R E K L A M A
P O R E K L A M I E

Wieluń - forum,adresy, informacje, reklama, kluby, restauracje, komunikacja, pkp, pks, ogłoszenia, praca,mapa, firmy, radio

Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia Strona Główna Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Pseudo podatki w naszym kraju
Autor Wiadomość
tomow 
Ma stragan na targu

Wysłany: 2010-02-14, 21:08   

Panowie, nie jestem PiS-em. Kieruję sie etyką przekonań. Tak jak ty Mateusz! Tylko ty nie szanujesz moich przekonań. Nie potrafisz dyskutować na poziomie teorii. Wyciągacie jakieś niepotrzebne odniesienia do polityki PiS. Na codzień mam do czynienia z wieloma teoretykami politycznymi. Z każdej strony sceny. W naszej dyskusji potrafimy zachować pewien dystans do świata. Patrzenie ogólne jest podstawą naukowości.

Wracając do dyskusji problemowej. Bądź co bądź na poziomie znawców tematu podatków.

Projekt budżetu w całości oparty jest na wpływach podatku CIT, PIT i VAT. Wydatki nie są uzależnione bezpośrednio od innych czynników niż te trzy podatki. To na nich odbijają się: wzrost gospodarczy, konsumpcja.

ourson 
Moderator

Piwa: 79/18
Wysłany: 2010-02-14, 21:30   

tomow, ja tylko nie za bardzo rozumiem gdzie Ty tutaj widzisz skrajny liberalizm? Ponownie uprawiasz demagogie wzorem przywódców Twojej partii.
Toczymy akademicką dyskusję na temat konieczności istnienia podatku dochodowego. Napisałem, że nie ma najmniejszego powodu aby po zlikwidowaniu tych podatków wpływy zastąpić innymi dochodami budżetu. Co oczywiście wiązałoby się np. z podniesieniem stawki VAT czy akcyzy. Chodzi tylko o to, że twierdzenie że podatki dochodowe są niezbędnym elementem systemu podatkowego to po prostu brak wyobraźni że może być inaczej.

To mniej więcej tak jak kwestia deficytu budżetowego. Chyba żaden z obecnie rządzących na świecie nie wyobraża sobie skonstruowania budżetu bez deficytu.

tomow napisał/a:
Wydatki nie są uzależnione bezpośrednio od innych czynników niż te trzy podatki

Odnoszę raczej wrażenie że wydatki nie są w żaden sposób uzależniane od dochodów. Dlatego mamy deficyt. Którego mieć nie powinniśmy, bo w końcu jak długo można się zadłużać?

Tak naprawdę istotne w budżecie państwa nie jest to skąd mamy pieniądze, a to na co chcemy je wydać. Jeśli po sporządzeniu listy wydatków okazuje się że nie mamy szans na ściągnięcie takiej kwoty od społeczeństwa to należałoby obciąć wydatki a nie zadłużać się w nieskończoność.

tomow napisał/a:
Projekt budżetu w całości oparty jest na wpływach podatku CIT, PIT i VAT.

jak rozumiem wpływy z akcyzy i inne źródła dochodów (w tym z prywatyzacji) są wg Ciebie na tyle nieistotne że nikt ich nie bierze pod uwagę i traktuje jak drobne do wydania na różne mało ważne cele?

tomow 
Ma stragan na targu

Wysłany: 2010-02-14, 21:48   

Zacznę klasycznie od końca!
Wielkość akcyzy i wpływy z prywatyzacji w naszym budżecie zwiększają się w czasie zmniejszenia wpływu z podatków. Widać to choćby na przykładzie budżetu planowanego na zeszły i ten rok.
W moim przekonaniu nie jest możliwe istnienie instytucji państwa bez powszechnego podatku dochodowego. Jest on immanentnym elementem nowożytnego państwa narodowego. Spełnia podstawowe funkcje i cele państwa. Państwo kapitalistyczne ewaluowało poprzez właśnie upowszechnianie się podatków dochodowych, później był to kapitalizm monopolistyczny, ewaluując ostatecznie do demokracji liberalnej. Doskonale tą zmiane widać na przykładzie USA.

ourson 
Moderator

Wysłany: 2010-02-14, 23:21   

tomow, jesteś absolutnym mistrzem unikania odpowiedzi na postawione pytanie.

Stwierdziłeś że budżet oparty jest na wpływach CIT, PIT, VAT. Stąd pytam, czy wg Ciebie twórcy budżetu nie biorą pod uwagę wpływów z akcyzy i np. prywatyzacji poważnie? Traktują je jak miedziaki na drobne wydatki?

tomow napisał/a:
powszechnego podatku dochodowego... Spełnia podstawowe funkcje i cele państwa.

Wymień proszę podstawowe funkcje i cele państwa jakie spełnia powszechny podatek dochodowy.

I jeszcze jedno - czy wg Ciebie państwo powinno konkurować z przedsiębiorcami czy raczej ich wspierać? A może powinno odgrywać jakąś inną szczególną rolę?

wieluniak20 
Ma stragan na targu

Wysłany: 2010-02-15, 09:07   

ourson,

z Osobą z PiS nie dogadasz się.
Podatek dochodowy jest to po prostu kara dla polskich przedsiębiorców.
Nakład na polskich przedsiębiorców to przeszło 60% ich dochodu netto (wliczając wszystkie koszty związane z działalnością).
Żaden rząd nie rozumie że obniżając podatki przyczynia się na obniżenie cen w sklepach, a co za tym idzie wzrost sprzedaży spowoduje rekompensatę na obniżeniu podatków dla budżetu państwa.

Podstawową funkcję w państwie powinien sprawować podatek od towarów i usług
Postaw piwo autorowi tego posta

tomow 
Ma stragan na targu

Wysłany: 2010-02-15, 11:30   

Zauważyłem, że istnieje pewien problem pojęciowy. Nie rozumiem za funkcje państwa działalności gospodarczej państwa.

Podatki dochodowe i VAT odpowiadają za realizacje podstawowych funkcji jakimi są: zapewnienie bezpieczeństwa obywatelom, bezpłatna oświata, służba zdrowia, administracja publiczna, pomoc socjalna, infrastruktura.

Odpowiedziałem na Twoje pytanie! Wyłożę to jeszcze raz na Twoją prośbę. Wpływy do budżetu z podatków dochodowego i VAT wyznaczają zasady polityki finansowej państwa. W czasie gdy budżet się nie dopina, bo wpływy z tych podatków spadają, najczęściej szuka się pieniędzy z prywatyzacji i z podniesienia akcyzy i innych pomniejszych podatków. PIT, CIT i VAT stanowią podstawę budżetu, ta podstawa kierowana jest do realizacji zasadniczych funkcji państwa. Mam nadzieje, że rozjaśniłem.

Państwo nie powinno, a musi wspierać przedsiębiorców. Jest to podstawa realizacji polityki wzrostu. Państwo nie jest konkurentem przedsiębiorstw prywatnych. W moim odczuciu państwo może uczestniczyć w gospodarce wolnorynkowej, mając udziały w przedsiębiorstwach. Nie może być jednak tak, że aktualna polityka gospodarcza uzależniona jest od kondycji tych przedsiębiorstw. Muszą być one poddane dzialaniom rynku.

Wieluniak20, gwarantuje Ci, ze ze mną się dogadasz. Jeśli tylko chcesz. Sądzę, że zdanie na ten temat ma na celu zdeprecjonowanie mojej osoby w debacie publicznej.
Chcę zauważyć, że przedsiębiorcy nie są przeciwni systemu podatkowemu. Postulują jego uproszczenie, ale dla większości jest on do zaakceptowania.

Przedłużając myślenie dotyczące obniżenia podatków dla przedsiębiorców.
Obniżenie cen w sklepach powoduje zmniejszenie bądź równy zysk państwa z podatków i przedsiębiorców z produkcji itp. Taka zmiana jest bez sensu. Istnieje popyt i podaż i to one decydują o cenie produktu. Nie liczyłbym na to, żeby po spadku podatków ceny obniżyły się o podobną wartość jak podatek. Liczyłbym raczej na zmiany natury formalnej. Na uproszczenie systemu podatkowego. To realnie może wpłynąć na ceny i chęć działalności gospodarczej.

wieluniak20 
Ma stragan na targu

Wysłany: 2010-02-15, 11:54   

tomow,
AD1. Podatki dochodowe i VAT odpowiadają za realizacje podstawowych funkcji jakimi są: zapewnienie bezpieczeństwa obywatelom, bezpłatna oświata, służba zdrowia, administracja publiczna, pomoc socjalna, infrastruktura.
ODP :
Za służbę zdrowia powinny odpowiadać nasze składki jakie płacimy do dojnej krowy znana dalej ZuS (Zakład utylizacji szmalu).
Co do bezpieczeństwa kraju, to nie potrzebujemy 100tys armii żołnierzy, spokojnie by starczyło 40tys żołnierzy. Każdy poważny konflikt np Wojna atomowa zaczyna się i kończy bardzo szybko.
Jeśli chodzi o policję to mogli by częściej wyjeżdżać na ulicę i łapać ludzi za każde przewinienie, a nie tylko liczyć na dotację z budżetu państwa.
Państwo nie wspiera rodzinnych firm, a tylko wspiera zagranicznych inwestorów wielkimi pieniędzmi.
Dojdzie do tego co jest w Niemczech : brak małych firm krajowych sprzedających różne towary.
Na 4tys dzielnicę miasta 100tyśięcznego widziałem tylko 3 piekarnie, parę zakładów usługowych i 5 marketów.
Moim zdaniem za 20-30 lat u nas będzie tak samo.
Weźmy taki 15tys Wieluń obecnie mamy około 9 marketów,
moim zdaniem to bardzo dużo jak na taka mieścinę.
Rodzinne firmy nie maja jak z nimi konkurować, chociaż by z tego względu że takie markety dostają nawet do 50% rabatu a nasi z bożej łaski 10%.

red 
Moderator

Piwa: 68/22
Wysłany: 2010-02-15, 13:32   

Sylwek napisał/a:
Co prawda sam na początku powiedziałeś, że co my możemy... Trochę mnie to zaskoczyło, że mówi to osoba która się angażuje w życie polityczne itd. Uznam to, za małe fo pa, ale jednak nurtuje mnie coś bardziej. Jak to w końcu jest, ty jesteś liberałem, może konserwatystą(jak tomow ) czy kim tam jeszcze no i zwolennikiem/ członkiem PO. Jak się mają twoje poglądy do tego wszsytkiego co robi, nie głosi(chociaż i to ostatnim czasem coraz bardziej mnie przeraża) PO.

Start z odległego miejsca na liście lokalnego Stowarzyszenia nie nazwałbym jakims specjalnym angażowaniem się w życie polityczne. W taki sam sposób "angażuje się" bardzo dużo osób. Zresztą lokalne wybory i podatki to są bardzo odległe tematy. Mówię, że raczej niewiele możemy zrobić w sprawie obnizki podatków.
Uważam się raczej za liberała i co najwyżej sympatyka PO a nie członka, natomiast już kilka razy mówiłem, że w PiSie drażni mnie głównie sposób sprawowania władzy, bo programowo nie są daleko od PO. I mnie również nie podobają się niektóre posunięcia PO, ale niestety nie mam na to żadnego wpływu (co najwyżej mogę napisać maila czy coś do lokalnego POsła czy senatora, co i tak pewnie nic nie zmieni).
Sory za OT.
A wracając do tematu - uważam, że podatki mogłyby być niższe. I niech to będzie kwintesencją moich poglądów, bez względu na sympatie polityczne.

ourson 
Moderator

Wysłany: 2010-02-15, 20:05   

tomow napisał/a:
Odpowiedziałem na Twoje pytanie! Wyłożę to jeszcze raz na Twoją prośbę. Wpływy do budżetu z podatków dochodowego i VAT wyznaczają zasady polityki finansowej państwa. W czasie gdy budżet się nie dopina, bo wpływy z tych podatków spadają, najczęściej szuka się pieniędzy z prywatyzacji i z podniesienia akcyzy i innych pomniejszych podatków. PIT, CIT i VAT stanowią podstawę budżetu, ta podstawa kierowana jest do realizacji zasadniczych funkcji państwa. Mam nadzieje, że rozjaśniłem.

Ty widziałeś nasz budżet? Akcyza stanowi co do wielkości drugą pozycję w dochodach państwa. Wpływy z akcyzy to ca. 21% całego budżetu, a Ty twierdzisz, że akcyza jest tylko dlatego że budżet się nie dopina? CIT stanowi jakieś 10% dochodów budżetowych, PIT około 15%.

Akcyza jest jednym z filarów tego budżetu. I z pewnością nikt w Min Finansów nie traktuje jej jako jakieś dodatkowe źródło dochodów na równi z innymi "pomniejszymi podatkami". Tym bardziej że tych pomniejszych podatków mamy aż dwa. Jeden od gier w kwocie 1,57 mld zł (0,6% dochodów budżetu) i drugi tonażowy (10 tys. zł - 0,000004% dochodów budżetowych).

Nadal twierdzisz że rząd traktuje akcyzę jako dodatkowe źródła dochodów - podobnie jak inne pomniejsze podatki?

tomow napisał/a:
Państwo nie jest konkurentem przedsiębiorstw prywatnych.

A jak w takim razie mam traktować to, że państwo konkuruje ze mną na rynku kredytów? Zaciągając kolejne zobowiązania państwo zabiera pieniądze z rynku a co za tym idzie sprawia że pożyczanie pieniędzy na rynku jest droższe. Do tego jest to bardzo nieuczciwa konkurencja.

tomow napisał/a:
Postulują jego uproszczenie, ale dla większości jest on do zaakceptowania.

Myślę że wielu polskich przedsiębiorców z ulgą przyjęłoby na tym etapie nic nierobienie rządu przez następne 10 lat w kwestii podatków. Lepsze to niż ciągłe zmiany i marnowanie energii na dostosowywanie się do tych zmian.

tomow napisał/a:
Obniżenie cen w sklepach powoduje zmniejszenie bądź równy zysk państwa z podatków i przedsiębiorców z produkcji itp.

Równie dobrze obniżenie cen w sklepach może powodować zwiększenie zysków zarówno skarbu państwa jak i przedsiębiorców. Przykładem była obniżka akcyzy na alkohol w roku 2002.

tomow napisał/a:
Podatki dochodowe i VAT odpowiadają za realizacje podstawowych funkcji jakimi są: zapewnienie bezpieczeństwa obywatelom, bezpłatna oświata, służba zdrowia, administracja publiczna, pomoc socjalna, infrastruktura.

Wydawało mi się, że już ustaliliśmy, że za służbę zdrowia odpowiedzialne powinno być ubezpieczenie zdrowotne, a nie podatki. Tym bardziej że wymieniłeś w jednym rzędzie tzw. bezpłatną oświatę, co zakłada wykształcenie kadry potrzebnej do obsługi szpitali.

tomow 
Ma stragan na targu

Wysłany: 2010-02-15, 20:41   

Czytajmy dokładnie! Mialem na myśli, że akcyze podnosi się w momencie gdy są potrzebne wyższe wpływy do budżetu. Nie budzi to takich konsekwencji społecznych jak zwiększenie PIT, CIT. Wiele wplywów z akcyzy ma swoje przeznaczenie celowe zapisane w ustawie.

Są na świecie firmy o silniejszej pozycji gospodarczej niż państwo. Zaciągają kredyty na wolnym rynku. Tak jak państwo. Działa zwykłe prawo ekonomii, że duży może więcej.

ourson 
Moderator

Wysłany: 2010-02-15, 20:53   

Ależ ja czytam bardzo dokładnie:

tomow napisał/a:
Projekt budżetu w całości oparty jest na wpływach podatku CIT, PIT i VAT.

tomow napisał/a:
PIT, CIT i VAT stanowią podstawę budżetu

tomow napisał/a:
najczęściej szuka się pieniędzy z prywatyzacji i z podniesienia akcyzy i innych pomniejszych podatków.

Z przytoczonych powyżej zdań wynika jasno że uważasz tylko PIT, CIT i VAT za podstawę budżetu. A akcyzę stawiasz na równi z podatkiem od gier (0,6% dochodów budżetowych) i (sic!) podatkiem tonażowym - 10 tys. zł dochodów budżetowych.

tomow napisał/a:
Są na świecie firmy o silniejszej pozycji gospodarczej niż państwo. Zaciągają kredyty na wolnym rynku. Tak jak państwo. Działa zwykłe prawo ekonomii, że duży może więcej.

Wiesz, widzę jednak pewną różnicę między kredytowaniem państwa i kredytowaniem firmy, nawet bardzo dużej. Tą różnicą jest ryzyko, a co za tym idzie koszt pieniądza. Poza tym to co robi prywatna firma jest jej prywatną sprawą. Natomiast państwo zaciąga długi w imieniu swoich obywateli. A rządzący rzadko kiedy patrzą dalej niż horyzont czasowy wyznaczony przez następne wybory...

tomow 
Ma stragan na targu

Wysłany: 2010-02-15, 21:03   

ourson napisał/a:
Wiesz, widzę jednak pewną różnicę między kredytowaniem państwa i kredytowaniem firmy, nawet bardzo dużej. Tą różnicą jest ryzyko, a co za tym idzie koszt pieniądza. Poza tym to co robi prywatna firma jest jej prywatną sprawą. Natomiast państwo zaciąga długi w imieniu swoich obywateli. A rządzący rzadko kiedy patrzą dalej niż horyzont czasowy wyznaczony przez następne wybory...

Nie widze żadnych różnic pomiędzy kredytowaniem państwa i kredytowaniem dużej korporacji. Koszt pieniądza? Nie w dzisiejszych czasach. Pieniądz jeśli jest tylko potrzebny musi być pozyskany. Państwo w nie każdym banku dostanie kredyt i to może być różnica.
Są banki kredytujące tylko państwa.
Rządzący natomiast są jak rada nadzorcza firmy. Rządzą w pewnym sensie firmą.

Dlaczego w obliczu kryzysu problemem są wpływy z PIT, CIT i VAT? Czy wspomina ktoś o wpływach z akcyzy?!

ourson 
Moderator

Wysłany: 2010-02-15, 21:48   

tomow napisał/a:
Nie widze żadnych różnic pomiędzy kredytowaniem państwa i kredytowaniem dużej korporacji. Koszt pieniądza? Nie w dzisiejszych czasach.

Wow :!: naprawdę nie widzisz różnicy pomiędzy kupieniem obligacji skarbu państwa a kupieniem obligacji dużej firmy? W jaki sposób tłumaczysz sobie zatem to, że to państwo poręcza kredyty przedsiębiorstwom a nie odwrotnie?

Uważasz też jak rozumiem, że gdyby nie było deficytu budżetowego w Polsce to cena pieniądza byłaby dokładnie taka sama?

tomow napisał/a:
Rządzący natomiast są jak rada nadzorcza firmy. Rządzą w pewnym sensie firmą.

Po pierwsze - państwo nie jest w żadnym sensie firmą. W żadnym.

Po drugie - rada nadzorcza, jak sama nazwa zresztą wskazuje nie zajmuje się rządzeniem. Zajmuje się nadzorowaniem rządzących - czyli zarządu.

tomow napisał/a:
Dlaczego w obliczu kryzysu problemem są wpływy z PIT, CIT i VAT? Czy wspomina ktoś o wpływach z akcyzy?!

Dlatego że wpływy z akcyzy rosną? Poza tym podatki dochodowe, VAT są dla ludzi znacznie bardziej namacalne niż jakaś tam akcyza...
Jestem w pełni przekonany że Min Finansów na bieżąco śledzi poziom wpływów z akcyzy. A że o tym nie mówi - najwidoczniej nikogo to specjalnie nie interesuje...

wieluniak20 
Ma stragan na targu

Wysłany: 2010-02-16, 09:23   

tomow,
wszyscy wiemy że pis sieje defetyzm w społeczeństwie (jak każda inna partia) ma to na celu ogłupić społeczeństwo, im głupsze społeczeństwo tym bardziej podatne na wszelkie manipulacje.
Przypomina mi się sytuacja jak pis był u władzy, i jak w ciągu 2 lat załatwił koalicjanta (Samoobronę) różnymi akcjami w resortach zarządzanych przez tę partię. Nie przypominam sobie czy były jakieś tego typu akcję przed rządami pis.
Inna akcja to pseudo sex-afera w samoobronie.
Pani Aneta K. zawiadomiła prokuraturę o molestowaniu w partii i utrzymywała że rzekomo miała dziecko (bodajże) z Lepperem, jak się okazało później w badaniach DNA dziecko nie było jego. To ja mam pytanie : z kim lub z iloma ona spała że nie wie czyje dziecko jest?. Ja osobiście uważam że sex afery nie było, a władza sądownicza dostała zarządzenie z góry żeby udupić biednych posłów. Dodatkowo do myślenia daje fakt że sąd nie dopuścił zeznań pani Renaty Beger ?
Szkoda że na kartach do głosowania nie ma opcji : głosuje przeciw wszystkim.

Sylwester 
Mieszka pod Wieluniem

Piwa: 16/5
Wysłany: 2010-02-17, 21:39   

Ja jestem ciekawy ile pani Aneta dostała pieniędzy za to wszystko, a swoja drogą od kogo bo to też nie jest takie oczywiste.
Zwróćmy uwagę na ogromna falę antyGiertychowską jaka przetoczyła wtedy i za pewne sama się ona nie napędziła. Pani Hall wkurzyła 100kroć bardziej wszystkich nauczycieli i uczniów a jednak uczniowie nie organizują manifestacji itd.
Kaczyńskiemu udało się to trzeba mu przyznać wyplenić wszelką konkurencje międzypartyją i wewnątrzpartyjną.

wieluniak20, Powiedz mi co twoimi oczyma jest złego w programie UPR, że głosowałbyś przeciw wszystkim.
Głosowanie przeciw, głosować powinno za a nie przeciw komuś.

red napisał/a:
Start z odległego miejsca na liście lokalnego Stowarzyszenia nie nazwałbym jakims specjalnym angażowaniem się w życie polityczne.

Z czego wiem ty jednak zaangażowałeś się trochę bardziej niz tylko startując - plakaty i nie wiem co tam jeszcze. Swoja drogą kiedyś chyba wspominałeś jeszcze o plakatach PO ale moja pamiec może być zawodna.
Jednak biorąc czynny udział w wyborach powinno się widzieć szasnę na zmiany wszędzie,
To tak jakbym startował w wyborach do PE i nie wierzył w to, że możemy obniżyć np. podatek VAT.

Wszsytko ok, ale nie potrafię zrozumieć jak można będąc świadomym wyborcom sympatyzować z partią która tak właściwie chyba nic nie zrobiła a już na pewno nic dobrego.

Odpowiedz do tematu