No to Panowie wstyd... skoro uważacie, że zdaliście prawko i nic się nie zmienia...
Cytat:
Używanie świateł zewnętrznych
Art. 51.
3. W czasie od zmierzchu do świtu, na nieoświetlonych drogach, zamiast świateł mijania lub łącznie z nimi, kierujący pojazdem może używać świateł drogowych, o ile nie oślepi innych kierujących albo pieszych poruszających się w kolumnie.
Pomógł: 18 razy Wiek: 33 Dołączył: 25 Maj 2007 Posty: 1578 Otrzymał 8 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2010-01-16, 17:43
Faktycznie, poszperałem w Kodeksie Drogowym i nie ma nic na temat zakazu używania świateł drogowych podczas jazdy w terenie zabudowanym. To dziwne, bo całkiem niedawno ukończyłem kurs prawa jazdy i mnie również uczono, że w terenie zabudowanym świateł drogowych nie można używać.
_________________ I'd agree with you, but then we'd both be wrong
gregg, Ale Ciebie pewnie mogli tak uczyć bo poprzednia ustawa z dnia 1 lutego 1983 r. Prawo o ruchu drogowym potwierdza twoje słowa.
Cytat:
Art. 43. 1. W okresie od zmierzchu do świtu kierujący pojazdem jest obowiązany, z zastrzeżeniem przepisu art. 26 ust. 1 pkt 1 lit. a), używać podczas jazdy:
1. na obszarze zabudowanym - świateł mijania,
2. poza obszarem zabudowanym - świateł drogowych lub świateł mijania albo obu tych świateł łącznie.
Nie wiem czy ten artykuł pozostał bez zmiany do 31 grudnia 1997 r.
Nie zmienia to faktu że zmiany w prawie trzeba śledzić
_________________ Żeby tak zarobić i się nie narobić;)
Pomógł: 59 razy Dołączył: 12 Sie 2005 Posty: 3155 Otrzymał 7 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2010-01-16, 20:12
Świateł drogowych można używać wszędzie, ale pod warunkiem, że nie ma na drodze latarni (oświetlenia). W praktyce takich miejsc w terenie zabudowanym jest bardzo niewiele.
Pomógł: 59 razy Dołączył: 12 Sie 2005 Posty: 3155 Otrzymał 7 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2010-12-29, 11:19
Nowy alkomat u wieluńskich policjantów
Większa funkcjonalność, prostota w obsłudze i przede wszystkim niezwykła czułość.
To zalety nowego bezdotykowego urządzenia w który została wyposażona wieluńska policja. Alko Blow bo tak się nazywa to nowa broń do walki z pijanymi kierowcami
Jego działanie policjanci testowali na naszej redakcyjnej koleżance Marcie Żarnowskiej:
Słyszałem że jest tak czuły , że na wyświetlaczu po dmuchnięciu niektórych osobników ,
wyświetla się szczoteczka do zębów , czyli nie umyte ,
ale nie wiem czy to już jest ujęte w taryfikatorze ?
Wysłany: 2011-01-13, 18:36
Ciebie to spotkało?
dawid W trakcie przeprowadzki do Wielunia się gra, się ma
Pomógł: 14 razy Wiek: 44 Dołączył: 27 Sie 2006 Posty: 1173 Piwa: 14/19 Skąd: znienacka
Wysłany: 2011-01-13, 21:47
Dzisiaj pomiędzy 7.00 a 8.00 sprawdzali tym urządzeniem prawie wszystkich kierowców przejeżdżających ul.Wojska Polskiego. Radiowóz ustawił się tradycyjnie koło boiska WKS-u.
_________________ Potrzebujesz DSL-a, Neostradę? Call me 502-408-902
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum