Wysłany: 2009-12-11, 00:27 [USŁUGI] Zdjęcia ślubne - ZA DARMO - Szukam kilku par!! :)
Witam ,
jestem początkującym fotografem
Poszukuję kilku odważnych par, które zdecydowałyby się na współpracę ze mną w Dniu Ich Ślubu za darmo.
Wykonam reportaż ślubny profesjonalnym sprzętem z przygotowań, ślubu, wesela i oczywiście plener.
Wszystko do uzgodnienia
Oczywiście materiał na płycie będzie do dyspozycji Państwa Młodych + obróbka wybranych zdjęć w programie graficznym.
ZA DARMO!!!! Potrzebuję materiału do portfolio
Pomóżcie, a na pewno nie pożałujecie
Kontakt do mnie: ja_kulka@wp.pl
Odpowiem na wszystkie pytania. Pozdrawiam!!
Pomógł: 13 razy Dołączył: 11 Lis 2006 Posty: 3119 Otrzymał 6 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2009-12-11, 12:47
ja_kulka napisał/a:
reportaż ślubny profesjonalnym sprzętem z przygotowań
aparat nawet profesjonalny sam zdjęć ciekawych nie robi. Bardzo dużo zależy od fototgrafa jego wyobraźni, ujęć dobre oko fotografa .
A jak zdjęcia się nie sopdobają to co wtedy? To jest jedyna niepowtarzalna data w życiu"
Pokazałbyś lepiej dla zachęcenia jakąś swoją galerię, albo coś w tym rodzaju.
ja_kulka, żeby zapobiec komentarzom, uwagom typu "co jak się nie spodoba, blablabla...", polecam zorganizowanie sesji dla "chętnych", par, czy też sparować singli, pożyczyć lub kupić jakąś używaną kieckę i pobawić się w sesję. Czyli dajesz ogłoszenie dla osób, być może znajomych, którzy chcieliby wziąć udział w sesji, wypożyczasz ciuchy i już.
Powodzenia!
Dziękuję za zainteresowanie:)
Ale pomyślcie tak... Zdarzają się jeszcze takie pary, które z różnych powodów, rezygnują z usług fotografa w dniu ich ślubu. Nawet z powodów materialnych...
Wiem jak to wygląda:) Sama bym nie zaryzykowała w Dniu Ślubu, gdybym miała wybierać między fotografem utalentowanym z ogromnym dorobkiem i doświadczeniem, a człowiekiem, który raczkuje w tej dziedzinie
Przypuśćmy, że jako panna młoda nie mam możliwości skorzystania z usług profesjonalisty. Ale jeśli mam do wyboru - wujków, którzy zrobią pięć fotek na weselu i osobę, która przez cały ten dzień będzie tylko fotografowała, to odpowiedź jest prosta Ja pewnie coś wybiorę z mnóstwa zdjęć, a i mój 'fotograf' będzie mógł sprawdzić się w tej dziedzinie. A czy udanych będzie 5, 50 czy 150 zdjęć - to się okaże. Ja w tej sytuacji nic nie tracę.
A co do ogłoszenia - jeśli ktoś się zgłosi to ok. Jeśli nie, to i tak mam mnóstwo innych planów. Robię zdjęcia znajomym, jak pisała Dominika Galerię- myślę, że niedługo ujrzycie.
Pozdrawiam Forumowiczów
Ostatnio zmieniony przez ja_kulka 2009-12-11, 16:51, w całości zmieniany 1 raz
Ale pomyślcie tak... Zdarzają się jeszcze takie pary, które z różnych powodów, rezygnują z usług fotografa w dniu ich ślubu. Nawet z powodów materialnych...
Wiem jak to wygląda:) Sama bym nie zaryzykowała w Dniu Ślubu, gdybym miała wybierać między fotografem utalentowanym z ogromnym dorobkiem i doświadczeniem, a człowiekiem, który raczkuje w tej dziedzinie
Tu absolutnie masz rację Dodatkowo nabierasz umiejętności, ale tak jak pisaliśmy wcześniej - najpierw na sucho, bez pośpiechu potrenować fotografowanie w różnych warunkach oświetleniowych itp.
Tak, tak Ferbiku, zgadzam się z Tobą. Mam zamiar ćwiczyć, uczyć się i sprawdzać. Inaczej nawet nie ma mowy o dobrych zdjęciach. Trzeba mieć talent, ale i doświadczenie.
Pozdrawiam i do usłyszenia/ zobaczenia!!
Pomógł: 13 razy Dołączył: 11 Lis 2006 Posty: 3119 Otrzymał 6 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2009-12-11, 20:27
sprzet profesjolslny mówisz tzn co masz ?
Z rzeczy które masz jestem w stanie powiedzieć czy choć troche łapiesz sie do "profesjonalistów, którzy są zabezpieczeni....
Jeju yampress odpuść trochę. Najpierw mówisz, że to nie sprzęt tylko fotograf robi zdjęcia, teraz czepiasz się sprzętu. Zgłosiłeś się jako chętny do sesji, że tak badasz?
Dziewczyna zaoferowała usługę wręcz pomoc dla osób, które nie planują brać fotografa na wesele, a tu się jakieś śledztwo robi.
Powiem szczerze, że nie miałem zamiaru brać udziału w tej dyskusji bo sam robię coś takiego czyli póki co zbieram zdjęcia do portfolio (własnego) ale...
Kulka musisz wziąć pod uwagę to, że idąc na wesele ty ponosisz pewne koszty chociażby z tytułu dojazdu, a z drugiej strony większość wesel robi się w lokalach i tam młodzi będą musieli zapłacić za twoje miejsce przy stole. Po drugie to nie jest taka łatwa praca jakby się wydawało. Przede wszystkim jest duży stres z czasem, wszędzie trzeba być wcześniej, szybciej, jeżeli chodzi o reporterkę to trzeba być bardzo przewidującym kolejnych zdarzeń. Dodatkowo aby wykonywać zdjęcia w kościele musisz posiadać specjalny "glejt" z kurii, tzn. w większości przypadków ok. 90% nikt cię o niego nie zapyta ale wiem, że w kilku kościołach w okolicy bez tego ksiądz prowadzący mszę nie pozwoli co na fotografowanie. Równie trudno jest w sytuacji gdy młoda para, nie jest jakby to powiedzieć zbyt wylewna, mają jakieś kompleksy i niezbyt dobrze czują się przed obiektywem, tutaj najważniejsze są zdolności interakcji oraz nawiązania odpowiednio luźnego kontaktu z modelem. Ponieważ mimo super warunków do zdjęć będziesz miała kiepski materiał ze względu na nieciekawe wyrazy twarzy.
Na twoim miejscu yampress nie pytałbym o sprzęt bo to dość "laickie" pytanie, i na jego podstawie trudno określić zdolności fotografa. Może się zdarzyć hipotetyczna sytuacja, że ktoś kto za ciężko zarobione pieniążki kupi sprzęt z niższej półki, a będzie robił o niebo lepsze zdjęcia od kogoś kto dostanie od swoich bogatych rodziców najlepszy sprzęt i szkło i jedyne co będzie potrafił to robienie zdjęć w trybie programowym.
Ostatnio zmieniony przez mixas 2009-12-12, 07:02, w całości zmieniany 2 razy
Wysłany: 2009-12-12, 11:31
mixas napisał/a:
Na twoim miejscu yampress nie pytałbym o sprzęt bo to dość "laickie" pytanie, i na jego podstawie trudno określić zdolności fotografa. Może się zdarzyć hipotetyczna sytuacja, że ktoś kto za ciężko zarobione pieniążki kupi sprzęt z niższej półki, a będzie robił o niebo lepsze zdjęcia od kogoś kto dostanie od swoich bogatych rodziców najlepszy sprzęt i szkło i jedyne co będzie potrafił to robienie zdjęć w trybie programowym.
pytam w sensie tego jak dodatkowe zabezpieczenie ( dodatkowe batrie / karty pamięci/ laptop lub urzadzenia do kopiowania zdjęć na dysk twardy z karty/ dodatkowy aparat lub dobra małpka itp. Skoro profesjonalista zachowywać się trzeba profesjonalnie i odpowiedzialnie
Pomógł: 2 razy Dołączył: 12 Sie 2008 Posty: 226 Skąd: WARSZAWA
Wysłany: 2010-01-23, 14:48
ja_kulka napisał/a:
Przypuśćmy, że jako panna młoda nie mam możliwości skorzystania z usług profesjonalisty. Ale jeśli mam do wyboru - wujków, którzy zrobią pięć fotek na weselu i osobę, która przez cały ten dzień będzie tylko fotografowała, to odpowiedź jest prosta Ja pewnie coś wybiorę z mnóstwa zdjęć, a i mój 'fotograf' będzie mógł sprawdzić się w tej dziedzinie. A czy udanych będzie 5, 50 czy 150 zdjęć - to się okaże. Ja w tej sytuacji nic nie tracę.
Jesteś Kingo bardzo odważna Powiem Ci tylko z mojego doświadczenia, że to, że robisz zdjęcia za darmo to nie znaczy, że może Ci wyjść tylko 5, wszystko zawsze pięknie jest na przedślubnym spotkaniu, para oczywiście Ci powie, że dobre i choć co, bo gdyby nie Ty to nikogo by nie wzięli, a oddaj im później później 5 zdjęć, albo powiedz, że nie masz nic bo było za ciemno w kościele, albo padła Ci bateria, następne ogłoszenia będziesz mogla pisać na forum szczecińskim. Pamiętaj, że taka para Ci przyniesie więcej szkody niż kilka zdjęć do portfolio, nawet jeśli Ci mówi, że nic się nie stało, goście weselni i rodzice zrobią swoje, nikt nie będzie pamiętał że to gratisowe.
Lepiej posłuchaj rad koleżanek i kolegów, żeby chociaż te 5 czy 50 zdjęć było z kluczowych momentów, a nie zdjęć gości przed domem młodego, ja miałem dużo większe doświadczenie od Ciebie i uwierz mi pamiętam każdą sekundę swojego pierwszego wesela
Raczej też nie zdarza się żeby ktoś organizując wesele nie miał już kasy na fotografa, na taką pamiątkę zawsze się znajdzie te parę stówek, jeśli ktoś nie bierze fotografa to tylko dlatego, że mu na tym nie zależy, znajduje takie ogłoszenie, bierze Ciebie, bo może coś tam wyjdzie, uwierz mi, nie ma nic gorszego niż robienie zdjęć komuś kto za bardzo tego nie chce, a już nie mówię że takie zdjęcia świetnie nadają się do PF Najlepiej jest zacząć jako jako drugi fotograf, nie jesteś wtedy aż tak zestresowana, masz dużo czasu, żeby pomyśleć nad jakimś ciekawym ujęciem, które wzbogaci twoje PF
Wysłany: 2010-01-23, 23:09
.
fotografowanie ludzi nie takie proste jak sie wydaje. Poza tym sprzet lubi siadać w najbardziej ważnych nieoczekiwanych chwiach. Taka złośliwość rzeczy martwych
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum