Wysłany: 2010-01-10, 11:55 Wizyta duszpasterska (tzw. kolęda) - Parafia p.w. NNMP
Może kogos to zainteresuje - na stronie internetowej wieluńskiej kolegiaty znajduje się aktualny terminarz tzw. wizyt duszpasterskich. Ciekawa informacja dla kogoś, kto nie chodzi akurat do swojej parafii.
_________________ "Przed skorzystaniem z forum zapoznaj się z treścią regulaminu dołączonego do niego bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą gdyż każdy post niewłaściwie napisany lub zrozumiany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu."
dawid W trakcie przeprowadzki do Wielunia się gra, się ma
Pomógł: 14 razy Wiek: 44 Dołączył: 27 Sie 2006 Posty: 1173 Piwa: 14/19 Skąd: znienacka
Wysłany: 2010-01-10, 12:42
Mrówek napisał/a:
informacje bieżące to dla parafian z Św. Stanisława
Nie ma nic na temat kolędy, czy ślepy jestem?!
_________________ Potrzebujesz DSL-a, Neostradę? Call me 502-408-902
Jest o kolędzie w ogłoszeniach bieżących. Poprzeplatane razem z innymi ogłoszeniami więc trzeba się naszukać żeby coś znaleźć. Beznadziejnie ktoś to wymyślił. Sama stronka zresztą też bez rewelacji.
mgd8, strona faktycznie jest ale bardzo uboga w formie i treści.
Dla zainteresowanych - jutro od godziny 9ej kolęda na Os. Kopernika, bloki nr 4, 5, 6. W sobotę widziałem że blok nr 1 ale więcej nie pamiętam.
Pomógł: 7 razy Wiek: 51 Dołączył: 05 Gru 2006 Posty: 516 Skąd: Z lasu
Wysłany: 2011-01-06, 23:50
Ja tak całkiem serio spytam: co taki klecha robi jak do Was przyjdzie? Pytam bo nigdy nie doświadczyłem. Wchodzi, rozgląda się czy krzyż wisi, czy Pismo Święte stoi na półce, robi wywiad, zapisuje coś? Liczą się tylko poważne odpowiedzi.
Ja tak całkiem serio spytam: co taki klecha robi jak do Was przyjdzie? Pytam bo nigdy nie doświadczyłem. Wchodzi, rozgląda się czy krzyż wisi, czy Pismo Święte stoi na półce, robi wywiad, zapisuje coś? Liczą się tylko poważne odpowiedzi.
Nie wiem jak inni, ale proboszcz od św. Józefa jest naprawdę bardzo w porządku. O nic nie wypytuje, kasy nie woła a jak widzi że się u kogoś nie przelewa to nawet wziąć nie chce, nie ma pretensji jak ktoś do kościoła nie chodzi, o rozglądaniu się za Pismem Świętym czy krzyżem nie ma mowy. Wizyta przypomina bardziej to jak sąsiad wpadnie pożyczyć szklankę cukru i zamieni kilka słów niż wizytę księdza (tyle że trzeba modlitwę jakąś odmówić;)). Aż głupio mi się to piszę bo księży to raczej sympatią nie darzę, delikatnie mówiąc
_________________ Chcialbym byc pewniakiem jak ty
Ale wole miec zlote serce
Yabos, zgodzę się z tą opinią. W parafii Św. Józefa księża są w porządku. Najpierw przychodzi jeden lub dwóch nimistrantów i pyta czy ktoś przyjmie kolędę. Bo na niektórych wioskach jest tak, że przychodzą i nikt się nie pyta czy są mile widziani czy nie. Potem jak ksiądz przyjdzie, to kolęda lub jakaś pastorałka jest śpiewana, krótka modlitwa, pokropi wodą święconą i zapisuje kto się kiedy urodził i pod jakim adresem przebywa(znaczy tym, gdzie ksiądz przyszedł). Co do ofiary, to odmawiają, żeby sobie zostawić, bo ludziom też pieniądze są potrzebne. A na pamiątkę zostawiają obrazek.
Miałam kiedyś takie zdarzenie, że proboszcz z wiejskiej parafii ledwo do domu weszedł i patrzył czy koperta jest. Odmówił swoje i zaglądał do środka. Zapisał kto ile dał, a najciekawsze było to, że banknoty 10 i 20zł były w jego książce, tą co nosi i spisuje parafian, a w kieszeni te po 50 i 100zł. To się nazywa ludzka "szczerość"
Pomógł: 17 razy Dołączył: 08 Mar 2006 Posty: 1805 Skąd: okalew/wrocław
Wysłany: 2011-01-07, 10:40
BETHI_997 napisał/a:
Miałam kiedyś takie zdarzenie, że proboszcz z wiejskiej parafii ledwo do domu weszedł i patrzył czy koperta jest. Odmówił swoje i zaglądał do środka. Zapisał kto ile dał, a najciekawsze było to, że banknoty 10 i 20zł były w jego książce, tą co nosi i spisuje parafian, a w kieszeni te po 50 i 100zł. To się nazywa ludzka "szczerość"
A możesz podać imię i nazwisko księdza oraz parafię o ile to rzeczywiście prawda? Pisanie, że ktoś tam coś a ktoś coś innego to nic jak puste pomówienia bez pokrycia.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum