R E K L A M A
P O R E K L A M I E

Wieluń - forum,adresy, informacje, reklama, kluby, restauracje, komunikacja, pkp, pks, ogłoszenia, praca,mapa, firmy, radio

Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia Strona Główna Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
PRAWO PRACY- wskazówki
Autor Wiadomość
red 
Moderator

Piwa: 68/22
Wysłany: 2010-01-27, 19:11   

Dominika napisał/a:
Ale coś też zawzięcie obliczała, jakieś dni z tym 1,66

1,66 to jest wynik podzielenia niższego wymiaru urlopu (20 dni) przez 12 miesięcy.
20 dni / 12 m-cy = 1,66 dnia urlopu, co zaokrąglamy do 2 dni. Tyle ma się urlopu po miesiącu pracy.
Postaw piwo autorowi tego posta

ourson 
Moderator

Piwa: 79/18
Wysłany: 2010-01-27, 19:11   

Ferbik, większość tego zacytowanego artykułu odnosi się do kwestii ułamkowych wymiarów czasu pracy. Czyli sytuacji kiedy ktoś pracuje np na 1/8 etatu (wtedy de facto przysługuje mu więcej urlopu niż gdy pracuje na cały etat)

Tutaj bardziej chodzi o urlop proporcjonalny - tzn ten który zaczyna przysługiwać po przepracowaniu pierwszego miesiąca...

red 
Moderator

Wysłany: 2010-01-27, 19:14   

ourson, jesteś szybszy w pisaniu ode mnie :D

Ferbik 
Administrator

Piwa: 107/205
Wysłany: 2010-01-27, 19:16   

ourson napisał/a:
Ferbik, większość tego zacytowanego artykułu odnosi się do kwestii ułamkowych wymiarów czasu pracy

Wiem, ale tam jest tylko dodatkowa informacja, bo jest to zawarte, o czym pisaliście po mnie - czyli o zaokrąglaniu w górę ułamków dnia urlopu :)

Dominika 
WIELUNIAK

Pomogła: 24 razy
Piwa: 3/4
Wysłany: 2010-01-27, 19:19   

Spróbuję rozszyfrować notatki i wtedy sformułuję konkretne pytanie. Na razie ślicznie dziękuję.

ourson 
Moderator

Wysłany: 2010-01-27, 19:26   

Ferbik, nie do końca. Przy urlopie proporcjonalnym ten ułamek zanika - jak wykazałem już po 3 miesiącu pracy (potem pojawia się w 4 i 5 i znowu zanika w 6)

A w przypadku ułamkowych części etatu sposób liczenia urlopu narzucony przez ustawodawcę w sposób trwały zwiększa urlop pracownika.

Przykład:

Firma X podpisuje umowę na sprzątanie biura z panią Zdzisią. 1/8 etatu - pani Zdzisia będzie sprzątała biuro codziennie od 6-7 rano.

Pani Zdzisia ma już długi staż pracy i ma wymiar urlopu przy pełnym etacie 26 dni. Przy 1/8 etatu ma zatem 3,25 dnia. Ustawodawca każe podnieść ten wymiar do 4 dni. Następnie przeliczyć na godziny. 4 x 8 = 32 godziny. I tym samym Pani Zdzisia zamiast 26 dni wolnego ma 32 dni wolne ;-)

red 
Moderator

Wysłany: 2010-01-27, 19:27   

Ferbik, pisałeś o urlopie dla niepełnoetatowców. Nie wiem jak to się ma do rzeczywistości, bo z tego co wiem to niepełnoetatowcom udziela się obecnie urlopu w godzinach, przyjmując za dzień pracy 8 godzin, a następnie nalezy te godziny podpasować pod godziny pracy pracownika.

ourson napisał/a:
Nie za bardzo rozumiem idei w którym miesiącu nie zaczynać pracy chyba że to na zasadzie - jak zacznę w marcu (23 dni robocze) to po przepracowaniu tych 23 dni mam 2 dni urlopu (czyli 8,7% przepracowanego czasu), a jak w maju (19 dni roboczych) to efektywność urlopowa rośnie do 10,5%

Chyba komus chodziło o wczesniejsze regulacje dotyczące pierwszego urlopu, kiedy rzeczywiście chwila zatrudnienia (miesiąc) miało znaczenie. Ale ten przepis od 1 stycznia 2004 r. nie obowiązuje.

ourson 
Moderator

Wysłany: 2010-01-27, 19:33   

red, ale prawo do urlopu przed 2004 rokiem nabywało się po przepracowaniu 6 miesięcy. Co w dużej mierze znosiło problem "efektywności" urlopowej - tj. przepracowanego czasu pracy w stosunku do uzyskanego urlopu.

Zresztą - jeśli planujemy pracę u danego pracodawcy w dłuższym okresie to i tak ten problem traci nieco na znaczeniu. A jak wykazano powyżej w pierwszych dwóch miesiącach to i tak pracownik otrzymuje dodatkowy urlop kosztem pracodawcy...

Dominika 
WIELUNIAK

Pomogła: 24 razy
Piwa: 3/4
Wysłany: 2010-01-27, 19:35   

Znalazłam w notatkach Art. 154 z małym znaczkiem 2 §2 o tym, że 1 dzień urlopu odpowiada 6 h pracy. Patrzę w necie i nie ma takiego artykułu. :neutral:

ourson 
Moderator

Wysłany: 2010-01-27, 19:43   

Kodeks Pracy napisał/a:

Art. 154². § 1. Urlopu udziela się w dni, które są dla pracownika dniami pracy, zgodnie z obowiązującym go rozkładem czasu pracy, w wymiarze godzinowym, odpowiadającym dobowemu wymiarowi czasu pracy pracownika w danym dniu, z zastrzeżeniem § 4.

§ 2. Przy udzielaniu urlopu zgodnie z § 1, jeden dzień urlopu odpowiada 8 godzinom pracy.

red 
Moderator

Wysłany: 2010-01-27, 19:43   

Dominika napisał/a:
Znalazłam w notatkach Art. 154 z małym znaczkiem 2 §2 o tym, że 1 dzień urlopu odpowiada 6 h pracy. Patrzę w necie i nie ma takiego artykułu

Art. 154(2) § 1. Urlopu udziela się w dni, które są dla pracownika dniami pracy, zgodnie z obowiązującym go rozkładem czasu pracy, w wymiarze godzinowym, odpowiadającym dobowemu wymiarowi czasu pracy pracownika w danym dniu, z zastrzeżeniem § 4.
§ 2. Przy udzielaniu urlopu zgodnie z § 1, jeden dzień urlopu odpowiada 8 godzinom pracy.

Polecam jakies sprawdzone strony z przepisami, np serwis Lex - http://lex.pl/kodeksy/?akt=98.21.94.htm - link do Kodeksu Pracy

[ Dodano: 2010-01-27, 19:44 ]
Aaa, znowu ourson był szybszy :evil:

ourson 
Moderator

Wysłany: 2010-01-27, 19:46   

red, ale Ty byłeś dokładniejszy - podałeś link :D

maniekl 
Przyjeżdża na zakupy
Dopiero zaczynam

Wysłany: 2010-01-27, 20:33   

Dominika napisał/a:
Coś też ostatnio wykładała z zaokrąglaniem, odejmowaniem. Wiem tylko, że po pierwszym przepracowanym miesiącu (30 dniach), przypada 1,66 dnia urlopu. I mówiła w którym miesiącu lepiej nie zaczynać pracy, żeby nam nic nie przepadło. Ale tłumaczyła tak na okrętkę, mniej więcej jak wymiar czasu pracy. :570:
Możliwe że miała na myśli pierwszy urlop który nabywa z dołu po przepracowaniu miesiąca. To znaczy jak zaczniesz pracę 2 grudnia 2009 r. to nie możesz wykorzystać już tego urlopu w 2009 tylko w styczniu 2010, co nie oznacza że urlop całkiem przepada. Pierwszy urlop jest proporcjonalny i narastający i wykorzystuje się go z dołu a nie z góry jak jest przy urlopie kolejnym.

red 
Moderator

Wysłany: 2010-01-27, 21:01   

maniekl, no nie wiem. Raczej chodziło komuś o stare uregulowanie prawne pierwszego urlopu.
Przed 2004 r. było tak, że prawo do 1. urlopu nabywało się po 6 miesiącach pracy w wymiarze połowy urlopu który przysługiwałby po roku. Po kolejnych 6 miesiącach (czyli po roku pracy) nabywało się prawo do pełnego urlopu za cały rok minus to co się wzięło po połowie roku. A prawo do kolenjego urlopu nabywało sie dopiero 1. stycznia następnego roku.
Troche to zakręcone, ale sa przykłady. Znalazłem taki:

Cytat:
Pracownicy, którzy rozpoczęli pracę przed 1 stycznia 2004
Jeżeli rozpocząłeś pracę przed 1 stycznia 2004 niestety pierwszy urlop będzie Ci przysługiwał na starych zasadach :(

Po pół roku uzyskasz prawo do połowy urlopu jaki przysługiwałby Ci po przepracowaniu roku.

Po roku pracy otrzymasz prawo do pełnego urlopu. Wymiar urlopu zostanie jednak obniżony o dni wykorzystane po „połowie roku”.

Każdy kolejny urlop uzyskasz z początkiem kolejnych lat kalendarzowych.

Najlepiej zobrazuje to poniższy drastyczny przykład:

Pracownik został zatrudniony 8 stycznia 2003r..

Po połowie roku, 7 czerwca 2003r. otrzymał prawo do 10 dni urlopu. Nie zastanawiając się długo pojechał na dwutygodniowe wakacje.

7 stycznia 2004 nabywa prawo do pełnego wymiaru, czyli 20 dni. Niestety 10 dni już wykorzystał (zostało mu więc zaledwie 10).

Nowy urlop otrzyma dopiero 1 stycznia 2005.

Pracownik więc będzie miał do wykorzystania 20 dni urlopu na dwa lata :(

Wtedy miało znaczenie kiedy się podejmuje pierwszą pracę - najlepiej pod koniec roku.

Martwi mnie tylko że ktos mówi o tym 6 lat po nowelizacji KP...

maniekl 
Przyjeżdża na zakupy
Dopiero zaczynam

Wysłany: 2010-01-27, 21:10   

red napisał/a:

Martwi mnie tylko że ktos mówi o tym 6 lat po nowelizacji KP...
No właśnie nie wiem czy ktoś mówił by o tym na wykładzie, dodatkowo w kontekście że można stracić urlop lub dostać mniej korzystny itp.

Odpowiedz do tematu