Wysłany: 2009-11-06, 23:08 Ustrojenie drogi Rychłocice-Widawa
Nie wiem czy wiecie, ale właśnie na tym odcinku pełno sznurków z flagami i hasłami maryjnymi przyozdabiającymi drogę. Słyszałem od znajomych, że obraz święty chodzi... no skoro święty, to pewnie sam potrafi chodzić
Dowiedziałem się jeszcze - i pamiętam jako mały chłopiec, że takie praktyki uprawiało się również na osiedlach - noszenie obrazu z domu do domu... a czy jedno z przykazań bożych nie mówi wyraźnie: "nie będziesz miał bogów cudzych przede mną" co w tłumaczeniu na pospólski język mniej więcej idzie tak: "nie będziesz modlił się do figurek, obrazków i innych dupereli, nie będziesz ich czcił, bo to ja jestem ten jedyny"?
Nie wiem, czy to zakłamanie na wsiach, bo w miastach już albo od tego odwyknięto, bo wiara dojrzała lub została przekazana w sposób w jaki powinna?
Mam nadzieję, że nie uraziłem nikogo wierzącego z wiejskich terenów, ale jadąc te 20km nie mogłem skoncentrować się w 100% na prowadzeniu auta, bo jakieś wiesidła mi powiewały... to skłoniło mnie do napisania tego postu.
http://www.magazyn.ekumen...06103904947.htm
Najkrócej można rzec, że pobożność ludowa jest szeroko rozpowszechnioną, aczkolwiek nieskomplikowaną pobożnością tzw. prostego ludu, często łączoną z magią, zabobonami i czarami. .........................................
Religijność ludowa wyzuta z ortodoksji i doktryny wiary stanowi jednak spore zagrożenie dla pielgrzymującego Kościoła. Może prowadzić do banalizacji wiary i tworzenia nowych, zaściankowych form pobożności.
No cóż. W takim kraju żyjemy. Abstrahując od tego, że jest to wejście w pas drogowy nijak mające sie do prawa.
_________________ S. J. Lec
Czasami ciemno od skrzydeł anielich
Pomógł: 22 razy Wiek: 38 Dołączył: 03 Maj 2006 Posty: 2051 Piwa: 9/14 Skąd: Chotów
Wysłany: 2009-11-07, 09:32
Niestety takie zachowania są na porządku dziennym, moja wioska ostatnio też się osznurowała i oflagowała, myślałem że to jakiś protest, a tu nie - misje były Mnie osobiście to strasznie razi, ale nie chcę się tutaj bardziej zagłębiać w temacie, bo zaraz zszedłbym na temat wiary a o tym tutaj nie rozmawiamy
Krool50 napisał/a:
Abstrahując od tego, że jest to wejście w pas drogowy nijak mające sie do prawa.
Pomógł: 17 razy Dołączył: 08 Mar 2006 Posty: 1805 Skąd: okalew/wrocław
Wysłany: 2009-11-07, 16:19
Jak ktoś uważa, iż taka akcja zagraża bezpieczeństwu na drodze to powinien zgłosić Policji. Mam jednak wątpliwości czy Policjanci potraktowali by poważnie takie zgłoszenie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum