Mateusz potwierdza się moje zdanie o tobie. Jesteś zwykłym rozwydrzonym dużym dzieckiem (potwierdza to również twój wpis usunięty z innego tematu, że jak dostaniesz ostrzeżenie to ci je zdejmą za jedno piwo postawione na spocie) Rozumujesz na poziomie pięcioletniego dziecka. Kompletnie nie rozumiesz pojęcia "przenośnia" (to odnośnie tego tekstu z majtkami). Oczywiście jesteś (według swojego mniemania) najlepszym i wszystkowiedzącym biznesmenem (to odnośnie kwestionowania sensu działań finansowych fundacji Owsiaka i twoich "doświadczeń")
Życzę ci żebyś nigdy (ty osobiście czy twoja przyszła rodzina) korzystać ze sprzętu WOŚP. Oraz żeby życie dało ci odpowiednią szkołę pokory bo w tej chwili nie masz jej za grosz.
Tyle ode mnie do ciebie.
(Jeżeli administracja forum powie że przegiąłem mówiąc to co powiedziałem to niech usunie mój wpis)
W innych krajach nie zbiera się na sprzęt medyczny bo tamci mają najlepszy dostępny np :
Sztuczne płuco serce w normalnych krajach UE (Hiszpania,Włochy, WB i inne) to w każdym szpitalu jest po kilkanaście takich aparatur a w naszym kraju w skali narodu posiadamy może kilka takich maszyn. Widziałem wielokrotnie za granica ich sprzęt głównie w Niemczech i jest o niebo nowocześniejszy od naszego który średnio ma 12lat. Moja matka prowadziła badania na raka w tamtejszych klinikach na koszt tamtejszego odpowiednika NFZ + konsultacje z tamtejszymi lekarzami i tam jednogłośnie stwierdzili że nasi lekarze nie umieją leczyć raka. Tam miała większy wachlarz badań niż w naszym kraju u naszych specjalistów. Nasi lekarze byli aż zdumieni tym iż ma tak dobre wyniki badań niestety ich nieudolność doprowadziła do tego iż stan matki się trochę pogorszył co uniemożliwiło jej przyjęcie chemii. Zaczęła brać leki przepisane przez Niemieckich lekarzy i jej stan na tyle się poprawił że spokojnie mogła brać chemie.
gregg chyba z mateuszem nie jest aż tak źle ?? wiara go uzdrowi i pozwoli powrócić na ścieżkę mądrości ale trzeba się modlić (to tyle jeśli chodzi o trochę żartu)
W innych krajach nie zbiera się na sprzęt medyczny bo tamci mają najlepszy dostępny np :
Sztuczne płuco serce w normalnych krajach UE (Hiszpania,Włochy, WB i inne) to w każdym szpitalu jest po kilkanaście takich aparatur a w naszym kraju w skali narodu posiadamy może kilka takich maszyn.
Ja wiem, że polskie społeczeństwo dzieli się po równo na lekarzy i selekcjonerów kadry piłkarskiej ale...wieluniak nie pisz głupot, które jest w stanie rozeznać nawet taka blondi jak ja. ( do tego podparta telefoniczną konsultacją z kuzynem lekarzem)
Urządzenie o którym piszesz jest (cytuję)
Cytat:
konieczne tylko i wyłącznie do zabiegów kardiochirurgicznych, czyli może być tylko tam wykorzystywane. Oddziały kardiochirurgiczne nie są w żadnym kraju w " każdym szpitalu" i to w ilosciach po kilkanascie sztuk, bo nikogo na to nie stać i nie ma tylu specjalistów, ani takich potrzeb. Nie stać, by aparatura warta setki tysięcy, jeżeli nie miliony EU stała sobie ot tak, nie wykorzystana.
Ten pogrubiony fragment Twojego postu to takie " bajki z mchu i paproci " lub inne "bajania".... masz widać dużą fantazję.
_________________ Głupota, to pewien rodzaj używania mózgu.
"...Też brałem udział bierny i czynny dla różnych fundacji...." (Mateusz) - pochwal się, z pewnością to były wartościowe idee, z chęcią douczę się, jak należy rozpoznawać te dobre cele i metody.
"...Wiekszę pieniądze byłyby gdyby zamiast transmisji WOSP był specjalny blok reklam i od razu kupiłby ktoś sprzęt...." (Mateusz) - toż to zamysł genialny, powiem więcej - rewolucyjny. Z Twoją wiedzą w tym zakresie może się powiedzie. Jesteś gotów spróbowac?
"...Niestety logicznego myslenia i chłodnej kalkulacji w szkole nie uczą..."(Mateusz) - znowu racja, chłodna kalkulacja tu miejsca nie ma. Bo inaczej nie byłoby tylu chętnych, żeby godzinami zbierać w często trudnych warunkach, żeby uruchomić tyle nowych inicjatyw, żeby tak wiele osób zarazić chęcią zrobienia czegoś dobrego dla innych... I przy okazji, przy tych wyliczeniach nie zauwazyłem takiej pozycji, gdzie wyceniona jest praca tysięcy wolontariuszy. Może dlatego, że jak wcześniej Mateuszu zauwazyłeś, nie ma tu miejsca na chłodną kalkulację. Moim zdaniem jej nie da się wycenić. Łatwiej za to nie uwzględniać w swoich wyliczeniach. Papier wszystko przyjmie.
Sie ma
Pomógł: 10 razy Wiek: 44 Dołączył: 21 Lip 2005 Posty: 1397 Otrzymał 5 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2010-01-13, 23:30
Mateusz napisał/a:
wieluniak20
Cytat:
JA WOLE DAĆ NA WOSP NIŻ DLA JAKIEŚ FUNDACJI ZWIĄZANEJ Z KSIĘŻMI CZY TEŻ
KOŚCIÓŁ
A jeśli mateusz dalej sądzi to samo to zapraszam do mnie z chęcią ci wpieprzę coś do głowy żebyś zaczął jej używać z przeznaczeniem
Ja nie mam tego dylematu... Nie daje ani na 1 ani na 2. Dalem książki i czasopisma do biblioteki o kilkakrotnie większej wartości niż niektórzy z was dali łącznie w ciągu tych kilkunastu lat na WOŚP.
Zastanawiałem się nad Twoją poprzednią wypowiedzią i dotarłem do tej - i widzę, że nie było się nad czym zastanawiac. Cała ta "inteligentna" postawa na którą pozowałeś wporzednich postach prysła właśnie w tym i tych następnych. Naprawdę wszystko chcesz zgrac do licytacji kto na co dał więcej? Brak mi słów.
Cytat:
Cytat:
wpieprzę
??
Niektórym wydaje się że jak skapnie/wyplujecie z portfela 1zł-2zł do skarbonki WOSP to już będziecie lepsi i w ogóle Level Dobroczynności wam podskoczy o 10 jednostek w górę.
Mój ulubiony cytat dla Ciebie: jeżeli wydaje Ci się, że masz rację, masz rację wydaje Ci się.
_________________ Art. 146, ust. 1: "Rada Ministrów prowadzi politykę wewnętrzną i zagraniczną
Rzeczypospolitej Polskiej."
Art. 133, ust. 3: "Prezydent Rzeczypospolitej w zakresie polityki
zagranicznej współdziała z Prezesem Rady Ministrów i właściwym ministrem."
jozefina22 podałem tylko pierwszy lepszy przykład ten z płuco-sercem trochę chybiony jest, jednak np przy chorobach tzw. Świńskiej grypy owy sprzęt w krajach UE był z powodzeniem stosowany. Co do Tomka część twojego cytatu z pewnością był do mnie skierowany, pragnę sprostować słowo wpieprzę (miałem na myśli iż mateuszowi potrzeba wielu książek żeby zaczął używać głowy z przeznaczeniem DO MYŚLENIA ZE ZROZUMIENIEM )
Ponad 42,8 mln zł - to ostateczny wynik XVIII Finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. W tym roku, już po raz drugi, WOŚP zagrała dla dzieci z chorobami onkologicznymi.
Fundacja WOŚP ma obowiązek sporządzenia sprawozdania z przeprowadzonej zbiórki i przekazania go do Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji do końca lutego.
W tym roku WOŚP zagrała, już po raz drugi, dla dzieci z chorobami onkologicznymi. Za zebrane środki fundacja zamierza kupić wysokospecjalistyczny sprzęt dla klinik onkologicznych. Za pieniądze z zeszłorocznego Finału kupiono m.in. aparaty do wstępnej diagnostyki onkologicznej.
- Prawie 43 mln - no nie spodziewaliśmy się, bo trochę mieliśmy stracha, kiedy przyszła ta pogoda i baliśmy się, że może ludzie będą siedzieli w domu, nie będą chcieli wyjść. Cieszymy się bardzo i dziękujemy wszystkim, którzy byli razem z nami. Będziemy mogli zrealizować wszystkie nasze pomysły, jakie mamy na ten finał, więc kupić sprzęt z najwyższej półki, to już nie są ultrasonografy, to są także NMR-y, rezonanse magnetyczne i bardzo ważny sprzęt do przeprowadzania operacji neurochirurgicznych - powiedział szef Orkiestry Jurek Owsiak
Dodał, decyzja o kupnie tej aparatury zapadła pod wpływem historii chłopaka, który na licytacji na rzecz WOŚP wygrał współprowadzenie telewizyjnej "Panoramy". - Ten chłopak nas wzruszył i spowodował, że to jest nasza decyzja, my takie decyzje możemy podejmować w każdej chwili, jesteśmy elastyczni. To urządzenie nazywa się nóż gamma. Jeśli je kupimy, będzie to pierwsze takie urządzenie w Polsce - dodał szef WOŚP.
Zawiódł resort Ewy Kopacz
Owsiak wyraził żal, że resort zdrowia nie zdecydował się wesprzeć fundacji w tworzeniu ośrodków wczesnej diagnostyki onkologicznej, które powstają w oparciu o sprzęt kupiony za środki z zeszłorocznego Finału. - Nie załatwiliśmy jednego celu - Ministerstwo Zdrowia miało nas wspomóc w tworzeniu tych ośrodków, tam trzeba stworzyć etaty dla ludzi, którzy będą to robili. Ministerstwo się z tego wycofało. Ale sami lekarze wzięli to na siebie. Szpitale same zdecydowały, że będą to utrzymywały. Jeśli ministerstwo by nas wspomogło, byłoby fajnie, ale jeśli nie, to szpitale będą musiały wziąć to na siebie. I biorą - podkreślił Owsiak.
Pytany o plany na przyszłość i cele kolejnych zbiórek, powiedział, że zapewne znowu trzeba będzie wrócić do inkubatorów. - Okazuje się, że 800 inkubatorów kupowanych przez fundację ciągle pracuje, a niektóre mają już 15 lat. Więc niewykluczone, że to będzie znowu neonatologia. Te wszystkie inkubatory zakupione przez fundację są ciągle te same. My byśmy chcieli tylko uzupełniać, a nie kupować jako jedyni - zaznaczył szef WOŚP.
Cztery tiry sprzętu
"Rozliczenie" tegorocznego Finału miało formę happeningu. Od godz. 10.30 do 12.00 ulicami stolicy jeździła kolumna samochodów, która zapraszała warszawiaków do udziału w spotkaniu podsumowującym Finał. Na czele kolumny jechał zabytkowy, kolorowy autobus, a w nim Owsiak wraz z całą ekipą Fundacji. Za nim jechały cztery tiry wypełnione sprzętem medycznym kupionym w ramach poprzedniego Finału.
Blisko 43 mln zł zebrane w czasie tegorocznego, XVIII Finału, to kolejny rekord Fundacji WOŚP. Choć, jak podkreśla Owsiak, prawdziwym rekordem jest to, że Orkiestra gra już od 18 lat. W zeszłym roku zebrano blisko 40,5 mln.
W tym roku, w dniu Finału zadeklarowana kwota wynosiła ponad 36 mln zł. Dodatkowe 3,5 mln udało się zebrać dzięki licytacjom internetowym. WOŚP można było wesprzeć na wiele równych sposobów - m.in. za pośrednictwem specjalnych linii telefonicznych, portali społecznościowych oraz sms-ów.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum