stanów Zjednoczonych Barack Obama został laureatem tegorocznej Pokojowej Nagrody Nobla - ogłosił w Oslo norweski Komitet Noblowski.
Nagroda została przyznana Obamie za wysiłki na rzecz redukcji broni nuklearnej na świecie i stworzenia nowej atmosfery w sferze współpracy między narodami.

W uzasadnieniu podkreślono wkład Obamy w "umocnienie międzynarodowej dyplomacji". Prezydent USA "stworzył nowy klimat międzynarodowy" - wskazał Komitet.

- Sensacja w Oslo - napisała w pierwszym komentarzu agencja dpa.

Eksperci, próbujący przewidzieć laureata tegorocznej nagrody Nobla wskazywali na Piedad Cordobę - przywódczynię organizacji "Kolumbijczycy na rzecz Pokoju", jordańskiego księcia Ghazi bin Muhammada, działającego na rzecz dialogu międzyreligijnego, oraz afgańską działaczkę praw człowieka Simę Samar.

źródło

Bardzo cieszy mnie ta nagroda. Dawno tak się nie uśmiałem. Szkoda tylko że to śmiech przez łzy...
Jak to ktoś napisał "...juz predzej spodziewalem sie, ze posmiertnie dostanie ja ten hipis z dzemu."
Ja nie wiem co za stuff pali ta komisja, ale mam do nich apel. PODZIELCIE SIĘ!

Yes, he can!

Sylwester 
Mieszka pod Wieluniem

Piwa: 16/5
Wysłany: 2009-10-09, 12:31   

Nie byłbym zdziwiony tak jak teraz gdyby wczoraj Różewicz dostał Nobla z literatury.
Chociaż po tym kto ostatnio dostawał tę nagrodę nie należy się dziwić.

Barack Hussein Obama dostał Nobla pewnie za rezygnacje z tarczy antyrakietowej w Polsce i Czechach. :P
Postaw piwo autorowi tego posta

yabos 
Wieluniaczek

Wysłany: 2009-10-09, 12:48   

Ta nagroda już nie raz była śmieszna. Dostał ją Jaser Arafat a Irena Sendlerowa przegrała z Alem Gore...
Jeśli w dziedzinach takich jak np. fizyka komisja może ściemniać że danej osobie nagroda się należy (bo mało kto zna się na fizyce na tyle żeby to ocenić) tak już z kategoriami typu pokojowa czy z literatury można sobie łatwiej poradzić. Bo biografię czy książkę może przeczytać każdy.

Pavel 
Słyszał o Wieluniu

Wysłany: 2009-10-09, 12:50   

Nobel dla Obamy to swoiste utrudnienie mu wywołania kolejnego konfliktu z Iranem lub Koreą Północną - państw, które budują sobie bombę atomową. W takiej sytuacji Obama zapewne nie posunie się do takiego kroku, bo skompromitowałby się na całej linii i okazałoby się, że nie jest godzien tej nagrody.

yabos 
Wieluniaczek

Wysłany: 2009-10-09, 12:58   

Pavel napisał/a:
Nobel dla Obamy to swoiste utrudnienie mu wywołania kolejnego konfliktu z Iranem lub Koreą Północną - państw, które budują sobie bombę atomową. W takiej sytuacji Obama zapewne nie posunie się do takiego kroku, bo skompromitowałby się na całej linii i okazałoby się, że nie jest godzien tej nagrody.

Ale nagrodę już dostał. I dostał ją za to co już zrobił a nie za to co ma zrobić. Bush skompromitował się nie raz (np. czytając dzieciom bajkę o kozie (czy tam o owieczce, już nie pamiętam) w czasie gdy runęły WTC) i został wybrany na drugą kadencję.
Biorąc pod uwagę Twoje rozumowanie Pavel to dobrze by było dać tą nagrodę np. Hu Jintao, prezydentowi Chin, żeby w końcu dał spokój Tybetowi.

Tak, wiem, "trochę" przesadzam z takimi porównaniami;) Ale może dzięki nim każdy zrozumie o co mi chodzi.

Pavel 
Słyszał o Wieluniu

Wysłany: 2009-10-09, 13:58   

No właśnie, co zrobił Obama? Nic tylko gada, że trzeba pokojowo rozwiązywać problemy świata. Jak to powiedział dzisiaj Wałęsa w jednym z wywiadów, który pokazany był jakąś godzinę temu w TVN 24, że za wcześnie ją otrzymał, bo póki co wielkich rzeczy jeszcze nie dokonał w trwającej od 20.01.2009 kadencji. Nobel dla Obamy jak twierdzi Wałęsa, jest zachętą żeby ewentualnie podążał tą drogą, o której mówi Obama.

Pavel 
Słyszał o Wieluniu

Wysłany: 2009-10-09, 14:03   

A Bush został wybrany na drugą kadencję, tylko ze względu na to, że wypowiedział wojnę z terroryzmem i wkroczył do Iraku. Ale to były czasy tuż po ataku na WTC, kiedy Amerykanie dotknięci tą tragedią byli wkurzeni na cały islamski świat, że zaatakował ich kraj, a Bush wtedy właśnie wypowiedział wojnę islamowi.

ourson 
Moderator

Piwa: 79/18
Wysłany: 2009-10-10, 08:51   

Wczoraj w radiowej Trójce jeden z słuchaczy przytoczył fragment filmu Miś:

Minister: Witaj Rysiu, wiesz jak cię lubię chłopie! No patrz, tak mnie dopadła ta astma, że od świtu muszę pić te świństwa!
Miś: Taki przyniosłem. Ooo! [pokazuje puchar]
[Miś wchodzi do windy, w której odpoczywa Minister]
Minister: To dla mego wnuka. Chłopak tak się garnie do sportu. Niech ma na zachętę!
Miś: Właśnie!
Minister: Oooooo, już wpół do szóstej, musimy znowu zmienić ciśnienie. Wsiadaj, wsiadaj! Pojedziesz ze mną… Naciśnij trzydziestkę, tam !
Miś: Właśnie… nie bardzo wiedziałem co on uprawia, więc taki napis jest może… nie taki bardzo…
Minister: Nic nie uprawia. Chodzi właśnie o zachętę, a co napisałeś?
Miś: Eeee… Napisałem tam…: “Markowi Złotnickiemu, za zajęcie pierwszego miejsca”.

(Miś to oczywiście prezes Ochódzki - w tej roli Stanisław Tym)

Pasuje do tej nagrody dla Obamy jak ulał :twisted:

Mateusz 
WIELUNIAK
I'Amsterdam

Piwa: 9/3
Wysłany: 2009-10-20, 18:49   

Psu równie dobrze mogli dać Nobla z jakiejś dziedziny naukowej...

Odpowiedz do tematu