A ja nie daje, bo uważam to za stratę pieniędzy jeżeli z każdej złotówki przekazanej na WOŚP około 20-30 groszy idzie na zakup sprzętu a reszta na marketing i inne koszta.
Skąd masz te wyliczenia? Możesz je podeprzeć jakimś rzeczowym argumentem?
Pomógł: 59 razy Dołączył: 12 Sie 2005 Posty: 3155 Otrzymał 7 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2010-01-09, 21:49
Mateusz napisał/a:
Operujmy na liczbach, nie na emocjach...
Ok. W takim razie mam pytanie. Na ile wyceniasz życie 1 dziecka. Przypominam - Operujmy na liczbach
Mateusz napisał/a:
A ja nie daje, bo uważam to za stratę pieniędzy jeżeli z każdej złotówki przekazanej na WOŚP około 20-30 groszy idzie na zakup sprzętu a reszta na marketing i inne koszta.
?
Fundacja WOŚP środki zebrane w corocznej zbiórce publicznej w całości przeznacza na zakup sprzętu medycznego i finansowanie programów medycznych.
Koszty działalności administracyjnej pokrywamy z części odsetek bankowych oraz innych wpłat, które darczyńcy przekazują na nasze konto w ciągu roku.
Koszty organizacji Przystanku Woodstock i Finału pokrywane są z wpłat sponsorów, o które Fundacja każdorazowo zabiega.
Gregg Sparrow [Usunięty]
Wysłany: 2010-01-09, 21:59
red napisał/a:
Skąd masz te wyliczenia? Możesz je podeprzeć jakimś rzeczowym argumentem?
Podejrzewam, że podeprze je takim samym argumentem jak artykuł tego pisarczyka z pierwszego postu Czyli żadnym.
Dziwi mnie że ludzie w wieku Mateusza plują na WOŚP a ogromna cześć z nich korzystała (może byli tego nieświadomi) ze sprzętu ofiarowanego przez fundację.
Mateusz masz 20 lat... fundacja 18. Czy jesteś pewien, że nigdy nie korzystałes z takiego sprzętu??? A może masz na tyle samozaparcia i sprawdzisz jaki sprzęt otrzymał np. wieluński szpital???
Dziś w kilku serwisach informacyjnych można było zobaczyć twarze wzruszonych rodziców, którym WOŚP pomogło. Aż się łezka kręci... a tego wycenić się nie da.
I jak co roku stara śpiewka.
Nie chcesz nie dawaj, a TV przełącz na inny kanał i nie ogladaj.
W Polsce tak rzadko zdarzają sie sytuacje w których jesteśmy razem, jednomyślni, mamy gorące serca, chetne do pomocy. No cóż komus zawsze to będzie przeszkadzać, bo ma zbyt malo tolerancji dla "dziwactwa" takiego tam Owsiaka.
Mam wiele szacunku dla tego faceta, a wyciąganie statystyk i oczernianie go ile to pieniędzy bierze dla siebie mnie nie odstrasza.
Każdy musi z czegoś żyć. Tylko, że różnica polega na tym, że on żyje z odsetek a nie z zebranej sumy. To, że inwestuje i potrafi ta sumke pomnożyć to chyba zaleta a nie wada. W immym kraju bylby chwalony za swoją przedsiebiorczość.
_________________ Co za czasy! Lot w kosmos trwa coraz krócej, jazda do pracy coraz dłużej.
Gregg Sparrow [Usunięty]
Wysłany: 2010-01-10, 12:08
akirus napisał/a:
Każdy musi z czegoś żyć. Tylko, że różnica polega na tym, że on żyje z odsetek a nie z zebranej sumy. To, że inwestuje i potrafi ta sumke pomnożyć to chyba zaleta a nie wada. W immym kraju bylby chwalony za swoją przedsiebiorczość.
I za to właśnie tak go nienawidzą nasi rodzimi "biznesmeni" oraz środowiska związane z rydzyjkiem.
Pomógł: 10 razy Wiek: 44 Dołączył: 21 Lip 2005 Posty: 1397 Otrzymał 5 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2010-01-10, 12:56
Mateusz napisał/a:
gregg napisał/a:
JA DAJĘ!!!
Mateusz ręce i gacie opadają... Nie powiem dosadniej bo nie wypada.
Nie dajesz to nie dawaj (daj np. czarnym na tacę będzie lepiej, oni tacy biedni są i tyle robią dla naszego narodu... szczególnie podczas pogrzebu, po co leczyć będzie więcej roboty dla nich).
O, a wiesz ile z Twoich podatków idzie się mówiąc kolokwialnie "jeb***"? Nie powinieneś płacic podatków, skoro jesteś taki konsekwnetny. Fundacja Owsiaka działa BARDZO wydajnie, jeśli porównamy ją do sposobu w jaki wydawane są pieniądze z naszych podatków. A argumenty typu, że pieniążki Owsiaka są kroplą w morzu pieniędzy przeznaczanych przez państwo nazakup sprzętu - są w tej dyskusji mówiąc krótko żałosne.
_________________ Art. 146, ust. 1: "Rada Ministrów prowadzi politykę wewnętrzną i zagraniczną
Rzeczypospolitej Polskiej."
Art. 133, ust. 3: "Prezydent Rzeczypospolitej w zakresie polityki
zagranicznej współdziała z Prezesem Rady Ministrów i właściwym ministrem."
Fundacja WOŚP od początku budzi wielkie emocje. Forumowicz Mateusz znakomicie wpisuje się w ten klimat. Ja zabrałem kiedyś dzieci na Przystanek Woodstock. I mam swoje własne zdanie na ten temat. Obejrzałem potem film na TV Trwam na temat tej imprezy ("Woodstock - przystanek do piekła"). Kiedyś, w czasach szczęśliwości, w TV przykładem skrajności był Jerzy Urban, dziś za jego gorliwego wyznawcę uważam Tadeusza Rydzyka. Mój syn dziś zbiera na rzecz WOŚP i jestem z niego dumny.
Ładne "Światełko do nieba" mieliśmy. Popatrzyłam z córcia z okna, ale może ktoś był na miejscu i zda relacje co sie działo...
_________________ Co za czasy! Lot w kosmos trwa coraz krócej, jazda do pracy coraz dłużej.
Gregg Sparrow [Usunięty]
Wysłany: 2010-01-11, 09:17
Mateusz dla twojej informacji:
http://www.wosp.org.pl/fu...czeniafinansowe
Przeczytałeś? Jeżeli tak, to sam sobie pomyśl jakie bzdury są w tym artykule który przytoczyłeś. Sanocki pisze bzdury wyssane z palca.
Tak swoją droga to chciałbym zobaczyć tak szczegółowe rozliczenie rydzyjka.
Gdyby nie WOSP wiele dzieci czy też noworodków umarło by bardzo szybko. Co roku oglądam ich sprawozdania finansowe i sprzęt który trafia do szpitali prosto z ich strony
Na nasz Wieluń do szpitali trafił w sumie sprzęt na sumę : 353339 zł jest to ogromna kwota na sprzęt do ratowania noworodków czy tez starszych dzieci
Gdyby nie fundacja nie było by takich badań jak :
Badania słuchu
Pompy insulinowe
wczesne badania wcześniaków
i wiele sprzętu medycznego dla dzieci.
Moje nowo narodzone dziecko miało przyjemność do korzystania ze sprzętu WOSP czy też badań (badanie słuchu). Wszystkie odziały dziecięce czy też noworodkowe są wyposażone głównie w sprzęt WOSP, państwowe są albo starsze niż 15 lat albo popsute lub uszkodzone.
Fundacja Owsiaka bierze tylko max 10% tego co zbierze a to w porównaniu do tego co rydzyki i caritas biorą dla swojej kieszeni to marny % jest.
Nigdy nie widziałem żeby pomagali ludziom ? raz na rok dadzą kilka tysięcy paczek i są zadowoleni.
JA WOLE DAĆ NA WOSP NIŻ DLA JAKIEŚ FUNDACJI ZWIĄZANEJ Z KSIĘŻMI CZY TEŻ
KOŚCIÓŁ
A jeśli mateusz dalej sądzi to samo to zapraszam do mnie z chęcią ci wpieprzę coś do głowy żebyś zaczął jej używać z przeznaczeniem
To w końcu jak jest? Fundacja WOŚP "żyje" z procentów od zebranej sumy, czy też z odsetek bankowych uzyskanych od zainwestowanej zebranej sumy. Proszę o wyjaśnienia bo zaczynam się gubić.
wieluniak20 napisał/a:
Wszystkie odziały dziecięce czy też noworodkowe są wyposażone głównie w sprzęt WOSP, państwowe są albo starsze niż 15 lat albo popsute lub uszkodzone.
Zatem gdyby nie WOŚP to nie mieliby czym leczy, diagnozować? Zatem na co idą pieniądze, nasze pieniądze z podatków?
Cytat:
Fundacja Owsiaka bierze tylko max 10% tego co zbierze a to w porównaniu do tego co rydzyki i caritas biorą dla swojej kieszeni to marny % jest.
Czyli ile bierze Caritas? Proszę podać konkretną sumę.
A i ile biorą rydzyki? Też bym chciał wiedzieć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum