R E K L A M A
P O R E K L A M I E

Wieluń - forum,adresy, informacje, reklama, kluby, restauracje, komunikacja, pkp, pks, ogłoszenia, praca,mapa, firmy, radio

Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia Strona Główna Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Zupa z gwoździa - owsik
Autor Wiadomość
Mateusz 
WIELUNIAK
I'Amsterdam

Piwa: 9/3
Wysłany: 2010-01-08, 20:24   Zupa z gwoździa - owsik

Cytat:
Zupa z gwoździa - owsik

Janusz Sanocki, 12/01/2009

W ludowej opowieści Cygan pokazywał gospodyni jak ugotuje zupę z gwoździa. Wrzucił gwóźdź do wrzątku, a potem poprosił o trochę soli, mąki, słoniny, na koniec gospodyni zadziwić się nie mogła, że zupa z gwoździa taka dobra.

Jak co roku cała Polska przeżywa spektakl telewizyjny pod nazwą "Finał Wielkiej Orkiestry Jurka Owsiaka". Setki tysięcy podrygujących w rytm muzyki młodych ludzi, sam guru licytujący kolejne "fanty", "pękające miliony" i telewizja wyciskająca nam łzy widokiem chorych dzieci, bo "w tym roku orkiestra gra dla dzieci z chorobami nowotworowymi". Kto nie wzruszy się widokiem chorego dziecka? Kto poskąpi grosza do puszek "wielkiej orkiestry"?

Kto, nie zgodzi się z opinią jakiejś-tam profesor, że "wczesne wykrywanie choroby nowotworowej u dzieci jest bardzo ważne". No pewnie, że jest ważne. Tymczasem bezduszni artyści nie chcą już występować za darmo. We Wrocławiu zażądali coś ok. 80 tys. za występy, ale sponsorzy tym razem dali tylko połowę. No to co było robić - miasto dołożyło swoją działkę. Podobnie w Olsztynie, Ełku, Białymstoku i całej Polsce.

Na "chciwych" artystów nakrzyczał Jurek Owsiak, że jak nie chcą grać za darmo, to wynocha! Sprawa jakoś jednak szybko przycichła, a gwarantuję wam, że w szoł-biznesie nikt nie kiwnie palcem za darmo.

No bo czy producenci sprzętu czy dają ten sprzęt "dla chorych dzieci" za darmo, albo chociaż "po kosztach"? A dziennikarze czy nie biorą honorariów za entuzjastyczne komentowanie "finału"?

Najprawdopodobniej artyści - będący najbliżej sztabu WOŚP, zorientowali się że w całym interesie chore dzieci i owszem, są bo trudno byłoby wprost zbierać na "producentów sprzętu", albo na zespoły, albo na reklamę Jurka i postanowili nie być frajerami i wytargować większą działkę. Na szczęście samorządy jak zwykle sypnęły publicznym groszem (ile to było w skali kraju? Nie lepiej było wprost kupić sprzęt) i tym razem jeszcze się udało.

Tymczasem cichutko jak myszka pod miotłą, przy wszystkich tych audycjach o chorych na nowotwory dzieciach, siedzi sobie minister zdrowia. Pani Minister, Panowie dyrektorzy ZOZ-ów! Toż wy nie wiecie, że respiratory i ultrasonografy trzeba kupić! Dopiero witrażysta Jurek Owsiak wam to musi przypomnieć! Tymczasem trwa radosna feta do późnych godzin młodzi wolontariusze biegają z puszkami po miastach (w poniedziałek nie pójdą do szkoły), grają kapele rockowe, po prostu karnawał. W Rio też jest karnawał, też podrygują, ale tam nie ma Owsiaka i WOŚP. Dlaczego?

Koncerty rockowe też odbywają się na całym świecie, ale tam też nikt nie czaruje, że ratuje chore dzieci. Bo to oczywiste czary-mary. Rocznie na zakupy sprzętu wydaje się w Polsce ok. 4 mld zł, a cała zbiórka WOŚP to ok. 30 mln zł. Czyli nawet nie ułamek procenta tego co rocznie i tak się wydaje na sprzęt. A gdzie koszty akcji? Oficjalne koszty promocji, "Przystanku Woodstock" to ok. 6 mln.

Nieoficjalne - czyli to co dają samorządy i telewizja - przypuszczalnie, przekraczają w sumie to co WOŚP może przeznaczyć na zakup sprzętu. Dlatego takich akcji nigdzie na świecie nie ma, bo nawet prości ludzie w trzecim świecie, nie mówiąc o Anglikach, Francuzach czy Niemcach, nie dają się tak nabierać na plewy jak Polacy. Gdyby policzyć wszystkie koszty rzetelnie, okazałoby się, że po prostu akcja Owsiaka więcej kosztuje niż przynosi pożytku. Ocenia się, że na dostosowanie naszych szpitali do wymogów unijnych trzeba dać 14 mld złotych. WOŚP musiałby więc zbierać na ten cel jakiś 460 lat.

Opowiadanie, że Owsiak ratuje polskie szpitale to pic na wodę. Prawdę powiedziawszy nie ma żadnego, zauważalnego związku między tym wielkim festiwalem i poruszeniem ogólnonarodowym, a stanem służby zdrowia.

Przy całej histerii jaką co roku rozpętuje telewizja, trudno o zachowanie zdrowego rozsądku. Nikt nie ośmieli się zapytać ile to wszystko kosztuje i jakie są efekty? Również te wychowawcze. Walec głupoty miażdży Polskę. No bo inaczej jak wytłumaczyć, że ludziom tak bardzo smakuje zupa z gwoździa?

Janusz Sanocki

http://dakowski.pl/index....d=931&Itemid=59

Kto z was nie daje?

Gregg Sparrow
[Usunięty]

Wysłany: 2010-01-08, 22:08   

JA DAJĘ!!!

Mateusz ręce i gacie opadają... Nie powiem dosadniej bo nie wypada.
Nie dajesz to nie dawaj (daj np. czarnym na tacę będzie lepiej, oni tacy biedni są i tyle robią dla naszego narodu... szczególnie podczas pogrzebu, po co leczyć będzie więcej roboty dla nich).

Sylwester 
Mieszka pod Wieluniem

Piwa: 16/5
Wysłany: 2010-01-08, 22:24   

http://www.youtube.com/watch?v=iUecaWF0-0M

Jak już ktoś na temat "czarnych" wszedł.
Ostatnio zmieniony przez ourson 2010-01-08, 22:27, w całości zmieniany 2 razy  
Postaw piwo autorowi tego posta

jozefina22 
Dojeżdża PKSem
jozefina22

Pomogła: 3 razy
Wysłany: 2010-01-08, 22:30   

Ja jakiś skromny datek na rzecz WOŚP jednak dam, chociaż przyznaję się do pewnych wątpliwości.... Nie co do samej idei WOŚP, tylko osoby jej szefa. Na ten czas nie mają one jednak dla mnie, zbyt wielkiego znaczenia. Chyba przestałam patrzeć na Jerzego Owsiaka przez różowe okulary....
Zacytuje dość kontrowersyjną wypowiedź na forum www.gazeta.pl
Cytat:
Złamanego grosza nie daję na WOŚP!
Autor: osram.a.nie.tungsram 05.01.10, 14:00
Odpowiedz

Nie daję nawet złamanego grosza na Wielką Orkiestrę Świątecznej Pomocy!

I wcale nie dlatego, że nie podoba mi się 60-letni facet w czerwonych spodniach i żółtej koszuli z kolczykiem w uchu, wrzeszczący do ochrypnięcia i podrygujący przez całą niedzielę w TVP2.

Nie dlatego też, że się jąka (ale wiem, że kiedy chce, to się nie jąka!).

Nawet nie dlatego, że podczas któregoś z pierwszych finałów WOŚP w Piotrkowie jacyś harcerze dziwnej orientacji nie dowieźli do Warszawy kwoty zebranej podczas zbiórki.

Nie wspieram Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy, bo uznaję zasadę: wspierać powinno się biednych i tylko biednych. Wspieranie średniozamożnych, a tym bardziej bogatych, to co najmniej marnotrawstwo pieniędzy, a najczęściej także demoralizacja. Wśród dzieci jest jakiś odsetek biednych, a właściciel szpitala, zwłaszcza, gdy jest nim państwo, z definicji do biednych nie należy. Jeśli Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy zamiast pomagać szpitalom (i to na dodatek finansowanym przez generujący patologie NFZ) zacznie pomagać dzieciom z biednych rodzin, z pewnością wesprę to dzieło.

Szpitale mają z definicji bogatych właścicieli, oprócz jakichś bankrutów, ale bankrutem nie można być długo – szpital upada i na jego miejsce wchodzi nowy, wypłacalny, bo natura nie znosi próżni. Jeśli się pomaga szpitalowi, to tak naprawdę pomaga się jego właścicielowi (lub załodze – jeśli szpital, tak jak de facto wszystkie szpitale publiczne w Polsce, jest prowadzony na zasadzie non profit). Np. szpital, dzięki temu, że ma sprzęt od WOŚP, może mniej się zadłużyć lub zwiększyć pensje dyrekcji lub pracownikom.

Generalnie nie lubię "darczyńców", co to dają nie swoje, a czasem nieźle jeszcze z tego żyją.
Księżna Diana też rozdawała nie swoje i nawet została z tego powodu "królową ludzkich serc".
Szacunek mam natomiast niezmierny do normalnego, czasem równie biednego człowieka, co się z sąsiadem podzieli.

Szanuję dobre serca dzieci i młodzieży. I doceniam ich zaangażowanie, naprawdę szczere, w WOŚP, choć zmanipulowano młodych ludzi do takiej postawy. Źle także, że wpaja im się to zaangażowanie na rzecz WOŚP jako coś nieprawdopodobnie szlachetnego. A tak nie jest.

Tak, szpitale coś tam szpitale dostaną. To plusy dodatnie.
Lecz czy z żebractwa usprawnimy pomoc szpitalną na stałe?Czy to nie święta naiwność?
Mam duże wątpliwości.
Zbiórki, dary, pomoc np. dla państw afrykańskich leje się strumieniami od lat, lecz mam wrażenie( może się mylę?), że głód i nędza są tam coraz większe!.
Nie tędy droga. Chyba.
Każda złotówka ofiarowana na orkiestrę i na wyposażenie szpitali osłania pasożytyzm tak zwanego państwa "opiekuńczego", nieudolność państwa i jego polityków.
To nie jest wspieranie biednych, a tym bardziej bogatych!
Jest to ukrywanie nieudolności państwa jeszcze zwanego Polską i jego polityków. Jest to godzenie się z sytuacją. Przyzwolenie na dalsze marnotrawstwo i dalsze endopasożytnictwo.

Żyjemy w cywilizowanym świecie i każdy obywatel ma według konstytucji (podobno) pełne prawo do ratowania swego zdrowia. Więc jeśli musimy organizować specjalne zbiórki lub ratować dzieci poza państwem, poza konstytucją, poza standardową medycyną – to czego to dowodzi?
Ja nie wojuję z takimi akcjami, mam wielki podziw dla ludzi, którzy poświęcają wszystko, czas, pieniądze, tak naprawdę, a nie jedynie wrzucając na odczepnego parę groszy do puszki i chełpiąc się potem przez stulecia. Ale jednocześnie widzę, że w ten sposób, w bezczelny sposób, manipuluje się zdrowiem, manipuluje się emocjami, wiarą ludzi w dobro tylko i wyłącznie po to, aby zasłonić swoją nieudolność czy swoje - nazwijmy to dosadniej – złodziejstwo.

Ja oczekuję, że w momencie, gdy przestanę być okradany, gdy ktoś do złotówki rozliczy się z zabranego mi w formie podatków i "ubezpieczeń" pieniądza, będę mógł uczciwie zebrać pieniądze na to, na co jeszcze chcę dać.. Wszyscy składamy się przecież na urządzenia kupowane przez orkiestrę "ubezpieczając" się w NFZ. Więc co? Aprobujemy, że ktoś zmalwersował te pieniądze, po czym potulnie idziemy do sklepu i kupujemy sami to, co powinno dawno być kupione? A w szpitalach są praktycznie jedynie urządzenia z serduszkami orkiestry. Więc gdzie są nasze własne, pierwotne pieniądze?
Ponadto, każda frajerska złotówka dana owsiakowym umożliwia bizantyjski przepych finału, który pokazuje TVP2. Miesiąc reklamówek w TVP tej hucpy, ekipy telewizyjne, dźwiękowcy, montaż i demontaż scen, czas antenowy – ujawnił ktoś, jakie są tego rzeczywiste koszta?
Pewnie kilku nawiedzonych się znajdzie, ale nikt mi nie wmówi, że dziesiątki tysięcy osób wykonywało swoją pracę za darmo.

W 2009 roku rozwaliła mnie wiadomość, że za występ niejaki pan Szymon Wydra zażądał 30 tysięcy, a panowie bracia Cugowscy 20 tysięcy. Na miły Bóg, to ludzie dają pieniądze na to, żeby jeden z drugim szansonista, co to nut nie czyta, zarobił?
Żądano ponad koszty. Przyjazd na jeden dzień, hotel, transport gitar, perkusji etc. nie kosztuje 20-30 tysięcy. Artyści nie budują sceny, nie zapewniają nagłośnienia etc. A i za to ktoś musi zapłacić! Co, tacy np. akustycy czy oświetleniowcy w niedzielę za friko robią na mrozie?
Arka Noego w 2009 roku zażądała hotelu i wyżywienia dla 40 osób. Urząd Wojewódzki zapłacił, a motłoch się bawił.
Poza tym, nie podoba mi się nachalność kwestujących, a na stwierdzenie, że nie wspieram orkiestry, traktują mnie jak faszystkę..

Jeśli pan Jerzy (pardon, Jurek) Owsiak chce robić charytatywnie – to dobrze, chwali mu się, niech jednak zrobi to na zdrowych zasadach. Niech zorganizuje ciąg koncertów z płatnym wstępem, wykupi reklamy w TVP, zapłaci artystom ile tam trzeba, a zysk przekaże szpitalom; tak będzie OK.
Zbigniew Hołdys napisał:
„Jeżeli jakiś artysta bierze wynagrodzenie za występ na WOŚP, to jest zdemoralizowanym (wulgarne określenie męskiego narządu płciowego, które większość Polaków pisze z błędem ortograficznym) niewartym podania ręki. Możesz to przekazać Reutersowi jako moje oficjalne stanowisko.”
Zbyszek Hołdys
Owsiak nie bierze nic. Z kwoty zebranej, oczywiście. Robi z tej kwoty depozyt (zauważyliście może, że zakupy WOŚP robi zawsze pod koniec roku?) i kosi odsetki. Fajnie to wygląda w mediach: zebrano 88 mln i kupiono sprzętu za 88 mln.
I jeszcze z odsetek Woodstock organizuje.
Z części odsetek. Reszta wystarcza na dostatnie życie.
W USA człowiek dochodzi do majątku, a potem działa charytatywnie; w Polsce Owsiak działa charytatywnie, żeby majątek zdobyć.
Pamiętam człeka z dawnych czasów, kiedy wygłupiał się w radiowej czwórce, kręcił się przy imprezach rockowych ignorowany, wręcz unikany. Jedyną akcją, jaka mu wyszła była "Letnia zadyma w środku zimy" (debiut m.in. De Mono) i ciągle był bez grosza przy duszy. Dostał się tylnymi drzwiami do telewizyjnej dwójki, z której wywalili go na zbity pysk po tym, jak w jednym z programów bezczelnie zareklamował swoją produkcję witraży. Kasę zaczął trzepać po drugiej orkiestrze. Za wariata robił też w Rozgłośni Harcerskiej.
Ale swoje dzieci – co przyznał – lat temu dwa, może trzy – wcale nie wychowuje w myśl hasła „Róbta, co chceta!”
I na koniec: czy codziennie zanosicie datki dla chorych dzieci?
Bo jeśli "dotujecie" jedynie w świetle jupiterów, to jesteście kabotynami, a nie dobrodziejami.
Amen.

Zbliża się dzień kiedy Orkiestra zagra....i myślę, że nie czas się kłócić. Wszak zebrane pieniądze do odpowiednich adresatów w końcu trafiają od lat.....i o to w tym wszystkim chyba chodzi...prawda ? :idea: :?

red 
Moderator

Piwa: 68/22
Wysłany: 2010-01-08, 22:58   

Mateusz, jeśli ktoś nie chce dawac to przeciez nie musi. Przymusu uczestniczenia w WOSP nie ma. Żaden to dla mnie argument, że gdzies tam ktoś zmalwersował pieniądze, bo zawsze trafi sie jakas czarna owca. Zauwazcie tez, że spora grupa osób które np wylicytowały złote serduszka czy inne rzeczy w czasie akcji, pozostaje anonimowa, wiec mało kto robi to dla rozgłosu. Co do finansów - przejrzałem kiedyś ich sprawozdania finansowe i dla mnie wyglądają ok. Wiadomo że każda fundacja ma jakies koszty własne i że nawet taki Owsiak musi z czegoś żyć, ale w przypadku Fundacji WOSP te koszty procentowo naprawde nie są wielkie.
A oczekiwanie, że to państwo w pełni wyposaży szpitale w sprzęt to myślenie zyczeniowe - jak reklamy funduszy emerytalnych.
Zresztą - zapytajcie rodziców dzieci które żyją lub są zdrowe dzieki WOŚP czy warto zbierać pieniądze...

dawid 
W trakcie przeprowadzki do Wielunia
się gra, się ma

Piwa: 14/19
Wysłany: 2010-01-09, 09:15   

Mateusz napisał/a:
Rocznie na zakupy sprzętu wydaje się w Polsce ok. 4 mld zł,

Ale jakiego sprzętu?

Sanocki jak każdy dziennikarz potrafi tylko piep...yć, ale bez konkretów i jakichkolwiek konsekwencji.

kitor 
Moderator

Piwa: 38/39
Wysłany: 2010-01-09, 10:56   

No dobrze, ale skoro ich wydatki niby przekraczają zebrane pieniądze to skąd się bierze ten cały sprzęt od WOŚPu? Przecież go nie wyczarują.

tomow 
Ma stragan na targu

Wysłany: 2010-01-09, 11:18   

Prawdą jest, że po za celami statutowymi WOŚP wydaje ponad 10 % swoich przychodów. Są to duże koszty funkcjonowania fundacji zatrudniającej zaledwie klikanaście osób. Dobrze, że ludzie jednoczą się dzięki WOŚP w słusznej sprawie, to jest zasługa pozytywnego wizerunku fundacji. Nie możemy jednak wysuwać wniosków, że to wszystko dzięki Jurkowi. Osoby w fundacjach znaczą mało, ustępują wspaniałym celom jakie niesie za sobą akcja.

WOŚP stworzyła Jurka, w sensie medialnym oczywiście. Z nikogo stał się kimś, dziś nawet dla niektórych autorytetem.

Nawet jeśli znaczna część z tych pieniędzy jest marnowana to włącze się w akcje. Miałbym wiele przesłanek, żeby tego nie robić, ale Orkiestra stała się symbolem dla społeczeństwa, symbolem jednoczącym.

miko 005 
WIELUNIAK

Piwa: 76/53
Wysłany: 2010-01-09, 11:25   

To nic nowego, że część zebranych pieniędzy przez jakąkolwiek fundację, jest pochłaniana na rzecz samej fundacji. Jest to nawet normalne, bo przecież wszystko kosztuje, więc wykorzystuje się te pieniądze. Z pewnością jest też jakaś „czarna owca”, w każdej tego typu organizacji, która żeruje na dobroci ludzkich serc. Ale …… mnie kilka złotych, które daję na np. WOŚP, czy inne akcje charytatywne, nie jest w stanie „zwalić z nóg”, a satysfakcja że mogłem pomóc jest i owszem duża.
Zatem ja również ….. DAJĘ :!: :!: :!: :) :)

Rybak 
Przyjeżdża na zakupy
ornitolog

Piwa: 12/1
Wysłany: 2010-01-09, 11:49   

Czy na WOŚP trzeba dawać pieniądze i czy jest to "słuszna" idea to taka sama dyskusja
jak o wyższości świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocą, czy o wyższość Linuxa nad Windowsem.
Każdy ma swoją rację i będzie jej bronił.
Nie ma przymusu dawania na WOŚP daje ten, który chce.

Ja zawsze dawałem a po wizycie w dwóch różnych szpitalach na oddziałach noworodków
i po "własnoocznym" przekonaniu się ile tam jest sprzętu od WOŚP, którego NFZ nigdy by nie kupił stwierdzam, że będę dawał nadal i to nawet więcej niż do tej pory.

red 
Moderator

Piwa: 68/22
Wysłany: 2010-01-09, 17:50   

http://glosrydzyka.blox.p...aka-i-WOSP.html
Link podaje za wieluniaczkiem - zamieslił go w SB. Ciekawy zbiór opinii słuchaczy Radia Maryja na temat WOŚP.
Jest nawet ciekawe wyliczenie, że na wynagrodzenia pracowników fundacji WOŚP poszło srednio 2500 zł brutto/miesiąc, co daje netto dobre 1500 zł. Zaprawde olbrzymie to wynagrodzenia...
kitor napisał/a:
No dobrze, ale skoro ich wydatki niby przekraczają zebrane pieniądze to skąd się bierze ten cały sprzęt od WOŚPu? Przecież go nie wyczarują.

Fundacja zazwyczaj przekazuje równowartość zebranej kwoty na zakup sprzetu. Utrzymuje się z odsetek bankowych, ponieważ zakup sprzetu następuje pod koniec roku, a zbiórka na poczatku. Odsetki od zebranej kwoty są wystarczające na utrzymanie fundacji a nawet na organizację Przystanku Woodstock.
Nikomu nie zycze żeby jego dziecko musiało kiedykolwiek korzystać ze sprzetu WOSP, ale osoby które na własne oczy widziały ile sprzętu zakupiono ze środków WOSP nigdy nie krytykują akcji.
A argument że państwo powinno to wszystko zapewnić jest totalnie bzdurny - działalność fundacji w niczym nie koliduje z działalnością państwa, z zakupami urządzeń z budżetu. Wiadomo że pieniędzy na sprzet w słuzbie zdrowia nigdy nie jest za dużo. A z tego co wiem to WOŚP w przeciwnieństwie do Ministarstwa Zdrowia bardzo dba o to, żeby zakupiony sprzet naprawdę służył a nie stał bezczynnie, jak to się czasem dzieje z zakupami MZ.

Mateusz 
WIELUNIAK
I'Amsterdam

Wysłany: 2010-01-09, 19:32   

gregg napisał/a:
JA DAJĘ!!!

Mateusz ręce i gacie opadają... Nie powiem dosadniej bo nie wypada.
Nie dajesz to nie dawaj (daj np. czarnym na tacę będzie lepiej, oni tacy biedni są i tyle robią dla naszego narodu... szczególnie podczas pogrzebu, po co leczyć będzie więcej roboty dla nich).

A ja nie daje, bo uważam to za stratę pieniędzy jeżeli z każdej złotówki przekazanej na WOŚP około 20-30 groszy idzie na zakup sprzętu a reszta na marketing i inne koszta.

Czytałeś uważnie? Samorządy też dopłacają do organizowania WOŚP, czyli na chłopski rozum każdy płaci. Mam rację?
Tak samo jak z kościołem, który otrzymuje pieniądze podatników na nauczanie religii itd prawda?

miko 005 
WIELUNIAK

Piwa: 76/53
Wysłany: 2010-01-09, 20:07   

Mateusz napisał/a:
jeżeli z każdej złotówki przekazanej na WOŚP około 20-30 groszy idzie na zakup sprzętu a reszta na marketing i inne koszta.

Daje nam to przy jednej złotówce od jednego Polaka, ok. 12mln złotych. A przecież na tej jednej złotówce się nie kończy. O przepraszam trzeba od tej liczby odjąć takich ludzi jak Ty, ale masz prawo nie dawać. Tutaj nikt, nikogo do niczego nie zmusza, a skoro nie dajesz, to w czym problem? Poruszasz coś w czym nie uczestniczysz, trochę to dziwne, żeby nie powiedzieć głupie :? .

PS. Święty Mikołaj, biskup Miry, ze względu na przypisywane mu legendą uczynki (m.in. cały majątek rozdał biednym), został pierwowzorem postaci rozdającej prezenty dzieciom.
A Ty tak dumnie ubrałeś się w awatarze w Jego szaty, tylko po co :?: :shock:

Mateusz 
WIELUNIAK
I'Amsterdam

Wysłany: 2010-01-09, 20:30   

miko 005 napisał/a:
Mateusz napisał/a:
jeżeli z każdej złotówki przekazanej na WOŚP około 20-30 groszy idzie na zakup sprzętu a reszta na marketing i inne koszta.

Daje nam to przy jednej złotówce od jednego Polaka, ok. 12mln złotych. A przecież na tej jednej złotówce się nie kończy. O przepraszam trzeba od tej liczby odjąć takich ludzi jak Ty, ale masz prawo nie dawać. Tutaj nikt, nikogo do niczego nie zmusza, a skoro nie dajesz, to w czym problem? Poruszasz coś w czym nie uczestniczysz, trochę to dziwne, żeby nie powiedzieć głupie :? .

PS. Święty Mikołaj, biskup Miry, ze względu na przypisywane mu legendą uczynki (m.in. cały majątek rozdał biednym), został pierwowzorem postaci rozdającej prezenty dzieciom.
A Ty tak dumnie ubrałeś się w awatarze w Jego szaty, tylko po co :?: :shock:

A co ma wspieranie słabo zarządzanych szpitali podlegających NFZotowi i szeregom urzędników do wspierania biednych?

Nic

Budżet NFZ to okolo 50mld złotych, WOŚP zbiera 30 mln zł i dostaje jeszcze od samorządów pieniądze na działanie.

Jaki to ma wpływ na wyposażenie polskich szpitali? Te 30mln złotych?

Operujmy na liczbach, nie na emocjach...

Ferbik 
Administrator

Piwa: 107/205
Wysłany: 2010-01-09, 20:37   

Mateusz napisał/a:
Budżet NFZ to okolo 50mld złotych, WOŚP zbiera 30 mln zł i dostaje jeszcze od samorządów pieniądze na działanie.

I po co takie bezwiedne klepanie? Nie szkoda Ci klawiatury? Poczytałbyś trochę i zobaczył, co z pieniędzy NFZ jest finansowane i dlaczego WOŚP kupuje sprzęt, którego NFZ nie kupuje.

Odpowiedz do tematu