Pomógł: 10 razy Wiek: 44 Dołączył: 21 Lip 2005 Posty: 1397 Otrzymał 5 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2009-10-20, 10:15 CBA
Dotychczas miałem dość neutralne podejście do CBA, ale po ostatnich wydarzeniach zaczynam nabierać podejrzeń, że ta instytucja faktycznie jest wykorzystywana do celów politycznych.
Uważałem, że - ktoś wziął w łapę - sam jest sobie winny. Ale coraz więcej szczegółów ich akcji uzmysławia mi, że ich działania nie są w ogóle ukierunkowane na walkę z korupcj a wręcz niemoralne.
Weźmy ostatnią akcję z Pazurą. Fakt, nie ma informacji o tym, by CBA miało cynk na to, że jest tam w ogóle korupcja - tak jak w przypadku przynajmniej jeszcze jednej sprawy.
Agent zajmuje się więc "generowaniem okazji", która ma stworzyć złodzieja.
Posługuje się ekskluzywnym autem, drogimi ciuchami, portfelem pełnym pieniędzy. Udaje kogoś, kim nie jest, nie po to, by znaleźć złodzieja, ale po to, by go stworzyć. Jest to dla mnie cholernie niemoralne (co innego akcja w min. rolnictwa - tam śledztwo zaczęło się od sygnału, że ktoś tam komuś chętnie posmaruje) i złe! Nie służy to absolutnie niczemu dobremu POZA ewentualnym interesom pewnych grup.
Dlaczego agent "Tomek" nie celuje w przechodniów z ulicy? Łatwiej by mu było przecież znaleźć słabe osoby, które ulegając trikom psychologicznym w końcu dopuściłyby się czegoś co można nazwać korupcją. Uderzenie w znaną celebrytkę ma zupełnie inny efekt dla opinii publicznej, prawda?
Może to być również ofc. pokazywanie na siłę skuteczności działania CBA - potrzebujemy sukcesów, tak?
A co wy o tym myślicie?
_________________ Art. 146, ust. 1: "Rada Ministrów prowadzi politykę wewnętrzną i zagraniczną
Rzeczypospolitej Polskiej."
Art. 133, ust. 3: "Prezydent Rzeczypospolitej w zakresie polityki
zagranicznej współdziała z Prezesem Rady Ministrów i właściwym ministrem."
CBA jest gorsze niż SB!!
Całe jej funkcjonowanie polega na tym, że dajcie mi człowieka, a paragraf się znajdzie.
A swoją drogą wie ktoś może ile kosztuje funkcjonowanie CBA?
Te wszystkie fury, dla agenta Tomka, te jego imprezy, które fundował swoim "przyszłym ofiarom" i nawet 1,5 miliona złotych się znalazło, byle tylko móc przyłapać na czymś Kwasniewską.
A takich "tomków" w CBA może być więcej!!!
Ale to widać jak niebezpieczną partią jest PiS i te ich faszystowskie zapędy, za wszelką cenę eliminować wrogów politycznych, nawet jeśli ci, nie mają nic na sumieniu. Podrąży się 2 lata, wyda miliardy złotych, to w końcu coś się znajdzie.
Pomógł: 15 razy Wiek: 71 Dołączył: 24 Sie 2006 Posty: 626 Otrzymał 10 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2009-10-20, 14:38
Kto, albo co to jest celebrytka? bo ja już nie nadążam za tymi skrótami, wcześnieniej był piar (myślałem, że chodzi o pijaka, tylko z tych bogatych obszarów - niekoniecznie intelektualnych - społecznych), później pojawił się jakiś PR, teraz celebrytka (kojarzy mi się z bryn czyli w gwarze ludowej - denaturat). Zatrzymałem się na VIP, co za czasów mojej młodości tłumaczyło się - jestem prezesem GS więc odwalcie sie ode mnie.
Niech mi ktoś wreszcie wytłumaczy co to jest ta celebrytka (zwłaszcza brytka - czy to ma coś wspólnego z brynem?)
Gregg Sparrow [Usunięty]
Wysłany: 2009-10-20, 15:31
alef napisał/a:
Niech mi ktoś wreszcie wytłumaczy co to jest ta celebrytka (zwłaszcza brytka - czy to ma coś wspólnego z brynem?)
Wczoraj w Teraz my gośćmi była Weronika Marczuk- Pazura i pan Janek. Ta pierwsza opowiadała o swojej znajomości z agentem Tomaszem. Znajomość ta zaczęła się na długo zanim wiadomo było o prywatyzacji Państwowego Wydawnictwa Naukowo Technicznego. Miała ona niby za pieniądze od agenta pomóc w ustawieniu przetargu na tą prywatyzację (chociaż jak wczoraj powiedziała miała to być aukcja a jej się ustawić raczej nie da). Mnie przekonała do swojej wersji wydarzeń.
Ciekawszym gościem był pan Janek, znajomy państwa Kwaśniewskich. Agent Tomasz wprowadził się do sąsiedniego mieszkania i zaprzyjaźnił się z nim do tego stopnia, że spędził nawet święta z rodziną pana Janka. Chciał poprzez niego poznać państwa Kwaśniewskich, jednak do tego nie doszło. Od całej sprawy znacznie ciekawszy był opis agenta Tomasza. Szastającego pieniędzmi, nie uważającego na swoje samochody (2 Porshe i motocykl Harley Davidson), rzygającego niemal na każdej imprezie pijaka.
Jak dla mnie cały ten agent Tomasz i prowokacje wymierzone w ludzi, którzy nie popełnili żadnego przestępstwa ani nic nie wskazuje na to że mieliby je popełnić to kompromitacja tych służb.
_________________ Chcialbym byc pewniakiem jak ty
Ale wole miec zlote serce
A nie zastanawiacie się czasem..( ja tak), co tacy przeciętni ludzie jak my, wiemy o tajnych służbach, a takim jest CBA lub ABW ? Moim zdaniem wiemy to, co pozwala sie nam wiedzieć i co przekazuja tzw. wolne media nie kierujące się oczywiście żadnym interesem, różnych grup interesów i nacisku.
Ja jak czytam płacze np. pani od "kręcenia lodów " w ochronie zdrowia lub Pazurowej, to pusty śmiech mnie ogarnia....biedactwa...takie bezbronne i naiwne. Tyle przecież w nich było altruistyczych chęci w działaniach.
Nie mnie oceniać CBA, ale jedno wiem i to było widoczne. Dopóki ta służba działa(ła), na wiele świętych krów padł blady strach i niepewność....choć w minimalnym stopniu. Bo przecież prawo i wynikające z niego w przypadku z nim kolizji sankcje, są dla maluczkich....prawda ? Pozdrawiam.
Pomógł: 10 razy Wiek: 44 Dołączył: 21 Lip 2005 Posty: 1397 Otrzymał 5 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2009-10-21, 08:44
Cytat:
A nie zastanawiacie się czasem..( ja tak), co tacy przeciętni ludzie jak my, wiemy o tajnych służbach, a takim jest CBA lub ABW
Wiemy wystarczająco - np. jakie były dowody, jakie były przesłanki do rozpoczęcia "śledztwa", wiemy jakie były metody (może nie w 100%). Procesy tych ludzi nie będą utajnione, więc wiedzieć będziemy jeszcze więcej.
_________________ Art. 146, ust. 1: "Rada Ministrów prowadzi politykę wewnętrzną i zagraniczną
Pomógł: 59 razy Dołączył: 12 Sie 2005 Posty: 3155 Otrzymał 7 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2009-10-21, 08:58
Józefina a widziałaś tą następną historię?
Agent został sąsiadem Pana Janka. Pan Janek sprzedał dom który wg podejrzeń CBA kupił fikcyjny właściciel w imieniu Kwaśniewskich. Aby przekonać Pana Janka do siebie agent kilkanaście miesięcy się z nim zaprzyjaźniał, imprezował, chodził po knajpach (potrafił pozostawić 2000zł w jeden wieczór), jeździł 2 Porsche i Harleyem (samochody regularnie uszkadzał). Wszystko po to by przekonać Pana Janka do potwierdzenia hipotezy CBA. Niestety Pan Janek pomimo wielokrotnych pytań zawsze zaprzeczał temu, że prawdziwym właścicielem są Kwaśniewscy. Wtedy agent próbuje namówić obecnego właściciela domu na jego sprzedaż. Proponuje bardzo wysoką kwot. Pan Janek zostaje pośrednikiem. Transakcja dochodzi do skutku. Połowa pieniędzy idzie przelewem, połowa z ręki do ręki (ciekawe kto na to namawiał). Teza polegająca na tym że pieniądze trafią do Kwaśniewskich okazuje się nieprawdziwa.
Co w tym momencie robi CBA? Oskarża Pana Janka o narażeniu skarbu Państwa na stratę w wysokości ok 40,000zł z powodu podatku od CCP.
Akcja kosztowała kilka milionów złotych....
Dałaś się nabrać na te pozorne działania. Ewidentnie widać, że to wszystko jest robione pod publikę. Dlaczego wszystkie te akcje skierowane są przeciwko znanym osobom?
Gdybym doniósł na Ciebie że masz dom w Kazimierzu kupiony na inną osobę to zajęłoby się tym CBA i agent Tomek?
Mając do dyspozycji takie środki można posadzić każdego, także papieża.
Pomógł: 42 razy Wiek: 58 Dołączył: 04 Mar 2006 Posty: 4309 Piwa: 76/53 Skąd: wieluń
Wysłany: 2009-10-21, 11:05
chlopczyk napisał/a:
CBA jest gorsze niż SB!!
Całe jej funkcjonowanie polega na tym, że dajcie mi człowieka, a paragraf się znajdzie.
Lepiej późno niż wcale , jak to się mówi. Teraz otworzą się oczy wszystkim tym, co to myśleli że nic gorszego jak komuna nie ma prawa istnieć. A tutaj proszę bardzo ……… demokracja w polskim wydaniu nie wiele się różni od tak znienawidzonej komuny .
Swoją drogą działania CBA (choć kontrowersyjne) trochę negatywnego światła na „wielki świat polityki” i korupcję polityczno-społeczną, rzucają. I to że „lalunia” w postaci Weroniki Marczuk, robi słodkie i niewinne oczęta na antenie programu „Teraz my”, mnie osobiście do swojej nieskazitelności nie przekonuje.
Oczywiście jest też niezaprzeczalnym faktem, że CBA jest tworem politycznym, a tak być nie powinno. No, ale który rząd zrezygnuje z takiego atutu?
_________________ Im dłużej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
Agent został sąsiadem Pana Janka. (....)
Akcja kosztowała kilka milionów złotych....
Dałaś się nabrać na te pozorne działania. Ewidentnie widać, że to wszystko jest robione pod publikę. Dlaczego wszystkie te akcje skierowane są przeciwko znanym osobom? Gdybym doniósł na Ciebie że masz dom w Kazimierzu kupiony na inną osobę to zajęłoby się tym CBA i agent Tomek?
Mając do dyspozycji takie środki można posadzić każdego, także papieża.
Administratorze, ja nie piszę psalmów pochwalnych dla CBA, tylko uważam, że tu piszący ( ja też ) nie mają ZIELONEGO POJĘCIA o działaniach służb takich jak CBA, ABW czy CBŚ. Podziwiam wiarę niektórych, że wystarczy papka sączona przez media, czy wiedza dostępna w internecie. Panowie nie ośmieszajcie się. Jestem kobietą może naiwna, ale nie na tyle by domniemywać, że macie o tym pojęcie.
Administratorze....ja się na nic nie dałam nabrac, to raczej tobie do tego blisko skoro wydaje Ci się, że posiadłeś wiedzę będącą nieobalalną i jedyną prawdą na temat przegięć w działaniach CBA w opisywanych przypadkach. Na ten czas tę wiedzę ma zapewne kilka osób w kraju, być może sie mylę co do ciebie i Ty do tej grupy też należysz.
Nieco szokuje mnie Twoje wyobrażenie, że CBA jest agendą powołaną do zajmowania się przkrętami na szczeblu pana Józia czy pana Frania.....Od tego są inne służby, Policja, prokuratura, skarbowy itp itd. CBA powstało by tępić bezkarność na najwyższych szczeblach władzy państwowej i biznesu przez duże B. To dlatego jest w/g mnie taka nagonka na tę instytucję. Narusza zbyt wiele interesów osób, firm i całych grup ktore do tej pory zyły w poczuciu całkowitej bezkarności.
Nie przesądzam, że CBA nie łamało prawa, wielkie mozliwosci działania moga być pokusą do chodzenia na skróty. Czas pokaże. Dla mnie widok pana Premiera Tuska, Schetyny czy Chlebowskiego z minami wyrażającymi obecność "kupy w majtkach" jest bezcenna.
Tusk miał do tej pory u mnie wielki szacunek za pozostawienie przed dwoma laty Kamińskiego. To dowód, że miał czyste ręce....no ale kumple..... Kampania prezydencka juz za progiem....w majtach się zrobiło więc wilgotno....
p.s. a pamiętacie oskarżenia jak to Ziobro nagminnie łamał prawo...Pani Pitera miała to udowodnić...wykazać....Zaś pod swoim noskiem...takiego gó... nie wyczuła. Biedaczka nie miała możliwosci....
Wysłany: 2009-10-21, 23:26
CBA mogło wcale nie łamac prawa - dostało duże uprawnienia. Nie w tym rzecz. Ale jeśli szefem takiej instytucji mianuje się gościa, który jestem ZEREM w branży, a jego zawodowe osiągnięcia w ogóle są słabe, to wiadomo, że robi się to tylko w jednym celu - aby był wierny swojemu prawdziwemu zwierzchnikowi, bo ma dużo do stracenia.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum