Książeczkę wyrobisz w sanepidzie w Wieluniu (u. POW, koło Budowlanki). Sam wyrabiałem swoja kilka lat temu a pracownicy robia to na bieżąco - gdy są zatrudniani.
Z tego co pamietam to do wyrobienia potrzebne sa przede wszystkim badania kału na posiew jakiś tam bakterii - dostaniesz 3 pojemniczki i będziesz sobie pobierał kupke trzy dni pod rząd, rano przed posiłkiem. Pojemniczki z próbkami oddasz do sanepidu do laboratorium i jak wynik będzie ok to dostaniesz książeczkę. Potem jeszcze lekarz (chyba medycyny pracy ale nie jestem pewny) musi Cię skierować na RTG klatki piersiowej i badanie krwi. Na to tez czeka sie kilka dni. Po tym wszystkim odpowiedni lekarz (tu juz na pewno medycyny pracy) wbije Ci w książeczkę że jest wszystko OK - o ile dobrze kojarze to w tej chwili badania są bezterminowe (kiedyś trzeba było powtarzać RTG i krew co 2 lata).
Koszt książeczki w sanepidzie (kał + książeczka) to ok. 50 zł jak dobrze pamiętam. Za wszystko może zapłacić pracodawca jesli wypisze Ci skierowanie - druk takiego masz np TUTAJ .
Co do krwi i RTG to nie wiem jak dokładnie jest z kosztami. Przy skierowaniu do lekarza jest chyba za darmo ale możliwe że trzeba troche czekać. Zawsze mozna to zrobić prywatnie, ale to też koszt.
Możliwe że coś się zmieniło w procedurze - ja swoją robiłem ponad 6 lat temu. Wszystkiego dowiesz się w sanepidzie.
Książeczkę samą w sobie kupisz na Palestranckiej w papierniczym za 2zł
Dokładnie - praktycznie w kazdym papierniczym kupi sie książeczki. Wiem że były też w Papesie na Traugutta. Ale tez książeczki maja chyba w sanepidzie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum