R E K L A M A
P O R E K L A M I E

Wieluń - forum,adresy, informacje, reklama, kluby, restauracje, komunikacja, pkp, pks, ogłoszenia, praca,mapa, firmy, radio

Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia Strona Główna Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Zupa z gwoździa - owsik
Autor Wiadomość
Administrator 
Administrator

Otrzymał 7 piw(a)
Wysłany: 2010-01-11, 16:07   

wieluniak20 i Ogion zanim coś napiszecie przeczytajcie proszę wcześniejsze posty, wtedy będziecie wiedzieć "ile bierze" Owsiak. Na stronie każdej fundacji znajdziecie rozliczenia finansowe. Kilka postów wyżej dwa razy był podany link do rozliczeń WOSP. Naprawdę tak trudno wejść i przeczytać samemu?

Podam jeszcze raz:
http://www.wosp.org.pl/fu...czeniafinansowe

Nie musicie wchodzić nawet w poszczególne rozliczenia tylko przeczytajcie uważnie tekst na stronie z linku.

Co do Caritasu to raport za 2008 masz tutaj:
http://www.caritas.pl/zalacznik.php?id=158

Każda fundacja musi publikować takie dane !

W skrócie:
Wpływy Caritas 120 998 000 zł
Wydatki Caritas na projetky 113 146 000 zł
Postaw piwo autorowi tego posta

OgioN 
Mieszka pod Wieluniem

Piwa: 2/7
Wysłany: 2010-01-11, 16:24   

No cóż, nadal pozostaje niewyjaśnione pierwsze i drugie pytanie, zatem nie rozumiem Administratorze Twojego oburzenia.

W skrócie WOŚP:
Przychody 41.817.349.83
Wydatki 37.022.345.54
Ostatnio zmieniony przez OgioN 2010-01-11, 16:54, w całości zmieniany 1 raz  

Administrator 
Administrator

Otrzymał 7 piw(a)
Wysłany: 2010-01-11, 16:52   

Wystarczy czytać ze zrozumieniem:
Cytat:

Koszty działalności administracyjnej pokrywamy z części odsetek bankowych oraz innych wpłat, które darczyńcy przekazują na nasze konto w ciągu roku.

Przecież oczywiste jest że zebrane pieniądze nie są wydawane w ciągu kilku dni po zebraniu. Trzeba ogłosić konkursy na zakup sprzętu a następnie wybrać najlepszą ofertę. Przez ten czas pieniądze leżą na koncie w banku i stąd biorą się odsetki....

Publiczne pieniądze zawsze są zagospodarowane w możliwie najgorszy sposób. Nawet gdyby było ich 10x tyle to i tak będzie ich za mało.

wieluniak20 
Ma stragan na targu

Wysłany: 2010-01-11, 16:53   

Administrator ale to nie jest zeznanie podatkowe jeśli chodzi o caritas.
To tylko wydatki i przychody.
ja chciałbym wiedzieć z czego caritas dokładnie ma pieniądze i na co dokładnie wydaje tak jak to jest Napisane na co wydaje WOSP poszczególne sumy tu tego nie widzę.

Link do caritasu to nic innego jak brednie. To nawet zestawienia finansowego nie pokazuję. Takie dane wydatków i dochodów każdy może w każdej dziedzinie zrobić

Administrator 
Administrator

Otrzymał 7 piw(a)
Wysłany: 2010-01-11, 17:00   

Caritas jest podzielony na oddziały i każdy osobno publikuje wyniki.

Warszawa: http://www.warszawa.carit...ozdanie2008.pdf

Np dla Łodzi. http://caritas.blaster.pl...ynikow_2008.xls

Poszperaj w internecie i wszystko znajdziesz.

OgioN 
Mieszka pod Wieluniem

Wysłany: 2010-01-11, 17:07   

Cytat:
Wystarczy czytać ze zrozumieniem:
Cytat:

Koszty działalności administracyjnej pokrywamy z części odsetek bankowych oraz innych wpłat, które darczyńcy przekazują na nasze konto w ciągu roku.

Przecież oczywiste jest że zebrane pieniądze nie są wydawane w ciągu kilku dni po zebraniu. Trzeba ogłosić konkursy na zakup sprzętu a następnie wybrać najlepszą ofertę. Przez ten czas pieniądze leżą na koncie w banku i stąd biorą się odsetki....

Przecież ja tego nie neguję. Tylko pytam, z czego się utrzymują? Użytkownicy tego forum różnie piszą więc chciałem wiedzieć dokładnie jak to jest.

majk-el 
Wieluniaczek
garnki lepi

Wysłany: 2010-01-11, 22:34   

Cytat:
Koszty finansowe
Pozostałe koszty finansowe- strata na wykupionych jednostkach uczestnictwa w funduszach
inwestycyjnych – 1.612.259,89 złotych

Powyższą informację znalazłem w sprawozdaniu WOŚP za 2008 rok. Szkoda, że fundacja nie informuje szerzej, iż środki ze zbiórki są inwestowane - nie zawsze prawidłowo. Przychody z odsetek trochę ponad milion. Na działalności finansowej więc 0,5 miliona na minusie.

Na przystanek Woodstock poszło 3,5 miliona. Owsiak zawsze przekonuje, iż impreza jest finansowana z zysków z odsetek bankowych. Zastanawiam się jak to było możliwe skoro z odsetek było niewiele ponad milion.

W sprawozdaniu jest wiele innych pozycji, które nie są dla mnie zrozumiałe np. budynki o wartości ponad 8 milionów PLN.

Fundacja ma grube miliony na rachunkach bankowych na koniec 2008 roku- dlaczego te środki nie zostały wydane na sprzęt w ciągu roku? Czyżby nie było potrzebujących szpitali?

Generalnie po lekturze sprawozdania finansowego mam wrażenie, iż fundacja istnieje po to aby pokazywać dodatni wynik finansowy i zawsze mieć dużo gotówki w kasie a nie po to aby za zebrane środki kupować potrzebny szpitalom sprzęt.

red 
Moderator

Piwa: 68/22
Wysłany: 2010-01-12, 00:20   

OgioN napisał/a:
To w końcu jak jest? Fundacja WOŚP "żyje" z procentów od zebranej sumy, czy też z odsetek bankowych uzyskanych od zainwestowanej zebranej sumy. Proszę o wyjaśnienia bo zaczynam się gubić.

Pisząc o procentach masz na mysli jakis procent od zebranej kwoty? Czy odsetki bankowe?
Ja zrozumiałem że koszty administrowanie fundacji pokrywają odsetki bankowe. Ale musiałbym się wczytac w zeznania za lata ubiegłe, co zapewne na dniach uczynię.

wieluniak20 
Ma stragan na targu

Wysłany: 2010-01-12, 09:41   

Każda Fundacja musi przejść pozytywną opinię w MF (Ministerstwo Finansów) tam też jest podawane przez MF ile każda fundacja ma prawo wziąć dla siebie pieniędzy chyba było to coś koło 7% zebranej całej kwoty + odsetki bankowe i inne należności, a całą pozostałą kwotę musi rozdysponować i przedstawiać zaświadczenie z każdej wydanej złotówki w formie Faktur czy też umów.
Nikt nikomu nie broni zakładania fundacji z której czerpie jakieś tam zyski dla siebie.

OgioN 
Mieszka pod Wieluniem

Wysłany: 2010-01-12, 15:24   

red napisał/a:
Ja zrozumiałem że koszty administrowanie fundacji pokrywają odsetki bankowe. Ale musiałbym się wczytac w zeznania za lata ubiegłe, co zapewne na dniach uczynię.

O to mi chodziło.

Mateusz 
WIELUNIAK
I'Amsterdam

Piwa: 9/3
Wysłany: 2010-01-12, 19:50   

Ferbik

Wyjaśnij dlaczego NFZ nie kupuje tego sprzętu?

Cytat:
Tymczasem cichutko jak myszka pod miotłą, przy wszystkich tych audycjach o chorych na nowotwory dzieciach, siedzi sobie minister zdrowia. Pani Minister, Panowie dyrektorzy ZOZ-ów! Toż wy nie wiecie, że respiratory i ultrasonografy trzeba kupić! Dopiero witrażysta Jurek Owsiak wam to musi przypomnieć! Tymczasem trwa radosna feta do późnych godzin młodzi wolontariusze biegają z puszkami po miastach (w poniedziałek nie pójdą do szkoły), grają kapele rockowe, po prostu karnawał. W Rio też jest karnawał, też podrygują, ale tam nie ma Owsiaka i WOŚP. Dlaczego?

Jednym podpisem NFZ wypluje pieniądze na sprzęt.

Po co ta żebranina na polskie szpitale, skoro pieniądze są? Można by jeszcze zrobić fundację na rzecz poprawy polskich dróg na których ginie wiele ludzi, znajdzie się odsetek zabitych/rannych w wyniu zlego stanu nawierzchni prawda?

Czy co rok trzeba kupować sprzęt bo ministerstwo nie widzi potrzeby?

sprzętu wydaje się w Polsce ok. 4 mld zł, a cała zbiórka WOŚP to ok. 30 mln zł.

Cytat:
Koncerty rockowe też odbywają się na całym świecie, ale tam też nikt nie czaruje, że ratuje chore dzieci. Bo to oczywiste czary-mary. Rocznie na zakupy sprzętu wydaje się w Polsce ok. 4 mld zł, a cała zbiórka WOŚP to ok. 30 mln zł. Czyli nawet nie ułamek procenta tego co rocznie i tak się wydaje na sprzęt. A gdzie koszty akcji? Oficjalne koszty promocji, "Przystanku Woodstock" to ok. 6 mln

Red

Konkretne wyliczenia? Hm będzie niełatwo policzyć co do grosza. Minuta w tv kosztuje kilkaset tysięcy złotych. Jak długo jest promowany WOŚP? Kilkanaście godzin w kilku stacjach. Mam rację?

Oczywiście zostanę opluwaczem:

andrzejchrzanowicz.salon24.pl/148520,o-opluwaczach-i-wosp

Cytat:
A kulisy WOŚP są ciekawe. Samorządy zwykle wydaja na organizację tego dnia sporą kasę PUBLICZNĄ ? Prąd, zespoły, ustawianie/demontaże scen, ochrona, policja (budżet państwa), straże miejskie, fajerwerki - zwane światełkami do nieba, itp. ? Przecież nie ma nic za darmo ... Z powietrza to się wszystko nie bierze. Tak się składa, że znam te kulisy to całkiem spora PUBLICZNA kasa. Ba raz nawet wyszło w sporej wielkości mieście wojewódzkim, że mniej zebrano niż wydano na organizację. No, ale każdy prezio, czy burmistrz miasta, miasteczka. gminy chce krzyknąć ze sceny SIE MAAAA bo przecież wystartuje w kolejnych wyborach.... więc PUBLICZNA KASA leci. A niech tylko nie da kasy to zaraz mu GW dowali, a zaraz z kasą ktoś leci:

wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80708,6131677,Koncert_finalowy_WOSP_w_tym_roku_nie_w_rynku.html

Cytat:
Ile kosztuje czas antenowy i miejsce poświęcone w różnych tiwi i innych mediach WOŚP ? Sporo. Ba znienawidzony oszołom (oczywiście JKM) policzył kiedyś, że gdyby czas antenowy poświęcony WOŚP przeznaczyć na reklamy pod tym samym hasłem - czyli pomocy chorym dzieciom (a firmy by chętnie się reklamowały wtedy ze względu na tzw. pijar) to nawet więcej by zebrano niż zebrała WOŚP. I tu dochodzimy do sedna - wtedy "straszne". Ani razu być może Jurek by nie wystąpił. Więc jak chodzi o zebranie jak największej ilości pieniędzy, czy o darmową coroczną promocję Jurka i tego co głosi ? Tudzież promocję corocznego Przystanku Woodstock, gdzie już Jurek może uprawiać czystą ideologię i politykę, bo tego lubią zaproszeni przez niego a tamtego nie lubią. I sam zaprasza wtedy tylko tych co lubi ....

http://takiesobie.salon24...ile-to-kosztuje

Przeciętna fundacja ma efektywnośc na poziomie 40-60 groszy. Był artykuł w RP.

Przy czym takie fundacja jak np. A kogo Ewy Błaszczyk, nie mają tyle czasu antenowego, akcji w każdym większym mieście, koncertów. O tym co ci podalem linki.

Mój poprzednik zauważył też niejasności odnośnie tych odsetek i funduszy inwestycyjnych...

Dla mnie caly ten WOŚP to właśnie "zupa z gwoździa".
Czemu nikt w innych krajach tego nie organizuje? :)

[ Dodano: 2010-01-12, 20:22 ]
gregg napisał/a:
red napisał/a:
Skąd masz te wyliczenia? Możesz je podeprzeć jakimś rzeczowym argumentem?

Podejrzewam, że podeprze je takim samym argumentem jak artykuł tego pisarczyka z pierwszego postu :D Czyli żadnym.

Dziwi mnie że ludzie w wieku Mateusza plują na WOŚP a ogromna cześć z nich korzystała (może byli tego nieświadomi) ze sprzętu ofiarowanego przez fundację.
Mateusz masz 20 lat... fundacja 18. Czy jesteś pewien, że nigdy nie korzystałes z takiego sprzętu??? A może masz na tyle samozaparcia i sprawdzisz jaki sprzęt otrzymał np. wieluński szpital???

Odezwał się człowiek co w temacie religia/etyka/kościół wypisuje teksty w stylu
Cytat:
kościół wkłada swoje brudne ręce do majtek

Weź czasem spójrz krytycznym wzrokiem na to co ty wypisujesz mądrego.

[ Dodano: 2010-01-12, 20:27 ]
maciejewski napisał/a:
Fundacja WOŚP od początku budzi wielkie emocje. Forumowicz Mateusz znakomicie wpisuje się w ten klimat. Ja zabrałem kiedyś dzieci na Przystanek Woodstock. I mam swoje własne zdanie na ten temat. Obejrzałem potem film na TV Trwam na temat tej imprezy ("Woodstock - przystanek do piekła"). Kiedyś, w czasach szczęśliwości, w TV przykładem skrajności był Jerzy Urban, dziś za jego gorliwego wyznawcę uważam Tadeusza Rydzyka. Mój syn dziś zbiera na rzecz WOŚP i jestem z niego dumny.

Też brałem udział bierny i czynny dla różnych fundacji. Kwestionuję sens/efekty niektórych działań i finansowanie z publicznych pieinędzy imprez organizowanych przez fundacje np. WOSP.

KubaWinter 
Przyjeżdża na zakupy

Otrzymał 4 piw(a)
Wysłany: 2010-01-12, 20:36   

Sapkowski napisał/a:
A ja myślę, że całe zło tego świata bierze się z myślenia. Zwłaszcza w wykonaniu ludzi całkiem ku temu nie mających predyspozycji.

Niestety. I to cały mój komentarz, do tego tematu, jak i polskiej zaściankowej mentalności.

Mateusz 
WIELUNIAK
I'Amsterdam

Piwa: 9/3
Wysłany: 2010-01-12, 20:41   

wieluniak20
Cytat:
JA WOLE DAĆ NA WOSP NIŻ DLA JAKIEŚ FUNDACJI ZWIĄZANEJ Z KSIĘŻMI CZY TEŻ
KOŚCIÓŁ

A jeśli mateusz dalej sądzi to samo to zapraszam do mnie z chęcią ci wpieprzę coś do głowy żebyś zaczął jej używać z przeznaczeniem :)

Ja nie mam tego dylematu... Nie daje ani na 1 ani na 2. Dalem książki i czasopisma do biblioteki o kilkakrotnie większej wartości niż niektórzy z was dali łącznie w ciągu tych kilkunastu lat na WOŚP.

Cytat:
wpieprzę
??

Niektórym wydaje się że jak skapnie/wyplujecie z portfela 1zł-2zł do skarbonki WOSP to już będziecie lepsi i w ogóle Level Dobroczynności wam podskoczy o 10 jednostek w górę.

Jeszcze sobie nalepki na czoło niektórzy nakleją na czoło z napisem Jestem uosobieniem dobra - Dałem 2 zł na WOSP!!.
Cytat:
Wow ale ja jestem dobroduszny i pomocny... Nic tylko wcielenie dobra

A tu nagle taki forumowicz wrzucił krytyczny tekst na temat WOSP i zebrał grom epitetów od gromady poruszonych dobroczyńców co raz w roku wrzucą 1zl.

Pomaganie TAK, ale jak już JKM podliczył... Wiekszę pieniądze byłyby gdyby zamiast transmisji WOSP był specjalny blok reklam i od razu kupiłby ktoś sprzęt.

Tyle na temat.

[ Dodano: 2010-01-12, 20:48 ]
KubaWinter napisał/a:
Sapkowski napisał/a:
A ja myślę, że całe zło tego świata bierze się z myślenia. Zwłaszcza w wykonaniu ludzi całkiem ku temu nie mających predyspozycji.

Niestety. I to cały mój komentarz, do tego tematu, jak i polskiej zaściankowej mentalności.

A mój jest taki, że czasem trzeba wziąć kalkulator do reki i podliczyć przychody i wszystkie rozchody. I wtedy w rubryczce zysk pojawia się kwota ujemna.

Nie trzeba mieć 5 z matematyki żeby posiąść jakże skomplikowaną umiejętność dodawania i odejmowania. Niestety logicznego myslenia i chłodnej kalkulacji w szkole nie uczą... :)

Zabieram grabki i wiaderka i idę do innej piaskownicy ;) Kończę temat ze swojej strony.

red 
Moderator

Piwa: 68/22
Wysłany: 2010-01-12, 21:23   

Mateusz napisał/a:
Ja nie mam tego dylematu... Nie daje ani na 1 ani na 2. Dalem książki i czasopisma do biblioteki o kilkakrotnie większej wartości niż niektórzy z was dali łącznie w ciągu tych kilkunastu lat na WOŚP.

Oj Mateusz lepiej się nie licytuj, bo zaręczam Ci, że wielu forumowiczów zaskoczyłoby cie tym ile daja na różnego rodzaju akcje społeczne.

W ogóle to mam do ciebie pytanie - z jednej strony nawołujesz do minimalizowania kosztów, przenoszenia działąlności za granice, bo tam sa mniejsze składki, nizsze koszty prowadzenia działalności, a z drugiej strony mówisz, że to wszytko powinno kupic państwo, bo ludzie płaca podatki. Powiem ci, że prawa ekonomii sa bezwzględne - jeśli znajdzie się więcej takich kombinatorów jak ty, co to tylko patrzą żeby zapłacić stówke czy dwie mniej na ZUS, to potem nie dziwota że brakuje kasy na służbę zdrowia i taki Owsiak musi robić akcje żeby pomagać dzieciom. Mam nadzieję, mże twoje dziecko kiedyś nie będzie wymagało pomocy sprzętu ufundowanego przez WOSP. No ale nie-ty przecież odprowadzasz kolosalne składki, płacisz duże podatki, więc na sprżet sie z tego znajdzie...
Mateusz napisał/a:
Konkretne wyliczenia? Hm będzie niełatwo policzyć co do grosza. Minuta w tv kosztuje kilkaset tysięcy złotych. Jak długo jest promowany WOŚP? Kilkanaście godzin w kilku stacjach. Mam rację?

To może inaczej-sprzedajmy cały czas antenowy w TY. Zróbmy takie TV MANGO. Pieniądze sponsorów nie są nieograniczone-nie sądzę, żeby ktos pompował reklamy przez cały dzień non stop. Więc taki przelicznik nie jest nic wart, bo rzeczywistośc by to zweryfikowała.
Na całym świecie organizuje się róznego rodzaju akcje charytatywne i zbiórki, nawet w bardzo bogatych krajach. Tam tez powiesz, że państwo wszystko powinno kupić?
Efektywnośc na pozionie 40-60% - nawet jeśli to prawda, to i tak jest ona dużo większa niż ministerstwa zdrowia, więc wole dać 100 zł na orkiestre niż 100 zł na ubezpieczenie zdrowotne.

Mateusz napisał/a:
A mój jest taki, że czasem trzeba wziąć kalkulator do reki i podliczyć przychody i wszystkie rozchody. I wtedy w rubryczce zysk pojawia się kwota ujemna.

Czyli twoim zdaniem orkiestra przynosi więcej złego niz dobrego? W którym miejscu masz tą stratę? Czy nie lepiej wydać troszke kasy z budżetu miast na WOŚP zamiast na kolejne dni miasta i przy okazji zebrac troche grosza na sprzet dla dzieci?
A może ludzie potrzebuja czasami jakiegoś poczucia wspólnoty? Świadomości że robia cos razem dla wspólnego dobra?
Mateusz napisał/a:
Niektórym wydaje się że jak skapnie/wyplujecie z portfela 1zł-2zł do skarbonki WOSP to już będziecie lepsi i w ogóle Level Dobroczynności wam podskoczy o 10 jednostek w górę.

Czy ktoś tutaj się chwali że daje na orkiestre? Jedynym który się chwali jesteś TY-ale nie tym, że dajesz, ale że nie dajesz...
Ostatnio zmieniony przez red 2010-01-12, 21:31, w całości zmieniany 2 razy  

Maciej 
W trakcie przeprowadzki do Wielunia
EWI w Sercu

Piwa: 5/6
Wysłany: 2010-01-12, 21:27   

majk-el napisał/a:
Cytat:
Koszty finansowe
Pozostałe koszty finansowe- strata na wykupionych jednostkach uczestnictwa w funduszach
inwestycyjnych – 1.612.259,89 złotych

Powyższą informację znalazłem w sprawozdaniu WOŚP za 2008 rok. Szkoda, że fundacja nie informuje szerzej, iż środki ze zbiórki są inwestowane - nie zawsze prawidłowo. Przychody z odsetek trochę ponad milion. Na działalności finansowej więc 0,5 miliona na minusie.

Na przystanek Woodstock poszło 3,5 miliona. Owsiak zawsze przekonuje, iż impreza jest finansowana z zysków z odsetek bankowych. Zastanawiam się jak to było możliwe skoro z odsetek było niewiele ponad milion.

W sprawozdaniu jest wiele innych pozycji, które nie są dla mnie zrozumiałe np. budynki o wartości ponad 8 milionów PLN.

Fundacja ma grube miliony na rachunkach bankowych na koniec 2008 roku- dlaczego te środki nie zostały wydane na sprzęt w ciągu roku? Czyżby nie było potrzebujących szpitali?

Generalnie po lekturze sprawozdania finansowego mam wrażenie, iż fundacja istnieje po to aby pokazywać dodatni wynik finansowy i zawsze mieć dużo gotówki w kasie a nie po to aby za zebrane środki kupować potrzebny szpitalom sprzęt.

http://1maud.salon24.pl/1...wichrowane-idee

Cytat:
W mojej ocenie należy oddzielić ocenę działalności Owsiaka od samej idei WOŚP. Idea jest szczytna i skłania do 100% poparcia. Jej realizacja musi być poddana ostrej krytyce.

Moi synowie korzystali z przesiewowego badania słuchu na sprzęcie kupionym przez WOŚP , ale nie zmienia to mojego podejścia do tej sprawy .

Odpowiedz do tematu