Wysłany: 2010-02-12, 14:59 nauki przedmałżeńskie
Witam serdecznie
Mam mały problem. Chodzi o to, że w czerwcu biorę ślub, a do tego jak wiadomo potrzebne są nauki przedmałżeńskie. U mnie w parafii (Osjaków) nie są one organizowane. Czy ktoś z Was wie może gdzie się odbywają w Wieluniu? W którym kościele? Słyszałam, że bardzo fajnie jest też w Działoszynie - szybko i miło. Wie ktoś coś na ten temat?
Z góry dziękuję za pomoc
Wysłany: 2010-02-12, 15:40
Nauki na pewno są prowadzone w Parafii rzymsko-katolickiej p.w. Św. Józefa Oblubieńca Najświętszej Maryi Panny (swoją drogą ciekawa nazwa ) Co do terminów musisz się sama dowiedzieć.
Wysłany: 2010-02-13, 10:35
dzwoniłam do Parafii rzymsko-katolickiej p.w. Św. Józefa Oblubieńca Najświętszej Maryi Panny i powiedzieli mi, że u nich nie ma nauk przedmałżeńskich... szukam dalej
Pomógł: 53 razy Dołączył: 26 Sie 2006 Posty: 3747 Piwa: 39/17 Skąd: z Wielunia
Wysłany: 2010-02-13, 10:59
U św. Stanisława są na pewno dzisiaj. Nie wiem o której godzinie. Być może na wieczór. To są 3 spotkania - dzisiaj jutro i w sobotę. www.swstanislaw.pl możesz tam zadzwonić i się dowiedzieć
_________________ "Przed skorzystaniem z forum zapoznaj się z treścią regulaminu dołączonego do niego bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą gdyż każdy post niewłaściwie napisany lub zrozumiany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu."
Możecie podać czego uczą na takich naukach?
Jak to w ogóle wygląda?
Pic na wodę fotomontaż, żeby tylko wydoić trochę kasy od ludzi.
Głównie gadają o aborcji,sexie, antykoncepcji i parę innych rzeczy.
Trzeba pamiętać że jest to wersja głoszona przez kościół więc raczej
nie traktował bym jej na poważnie. Radzę siadać jak najdalej od mównicy.
Potem jest jakieś spotkanie w poradni przed małżeńskiej, jeszcze większy
pic na wodę za który również płacisz 50zl.
Jeśli jednak jesteś 100% katolikiem wychowanym w wierze katolickiej itd...
siadaj na samym początku.
Gregg Sparrow [Usunięty]
Wysłany: 2010-02-13, 13:48
Pysiak napisał/a:
dzwoniłam do Parafii rzymsko-katolickiej p.w. Św. Józefa Oblubieńca Najświętszej Maryi Panny i powiedzieli mi, że u nich nie ma nauk przedmałżeńskich... szukam dalej
Dziwne bo ja tam małem... co prawda minęło już trochę lat
Te nauki to jeden wielki pic na wodę. Nie mówiąc już o pani z poradni przemałżeńskiej która stwierdziła że bezpłodnośc może być dziedziczna (znaczy się... matka bezpłodna, ojciec bezpłodny to i dziecko bedzie bezpłodne )
Pomógł: 2 razy Wiek: 34 Dołączył: 25 Sie 2007 Posty: 525 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2010-02-13, 14:42
Nauki są tylko i wyłącznie w parafii św. Stanisława BM. Wiem, bo prowadzi je znajoma mi osoba. Należy iść najpierw na ogólne spotkanie, a potem odwiedzić jeszcze poradnie przedmałżeńską.
Wysłany: 2010-02-13, 16:00
już wszystko wiem w końcu po kilkunastu próbach ktoś raczył odebrać telefon nauki są u Stanisława dziś tak jak pisał Mrówek o 17. Następne będą w kwietniu i chyba dopiero na te się wybiorę
Nauki są w kościele św.Stanisława to kościół koło ronda na Wyszyńskiego trzeba iść i zapytać się księdza kiedy są nauki i wtedy się idzie na ogólne spotkania które są 2 po 5 godz i płaci się za nie 2-lata temu kosztowało to 50zł od pary.
my byliśmy na 1 z 2 spotkań , opłata - co łaska , najpierw z księdzem godzinka , potem godzinka z jakimś palantem z poradni o tym jak to się dzieci robi i na koniec jakieś pierdoły na zaliczenie ... zamiast egazminu - jak to w Wieluniu było czy jest ...
_________________ "Miałem zamiar zmienić koszulkę, ale zamiast tego zmieniłem zamiar" (Kubuś Puchatek)
Mnie to jedna rzecz ciekawi. Bo na takie nauki teoretycznie powinni chodzić tylko katolicy. Więc dlaczego burzą się jeśli ksiądz lub inny "palant" naucza ich rzeczy zgodnych z ich wiarą? Czyli tego jak się robi dzieci, że antykoncepcja jest zła itp. Przecież dla katolików chcących wziąć ślub kościelny to nie powinno być nic nowego.
_________________ Chcialbym byc pewniakiem jak ty
Ale wole miec zlote serce
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum