Wysłany: 2010-01-24, 15:20 Ceny usług prawniczych w Wieluniu
Mam prośbę do użytkowników forum. Chciałbym sie dowiedzieć jakie są aktualne ceny usług prawniczych w Wieluniu. Chodzi mi o usługi profesjonalistów - adwokatów i radców prawnych (ceny za usługi notariuszy mnie nie interesują, bo wysokość taksy notarialnej jest regulowana odgórnie).
Interesuje mnie ile za konkretne sprawy (typu rozwód, opinia prawna, dochodzenie odszkodowania itp) biorą lokalni prawnicy.
Jesli ktoś krępuje się podać info na forum to zapraszam na PW lub na maila - radekurbaniak@poczta.onet.pl.
Zapewniam 100% dyskrecji - naprawde nie interesuje mnie czy ktoś się rozwiódł albo sądził z swoim pracodawcą, tylko ile za daną sprawę zainkasował prawnik (nawet nie obchodzi mnie który konretnie adwokat lub radca).
Będę wdzięczny za wszelkie informacje.
dawid W trakcie przeprowadzki do Wielunia się gra, się ma
Pomógł: 14 razy Wiek: 44 Dołączył: 27 Sie 2006 Posty: 1173 Piwa: 14/19 Skąd: znienacka
Wysłany: 2010-01-24, 16:13
Listowne wezwanie przez Kancelarię Prawniczą dłużnika do zapłaty zaległej FV - 150zł
_________________ Potrzebujesz DSL-a, Neostradę? Call me 502-408-902
Startowałem juz na radcowską - niestety bezskutecznie (chociaż raz brakło bardzo mało).
Pytam o te ceny trochę pod innym kątem ale na razie nie chce mówić pod jakim. Ale widzę, że raczej nie otrzymam odpowiedzi...
Ostatnio zmieniony przez red 2010-07-03, 10:15, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2010-07-02, 14:49
red napisał/a:
bob_mistrz napisał/a:
red, pochwal się na jaką aplikację startujesz
Startowałem juz na radcowską - niestety bezskutecznie (chociaż raz brakło bardzo mało).
Pytam o te ceny trochę pod innym kątem ale na razie nie chce mówić pod jakim. Ale widzę, że raczej nie otrzymam odpowiedzi...
ciężko Ci będzie uzyskać konkretną odpowiedź. Nikt nie chwali się publicznie ile i za co dał prawnikowi. Jedno jest pewne - ich usługi są o wiele za drogie ! Nie będę Ci polecał sprawdzenia cennika firm doradztwa prawnego bo te pewnie już znasz
Jeżeli trafiłem z tym "kontem" * i chcesz otworzyć coś w rodzaju franczyzy z jedną z firmy działających na rynku.... tylko przyklasnę. Swojego czasu też bardzo interesowałem się tym tematem (byłem nawet na kilku rozmowach), ale jak dla mnie za dużo z tym zachodu chociaż temat jest bardzo szacowny
* już poprawiłem ten głupi błąd
Ostatnio zmieniony przez red 2010-07-03, 10:18, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 7 razy Dołączył: 12 Mar 2006 Posty: 960 Piwa: 6/3 Skąd: Oklahoma Village
Wysłany: 2010-07-02, 20:32
dawid napisał/a:
Listowne wezwanie przez Kancelarię Prawniczą dłużnika do zapłaty zaległej FV - 150zł
W Wieluniu taka cena za samo wezwanie ? Ciekaw jestem kto tak kasuje
A odnosząc się do tematu to trudno określić sztywne stawki. Wszystko zależy od sprawy. Np. spotkałem się w Wieluniu ze stawką za rozwód od 2,5 tyś do 6 tyś. Generalnie zależy jaka sprawa i u którego prawnika wieluńskiego. Każdorazowo proponuję się przejść po kancelariach i zapytać o cenę bo są tacy którzy potrafią żądać naprawdę kosmiczne stawki jak na Wieluń nie dysponując przy tym "kosmicznymi" umiejętnościami i wiedzą Coś o tym wiem bo mam styczność z twórczością lokalnej palestry oraz stawkami - jedno jak i drugie często zadziwia
zalezy od tego czy jest dobry czy nie. Wiekszosc umie sobie radzic. Ja mysle ze 4 tys na miesiac to i tak spokojnie wystarcza na bogate zycie a w Krakowie zarabiaja jeszcze raz tyle niektorzy..
Pomógł: 7 razy Dołączył: 12 Mar 2006 Posty: 960 Piwa: 6/3 Skąd: Oklahoma Village
Wysłany: 2010-07-03, 13:52
Tak jak pisze red rynek się kurczy i zarobki maleją. Moimi zdaniem,a wbrem pozorom, są nie współmierne do lat nauki, stresu i włożonej pracy, zwłaszcza w takich miastach jak Wieluń, no może poza notariuszami. Powiem tylko, że coś takiego jak 8 - godzinny dzień pracy i tylko 5 dni w tygodni nie istnieje w tym zawodzie jeśli chce się zarobić chociaż w/w 4 tyś./miesiąc. Dla początkującego radcy prawnego (5 lat studiów i 3,5 roku apliakcji) we własnej kancelarii to zarobek trudny do osiągnięcia. Adwokaci mają nieco lepiej bo mają urzędówki. IMHO najbardziej intratna jest profesja notariusza. Praca prawnika nie jest lekka - mam porównanie bo pracowałem w swoim życiu w różnych miejscach, również fizycznie - i moim zdaniem nie jest to szczególnie intratny zawód w porównaniu z innymi. Generalnie bez rewelacji. Piszę to z pozycji zwykłego pracownika kancelarii w Wieluniu obserwującego lokalny rynek pracy, nie tylko prawniczy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum