Pomógł: 3 razy Dołączył: 29 Mar 2009 Posty: 85 Skąd: Małyszyn/Katowice
Wysłany: 2009-05-03, 22:11
weber75 napisał/a:
Na terenie jednostki jest podziemny kompleks pomieszczeń nazywany Stanowiskiem Dowodzenia.Byliście zresztą podczas wycieczki bardzo blisko.Znajduje się za garażani.Było tam wejście do niego.Znajdoawły się tam pomieszczenia socjalne dla operatorów radarów i radiostacji.I oczywiście główne pomieszczenie SD.Co do samego SD.W zamysłach mogło wytrzymać atak bronią ABC ale tak jak często w życiu bywa brakowało na to pieniędzy i wiele z urządzeń do tego celu tam zamontowanych było w słabym stanie technicznym.Ale sama konstrukcja była wymyślona właśnie do tego aby taki atak wytrzymać
weber75, przepraszam za pytanie, ale po co o tym piszesz? pozdrawiam.
Maciej W trakcie przeprowadzki do Wielunia EWI w Sercu
Pomógł: 13 razy Wiek: 48 Dołączył: 24 Mar 2009 Posty: 1155 Piwa: 5/6 Skąd: EWI-OOL
Wysłany: 2009-05-04, 08:50
fridro napisał/a:
weber75, przepraszam za pytanie, ale po co o tym piszesz? pozdrawiam.
Napisał bo go o to poprosiłem , chciałem rozwiać wątpliwości .
weber75 dzięki .
Drążyłem temat ponieważ byłem przekonany że taka jednostka musiała mieć bunkier , a dlaczego nie wpuścili ??? Nie mam zielonego pojęcia .
to cytat z naszej rozmowy gdyby kogoś interesowało :
Cytat:
No wiem.Spędzałem tam większość mojego rocznego pobytu w Wieluniu.
W Wieluniu też bunkier był oddalony od kompanii ok 200m.Stanowisko dowodzenia widać zresztą od strony pola po drugiej stronie jednostki.Taka górka to właśnie SD.Wszystko było pod ziemią,ale to chyba były stadtartowe budynki dla większości takich placówek.
& batalion radiotechniczny znajdował się w wiewiórczynie koło Łasku i miał 3 placówki.
71 KRT w Sławnie koło Opoczna.Kryptonim STERTA
72 KRT w (uciekło mi teraz).Kryptonim AGREST
73 KRT w Turowie koło Wielunia.Kryptonim KOMAR
Pomógł: 42 razy Wiek: 58 Dołączył: 04 Mar 2006 Posty: 4309 Piwa: 76/53 Skąd: wieluń
Wysłany: 2009-05-04, 09:40
Nevermind napisał/a:
Ciekawe czemu Was tam nie wpuscili..
Chodzi cały czas o ten bunkier? Tłumaczeń może być wiele, ale na pewno nie z racji jakiejś tajemnicy wojskowej . Jeśli już to skłaniałbym się do tezy, że teraźniejsi właściciele tych obiektów, sami coś tam sobie magazynują, i nie koniecznie wszyscy muszą wiedzieć co. Dajmy spokój już temu bunkrowi, tajemnica i tak już została w połowie rozwiązana, tajemnica bunkra . Może za jakiś czas nadejdzie pora na jego drugą połowę .
_________________ Im dłużej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
Mam pytanie , do bunkra was nie wpuścili ?? widzę tylko zdjęcia z jakiegoś niby garażu . Górka z kanałami wentylacyjnymi jest , więc bunkier pod spodem powinien być .
wejscie tylne do bunkra bylo tutaj
a
wejscie od strony garazy w srodkowej sekcji
10 lat temu bylo w bunkrze wyposarzenie typu resztki analogowych centralek telefonicznych, sprawne wentylatory, szczątkowe oswietlenie.
Obecnie bunkier zamkniety, nieuzytkowany poza częscią garażowa slużącą za magazyn z tego co mi sie wydaje.
Były trzy nasypy służące za podstawy radarów, ostały się dwa
miko 005 napisał/a:
Nevermind napisał/a:
Ciekawe czemu Was tam nie wpuscili..
Chodzi cały czas o ten bunkier? Tłumaczeń może być wiele, ale na pewno nie z racji jakiejś tajemnicy wojskowej . Jeśli już to skłaniałbym się do tezy, że teraźniejsi właściciele tych obiektów, sami coś tam sobie magazynują, i nie koniecznie wszyscy muszą wiedzieć co. Dajmy spokój już temu bunkrowi, tajemnica i tak już została w połowie rozwiązana, tajemnica bunkra . Może za jakiś czas nadejdzie pora na jego drugą połowę .
Pomógł: 53 razy Dołączył: 26 Sie 2006 Posty: 3747 Piwa: 39/17 Skąd: z Wielunia
Wysłany: 2009-12-28, 22:19
Chciałbym napisać pracę na temat wieluńskiej jednostki wojskowej. Informacji nie ma w bibliotece i muzeum. Interesują mnie następujące elementy
- powstanie jednostki – przyczyny lokalizacji
- funkcjonowanie jednostki, cele i zadania
- wyposażenie militarne, sprzęt i co się z nim stało po likwidacji
- liczba żołnierzy
- ilość i zasięg radarów, cel, gdzie były przekazywane informacje
- bunkier – czy był piętrowy, budowa inne informacje związane z tym obiektem
- współpraca jednostki z wojskiem i lotniskami cywilnymi
- dlaczego zlikwidowano wieluńską jednostkę
- dlaczego nazwa JW 3578 "KOMAR"
Jeżeli wiecie gdzie mógłbym znaleźć cokolwiek na ten temat lub sami coś wiecie to napiszcie.
_________________ "Przed skorzystaniem z forum zapoznaj się z treścią regulaminu dołączonego do niego bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą gdyż każdy post niewłaściwie napisany lub zrozumiany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu."
Wysłany: 2010-02-07, 21:17
Wiecie kiedy powstała jednostka wojskowa w Wieluniu? Na pewno w okolicy 1975 roku ale potrzebuje jakiś konkretny rok
_________________ "Przed skorzystaniem z forum zapoznaj się z treścią regulaminu dołączonego do niego bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą gdyż każdy post niewłaściwie napisany lub zrozumiany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu."
Na pierwszy rzut oka po fotkach widać że to ubunkrowienie i sprzęt wojsk OPK.
Sam byłem w podobnej jednostce w wojsku więc prze analogię to widzę.
Na temat szczegółów natomiast ciężko mi powiedzieć.
OPK działało w tamtych czasach na rakietach Wołchow i Newa oraz paru dywizjonach myśliwskich.
W googlach łatwo znajdziesz wyposażenie poszczególnych rodzajów jednostek.
Wysłany: 2010-02-09, 15:33
To że była tutaj jednostka radiotechniczna to wiem.
Może jednak ktoś z Was słyszał o dacie powstania wieluńskiej jednostki?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum