Pomógł: 59 razy Dołączył: 12 Sie 2005 Posty: 3155 Otrzymał 7 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2009-11-25, 10:21 Globalne ocieplenie to oszustwo? Skandal w UK
Grupa czołowych na świecie klimatologów została oskarżona o manipulowanie danymi dotyczącymi globalnego ocieplenia, gdy ich prywatne e-maile zostały wykradzione przez hakerów i opublikowane w internecie – donosi serwis telegraph.co.uk.
Z serwera jednostki badawczej Wydziału Klimatologii Uniwersytetu Wschodniej Anglii hakerzy wykradli trzy tysiące dokumentów i prywatnych e-maili należących do najbardziej cenionych na świecie klimatologów. Następnie skradzione materiały opublikowano w sieci.
Analiza treści zawartych w mailach wskazuje, że naukowcy manipulowali danymi, tak by udowodnić tezę, że gwałtowne ocieplenie klimatu spowodowane jest ludzką działalnością.
Osoby sceptyczne wobec dotychczasowych wyników badań tych naukowców wskazują - na podstawie analizy korespondencji elektronicznej między badaczami - że stosowali oni liczne sztuczki, by ukryć niewygodne dla nich dane dotyczące temperatury czy opadów.
Władze uniwersytetu potwierdziły, że dane gromadzone przez naukowców zostały wykradzione i opublikowane w Internecie, poinformowano również, że fakt tez został zgłoszony policji.
Pliki zostały na początku umieszczone na rosyjskim serwerze, a potem zaczęły krążyć po całym internecie.
W anonimowym wpisie opublikowanym obok skradzionych danych czytamy: "Uważamy, że badania klimatu są zbyt ważne, aby tak istotne dane utrzymywać w tajemnicy. Dlatego umieszczamy tę korespondencję, wyniki badań i dokumenty. Mamy nadzieję, że da nam to wgląd w naukę i ludzi którzy ją tworzą."
Oskarżani o manipulacje naukowcy odmawiają jakichkolwiek komentarzy.
Pomógł: 46 razy Wiek: 44 Dołączył: 02 Sie 2006 Posty: 3905 Piwa: 79/18 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2009-11-25, 11:50
No cóż wcześniej czy później musiało to nastąpić... Mit globalnego ocieplenia spowodowanego działalnością człowieka musi upaść...
Kiedyś w jakimś wywiadzie przeczytałem taką myśl, że pogląd jakoby człowiek mógł wpłynąć w ciągu 150 lat na tak istotne zmiany klimatu jest przejawem pychy.
Klimat zmieniał się na Ziemi od tysięcy lat bez naszej ingerencji i teraz robi dalej to samo. Nigdy nie usłyszałem od zwolenników teorii ocieplania klimatu z powodu działalności człowieka jaka to działalność miała wpływ na tzw. "ocieplenie średniowieczne" a co zmieniło się tak znacznie w działalności człowieka że kilkaset lat później nastąpiła mała epoka lodowa.
_________________ Ludzie dzielą się na tych, którzy lubią koty i na pokrzywdzonych przez los...
W głowie się nie mieści jak można być tak lekkomyślnym, aby ukrywać /fałszować/ takie informacje.
I pomyśleć, że jest to grupa czołowych na świecie klimatologów - szok...!
Żadne zaskoczenie... Podobnie jawi się postać Al Gore'a i piewców jego marnego bełkotu (m. in. szanowna komisja noblowska, przyznająca nagrodę jemu, a nie Irenie Sendlerowej).
Jaro, ja się boję co oni jeszcze ukrywają - pomyśl tyle fajnych konferencji na całym świecie można zaliczyć, tyle kasy wyciągnąć na badania...
Akurat pieniądze wydane na badania itp to jest pikuś przy tym co można zarobić manipulując faktami i utajniając niewygodne informacje. Otóż Unia wprowadziła limity emisji dwutlenku węgla. To pociąga za sobą koszta w państwie bo trzeba albo zamykać fabryki albo też je modernizować. Chyba jest coś takiego jak odsprzedawanie swojego limitu innym państwom ?? Gdzieś o tym zasłyszałem ale nie jestem pewien
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum