http://ziemianarozdrozu.pl - na stronie znajdziemy opis większości zagadnień związanych z ekologią. Strona zawiera sporo multimediów i odnośników do naukowych danych źródłowych (dla dociekliwych) a także linki do filmów na YouTube itp.
Polecam
Dział Encyklopedia
(Oil Peak - kryzys energetyczny, Zmiany klimatu, Kryzys Żywnościowy, Kryzys ekonomiczny, Paliwa kopalne i emisje CO2, Społeczeństwo - jacy jesteśmy, Rozwiązania systemowe, Rozwiązania technologiczne, Co mogę zrobić?)
i Kalkulator emisji-CO2
(Kalkulator wyliczy, jaki jest Twój wpływ na środowisko, związany ze spalaniem paliw kopalnych. Nie tylko z transportu czy mieszkania, ale również z uwzględnieniem konsumpcji towarów przemysłowych, żywności i wszystkich pozostałych sfer życia.)
Pomógł: 3 razy Dołączył: 11 Maj 2011 Posty: 257 Piwa: 38/19 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2012-08-18, 19:59
http://maps.geoportal.gov.pl/webclient/
GEOPORTAL.GOV.PL to infrastruktura węzłów Krajowej Infrastruktury Informacji Przestrzennych GEOPORTAL.GOV.PL udostępnienia:
1. opracowania i dane geoprzestrzenne, w tym dane o charakterze katastralnym (zawierające informacje dotyczące geometrii działek ewidencyjnych);
2. opracowania ortofotomap lotniczych i satelitarnych oraz dodatkowo:
•mapy sozologiczne wykonane w skali 1:50 000;
•mapy hydrograficzne wykonane w skali 1:50 000;
•mapy topograficzne rastrowe w skali 1:10 000, 1:25 000, 1:50 000, 1:100 000;
•dane o przebiegu granic jednostek podziału terytorialnego państwa;
•dane z państwowego rejestru nazw geograficznych
Jeśli ktoś chce szybko znaleźć interesującą działkę, to w karcie „Szukanie obiektów geograficznych” (lewy dolny róg), wpisać miejscowość (np.: Wieluń), i nr działki.
http://ekw.ms.gov.pl/pdcbdkw/pdcbdkw.html
Przeglądarka ksiąg wieczystych. Można sprawdzić księgę wieczystą swojej nieruchomości. Dowiemy się min.: stan naszej hipoteki (jakie i ile mamy zadłużenia, dane nieruchomości, itd.). Możemy sprawdzić np.; długi i PESEL naszego sąsiada (pod warunkiem, że znamy jego numer księgi wieczystej). A mogę powiedzieć, że ja przejrzałem wszystkich osób i firm z Wielunia, które mnie interesowały i powiem, że skala i kwoty zadłużenia była dla mnie przerażające.
Czy tak powinno być, aby wszyscy wiedzieli o „ moich” długach, a także znali mój nr PESEL (a gdzie ustawa o ochronie danych osobowych), to wydaje mi się, że nie powinno tak być!
Pomógł: 13 razy Dołączył: 11 Lis 2006 Posty: 3119 Otrzymał 6 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2012-08-18, 21:06
Cytat:
Czy tak powinno być, aby wszyscy wiedzieli o „ moich” długach, a także znali mój nr PESEL (a gdzie ustawa o ochronie danych osobowych), to wydaje mi się, że nie powinno tak być!
To racja. pesela używaja wszyscy i w wielu instytucjach, więc zdobyć go nie jest żadnym problemem.
I uzyskuje się dostęp do wielu danych. Jakiś prymityw wymyślił ten system. No ale na to nie mamy wpływu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum